SÖRMLAND,  VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel Nr 6.

Precis lagom till denna lov-inspirerade veckomatsedel som jag hoppas kidsen lagar själva så blev jag serverad en så galet bra nyhet. En lokal sådan men komsi, komsi…det är inte så långt till katrineholm ju.

I Katrineholms innerstad är vi inte direkt bortskämda med goda restauranger. Vi har en stadspark som är väldigt fin och mysig, ett stenkast från där vi bor. Där har det tyvärr så länge jag minns drivits en sunkig pizzeria. Så många gånger vi sagt, att varför i hela friden kan det inte bli stil på stället. Och vi har ju spekulerat om vad det skulle bli av alltsammans sedan kommunen valde att köpa bort förra ägaren. Så messar min mamma detta imorse ! Fy fanken så sjukt bra. Han driver ju sedan tidigare Julita Värdshus men att ha det nästgårds känns så himla bra. Så nu kollar jag på bilden ovan och tänker sommar och Katrineholms stadspark. Ändå.
När jag berättar för Viggo stirrar han på mig. Han vet mycket väl hur bra maten är vid Julita och jag vet att han alla andra dagar skulle tyckt detta varit toppen. ”jaha… fast i New York då??!!! Där kryllar det ju av exakt sådana restauranger, i varenda gathörn!” Oh no tänker jag, hur i hela friden ska jag slingra mig ur det här med NY-snacket. Som igår kväll när jag sade ” ni vet väl att ni alla fyra skulle få dela på ett rum, förmodligen ett väldigt litet” . De typ hoppade jämfota och vrålade i glädje. ”Jaaa! Och ha sådana där dubbla sängar, uppepå varann.??!! Vad heter det nu… VÅNINGSSÄNGAR!!! Jaaaa!!!” Och här har man gått runt och tänkt att ungarna värdesätter sina egna rum när de i själva verket drömmer om våningssängar. ”med en sådan liten hylla vid varje säng där man kan ha sina saker”… oh no som sagt. 

Vietnamesisk nudelsoppa – 4 portioner . Ett recept som egentligen kan ändras efter vad som finns hemma. Perfekt utflyktsmat eller easy peasy som en slags picnic i vardagsrummet.

 • 200 gram kycklingfilé eller för vegovariant tofu – fräses i olja
 •  200 gram svamp – fräses i olja
 • 2 vitlöksklyftor – finhackade
 • 200 gram risnudlar – bryt sönder i mindre bitar
 • färsk ingefära ca 3 cm – finhackat
 • citrongräs, det som är vitt – finhackat
 • 1 röd chili – skär i skivor
 • 100 gram pak choi eller salladskål – grovhackad
 • 1 morot – skär i tunna stavar
 • 4 salladslökar – skivade
 • koriander – finhackad
 • limeblad – grovhacka
 • 2 liter grönsaksbuljong – gjord med fond eller buljongtärning
 • lime i klyftor för servering

Fräs vitlöken och lägg åt sidan. Fräs kyckling alternativt tofu. Lägg åt sidan. Fräs svampen. När svampen börjar ta färg blandar du i kyckling/tofu, vitlök. Dra åt sidan när de fått smak av varann. Nu hackar och skivar du övriga ingredienser. Gör buljongen, med fond eller buljontärningar, koka upp och häll i termos. Fördela samtliga ingredienser förutom buljong och limeklyftor i behållare såsom glasburkar med lock. Eller samla alla ingredienser i liksom en stor sallad och fördela i muggar eller skålar på plats. När det är dags att äta, häll över buljongen och låt stå, gärna med lock, i ca 5 minuter tills allt blivit genomvarmt och nudlarna mjuka.
 

Knäckepizza

 • Mellangräddat hårt bröd
 • Tomatpesto eller mixade soltorkade tomater
 • Chili ost plus annan favoritost, lika delar
 • Topping som ruccola, hyvlad parmesan, oliver , prosciutto eller verkligen vad som helst

Lägg tomatpesto och riven ost på knäckebrödet. Grädda tills pizzan fått färg i 200 graders ugn. Lägg på valfri topping. Skär upp i portionsbitar.

Pasta Pomodoro – detta är ju helt klart en rätt i tomatsäsong. Å andra sidan är den snabb som blixten och kvalar därför in i snabba veckan.

 • 2 klyftor vitlök
 • 6 tomater -alltså tomaterna nu, åh!
 • 1 msk smör
 • 1 msk flytande honung
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • Flingsalt & svartpeppar
 • Mozzarella, parmesan och basilika

Skiva vitlöken tunt och tärna tomaterna. Fräs vitlöken i smör och tillsätt honung. Rör ner tärnad tomat. Koka ihop såsen till en lite tjockare konsistens, det tar ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, flingsalt och svartpeppar.
Blanda såsen med pasta, dela mozzarellan och blanda med. Strö över färsk basilika. Och parmesan såklart.

Torskburgare – 4 port

 • 400 fryst eller färsk torskfilé
 • 1 ägg
 • 1 citron – rivet skal
 • 1 tsk salt + 1 krm vitpeppar
 • rapsolja

Pepparrotsdressing

 • 4 msk turkisk yougurt
 • 4 msk majo
 • 1 tsk färskriven pepparrot
 • salt o peppar

Att servera till:

 • bröd (gärna skivor av levain)  tomater, lök och sallad

Tina fisken och skär den. Mixa den tillsammans med ägg, citronskal, salt och peppar. Forma burgare och stek i olja. Blanda såsen. Rosta brödet och servera.

Tomatsoppa – 4 port – i denna soppa kan man lägga till räkor om man vill

 • 1/2 gul lök – hackad
 • 3 potatisar – hackade
 • 1 morot – hackad
 • 3 vitlöksklyftor – hackade
 • 1 chili – hackad
 • 4 limeblad
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 förp krossade tomater
 • 1 förp kokosmjlk
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 kruka  koriander – hackad

Till servering:

 • 8 tortillabröd
 • olja till stekning
 • salt och peppar

Gör såhär: Fräs lök, potatis, morot, vitlök, chili tillsammans med limebladen i olja. Tillsätt tomatpure och fortsätt fräs under omrörning. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och eventuellt lite vatten. Lägg i buljontärningen och låt koka ca 15 minuter. Tillsätt kokoksmjölken och fortsätt koka ytterligare 10 minuter. Ta upp limebladen och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och tillsätt koriander. Stek sedan tortillabröden hastigt i het panna och servera med soppan. Om du vill tillsätta räkor så lägger du i dem precis innan servering.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

4 Comments

 • Linn

  Första receptet låter ju hur gott som helst! (Eller, allt låter ju gott, men första receptet låter extra gott. Sådär ”det vill jag laga ikväll”-gott typ.)

 • Maren Ingeborg Gråblomst

  Haha, jeg får et riktig smil om munnen av disse NYC-greiene 😉 Jeg tror ikke det der kommer til å gi seg med det første… Og hvorfor ikke liksom (vel, det er hundre grunner til hvorfor ikke), men allikevel… Jeg tror du kunne tenkt deg dette selv også;) Ønsker deg en god uke nå! Så sees vi om bare 6-7 uker, yay!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *