DAILY LIFE

och så var det här om hönsen.

 
Höns. Inte direkt vad jag har funderat på. Men det har min man. Så mycket så att han har skrivit till vår kommun för att höra sig för och fyra stycken får man ha såhär bland villorna på åsen. Men ingen tupp. Och så mycket så att han och Nomi fantiserar om hur det kan vara när man tar sin korg vareviga morgon och hoppas att det kanske har värpts högar av ägg där i utkanten av trädgården. Och Nomi och hennes tvillingbror var snabba, kanske för att de insåg att saker händer lättare då. Redan dagen efter det hela kom på tal hade de berättat för fröken, klasskompisarna och halva skolan. – Vi ska köpa höns!  
 
Nu är jag inte helt hundra på hur det blir med det hela men till saken hör att härom morgonen, mitt i halvåttakaoset kom en äggkvinna som Viggo sade. Äggkvinnan var egentligen min bankkontakt. Vi hade träffats dagen innan för att prata bank men hamnade på ett sidospår när jag kom in på att jag serverade mina barn smoothie om mornarna, med råa ägg i. Och på den vägen var det. Smoothie, ägg och att hon hade 38 hönor. Dvärg Wyandotte hette några och Maran och Araucana. Och sedan var det slut med banksnacket. Inte för att jag hade tänkt på höns tidigare, aldrig någonsin faktiskt på det här viset. Egentligen var det nog den här bilden som gjorde alltihop. Den kom liksom upp där på skärmen när hon skulle visa hur en höna ser ut. Jag menar, det finns ju hönor. Så finns det hönor. Och nog för jag kände till bruna och vita ägg, såklart, så visste jag inte om de turkosa. Och de puderfärgade. Sedan spårade det ur. Eller vi kom aldrig tillbaka till bankspåret i alla fall. Sen var mötestiden slut.
 
Men den rara Mari som hon ju egentligen heter kom i alla fall den där morgonen med de där himlens vackra äggen. Och nu kanske alla i hela världen visste. Men jag gjorde det inte. Turkosa liksom, alldeles av sig själva.

Hönsen ja, de kom med den här, Kollaps av David Jonstad (Omdiskuterad av vissa, sanningen enligt andra.) Och växthuset med. Eller inte färdigt och klart då men nästan. Låter det som åtminstone.
 
Och Självhushållning på Djupadal är på riktigt och utan omskrivningar. Lev mer på mindre är väldigt inspirerande och utan pekpinnar. Så nu vet ni vad min man fördriver tiden med mellan  lönsamhetskalkyler och miljonbudgetar…

No Comments

 • Cirkus i skogen

  Jag har önskat mig höns i flera år, till min födelsedag fick jag ett löfte om att min familj ska bygga ett hönshus till våren. Och just de där grön och turkosvärpande hönorna har jag spanat in mig på. Underbara! Vem vet du kanske har en hönsblogg framåt sommaren….. //Sanna

 • llilla u

  Hahaha, vad kul att ni diskuterar höns.
  Jag vill verkligen ha höns och alltid när vi är nere i småland så åker vi ut till vår ägga-bonde och plockar våra ägg, tvättar dem och lägger fint på det där återanvända flaket. Och ojojoj vad de smakar gott. Dessa höns äter naturligtvis bara ekologiskt foder och får gå ut när de vill … Så borde alla höns ha det! (bara inte grävlingen kommer!!!)

  Jag fick 4 höns (pensionerade) om jag ville. Att ha i sommarstugan. Och sedan kunde jag sälja dem till thai-vagnen sa han. Va!!! Ja, tydligen köper thaiställena pensionerade thai höns. Hahaha!
  Men min Make sa nej. Så var glad du över att din Make vill ha höns. Och de där små dvärghönsen är ju så fin att man kan svimma. Ska tjata lite till …

  Heja egna höns!!!

 • Anna

  Dom där böckerna är fantastiska! Och jag är på väg. Ska bara övertala mannen. Och hitta huset.
  Och hönsen. Turkosa ägg, och bruna, och puderfärgade…Tack för länken!

 • Sonja {Dagmars Kitchen}

  Åh, härligt! Hos oss är det tvärtom – jag vill så hemskt gärna men för maken är det totalt utelsutet… Fast jag ger mig inte – om några år kanske han har bearbetats klart, vem vet? Och de gröna äggen är ljuvliga – jag får såna ibland från en bekant som har egna höns och de är så vackra att man nästan inte vill äta dem.

 • Malin - Stjärnflocka

  Att ha höns är verkligen mysigt! Vi hyrde hus på landet tidigare och hade 10 höns. Äggen var ljuvligt gula och smakade så gott! Det man måste tänka på att någon behöver orka sköta dem varje dag och "ta hand om" ifall de blir sjuka. Men det positiva övervägde helt klart 🙂 Har sett så fina trädgårdsburar http://www.honshus.se/
  Kram Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *