ABOUT ME,  AT WORK,  BY MOKKASIN

I´ve closed a shop. Eller mina tankar om alltsammans.

sneek-005

Då så. Snipp snapp slut. Butiken Mokkasin är som borta med vinden. Jag packade sista paketet igår och fastnade i rätt många tankar där i det sista pappersprasslet. Så jag tänkte att den allt är värd en liten summering. Om hur allt började och hur det det blev. För det var ju faktiskt med den ALLT började. Innan den fanns ingen blogg, inga ord och inga bilder. Bloggen föddes i och med butiken. Om än en helt annan värd mot idag, faktiskt ett helt annat universum så var det liksom första steget mot allt det andra. Jag tänker, att trots det inte alltid varit glasklart eller a piece of cake (eller kanske aldrig någonsin just det sistnämnda) så har den gjort mig till vad jag är idag. Man skulle kunna säga att det är affären som ledde mig in på spår jag aldrig någonsin snuddat vid tidigare. Den har också gett mig ett mod, att alltid lita på hjärta och magkänsla. Och alltid våga stå fast vid sin egen sak. Oavsett om det kanske inte alltid är den sak som är mest rationell i många avseenden. Men hursomhelst så är jag jäkligt stolt att jag kompromisslöst hållt fast vid det jag trott på. Från början till slutet och in i kaklet liksom.

Affären har varit glädje och en hel massa kärlek, jag kommer för alltid att spara alla mail, ord och hälsningar som kommit i och med den. Ord om att vi har packat kärlek i paketen, att det gjort andras dagar vackrare. Att vi faktiskt skänkt glädje i både vardag och sorgliga tider. TACK för det, det betyder allt för mig. Trots att det kanske inte alltid varit försvarbart om man ser till tid och pengar (eller egentligen aldrig) så har just det varit det stora värdet för mig. Jag har gjort min grej, det jag vill tro på här i världen. Att med små medel göra det vardagliga lite vackrare, att försöka skänka kärlek och omtanke i något litet. Även när det rör sig om något så banalt som en affär. Kanske för en önskan om att värdet blir större på så vis, när man liksom gör saker med omsorg och eftertanke. Men också möjligheten att skänka glädje till sin omgivning. att liksom få chansen. Låter säkert löjligt i mångas öron och må så vara, för mig räcker det fint med alla ni som jag vet uppskattad det vi stått för under åren som varit.

Allt detta är otroligt betydelsefullt, lova att aldrig tro något annat. Men jag skulle ljuga om jag påstod att det hela alltid varit enkelt, för det har det inte. Valet i att stänga butiken grundar sig främst i att jag lyssnat fullt ut på hjärtat och magkänslan och vad det grundar sig i, vill jag berätta för dig här nedan. Att jag dessutom väljer att följa alla mina drömmar och lägga alla mina timmar för det jag verkligen brinner för är ju såklart lite av en saga för mig. Jag är full av tillförsikt inför framtiden och kan nästan inte fatta att det är sant, att nu jobbar jag bara med det som ger mig bra energi och det jag kan stå för till hundra procent.

Men först, det var det här med att saker inte alltid är enkelt… Det är det väl aldrig här i livet men att se en liten business i ett stort perspektiv med fokus på världen i allmänhet kan ställa saker på sin spets. Åtminstone var det så för mig.

Att leverera med  hjärta och personlighet har varit primärt för mig. Och som sagt att något så enkelt som ett paket kan göra skillnad för någons dag är värt väldigt mycket. Min tanke har alltid varit att produkterna vi säljer ska stå för etik och moral i alla led för i det andra perspektivet ska ju också produkten också göra skillnad för alla människor som på något vis varit inblandade i produktion av en produkt. Att vi dessutom packade som vi gjorde hade också en tanke om att förutom ge en härlig upplevelse skulle konsumenten ha möjligheten att återanvända. I allt från band, papper och tygpåsar. På alla dessa punkter försökte jag se det meningsfulla, mitt lilla bidrag till hållbar konsumtion.

Men i en värld där konsumtionshjulet snurrar allt fortare så premieras snarare snabba leveranser om du driver en webbshop och billiga priser. Den stora massan sätter rabattkoder främst och snabbt som blixten ska det helst gå. Normen i samhället känns gå hand i hand med shopping utan gränser.  Vi söker tillfredsställelse i form av shopping och är bergsäker på att man just köpt lyckan. För att i sekunden efter var på ny jakt. Så ser det ut och det är ingen direkt hemlighet.

Och mitt i allt detta står du med din lilla affär och vägrar att ändra mindset, för det var ju inte så det var tänkt. Och alla de andra affärerna skriker sälja, sälja, sälja med jättestora bokstäver och hetsar på. Och jag känner mig helt vilse i pannkakan i den typ av konkurrens och konsumtionshets. Jag fattar ju att det där med säljande ska vara det viktiga i en affär just, men hur underligt det än må låta i någon annans öron, så var det aldrig någonsin det jag brann för. Det var att göra en skillnad och ge människor en möjlighet att välja annorlunda, välja bort och välja rätt. Som om jag trodde att man kunde leverera snällhet, en gnutta härlighet och saker som inte kommit till på någon annans bekostnad, saker som varken skadat människa eller miljö. Att brinna för en önskan om att världen skulle se ett slut på slit och släng.

Och att taggas av priskrig och köphets ligger mig inte i fatet. Men trots det är jag ju inte blind för hur världen ser ut. Och trots att jag önskade att inte bry mig om alls , så fanns det dagar då jag också såg, då jag också funderade. Då jag var nära att falla och tänka att det är kanske i köphetssvängen man bör vara. Vinna eller försvinna liksom. Men jag föll inte och idag är jag så förbaskat stolt att jag inte gjorde det. Att jag inte skruvade upp farten och hängde med på konsumtionshetståget. Istället gjorde jag precis tvärtom. Skalade bort, valde bort och vägrade följa med i det där priskriget. Det enda vi skruvade upp på var att göra ännu mer av det som vi kände var rätt i hjärtat. I konsumtionshetståget finns så många andra. Och det allra  sorgligaste är att de är de som går segrande ut tillslut , åtminstone om man ser åt det ekonomiska. Sedan är jag inte helt säker på att det är hjärtat de följer allra helst. Inte det allra innersta i alla fall. Och där kan man ju fråga sig om hur den så kallade segern ser ut. Och hur det känns när man innerst vet att den var på bekostnad av så många andra faktorer.

Tankarna om att vilja driva något personligt, om viljan att göra sin egen grej har följt med mig från början. Vi var ganska så ensamma när vi började. Ganska så snart poppade den ena efter den andra affären upp och hoppsan vad likt allting var. Samma saker, likadana texter och inte helt sällan kunde jag se mina egna bilder i andras marknadsföring. Händelser som ibland påpekades från min sida men tillslut blev för ofta förekommande, för att kontrollera. Det underliga var att de gånger  jag bemötte detta, hade man ju ingen aning om att det faktiskt var en bild som var min. Och var det ändå inte lite småsint av mig att inte kunna bjussa på det hela…? Förvånad försökte jag förklara att bilderna som skulle personifiera vår affär hade tagit timmar att skapa och svaret var nej, här skulle inte bjussas på sådant som andra betalar för. Självklart kan man tycka men icke.

Och visst, man ska glädjas åt att andra inspireras och se det som om man gör något bra. Men när man får höra från egna samarbetspartner att man skämtar  om att så många hör av sig och säger ”vi vill ha exakt som Mokkasin” vi vill att ni tillverkar att exakt som det Mokkasin har” ” vilka färger har Mokkasin valt”. Ja, då blir det hela en smula märkligt. Åtminstone i längden.

Vi drevs dessutom av en vilja att leta jorden över efter unika produkter. Vi lade så mycket tid på detta. För att hitta rätt och bra saker. För att inleda nära kontakter och ta reda på all fakta. Vi grottade ner oss i produktionsled och ställde jobbiga frågor. För att en månad senare se samma produkter i någon annan affär nära oss. Gärna med lite dumpade priser också. Där blev jag trött så många gånger. Inte för att jag inte inser att konkurrensen är fri men att hela tiden inse att många bara tittade och följde. Och dessutom valde att sänka värdet på produkten i fråga. För mig ligger allt värde i att veta var och hur en produkt produceras, att ha en nära och direkt kontakt med formgivare och producenter, att veta att produkten följer etik, moral och hållbar produktion. Att ingen människa tagit skada och inte heller vår värld. Detta tycker jag ska ha ett pris, ett betydligt högre värde än de varor som står för raka motsatsen. Dessa produkter ska inte ingå i köphets och prisdumpning, precis tvärtom ska det vara. Men tyvärr, så ser inte världen ut. Åtminstone om dessa saker hamnar på fel ställen, där fokus ligger på helt andra värden.

I nära kontakt med formgivare världen över har jag också många gånger delat deras frustration över copycats som sprids fortare än vinden själv. Utan sans och vett sätter företag tänderna i  småskalig design och det som många gånger från början varit unikt. Att göra kopior av andras storsäljare och framhäva det som den ”egna kollektionen” verkar vara en enkel sak att göra.  Eller att köpa in massproducerade produkter utan kontroll i produktionsled och arbetsförhållanden för att sedan sätta sin egen etikett på det, såsom det vore egen design och tillverkad under kontrollerade former. Då det i själva verket är precis tvärtom. Jag förvånas dagligen över att konsumenter inte genomskådar detta. Idag när vi bara genom en lätt bildsökning kan hitta just de här massproducerade produkterna under företag som har detta som sin affärsidé, att göra miljarders av en produkt och sedan sy dit olika företags logga. Och paff så ingick den massproducerade produkten i ”en egen kollektion”.  Sådant får mig att fundera på trovärdighet och äkthet hos företag. Vad är man benägen till mer om man tycker det är ok. Inte min sak, kanske någon anser, det där gör man väl hur man vill med. Det tycker inte jag. Det utarmar marknaden på det småskaliga. Det trycker bort de företag som kämpar för att hålla fast vid hållbar produktion och medvetenhet. Det är dessutom mer regel än undantag att priserna på kopior ligger långt under priset av originalprodukten och redan där har man puttat bort originalprodukten från marknaden. För den stora massan och normen i vårt samhälle gör det möjligt.

Att världen trots allt är fast i masskonsumtion får mig att oroas på riktigt. Jag vill tro på företag där hjärtat sätt främst. och inte bara på låtsats utan fullt ut. Med det menar jag att det räcker inte med att posta inlägg i sociala medier att man gör si och så utan man måste också jobba aktivt för sin sak. och för världen. Allt annat borde folk i allmänhet se igenom. Men nej, det gör man inte och detta förvånar mig så ofta.

Det tankar som har snurrat i mitt huvud de senaste åren har handlat otroligt mycket om konsumtion. Och då menar jag framför allt min egen. Jag har själv ändrat mitt eget konsumtionsmönster extremt under de senaste åren och detta har ju såklart påverkat affären, konstigt vore väl annars. Det finns inte en dag jag inte vridit och vänt och utvärderat prylar som skulle få en plats i affären. För där vill jag kunna stå rakryggad för varenda liten pinal och varenda beslut. Jag har brottas med etiska frågor och tankar dagligen. Ibland har nära och kära fått mig att vara lite snäll mot mig själv och inte tänka för långt,  som om det är ju trots allt bara en affär. En liten. Men jag har haft svårt att tänka så. Kanske har jag i min enfald trott att jag kunde rädda världen på så vis. Om än bara lite. Kanske förändra någonstans. Att besitta möjligheten att välja om en produkt är producerat enligt alla rätta medel och att ingen annan människa eller miljö har skadats pågrund av att jag ska äga något, är för mig en av mina viktigaste grundvärderingar. Kanske är det en ren omöjlighet att driva en butik i masskonsumtionens motvind. Åtminstone när du själv är som uppslukad av  funderingar kring konsumtionshetsen. Kanske går det inte överhuvudtaget om man ser till hur världen ser ut och hur den stora massan ändå följer normen. Trots det så vägrar jag tro att vi inte kan förändra. I det stora hela vill jag ända tro att vi i grunden borde kämpa för samma mål. Det finns ju liksom ingen annan väg och vi ska överlämna den här jorden så småningom.

Med därmed inte sagt att det finns en hel drös av företag, formgivare och butiker som kämpar på precis såsom vi gjort. Och det är för dem jag skriver det här. För att jag hejar på dem av hela mitt hjärta!

mokkasinmandag4

Mokkasin började ju som världens sötaste lilla affär på en av stadens charmigaste gator. Det var en historia för sig. Jag tänkte att vår stad saknade just en sådan här affär.

a-pair253Jag minns att jag gick all in för att göra det härligt mest. Vet att många tyckte detsamma men minst lika många, om inte fler, tyckte nog att det var lite märkligt. Att själva härligheten gick lite överstyr kanske eller vad vet jag.

senast-overforda72

Så efter ett par år sade jag bye bye. Och där tog en helt annan plats form. Egentligen är det hela som olika planeter men namnet är ju i alla fall detsamma.

work-018

Jag var fast besluten om att Mokkasin på nätet skulle ha sin egen form. Då 2011 var den här typen av butiker ganska ovanliga. Och jag valde att nästan uteslutande ta egna bilder.

produktebilder5

Allt jobb med bilderna var helt klart värt det, mest bara för all kärlek och pepp som kom i och med detta.

tivoli-009

Huset blev min studio.

minirodini-042

Och mina egna barn blev modeller. Titta vad små!! Nomi och Charlie var 5 och Viggo 7. Gullisar!

sondagapril-034

Jag valde att inspirera till hållbar inredning och plockade in klassiker och väldigt mycket vintage.

6

Mokkasin tog Numero 74 till Sverige och jag vill nog påstå att där och då ändrades vår allmänna syn på barnrumsinredning. Färger som inte synts så mycket härhemma blev superpoppis, och var helt klart här för att stanna. Ibland undrar jag hur många sänghimlar i dammiga färger som hänger i bara de svenska hemmen.

Den här bilden betyder massor för mig. Man skulle kunna säga att det är den som gjorde att jag idag jobbar som Numero 74´s  fotograf, vilket jag är så himla stolt över. Året efter det att vi köpt in Numero 74 till affären hade jag med mig denna bild som visitkort till Maison Objet i Paris. Jag hade ingen aning om att bilden hade varit en snackis under året som gått men jag blev varse där och då….

kontor1-090

Det var väldigt mycket kaos. Jag är väldigt mycket kaos.  Det var stort och fantastiskt när Linn började jobba med mig. Hon är ordningen självt.

morron-4640

I alla de här åren har allt varit förankrade i varandra. Känslan av att vara otillräcklig på ena eller andra hållet ska bli så skön att lägga åt sidan.

img_8655fardigredigeradnyoverstralning640

Faktiskt kan man skapa skyltfönster såhär också.

under-012-2

Vi valde färger som spreds som en stormvind i pappersvärlden.

paket-009

Och vi packade tjusigt för att det där med härligheten och hopp om återvinning. Under åren är ni så många som delat med er om sparandet av papper och band och hur det hamnade på andra vägar. Älskar det, tack för att ni förstod.

kort2-2640

”Densamme måne ser oss” blev visitkort och blev ett print där pengar har skänkts till Sos Barnbyar och Cancerfonden. Sådär 30 000 gick till SOS barnbyar, WOW! Sådant får mig att tro på människor.

