DAILY LIFE

SMAK OCH LUKTBORTFALL

Ni är många som hört av er om detta med att tappa smak och lukt vid covid-19. Det har kommit så många mail, dm och även kommentarer sedan jag skrev detta inlägg. Även tv hörde av sig och ville ha med oss i ett reportage om detta (vi tackade nej ska vi alltid förknippas som Corona-familjen!?? då ett inslag på Svt spridit sig över de lokala gränserna 🙈vilket några i familjen tyckte var sådär).

Och här kommer ett svar till samtliga och ett unisont förlåt då jag inte har svarat på alla personligen. Men tack för ni delar med er om detta, era tankar om det och stort tack för omtanken om hur vi mår. Många intressanta reflektioner under detta inlägg och på flera andra inlägg under den sista månaden.

En kort summering – Kristo blev alltså bekräftad Covid-19. Vi andra blev sjuka men med helt skiftande symtom som man kan läsa om här och det enda som var samma på samtliga i familjen var att vi alla tappade smak och lukt. Alla utom Charlie som egentligen inte uppvisade några symtom alls, än lite magont. Vid den tidpunkten var smak/lukt bortfall inte bekräftat som ett symtom av Folkhälsomyndigheten och inte heller svensk media hade inte tagit upp detta.

Men jag var så himla konfunderad, för det var det enda som kändes annorlunda i min kropp. Och det kändes så väldigt annorlunda. För jag var varken snuvig eller hosta, bara pyttelite ont i halsen men smak och lukt var helt borta. Jag menar HELT DÖTT. Så pass märkligt att jag googlade på utländska sidor för att hitta någon information om det, i Sverige kunde jag bara hitta infon på en enda sida.

I samma veva tog Emanuel Karlsten upp tråden på sin blogg och mailade även Folkhälsomyndigheten i frågan men de svarade att man inte ville gå ut med detta som ett officiellt symtom.

Och ni undrar hur det gått för oss. Vi är friska, tack alla som frågat. Jag har dock inte tillbaka lukt/smak överhuvudtaget, det är nu över 50 dagar. De andra i familjen har fått tillbaka det men det försvinner då och då, jag vet inte hur många gånger jag hört vid middagsbordet nu är det borta igen. Vilket givetvis är märkligt.  Många som hört av sig har upplevt detta panikartat och jag förstår det. För mig har det inte känts så, jag har hela tiden tänkt att det kunde varit värre. Och är fast besluten om att det kommer tillbaka. Men med det inte sagt att jag inte förstår och på något sätt förminskar att man mår dåligt av det.  Och heller inte att det är extremt märkligt, att det försvinner såhär utan att ens varit förkyld. Knappt inte ens värt att kallas sjuk, med tanke på mina extremt lindriga symtom. Jag kan fullt förstå panikkänslan många känner, eftersom flera, som i mitt fall, tappar det totalt. Och under såhär extremt lång tid.

Det är som om ens liv saknar ett väsentligt lager, en ytterligare dimension. Man inser att doftsinnet är något väldigt betydelsefullt i ens liv. Man tappar plötsligt en möjlighet att registrera saker, börjar man tänka på det är det lätt att drabbas av panikkänslor. Det handlar ju inte bara om det man äter utan också om hur man registrerar omvärlden. Efter så lång tid så inser man att det är mer än vad man tror som hänger ihop med alla dofter man känner. Hur det får hjärnan att registrera inom hela spektrat från fara och obehag till det motsatta. När allt är normalt känns det lite som ett dolt sinne, man tänker kanske inte på hur mycket det betyder, men när det plötsligt är borta så inser man vad världen blir platt. Det är liksom bara det man hör, ser och känner som hjärnan tar in.

Förra veckan fick jag faktiskt under cirka 30 sekunder tillbaka lukten men det försvann tyvärr igen. Underbart var väldigt kort men jag ser det som en hint om att snart kommer det tillbaka. Vi satt och kollade på tv när jag plötsligt kände att det luktade bränt – jag bara skrek: det luktar bränt – det LUKTAR bränt!! Jag skakade om Kristo för den storartade känslan, inte för att det skulle lukta i egenskap av eldsvåda utan att jag faktiskt kände något. I samma sekund registrerade min hjärna – någon är i köket, någon poppar popcorn, någon bränner dem. Och nej, det låter inte som en stor grej att registrera att det händer något i ett annat rum men även sådant går man miste i en värld utan dofter. Världen är liksom bara det som är allra närmst förutom hörsel då som man ju kan höra på avstånd. Att smak och lukt saknas gör helt enkelt världen mycket plattare, som sagt, en dimension, saknas. Helt enkelt, lite trist, minst sagt.

Jag har också fått tipset om att äta tillskott av Zink, vilket jag gör. Vem vet, kanske kan det påverka alltsammans i rätt riktning men inget resultat sedan en dryg vecka.

Sedan mitt första inlägg skrevs så har Folkhälsomyndigheten uppdaterat symtomlistan med ”Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna.”

