PARIS

paris och det handlar om mat.

Marché des Enfants Rouges

 

Jag har en crush. På Paris. En stor en, som bara blir större för var gång jag är där. En sådan där som nästan ger en magknip för att hela alltet är så himla långt borta. Inte strax utanför dörren som jag skulle önska. Så fast jag inte alls har tid så fastnar jag i bilderna därifrån. Det känns som någon slags terapi. Så det lutar nog åt lite terapi-blogging denna vecka. Tror minsann att jag är så illa tvungen.

 
Det finns så mycket jag älskar med den här stan. Och jag som inte ens kan franska. Men nu skulle det ju handla om mat.
 

 
All den bästa maten. Härligast är som i somras när vi hade kök och kunde handla oss igenom alla små affärer. Som hela  Rue de Bretagne (3.e arr) och runtomkring. Och alla marknader. Två minuter från där vi bodde, på Bd Richard Lenoir (11.e arr) var det marknad varje tisdag och fredag förmiddag.   

Heli tipsade om Marché d’Aligre (12.e arr) som är en superhärlig matmarknad med en liten saluhall. Och vill man inte äta allt (men nästan) så vill man ha burkarna och förpackningarna.

 
Där finns de sicilianska oliverna. De är fantastiska. Låter väldigt ofranskt i det stora hela men jisses… Första gången vi åt dem var förra hösten på en liten italiensk restaurant på andra sidan Seine, vid en liten tvärgata till Bd Saint-Germain.
 
Rue de Bretagne (3.e arr) ligger kanske det härligaste lunchstället Marché des Enfants Rouges. En marknad proppad med små hål i väggen ställen. Och det fina är att man kan välja och vraka av det mesta.
Och där är liksom skönt att vara.

 
Absolut skönt att vara.

Och fast bilden fortfarande är Marché des Enfants Rouges så tipsar jag på om lite om ställen att hänga på natten. Jag tänker att det är nog lite si och så med tips i allmänhet. Att för någon kan ett ställe vara det mest fantastiska på jorden bara för att just den stunden var allt bara helt perfekt. Medans för någon annan är det helt tvärtom.
 
Men vi nattsuddade lite här och var i Marais och i elfte. Mest för att det är där vi gillar att vara. Omkring och på Rue Oberkampf och upp mot kanalen. Runt Rue Bretagne, Rue Vielle du Temple och Rue Charlot. Det är ju liksom inte så att det lider brist på sköna ställen att hänga på. 

 

 
Här är några ställen:
Le Comptoir Général (11.e) (som jag skrev om här)
Ave Maria rue Jacguard (11.e)
Le Kitsch rue Oberkampf nästan nere vid Bd des Filles du Calvaire
(förövrigt samma gata som Merci och det största BonTon ligger på)
La Briciola 64 rue Charlot (3.e)
 

Och så var det Bentos-paradiset. Och nu kan jag inte sluta tänka på den där vego-bentosen…

Här åt vi i alla fall middag en kväll och det var väldigt gott. Nanashi heter stället och ligger på 57 rue Charlot(3.e).

Och på Rose Bakery 30 Rue Debelleyme (3.e) äter man drömluncher i hälsosammaste laget. Alltså inte att de är alltför hälsosamma. Bara bra och goda.


Och det sista för idag. Här inne fick man ju verkligen inte langa upp en kamera. Men instagramma i smyg går alltid. Här har Nomi i alla fall shoppat matsäck för att bege sig till
Jardin du Luxembourg. På La Grande Epicerie, varuhuset Le Bon Marchés fullständigt eminenta matavdelning, 38 Rue de Sevrés (7.e arr). Ohh my är rätta ordet. För fy tusan vad goda grejor det fanns där. Och säg vad som inte fanns. Och deras tabouleh, alltså…Jag var så nära att smälla av.

Oj, längsta inlägget. Men så var det terapi-blogging också.

No Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *