Varsågoda en liten värld till salu. - Mokkasin
Mokkasin is a blog and showcase for Sofia Janssons styling, photography and writing. Mokkasin is also about DIY and creative direction. Sofia founded Mokkasin and a creative freelancer.
Mokkasin, Lifestyle, blog, portfolio, styling, photography, shop, creative direction
41572
post-template-default,single,single-post,postid-41572,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Varsågoda en liten värld till salu.

Snart åtminstone. För idag regande det ju så någon bild på själva stugan utifrån blev liksom aldrig av. Letade febrilt i gamla bilder men hittade ingen. Det är i alla fall en faluröd stuga med vita knutar. En sannerligen gedigen sådan. Svart tak av tjärpapp. Och en liten veranda. Byggd för flera år sedan. Inuti har vi satt panel och målat vitt, taket också samt golvet. Enligt konstens alla regler. Golvet är fint slitet som det ju ändå blir efter små fötter under åren. Och öppet upp i nock så att även en vuxen kan rymmas. Mått kommer imorgon!

Och hur var det nu då , jo som jag skrev häromdagen:En önskning blev till projekt sälja lekstuga såhär i sensommaren. Lekstugan, den väldigt kära… Jo men kanske ändå. Fast kan vi inte göra om den till sin forna glans? Såklart, så mycket som det lekts i den där stugan måste den allt komma till sin rätt. Det var den allt värd. Just nu var den ju mest bara tom. Möblemang och prylar har flyttats runt och hamnat på andra ställen.  Så jag och mest Nomi, de andra är ju så hemskt upptagna i lovtider, bestämde oss för att skapa den där drömvärlden som vi faktiskt brukar råda där bakom dörren. Leta upp sakerna som ska finnas där, lägga till lite extra och efter några snilleblixtar även en och annan remake. 

Sedan dess har vi ju gjort en pall och grejat ihop en liten minivärld. Och nu är vi alltså klara! Senast ikväll tog vi ett sista teparty i den lilla stugan för att säga – tack! Tack för allt fint, kära lilla stuga! Kika på min insta-story så får ni se en glimt. 

Så vi tar en liten tur och kollar, eller hur! Vi blev ju som sagt glada att vi fick plats med en sänghimmel! Och överraskade! Vår absoluta favorit dessutom från Numero 74 i färgen puder. Som sagt, världen blev allt lite mjukare såhär. Det fina är ju att man möblerar om en hel del i en lekstuga och då är det liksom toppen att kunna ha ett litet tält där också. Kanske vill man sova och drömma extra mjukt, kanske vill man plötsligt ha ett extra rum i den lilla stugan… Det smarta är att vi förberett med krok, så man väljer själv. Såklart! Bordet är en remake och det gillar vi extra mycket. Så pass mycket att vi bestämde oss för detta bord istället för det som följde med den lilla soffan. Fast det andra bordet får man också med! Kan nog inte bli bättre i bordväg.

Soffan är en av de finare vi sett. Den är så liten och så söt. Färgen är perfekt och lagom skavd. Exakt som man vill ha den. Och som sagt bordet som tillhör följer också med,  fast vi tyckte att det lilla grå bordet med pelarben var absolut vackrast till. Men man kan ju liksom inte skilja en liten möbelgrupp åt.

Vi är extra förtjusta i gammaldags telefoner. Jag menar de har lur, sladd och knappar, tänk va?! Skorna med glitter har Liv haft, de slänger solkatter där från väggen. Nästan som en diskokula.

 

Liten spegelvägg till höger. En alldeles ny liten ukulele och en klänning som aldrig passade till Nomi. Tåspetsskorna och halsband och andra saker från den där affären. Som en hel massa strumpor.

Finaste körsbärsgarlanden från Shirley BredalOch en massa smått, gott och lite lagom vackert.

Såklart kan man även knyta upp sin sänghimmel. Och lådan är full med blomster. Jag tror aldrig vi möblerat om så mycket som under de här dagarna. Idag kändes det nästan som om jag hade en ny studio!

 

Miss Luca från Mrs Mighetto är hon som föddes på cirkusen och kan tala med djuren. Hon är dessutom cirkusdirektör med en alldeles speciell kraft. Tänker att hon är bra som förebild i en minivärld. Anna Emilia är en av mina favoritillustratörer. Jag tycker hennes Tree house hänger så bra i en lekstuga. Det känns fint att Nomi valde just dessa, då ingen av dem är dussinvara.

Likaså med klänningen. Den som aldrig passade.

Spegeln är gammal med så otroligt vackert glas. Ser ni den slipade kanten som går runtom? Tidigare så hade den en märklig krönt list uppepå men vi gjorde om den och lite annan färg. Jag har tänkt göra det i flera år, vilken tur att jag tog tag i saken.

Hemlisar.

Här ser ni den slipade kanten ännu bättre. Speglar är alltid bra som tusan, kom ihåg det i lekstugor.

En annan klänning, spetskjol, krona och lackdojjor. Och några Min Skattkammare. En spegel med gömmen och en annan vikbar i porslin med rosor. Några Sonny Angels med Paris-känsla. Och Karin, vår sötis från Mrs Mighetto. Kommer ni ihåg : Miss Karin heter Etoile i mellannamn. Hon föddes en stjärnklar natt någonstans i de mystiska kvarteren på Paris mörka gator. Etoile betyder stjärna på franska och skvallrar om hennes ursprung. Karin delar gärna med sig av sin passion för det vackra och kan genom en blinkning beställa stjärnfall. Om man ser ett stjärnfall kan man aldrig veta om det är Karin som vill bjucka på något vackert… ” Hon sitter perfekt här.

Ännu mer hemligheter.

Lådan ryms ett par målarböcker och pennor, ett pussel och stjärnor i trä. En ask med blommor på locket som doftar av lavendel. Vi fann en massa gamla bokmärken på loppis, såklart lade vi dem i asken. Förutom tre bokmärken med hästar, de stoppade Nomi i fickan.

Såklart kan man lyfta ned sänghimlen. Kanske till ett annat rum eller ut till äppelträdet.

Vi har ett gammalt skåp som är fullt med krokar till kaffekopparna. Det är kanske de allra bästa kopphängarna! Vi har liksom inte sparat på kaffekopparna här. Går en i kras står dig massor åter. Stugan har inget nyckelhål men väl en gammal nyckel. Med bollfrans.

Det här är de allra finaste dockstolarna i världshistorien om man frågar mig. Vi sprang på den här häromdagen och vi kunde liksom inte låta bli den. Vi hörde hur den liksom viskade att den ville komma till vår stuga. Mina barn leker med min mammas, från då hon var liten på 50-talet. Själva fällmekanismen är ju lite magiskt även i smått format.

 

Och det lilla köket med spisen vi gjort. Vi har fyllt lådan med träslevar, bakspade, små tygpåsar, grytlappar, små handdukar, dukar… Sådant man behöver. Krokar för det ena och andra och den väldiga viktiga bjällran för att signalera när middagen är klar. Trådrullar som krokar har vi hela vår vind full med. Man tager vad man haver.

Bästa sandkakeformarna. En hel massa för alla kakor som sak bakas i den här stugan.

Till höger skymtar extrabordet som får följa med. Och där utomhus väntar en väldigt tjusig våg, kastruller, ett gammalt styrkjärn som dörrstopp…

Så har vi ju resväskan packad och klar för stora, vida världen. Har hört att den börjar alldeles kring hörnet. Två superdräkter för kommande stordåd! Ett par glittriga kjolar och en klänning med glimmande stenar. En mantel. Den behövs både för osynlighet och sedan ger den en hel massa krafter, kanske de där man alltid önskat. Och stjärnorna den är full av betyder extra tur. Ur paraplyet sticker det upp en hel massa trollstavar så det räcker till alla kompisar också. Lite otippat med en fisk. Och ännu mer otippat att den är full av kristaller. Det är så krångligt med pengar, tacka vet vi kristaller som fångar solstrålar.

Kalasen ja! Såklart ska det bjudas på kafferep, teparty och kakkalas som om det inte finns någon morgondag! Evighetstårta och högsta tornen av kaffekoppar, snirkliga skedar med rosor, tång för kakorna och en för sockerbitarna! Som sagt, vi tepartajade och gjorde extra fint med rosor istället för kakor. Fast vi hade maränger också och sockerbitar för att liksom prova in den nya tången i silver. Som tack för den här tiden. Nu hoppas vi den här lilla världen hamnar i nya, kärleksfulla små händer.

26 Comments
 • Sofia

  10 augusti, 2017 at 03:45 Svara

  Åh vilken helt underbar lekstuga,blev helt kär i den😍Så magisk och såå fin.Vi letar efter en lekstuga till våra små och skulle så gärna vilja köpa denna☺️Kram Sofia

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:44 Svara

   Tack snälla du för fina ord! Nu ikväll kan man lägga ett bud om man är intresserad. Det känns mest rättvist att göra så då många har hört av sig. Så 7500 eller högsta bud. Kram!

 • Emma sundh

  10 augusti, 2017 at 06:30 Svara

  Men herregud så fin! Kanske något för torpet till mina små <3
  Hur mycket kostar den?
  Kram!

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:43 Svara

   Tack snälla Emma! Då så många har hört av sig har vi tänkt att det blir mest rättvist med budgivning, 7500 eller högsta bud. Kramar och hoppas du har en underbar sommar! Eller det har jag sett att du har!

 • Vibeke B

  10 augusti, 2017 at 08:14 Svara

  Dette er den aller nydeligste lekstugan i verden, helt fantastisk! Lykkelige er de som får eie den. Tusen takk for at du og dere skaper slike magiske verdene og deler det med oss andre. Og tekstene du skriver er så fine, så gjennomtenkte og magiske de også. Takk for at dere gjør verden mykere og mer blomstrete!

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:42 Svara

   Tack kära du vilka fina ord! Vad glad jag blir, tack! Kramar!

 • Camilla Törnell

  10 augusti, 2017 at 08:19 Svara

  Vilken sagovärld! Vill gärna köpa men om det inte blir mina döttrar som får leka där så tackar vi för all inspiration. Helt magiskt! Du är så duktig. ❤️

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:42 Svara

   Tack snälla du för fina ord! Nu ikväll kan man lägga ett bud om man är intresserad. Det känns mest rättvist att göra så då många har hört av sig. Kram!

 • Lina Collin

  10 augusti, 2017 at 08:35 Svara

  Alltså det blev ju så magiskt vackert! Vad duktiga ni är du och din dotter! Vilken lycka för de barn som får en sådan fin lekstuga.
  Kram Lina

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:41 Svara

   Tack vilken fin kommentar, kram!

 • Hanna

  10 augusti, 2017 at 09:02 Svara

  Åh min dröm.

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:40 Svara

   Åhl, fint!

 • Mikaela

  10 augusti, 2017 at 10:42 Svara

  Så fint att det nästan gör ont. 🙂

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:40 Svara

   Inte göra ont inte 😉 Kram!

 • Anna María

  10 augusti, 2017 at 13:01 Svara

  Wow vilken fin lekstuga! Helt magiskt fint ni gjort det.

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:39 Svara

   Tack snälla du, kram!

 • Daniella

  10 augusti, 2017 at 13:18 Svara

  Stjärnstoff och rosendaggs magiskt! Tänk vad det behövs! Tack för att vi får vila i era smultron världar! ❤️

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:39 Svara

   Åhl så vackert, tack snälla <3

 • Pysselgumman

  10 augusti, 2017 at 18:48 Svara

  Vilken drömvärld! Och vilken inspiration, tack för det!

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:39 Svara

   Tusen tack, kram Sofia

 • Hanna

  10 augusti, 2017 at 19:11 Svara

  Wow! Så fint det blev. 🙂

  • Mokkasin

   10 augusti, 2017 at 19:39 Svara

   Tusen tack! kram Sofia

 • Hanna Stam

  10 augusti, 2017 at 21:20 Svara

  Så fantastiskt fint så att man nästan blir tårögd! Önskar att jag fick leka i den där!

 • Gunilla

  11 augusti, 2017 at 10:02 Svara

  Jag vill flytta in där nu på en gång. Vilken magisk värld ni skapat. Tack för en inspirerande blogg och allt vackert du delar med dig av.

 • Carina

  11 augusti, 2017 at 21:23 Svara

  Hej!
  Är den såld?

 • Eric af Geijersstam

  10 november, 2017 at 21:11 Svara

  Hej!
  Vi har varit i kontakt tidigare!
  Jag undrar hur bilderna från pumpen blev?
  Jag skulle gärna vilja titta och kanske använda i min marknadsföring av området som gentjänst!
  Vi kan ses nån dag då jag jobbar på Tingshuset!
  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar
  Eric af Geijersstam

Post a Comment