Jag tänker att många ställt frågan om hur länge man ska vara hemma i samband med lukt/smak bortfall så jag klipper in allt detta från Folkhälsomyndigheten:

Hur länge ska jag stanna hemma?
Om jag har haft lukt- och smakbortfall?
Studier har visat att lukt- och smakbortfall verkar vara ett ganska vanligt symtom i samband med covid-19. Hur vanligt det är att bara ha detta symtom eller när i förloppet det kommer är oklart.

Om du har haft andra symtom initialt och ett lukt- och smakbortfall som hänger kvar gäller samma som för torrhosta. Det vill säga det ska ha gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

Om du däremot bara har haft symtomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma tills det gått minst sju dagar efter att du fick det även om du känner dig helt frisk för övrigt.

17 Comments

 • AnnaHelena

  Hej Sofia!

  Jag känner igen mig jättemycket! Jag blev sjuk i – visserligen obekräftad, men jag är övertygad om att det var: covid-19, den 23 mars och sedan dess saknar jag mitt lukt- och smaksinne. Det är över 50 dagar nu. För mig har det tagit lång tid att börja känna mig frisk igen. Först förra veckan började den förlamande tröttheten och trycket över bröstet släppa. Efter 6-7 veckor! Nu mår jag bra, men är fortfarande utan lukt- och smaksinne. Förutom att det såklart är tråkigt att äta när man inte känner smak så saknar jag mitt luktsinne när jag duschar, tvättar håret och borstar tänderna. Ingen smak av tandkräm, ingen doft av schampo. Någon gång ibland kan jag förnimma en doft, men sedan är det borta igen…

  Hoppas att det kommer åter tills syrenerna och honungsrosorna slår ut. Jag vill inte missa alla sommarens dofter…

  // AH

  • Andreas

   Hej.
   Jag har haft total avsaknad av smak & luktsinne (anosmi) i ca 6 dagar och misstänker Covid-19. Upplever detta som något helt annorlunda om man jämför med tidigare gånger det har hänt i samband med en förkylning eller dylikt. Man blir förstås lite orolig när det tagit så lång tid för vissa eller när man hör och läser att vissa inte fått tillbaka sitt lukt och smaksinne på väldigt lång tid.
   Hoppas innerligt att det inte är bestående.

   Mvh
   Andreas

 • Efti Georlin

  Hej, vad lättad jag blev av att läsa din blogg om smak och luktbortfall.
  Jag kände igen mig så totalt.
  Så skönt att få förståelse och så hoppfullt .
  Jag har varit utan smak och lukt nu i 45 dagar och jag menar att det är helt borta , precis som du beskriver det. Jag har inte haft några andra symptom. Bara detta.
  Men jag har blir panikslagen av tanken att det aldrig ska komma tillbaka igen, men nu när jag läste din blogg så blev jag glad och hoppfull.
  Tack för det!

 • Richard

  Hej
  Frugan låg tre veckor i 38-40 grader feber o hosta. Jag själv hade bara lite surr o myrkrypningar i skinn/ kroppen men efter en tid försvann lukt o smak. 10 veckor på måndag. Känner smak en skala 1-10 en 2a.

 • Sabrina

  Varit utan lukt och smak sedan 29 april. Det kom tillbaka litegrann, så jag kunde känna smaken av vissa saker under någon vecka, men nu är allt borta igen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket, men ibland får jag för mig att jag aldrig kommer att få känna någon smak eller lukt någonsin igen och det gör mig jätteledsen. Man uppskattar verkligen inte något så mycket som när man mister det.

  • Anna

   Jag har haft covid 19. Känner fortf ej smaker eller lukt trots att det nu gått 4 månader. Ingen förändring så tveksam till att det kmr tillbaka. Innan hade jag för bra lukt och smaksinme att jag lätt spydde vid mindre trevliga odörer så det är väl ngt positivt men saknar att känna smaker när man äter.

 • Anna

  Jag tappade smak o lukt i mars. Det var borta helt i 2 mån sen har det kommit o gått. Men min fråga är om någon annan har känt en skum lukt, den finns liksom bara i min näsa o gör att allt luktar lite gammalt räkskal. Asjobbigt och äckligt.

  • Sofia

   Hej!
   Jag känner igen mig jättemycket i det om skum lukt. Tappade smak och lukt helt 16/4,det var helt borta ngn vecka sen kom det otroligt långsamt tillbaka. Det är fortfarande inte normalt nu tre månader senare. Har till och från upplevt märklig lukt, som ngt kemiskt men även känt andra lukter som ingen annan känt, ett tag luktade det prutt… Kunde för en vecka sen äntligen känna att kaffe smakar gott och som det ska, tänkte att nu börjar det bli helt normalt. Men de senaste dagarna har andra saker börjat smaka rent ut sagt illa, så illa att jag inte kan äta dem, bland annat ägg, bacon och kyckling.. Så märkligt alltihop men har ändå hopp om att bli helt ”normal” igen 🙂

   • Hushiar

    Hej, nu när jag läser eran inlägg så vet jag att vi har samma problem, tappat lukt o smak den 4 maj och efter 2 månader började det komma tillbaka lite och först var det smaken och lukten mycket sakta men bara runt 7 procent och smaken kanske 15, hur som helst åkte till havet och helt plötslig började jag få tillbaka allt och kändes härlig det på sem, men men så fort jag kom tillbaka så ändrades allt totalt och dem flesta saker luktar samma illa luktande och smaken samma sak, går inte beskriva men som om nåt är ruttet genom en, lukten är lite värre än smaken och tänk er att kaffe luktar illa. konstig allt är och viruset tog jag alldrig på allvar från början, har antikropp men vad hjälper det mot detta
    , har till och med börjat känna trötthet och verk precis som när jag hade viruset men då mycket värre med feber, hosta,förkylning, andnöd, muskelvärk, huvudvärk.och trötthet. Hoppas alla blir friska snart 🙂

  • Madelene

   Hej, Tappade lukt och smak i slutet av mars i samband med covid och det var borta i ca 3 veckor. Sedan kom det långsamt tillbaka. Nu flera månader efter upplever jag som er att lukt-och smaksinnet är förändrat. Jag har lukt men saker luktar annorlunda och ganska äckligt, parfymer och tvål luktar inte som de ska och all juice smakar typ mögel. Har också haft en äcklig ägglukt i näsan. ”Skönt” att fler upplever samma, har googlat som en dåre men på alla faktasidor står det bara att det är tillfälliga bortfall i samband med sjukdomen.

 • Pernilla Lindh

  Hej
  Så skönt att hitta denna sida o läsa om någon mer med samma besvär. Jag konstaterarades med Covid -19 i början av April (på grund av att jag jobbar på sjukhus) och har fortfarande inte fått tillbaka lukt och smak. Jag hade milda symtom, ingen feber. Har precis som några av er skrivit att vid vissa tillfällen anat någon lukt och smak och att det sedan försvinner det helt igen. Det känns som man håller på att bli tokig, känns som vissa tror att man skojar med dem, framförallt när man säger att man tycker man anar någon smak ena dagen och den andra dagen känner man inget.
  Det skrivs alldeles för lite om detta i tidningarna, , vet flera som dras med samma långvariga besvär.
  Har nu haft en skön semester, men mycket av den har förtagits av att man ej kunnat njuta av varken mat eller dryck😢 Detta börjar täta lite på en.. Men somsagt det finns de som har det värre med mycket tyngre kvarvarande symtom. Håller nu tummar och tår för alla oss att ingen kommer att få några kvarvarande besvär!! Kram på er// Pernilla

 • Oscar

  Tack för inlägget. Bara att konstatera att vi är några med dessa besvärliga efterdyningar av Corona. Jag var precis som ni andra helt utan smak o lukt i dryga 25 dagar. Sedan kom den svagt tillbaka men inte som förut. Svag lukt o svag smak där smaken inte är vad den borde vara. Coca cola smakar helt annars där det känns en tydlig skillnad. Vissa konstiga lukter kommer o går…Tråkigt som tusan men det gäller att försöka vara positiv. Det kunde ha varit så mycket värre! Kämpa på därute, smaken kan komma tillbaka…även om jag försöker vänja mig o acceptera det nya.

  • Stina

   Tack för denna blogg
   Har varit utan lukt och smak till och från sen i April.
   Har börjat tro att jag börjat bli galen.
   Det jag har ätit de senaste 3 veckorna smakar vidrigt som ”gammalt ruttet ägg”
   Även tex mitt favoritschampo som brukade lukta ljuvligt har typ samma lukt som den jag upplever när jag äter.
   Har googlat men inte hittat något förren jag kom till denna sida.
   Man kan undra vad som händer i våra kroppar.
   Tack alla för att ni har delat med er av era inlägg.
   Det gjorde att jag insåg att jag inte blivit galen

 • Britt

  Hej,
  Jag är också en person som drabbades av smak och luktbortfall. Det började ca 6 april och höll i sig ca 3,5 vecka. För övrigt kände jag mig helt frisk vilket va väldigt konstigt. Jag äter blodtycksmedicin och går på kontroller på min vårdcentral och det gjorde jag även en gång under denna perioden. Innan mina symtom va mitt blodtryck väldigt bra men denna gången va det ganska förhöjt.
  Jag frågade 1177 och där svarade man att jag troligen hade en infektion i kroppen.
  Det hör till saken att nu när jag väl fick tillbaka smak o lukt så har jag blivit täppt i näsan från och till. Det är ibland helt tilltäppt och när jag lyckas snyta ut är slemmet gult och geleaktigt. Inget vanligt slem som vi vanlig förkylning.
  Det känns som det sitter en vägg högt uppe vid näsroten o det är luft ovan och under men att få ut snoret är jobbigt. Näsdroppar och koksalt är det som gäller.

  Sedan någon månad tillbaka hade jag bokat antikroppstest och detta visade negativt. Naturligtvis blev jag väldigt förvånad för jag var helt säker på att jag hade haft covid 19.
  Nu läser jag på om t celler och hoppas att jag utvecklat sådana. Önskar er alla en fortsatt fin sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *