24:de - Mokkasin
Mokkasin is a blog and showcase for Sofia Janssons styling, photography and writing. Mokkasin is also about DIY and creative direction. Sofia founded Mokkasin and a creative freelancer.
Mokkasin, Lifestyle, blog, portfolio, styling, photography, shop, creative direction
22410
post-template-default,single,single-post,postid-22410,single-format-standard,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

24:de

20151224-MX8A8657-1200

Jag var inte i den minsta julfas när det var dags att switscha jobb mot julefirande. Men jag lade allt i en korg och skrev MELLANDAGARNA på världens största lapp. Sedan puttade jag den stora jättehögen plus 23 listor så långt under sängen det gick. Och hoppades på det bästa. Och är det något jag är fruktansvärt bra på, eller kanske är det helt tvärtom, så är det att glömma alla måsten. Som om allt vore som bortblåst. Hej julafton!

20151224-MX8A8679-1200

Jag bestämde mig plötsligt för att ha två ljuskronor över bordet. Och en utan grönt där i hörnet. Jag klädde dem i en megamix av grönt. Den ena fick vara tjock och vild, den andra med bara en sorts gröna kvistar, men ändå ostyrig och inte alls särskilt stilren. Det var eucalyptus, rosmarin och tre sorter till som jag glömt namnet på. Det fina med en helt massa grönt är ju att man mest behöver levande ljus för julstämningen skull.

Våra bord som Kristo gjorde för ett par år sedan, dagen innan nyårsafton, är värt att tipsas om igen. Vi har använt dessa bord som ett, som dubbelt och trippelt. Som fyrkant. Och ute som inne. Lätta att stuva undan och ta fram. Fina utan duk och med. Ni hittar all beskrivning ni behöver vid detta inlägg, allt från bästa betsen till material.

En väldigt härlig sak med julen var att vi möblerade om litegrann… Ser ni rummet där mellan ljuskronorna? Därifrån försvann tv:n. Och det blev bara väldigt skönt och mysigt. Bästa stället att hänga på. Vi gjorde lite mer sådana sittställen och det är bara så lyxigt.

20151223-MX8A8595-1200 Dagen innan julafton hade vi huset fullt av små hjälpredor. De fixade och donade. Och alltmedans vi låtsades att det var slottsbestyr vi sysslade med, det får man när det kommer till putsning och fejning, och frossande i skumtomtar, så kunde det ena efter den andra betas av. Estrid gjorde rent mässingsljusstakarna från stearin, i kokande vatten och citronsyra.

20151223-MX8A8588-1200

Svea och Nomi tog hand om silverbesticken. Vi hade fått bästa tipset av Linn. Att lägga alltsammans i en bunke med aluminiumfolie i botten. Sedan kokande vatten och bakpulver. Värsta putsmagin, attans vad de sken!

20151224-MX8A8695-1200

Julafton igen. Barnen hade fått väldigt många brädspel på morgonen. Jag gick lite bananas i spelbutiken Deckbox  som av en bra händelse låg vägg i vägg med Kustfolk i Varberg. Våra barn älskar brädspel och här fanns ett sortiment utöver det vanliga. Nu kanske man inte ska påstå att brädspel alltid är julefrid men just här var de ense om regler och annat. Alltmedan vi andra lade fram julbordet som min kära mamma redan hade fixat.

20151224-MX8A8709-1200 Min fina lillasyster Sarah stekte prinskorv med stil. Paljettjumpsuit från HM.

20151224-MX8A8723-1200

Matbord under min mammas urtjusiga ljuskrona från Skultuna. Bara till låns. Bara vid jul.

20151224-MX8A8760-1200

Kärlek. Och tacksamhet.

Mokkasin

sofia@mokkasin.com
8 Comments
 • Maria

  28 december, 2015 at 20:01 Svara

  Jätte vackert
  Vart e ljuskronorna ifrån?

  • mokkasin

   28 december, 2015 at 21:29 Svara

   Tack Maria!
   Den stora köpte jag för säkert 10 år sedan, minst, i en liten butik på puckeln på Hornsgatan. Den är från Miljögården och den verkar finnas fortfarande om du kollar länken här http://miljogarden.e-line.nu/sv/Miljogarden/SMIDE/LJUSKRONA_CLASSIC_SEASON_I_SMIDE?id=418585

   De mindre är från loppis. De allra fulaste ; ) brukar oftast ha en perfekt stomme, så tar man väck allt krafs så finner man ofta en smidesstomme. Jag har bytt ut metallpinnarna mot breda band och sedan har jag varierat på oändliga sätt under åren. Jag har alltid entt vitt band lindat som bas. Om du bildgooglar Mokkasin + jul så tror jag du hittar varianter.

   • Maria

    29 december, 2015 at 13:26 Svara

    Tack så mycket för svaret, nu blir de ljuskrona shopping;) 🙂

 • Selina

  28 december, 2015 at 20:52 Svara

  I love your blog and have been a fan for years. I’m just sorry you don’t have a version in English, sadly Google translate does not do it justice. Have a happy new year.

  • mokkasin

   28 december, 2015 at 21:43 Svara

   Thank you dear Selina! I´m happy to hear that you like my blog despite the swedish. And I agree with you, google translate is not the best way,

   Wish you a Happy New Year!
   Sofia

 • […] på Brass&Gold och Anette på Inredningshjälpen får du fler nyårsidéer, och Sofia på Mokkasin visar sin juldukning, som jag tycker funkar minst lika bra till […]

 • Mathilda

  29 december, 2015 at 10:40 Svara

  Alltså ert hem! SÅ ljuvligt vackert att det är svårt att sluta kolla. Tack för all inspiration!

 • Rummet i konstant mörker |

  16 januari, 2016 at 16:01 Svara

  […] (den rätt slitna och trasiga) klövertapeten ska få vara kvar som ett fint minne, fantiserar om ett fyrkantigt matbord precis som Mokkasin och att vi nån gång bara kan bestämma oss för hur fönsterbänklisterna ska […]

Post a Comment