1kontrast

Mina tankar om konsumtion växte större och större. Kanske mer än vad jag kan förklara i ett endaste blogginlägg. Jag tänker så ofta på jorden de ska ärva och vad vi gör med den.

recycle640

Vi valde att återanvända fullt ut och för att förtydliga där det behövdes så gjorde vi en stämpel.

nyhetsbrev-2640

Vi gjorde flera.

woodenstory-2

Och skalade bort och valde rätt.

blog-6640

Och gjorde packpåsar.

nyhetfrankie

Flera stycken faktiskt. Det kändes så himla fint. Men kanske inte den värsta bästa affären…om man ser det åt andra hållet. Men fint var det.

nyhetsbrev640

Och inledde flera samarbeten. Där vi visste exakt allting om allt.

klossar-251640ny

Kanske kan man ge historier på köpet. Det är i alla fall så jag tror.

fredag-2-2640

När det gäller samarbeten är det en tillfredställelse att få göra allt själv. Kan inte fatta att vi till och med sydde smyckespåsar…

mx8a9343-1000x667-1

Och handgjort och återvunnen guld eller silver, så långt det bara är möjligt.

stjarna640

Vi strösslade stjärnor för glatta livet. En för varje tanke. Och känslan att bära den med sig.

mx8a758412000-1000x947

Såklart var alla samarbeten helt rätt producerade. Eko och handgjort. Varenda litet stygn alldeles unikt.

mx8a75931200-1000x630

Stolt prägling.

veckobrev-pappersblommor640

Och inte så värst säljiga nyhetsbrev. Men jag hoppas de var härliga.

tatami-gra-3640

Inga rabattkoder. Men på köpet: Julklappsinagning, tygpåse och som ett litet miniprint till visitkort.

insta-2640

Präglade visitkort.

1kkkk

Och avslutningsvis – TACK kära ni, ni vet vem ni är, som följt oss på den här resan. Nu tar ett nytt äventyr vid.

34 Comments

 • Linda

  Finaste Sofia! (Jag skriver det har fran England och har darfor inte dom tre sista bokstaverna i alfapetet pa tangentbordet men hoppas du kan lasa det anda.)

  Sa vackert skrivet av dig och sa arligt! Jag ville bara tala om att du har inspirerat mig och min familj till att ta andra val. Med det menar jag att det kan vara valdigt latt och sa mycket mer bekvamare att aldrig ifragasatta vad man koper, hur vi missbrukar var jord, djur och manniskorna pa planeten med varat beroende av tillfallig lycka som konsumentationen kan ge, precis som du sa. Innan jag borjade lasa din blogg for 1,5 tankte jag inte sa mycket pa hur vi konsumerar. Om det var nagot jag ville ha sa kopte jag det, utan sa mycket tanke pa hur det var tillverkat, av vem, under vilka omstandigheter, vilken effekt det har/kommer att ha pa var planet osv. Men det du skrev inspirerade mig och vackte den delen av hjarnan min till att fasktiskt borja tanka efter innan jag slangde upp planboken. Och det har fasktiskt gjort mitt och min familjs liv lattare och kanns mer ratt och arligt! Sa tack sa himla mycket for dina vackra ord, tankar och bilder. Jag onskar dig lycka till for framtiden!

  / Linda

  • Mokkasin

   Linda! Du vet inte hur glad du gör mig. Att veta att jag har lyckats påverka och inspirera till något annat, känns för mig så himla stort. Och väldigt fint att veta. Massor av kramar!!

 • Angelica Utterberg

  Åh Sofia, så himla fin sammanfattning av allt det fantastiska jobb du/ni gjort! Blir alldeles tårögd, shit vilken resa och vilken otrolig kreatör du är!
  Sen jag började läsa din blogg för en herrans massa år sen (känns de som) så har jag inspirerats och imponerats över din bilders magi, din kreativitet och ditt otroliga driv. Att du alltid följt din hjärta och inte strömmen tycker jag är så fint och starkt!

  Driver ju själv en liten butik och kämpar med liknande tankar. Jag vill inte heller bidra till konsumtionshetsen, utan få människor att handla klokt, sånt som håller år efter år. Klassiker och schysst tillverkade saker, kvalitè, närtillverkat. Många olika aspekter som bidrar till en snällare konsumtion. Hjärta framför pengar, för mig så viktigt i alla led. Även om man ibland känner att oj vad mycket jobb och tid och så lite pengar… Men för mig är det faktiskt det viktigaste, att stå fast vid det jag tror på och det som känns bra i själ och hjärta, inga pengar i världen kan få mig att gå emot detta. För jag tror som du, att man kan påverka i det lilla, även om man kanske inte ser effekten av det själv alltid. Och att man med drömmar och envishet (och hårt jobb) kan ta sig dit man vill är ju du verkligen ett bevis på, så jag ska spara ditt inlägg och peppa mig med de dagar jag känner mig vilse och att det känns lönlöst: att det som känns rätt, är rätt! Och om inte nu så i alla fall i det långa loppet.

  Tack för att du delade med dig av dina tankar, du är en sann inspirationskälla, ett unikum! Ska bli spännande att se vad du tar dig för framöver, men är helt säker på att det blir magiskt och grymt precis som allt annat!

  • Mokkasin

   Angelica! Vilka fina ord, tack för du delar med dig. Det är för dig och alla andra jag skrev det här inlägget. Ni som kämpar på precis som vi har gjort. Jag tänker spara i mitt hjärta att du tänker spara mina ord, för jag tycker det är så fint att veta. Tusen tack och lycka till med allt, många kramar!

 • Ulrica – Krii's Kitchen

  Vackert, naket och väldigt ärligt skrivet. Blir sorgsen över det konsumtionssamhälle vi lever i men hoppas att fler och fler blir medvetna konsumenter. Kunskap är makt och kärlek. Du är en sann inspirationskälla och de som får jobba med din kreativa hjärna och hjärta kan skatta sig lyckliga. Önskar dig lycka till i framtiden.

  /Ulrica

 • Anna Lejestrand

  Så fint skrivet. Och viktigt. Men vet du. Det är inte det hållbara som ska kosta mer. I en hållbar och vettig värld ska det hållbara och inte återvinningsbara kosta. Det ska vara dyrare att köpa en massproducerad Kina-produkt, än en handgjord lokalproducerad. DÅ kan vi få massan att välja rätt. Det borde ju vara billigare med EKO-mjölk och dyrare med inte eko. Eller hur? Idag, den 4 november, träder det nya klimatavtalet i kraft (från Paris 2015). Vi får hoppas att vi nu gör det riktigt dyrt att släppa ut klimatpåverkande gaser, så att elbilar blir en verklighet, så att Kina tvingas ställa om sin energiproduktion – för ja den är smutsig, men det värsta är att vi – som stoltserar med att vi är så duktiga på förnybart etc. – det är vi som köper 60% av det Kina producerar. Så är det. Så du har helt rätt. Vi måste nog alla konsumera mindre och tänka mer! KRAM! Dina bilder och texter är fantastiska!

  • Mokkasin

   Anna, jag håller med! Absolut borde det vara så och ännu bättre om det tex inte fanns något annat än EKO-mjölk typ. Man kan ju resonera om detta i en evighet och det är väl kanske så det måste vara. Någon gång måste ju världen förstå. Tusen tack för fina ord, kram!

