VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel

En gång fick jag en kommentar som gick ut på att det var helt onödigt att länka till andras recept för googla kunde hen göra själv. Vilket givetvis är sant och som jag inte betvivlar en sekund på. ÄNDÅ – trots att internet ligger under mina fingrar dag som natt och även minuterna när middag ska inhandlas så säger det ofta stopp. Jättemycket stopp faktiskt. Som att det enda i världen som finns att laga är … korvstroganoff. Trots att jag är miljarder recept ett klick ifrån. Jag kommer inte så särskilt ofta uppfinna ett recept. Förutsätt att det inte kommer hända. Det kan mycket väl hända att min man gör det. Men så länge ser jag mest en veckomatsedel som någon slags inspo, som en påminnelse om något man hade glömt. Eller kanske bara inte kom på att man skulle googla efter klockan 18 en tisdagkväll. Kantarell liksom. Nog för att det låter som en rimlig sökning i augusti men inte ihop med blomkål plus burgare.

Vi kan säga att Nomis mangold gått överstyr. Däremot gjorde inte mina krasseblommor det. Jag planterade så mycket krasse. Nästan så jag såg framför mig ( eller jag gjorde det trots att det verkar förmätet ) krassegången i Monets trädgård. Och alla andras krassefrön blommade. Men inte mina som var planterade i öst, väst och resten av väderstrecken. I friland, i rabatt och i tunnor. Allsköns möjligheter! Men jag kan räkna totala krasseblommorna på fyra händer. Och med tanke på frömängden skulle de kunnat räknas gånger hundra. Minst. Hur är det möjligt? Dessutom kom fröna från fyra olika fröfirmor så jag kan inte skylla på dem heller. Tur att jag har kunnat kasta ringblommor, tagetes och penséer på maten hela sommaren. Och idag, kan man om man vill, laga Pasta med mangold och valnötter

Mina föräldrar sålde sitt torp och därmed blev det svårare med svampställena. Mitt starkaste svampminne var en gång när pappa och jag letade trattkantareller. Vi såg en, sekunden efter såg vi trattkantarellshavet utan slut. Vi plockade tills korgarna var fulla, tills plastkassarna vi hade i bilen var tills bristningsgränsen, tills mörket sade åt oss att sluta. Blomkål- och kantarellburgare – om man inte hittar favabönor skriver @plantbasedbythess kan man ta kikärtor!

Måste ta vara på alla tomater utmed husväggen. Den enda ingrediens man behöver, nästan. Tomatsoppa med burrata, citronolja och timjan. Egentligen skulle jag vilja efterlysa er bästa tomatsoppa? Sitter du på en god, dela den gärna!

Grillad röding med purjolök och pepparrot Våra barn älskar att grilla fisk i folie. Anledningen är smöret. I det här receptet var det inte så mycket smör alls, men vi öser på med en rejäl klick i var paket.

Jag tänker att allt är gott nu. Så våra bästa snabba middagar under den här tiden är att göra ganska o-lagade rätter. Som sallad och en massa från grillen. Då kan det var smarr att stoppa in något sådant här Allt i ett med mozzarella, tomat och ägg

Ja jag tänker att allt är gott nu. Men minns ni att jag tappade smak/lukt i mars i samband med corona? Någon som undrar om det kommit tillbaka? Tackar som frågar men det har det inte. Hur skumt är inte det? Så jag piffar havregrynsgröten lite extra en tisdag som denna. För syns skull.

 

One Comment

  • Anna

    Tack för att du är igång igen! Har längtat!
    Samma för mig när det gäller smak och lukt, fram till nyligen då det börjar komma lite lite, ibland. Jag håller tummarna för att det ordnar sig till slut för oss båda.

Leave a Reply