DIY

Sy en fodrad presentpåse.


Att sy en presentpåse är ju så himla enkelt men känns ändå lite flott och överraskande.

Du behöver en symaskin, fint papper, silkespapper (om du vill ha den lyxigt fodrad) hålslagare och björntråd. Plus ett par saxar, en vanlig och helst en zickzack.

Den där extra starka björntråden är väldigt viktig. Såklart för att det håller bättre men framför allt att den är tjockare och därför syns bäst vid papperssömnad. Så vackraste helt enkelt.

Klipp ut två lika stora pappersark, gärna kraftigare. Vik ner kanten på ena arket som ska vara underst, för att få en flik att vika över från det övre arket i slutet.  Nu kanske man har en mönstersax som ger en tjusig kant. Jag gick lite omväga i brist på en sådan och använde en zickzack plus en hålslagare som jag slog ner här och var för att mjuka upp det taggiga. Det går fint att riva också.

Att fodra påsen ÄR lyxigt. Den blir liksom lite tjock och mjuk på det viset. Man behöver ju inte men helt klart värt. Klipp nu 2 silkespapper med samma bredd som dina andra ark men dubbelt så långa. Du viker dem dubbel med vikningen uppåt mot själva öppningen. Sedan lägger du dem i en hög: Överark, silkespapper, silkespapper och underark. Silkespappret ska ligga kant i kant med det ark som har vikningen (fållen). När du lägger dem så kommer silkespappret sticka ut i underkant, klipp bort spillet.

Sedan syr du hela högen, runtom med björntråden. Inte öppningen då.

Lämna lite häng på tråden här och var. Det ska vara onoga, inget perfekthet råder här.

 
Däremot kan man lägga lite extra omsorg på valet av band. Har du inget band, ta ett fint tyg. Såklart kan du ha det rivet men vill du ha lite annan stil som det ovan gör såhär. Klipp tyget i 5 cm långa remsor. Pressa med strykjärn två fållar på vardera kant, fållen ska vara 0,5 cm. Sen viker du alltsammans på mitten. Stryker. Vackert band klart.

Detta var en repris. Och jag känner att det hela inte var helt glasklart. Men det är megaenkelt. Och inget är ju skrivet i sten, det är det aldrig. Så kör på känn.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

3 Comments

    • Sofia på MOKKASIN

      Insåg själv att det var lite rörigt men mer som dubbla ark som har vikningen mot öppningen så att det liksom blir stängt. Vet du att jag tänkte på det men insåg att hjälp alla bra pappersbutiker som jag handlade på tidigare fanns ju inte längre! Men – jag ska ta tag i det där. Det får bli stora pappersaffärsguiden. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *