32988
post-template-default,single,single-post,postid-32988,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

lite spridda skurar om sådant vi äter.

 
 
-Varför har ni ingen ekologisk skinka?
Ni har ju inte ens ekologisk yougurt, hur kommer det sig?
 
 
Åhå, ja det händer väl någongång då och då att någon frågar om sådant där (sådant där?? som om det vore något högst märkligt från en annan galax) . Men det är ju inte särskilt ofta, och då blir inte något vi funderar vidare på (för intressent ligger bara i förfrågan?). Fast vi har ju ekologiska bananer (jamen ni har fulbananer också, som är hårt besprutade och farliga för precis allt och alla. ta bort dem bara och sälj bara ekobananer. för precis samma pris som fulbananerna, för själva sakens skull) Och lite grönsaker (ja, du menar den där hyllan som är gömd, där man inte fäster blicken automatiskt utan måste veta om att den finns där)
 
– Nähä.
 
Och där kunde man kanske ha slutat och tänkt att orkar man diskutera liksom. Men det är det som är grejen, jag orkar. All energi i världen faktiskt när det kommer till detta. Ni vet sådär, så han eller hon mittemot börjar skruva på sig och de bakom himlar med ögonen och suckar högt. Men det bjussar jag på. Värst för dem själva, tänker jag, i längden. Fast ganska mycket värst för oss med, för helt enkelt är det inte att shoppa ekologiskt här i vår stad. 2014, kom igen. Hur svårt kan det vara? Men vi finkammar butikerna och bunkrar lite överdrivet mellan varven.
 
 
 
 
En gång ville någon  skriva en text om mig till en tidning där jag framstods som den med tusen järn i elden och dessutom som den bästa av bullmammor. Det kanske jag kan önska mig till men jag var tvungen att hojta till och be dem att ta bort det där om hur jag rörde i grytorna alltmedans jag plåtade, bloggade och skötte affär. För det är inte sant. Jag är inte den jag önskar där, inte alls faktiskt. Inte för det har med ekotänk att göra. Men rätt ska vara rätt när man bloggar goda saker på bild.
 
 
 
Min man däremot. Han är som önskedröm han. Jag är så sjukt lyckligt lottad för han älskar allt som har med mat att göra. Så har det alltid varit så länge jag känt honom (och det är väldigt länge sedan, mer än mitt halva liv kan man tänka) och till saken hör att det har blivit värre med åren. Eller bättre då. Det finns ingen hejd på det goda.

Våra bästa emaljskålar. Från Betonggruvan . Älskar dem för känslan när jag någon sällsynt gång rör ihop något i dem, fast han som gör det ofta håller med där. Älskar dem för snyggheten, mångsidigheten och den utomordentliga smartheten. Det finns ingen stapelbart i världen som inte är älskvärt.
 
 
 
 
Min man då, han är väldigt förtjust i att laga mat tillsammans med andra. Och finns det ingen skön gäst och ännu mindre en fru så är det en av ungarnas favoritsyssla. De går all in från planering, shopping, lagande, dukning och servering. Jag diskar. Eller plockar in i diskmaskinen. Och mössorna. Min man känner sig hipstrig kan jag tro och Nomi vill inte vara sämre.  
 
 
Lördagslemonad – bättre än läsk kan man tycka
~
Ekojuice av något slag
Bubbligt vatten från sodastreamern
Blanda
 
 

En söndagsfrukost. 

En lördagsdukning.

 
En Viggo som rör i grytorna.

Där står den. Som jag suktade i ett helt år, sen slog jag till där någon gång kring jul. En Vitamix. Ingen billig historia men oh my vilken lyx-blender. Väl värd att spara till. Och jag velade fram och tillbaka, en juicer eller en blender. Så mycket så jag tillsist inte fattade skillnanden men då sa någon att ska du börja så börja med en blender. Och jag ville kunna göra mandelmjölk och på den vägen är det.
 
Smoothies gjorde vi även innan vitamixerns tid men numera har vi skippat yougurten. Men annars tycker jag det är ett sådant strålande sätt för ungarna att börja dagen på.
 
Så allt går i den där, frukt, bär, grönsaker, avakado, chiafrön, superbär och vad man nu kan tycka. För att göra det mer juicigt (eller rinnigt) använder jag färdigpressade ekojuicer, kokosmjölk, mandelmjölk och sådant. Jag fick ett tips för länge sedan om att energiboosta smoothies och det följer ganska ofta, speciellt till kidsen. Knäcka några råa ägg i hela alltet är knepet. De märks inte någonstans kan jag intyga. I hemlighet och vid tröttaste mörkaste vintermorgnarna har jag slängt i både 3 och 4 ägg. Slurp, på ett glas var och kanske en macka.
 
 
Jag är förtjust i att hälla på kokosmjölk. Men har insett att det inte får bli för mycket för då gillas det inte. Ett superknep är dock att blanda i lime när man använder kokosmjölk då får man det lite sommardrinkig sådär. Och is är också ett bra knep om man inte använder frysta bär. Inte för energin skull då såklart utan för att vi gillar när det är lite lagom kylt sådär.
 
 
 
 
Juice Power – Enkla tips om juicer, smoothies och detox.
Green Kitchen Stories – så himla härligt vego. Missa inte apparna. Kommer med svensk kokbok i mars, jag hade den danska (fråga inte varför) och har läst men nu lämnat den vidare och längtar till den svenska.
Simple Green Smoothies – Perfekt på insta när inspon tryter.
 
Tidningen Hunger – Inte för recept utan för viktigheterna.
 
 
 

Mokkasin

sofia@mokkasin.com
No Comments
 • Anna

  4 mars, 2014at07:35 Svara

  Bra att du tjatar om ekologiskt! Det är så vi måste göra, allihop, om det ska bli nån ändring.
  Om du inte redan har gjort det, kolla http://www.gardsnara.se för att hitta närproducerat och ekologiskt. Och från Ekolådan kan du ju enkelt beställa finfina varor och få hemleverans.
  Tack för bra text och fina bilder!

 • Anonym

  4 mars, 2014at10:09 Svara

  Helheten på Drottninggatan 5 har ekologiskt, men tyvärr bara skafferivaror. Fortsätt tjata på de "stora" affärerna, så ska jag hjälpa till. 🙂

  Du har en jättefin blogg: urfina bilder och berörande text!

  /Helena i K-holm

 • Tant Johanna

  4 mars, 2014at10:58 Svara

  Heja dig Sofia! Mer ekologiskt åt folket. Och den där vitamixen står högst upp på min önskelista, lyllos dig!
  Kramar Johanna

 • Anonym

  4 mars, 2014at11:38 Svara

  När jag är låg går jag alltid in och tittar efter din blogg. Det ger så oerhört mycket energi och inspiration utan att jag får den här känslan av "måste äga" (nä jag vet inte hur du lyckas, fast du skriver om saker du inhandlat OCH driver en nätbutik känner jag ingen köphets här inne, det är så härligt befriande!). Jag blir bara så glad av bilder och text. Så nu är jag lite piggare igen. TACK! Kram Sara

 • Anonym

  4 mars, 2014at15:03 Svara

  Min syster har en ekobutik på sin gård utanför Katrineholm. Öppet från tidig sommar till sen höst. Där kan man köpa ekologiska tomater i alla möjliga storlekar och modeller, närproducerade grönsaker, ägg, kött och lite allt möjligt. Dessutom kan man ta sig en go eko-fika! Kolla andebolsgard.se
  Vill också passa på att säga att din blogg ger mig sååå mycket inspiration och glädje och funderingar kring stort och smått! Tack för att du delar med dig! /Kristina

 • Vilket fint och inspirerande inlägg, Sofia. Du kan du!

 • Enkel stil

  5 mars, 2014at10:18 Svara

  Det är rätt, bara tjata på dom om att lägga fram det ekologiska synligt i butiken till samma pris som det andra alternativet. Ett tag var det på modet att man skulle köpa refilförpackningar till tex städprodukter. Då var refilen dyrare och det var ett mindre mängd i den. Vilket betydde att folk köpte grundförpackningen istället för refilen. Tack för alla din fina inspirerande inläggen. Dom går jag ofta igång på. Kramar Anita

 • Lina

  6 mars, 2014at09:09 Svara

  Men du, detta är vackraste inlägget i år. Vilka bilder. Maj gad Sofia. När kommer en fotobok?

  Och du, vilken aktivitetslista jag skymtar på svarta tavlan. Jag ligger i lä med simskola. Hur hinner ni skjutsa och hämta? Största elogen till er. Både för mat, dukning och roligheter efter skolan! Kramar till dig.

 • Sara Ulrika

  6 mars, 2014at09:17 Svara

  Jag håller med föregående inlägg! När kommer en fotobok?? Jag hade köpt alla gånger. Ett helt fantastiskt inlägg för övrigt. Bilden på två av dina kärlekar i mössa är bäst. Kunde ha varit hemma hos oss..

 • Anonym

  12 mars, 2014at12:07 Svara

  Tack för inspiration och ny energi att fortsätta tjata. Jag tjatar och tjatar om ekologiskt, och det går såå saaaaakta. Så ibland tappar man sugen. Men nu fick jag ny energi! För det är ju enda enda vägen, det gäller bara att alla förstår det!

  Kram Hanna

Post a Comment