 • Johanna Egemar

  Tack <3 Tack, för alla dina fantastiska bilder, texter och allt det härlig. Tack för att du är ärlig. Det ni har skapat har varit vacker,magiskt, ljuvligt och många gånger norm brytande och stilbildande. Jag liksom många andra delar dina tankar om konsumtion. Och det är fantastiskt att se hur mycket ni kunnat genomföra trotts prispress och (antar jag) mycket mindre resurser än jättarna. Det känns härligt att få följt dig, din familj och mokkasin genom åren. Och många gånger önskar jag att jag kunnat tagit de bilder som du gjort. Allt är alltid så mokkasin magiskt. Ser fram emot att få följa er på nya äventyr. Massor med kärlek och ljus från mig till er. Keep up the good work! Med hjärtat först.

 • Lotta

  Vilket fantastiskt fint och viktigt inlägg. Jag känner så med dig, känner igen mig i alla känslor kring konsumtion. Blir mörkrädd när jag tänker på det. Hur det konsumeras och på vilket sätt. En av orsakerna till att jag startade Think organic.

  Jag kände mig trygg att handla i din lilla affär, stödjer hellre små unika personliga affärer med ett bra tänk än att gå till stora plastiga leksakskedjan. Stort tack för allt! Vi njuter av de vackra sakerna vi har köpt till vårt hem och leksaker till pojkarna, allt tack vare Mokkasin.

  Du är en sann inspiratör och det kommer bli spännande att fortsätta följa dig. Minns än idag hur jag följde din blogg när du stängde fysiska affären och startade webbshop. Vilken affär sen! Wow. Mokkasin var verkligen unik. <3

  Många kramar från en trogen kund. Önskar er all lycka framöver.
  /Lotta på ohlovely.se

  • Mokkasin

   Kära Lotta ! Tack för dina snälla ord och de viktiga. Jag vet att du följt med länge och du har alltid berättat att du tycker om, vilket uppskattas enormt. Och även ditt engagemang uppskattas, du är grym! Många kramar!

 • Anncha, stiligahem.se

  Sofia, tack så mycket för att du lyst upp stjärnhimlen och har stått för något annat. Din fantasiaktiga verklighet är lång ifrån min egen tillvaro men ack så uppfriskande och vackert. Jag beundrar det du står för och det du gjort. Och det var så fint att få läsa om resan. Jag har inte hängt med från början utan hittade dig via, tja det kan jag inte komma ihåg nu. Jag hoppas att du inte slutar att blogga….. Trevlig helg och tack för allt

 • Anna

  Så klokt skrivit och jag tror nog du påverkat många med din medvetenhet och gör säkerligen med denna text! Tack för att du drivit en av de mest inspirerande webshopparna och lycka till med allt du har kvar!

 • Hanna

  Som det nämnts ovan:
  Så himla fint, ärligt och viktigt skrivet!
  Om det är till någon glädje har du verkligen påverkat mina konsumentval. Från att hetsköpa nytt, till att inse att jag alltid fann lugn och harmoni när jag hamnade på din/er sida. Blev efter ett tag sugen på att göra en djupanalys av min upptäckt. Oj! Aj! Självinsikter kan både vara jobbiga och göra ont om man är ärlig mot sig själv. Och TACK! Älskar fortfarande saker, men att man kunde finna glädje i att återvinna själv, tillverka eller köpa begagnat (ve och fasa vad äckligt detta var innan)!
  Nu är det just dessa begagnade fynd som känns bäst.
  Insåg att jag kommit långt nät vi var inne i en leksaksaffären och dottern på 5 år kommenterade att här inne fanns det bara giftiga plastleksaker. Numera även plastfrott hemma som sånär på det danska plasten. .. Gav bort och sålde mitt gamla plast och inget nytt kommer över tröskeln.
  Min dotters rum rymmer numera stena, pinnar, förstoringsglas och loppisfynd. Jisses vilken kreativitet som fötts!
  Stort TACK!
  Kommer fortsätta utvecklas med din hjälp. Och framförallt tackar jag på mina barns vägnar!

  • Mokkasin

   Hanna! Tack, vilken fantastisk fin kommentar! Blir alldeles rosig om kinderna och så himla glad över det du skriver, OM det är till någon glädje! Jag blir alldeles varm av att jag har haft möjlighet att inspirera andra till hållbara val och kreativitet. Tusen tack, kramar!

 • Madeleine

  Så fint och ärligt skrivet, det känns att det är rakt ur hjärtat. Jag har aldrig handlat från din butik, som student i flera år och som just fått igång en varaktig ekonomi har det inte varit möjligt men har ofta surfar in och drömt mig bort. Vilken vacker värld du byggde upp, med kärlek och skönhet och värdighet. Sen att du har haft omsorg om alla produkter och de människor som gjort dom, det har märkts med. Jag har lärt mig att fråga och undersöka varje inköp, att det ska helst hålla i mitt barns hela livsstid och i hans barnbarns med. Omtanke om världen, livet och människorna. Tack för denna tid och grattis till nya äventyr

 • Sofia

  TACK ska ni ha! Vill att ni ska veta att jag så uppskattat och värdesatt all den fina och extra omsorg ni lagt ner på beställningarna ni skickat – har gjort att jag av den anledningen valt er framför andra butiker och för att det känts som att ni faktiskt gillat att göra så fint för just min skull, på riktigt! Och många är de ggr jag ”fönstershoppat” än fast jag inget behövt/haft riktigt råd – just för att bara titta på alla fina saker och bilder i webbshoppen.

  Önskar er all lycka till!

  Kram Sofia

  PS. Visitkorten har jag ramat in till små minitavlor, så fina!

 • Dora

  Mokkasin har lätt varit absoluta favoriten. Nog för att utbudet var fint, men kärleken, detaljerna, de fina papperna fick iaf mig att längta tills jag fick möjlighet att beställa nåt från shopen. Även om det jag beställde var till barnen så var nog jag det lyckligaste barnet att få öppna paketen för att upptäcka vilket vackert blommigt papper jag skulle hitta, eller färg på banden… Dina fotografier är imponerande och inspirerande, vad du än väljer att göra framöver så kommer jag följa dig via det du väljer att dela. 🙂 Du gör det rätta!

 • Agnes

  Jag kan knappt tro att det är sant:( Din fina vackra butik. Jag är så glad att jag hittade den och era paket…ja era paket var alltid så speciella. Stort tack och väldigt fint skrivit.
  Vänliga hälsningar A

 • Anna Rosenholm

  Hej Sofia,
  Jag förstår precis hur du tänker och känner. Ett mycket klokt beslut även om man kommer sakna butiken. Jag har följt din blogg i en massa år och den ger så otroligt mycket inspiration och en riktig känsla.
  Jag har under många år jobbat med mode och nu vågat mig på att starta min lilla dröm. Bor i Stocholms skärgård och har öppnat en yttepytte liten web shop/gårdsbutik med just miljö och hållbarhets tänk. Jag tänker att man vill ge sina barn hållbara fina saker som kan hålla i år och ärvas och framförallt vara fria från gift.
  Jag är väl en av de få som går mot strömmen med köp hets och billigt och snabbt. Har ändå hoppet om att självklart kommer man gilla vackra saker och shopping men att det man köper får lova att vara BRA saker ochatt man tänker igenom vad man köper. Kanske en naiv dröm…. men måste ju bara testa när man brinner för just miljön.

  Varma eko kramar

 • Cecilia

  Å nej, sist på bollen här. Har haft mycket på eget håll och inte varit aktiv i livet på lång tid, tänkte komma tillbaka ”hem” till min finaste webbutik men letade och letade. Borta. En tår i ögat. Finaste paketen, och ja hela bekantskapskretsen har fått era band på sina paket. Så sent som för ett par månader sen.

Leave a Reply