PARIS

och det var blogg och instagram och fb och jag får nog inte riktigt ihop det.

Det handlar om Instagram. Jag tror att många av er vet att jag finns där. Och jag kan inte bestämma mig vad jag tycker. Egentligen. För det allra första blir det precis som vanligt för min del när det gäller sociala medier. Jag postar ett inlägg eller en bild eller vad det nu är. Sen är jag som uppslukad ur jorden och borta från stora internet-världen. Man kan ju lätt tro att det är precis tvärtom men det finns nog ingen som är så osynlig som jag när det gäller själva fortsättningen.
Det där som känns lite viktigt i själva verket. Att like:a, att kommentera och reflektera. Och framför allt att svara.  Och att susa runt hos alla er och liksom heja på. Läsa och titta och att vara artig liksom. Att ge tillbaka av den där stora snällheten som faktiskt råder.
Det här grämer mig så till den milda grad. Men jag får inte till det helt enkelt. Ibland kommer jag på mig själv och det är då den stora stressen slår in. Över att vara bortkopplad. Och oartigast i världen. Och då blir det glasklart att den här sociala medievärlden är alldeles för stor. Som ett jättenystan där man varken hittar början eller slut. Eller knappt något mitt emellan. Och jag tänker mest bara hjälp, den är verkligen alldeles för stor för mitt eget bästa. Och sen funderar jag fram och tillbaka på någon strategi men kommer aldrig på någon. Så jag vill helt enkelt säga förlåt, att jag är så osynlig.
Och så var det ju det här med själva grejen. Att gilla Instagram eller att inte gilla. Eller att överhuvudtaget inte veta riktigt. Inte veta hur man ska förhålla sig till hela mediet. Jag postar lite hipp som happ med bilder som jag i vanliga fall inte skulle posta i bloggen. De är lite sneda och vinda och oftast i dåligt ljus. Och jag tycker väl själv att det var väl sisådär…
Och hur ska man använda dem tillsammans? De tre jag finns på är Instagram, FB och blogg. Är det ens okej att korsanvända dem? Är det tillåtet att göra reklam för sin egen blogg på Instagram (och vice versa), såsom en liten post om att nu är bloggen uppdaterad. En liten teaser om vad som är pågång i aktuellt inlägg, precis såsom FB används. Såklart lagligt men blir det bara en massa trista Mokkasin-upprepningar? Är det så man vill ha det eller inte ha det?

 
Mycket tacksam för lite feedback…

No Comments

 • Anna - Concept By Anna

  Haha.. jag förstår vad du menar och dina tankar. Men jag tycker absolut att man kan göra "reklam" för nya blogginlägg osv på instagram och facebook! Det är ju toppen att man får en hint liksom 🙂

  Kram Anna

 • ellen @ distantdiying.com

  Hej fina du. ja hur ska man egentligen ha det?
  Jag tycker om instagram. det är ett medie som passar mig bra. att få fota och fixa utan att det tar massa tid men ändå blir fint. Jag tycker det känns lättare att kontakta och småprata lite där. Jag har bestämt mig för att bara följa och gilla det och dem jag vill och strunta i om folk tar illa upp om de inte blir kommenterade tillbaka eller följda. Det är ett begränsat medie och man kan inte ha koll på allt. Mina blogginlägg kommer automatiskt upp som en länk på fb. Det är också där jag ställer mer interaktiva frågor och har en dialog om jag undrar något av läsarna. Instgram blir lite som behind the scenes på bloggen utan att för den skull bli för privat. Då gör det inget om det inte är lika snyggt som på bloggen och det blir okej att skriva att det finns nytt på bloggen ibland. Bloggen vill jag helst läsa i större format än på bloggen. Lite så tänker jag. tycker det funkar bäst så efter att ha lurat lite. Hoppas det hjälpte nåt. tack för fin blogg, instagram och fb.
  love

 • JohannaK

  Ja, svåra frågor! Själv har jag märkt att man upprepar sig ganska mycket på bloggen, FB o Instagram…vill absolut inte att någon börjar ogilla för att man finns överallt. Jag har svårt att få ihop dom tre eller rättare sagt att hitta olika innehåll för dom. Jag vill nog se lite sneda o dåliga bilder med 🙂 kram på dig <3

 • Postadress Torslanda

  Ja, svårt det där. Jag tycker just nu att det kan bli för mycket för mig att följa bloggar, bloggar på Facebook och Instagram. En rejäl information overload. Inte för att viljan inte finns men tiden & energin. Det finns lite annat i livet som också behöver utrymmet. Så för stunden håller jag mig till bloggar och FB. Att följa bloggarna även på Instagram , följ-min-dag och allt jag gör, känns som ett oändligt universum av information och information overload.

 • Marthina, Holmbytorp

  Jag är ganska ny på Instagram, men gillar snabbheten, att slippa redigera och föra över från minneskortet till datorn osv. De bilder jag tycker kan passa även på facebook kopplar jag dit. Nu under Formex tycker jag instagram har varit lysande, att kunna se så mycket utan att vara på plats! Har även twitter och facebook kopplade. Där känns det som att gränsen går för vad man ska hinna och orka med. Och tycker det är helt ok att vara osynlig emellanåt :), att få stänga av lite från alla elektroniska intryck! Kram, Marthina

 • Bara Sara

  Just nu är min mobil på lagning och jag får surfa loss enbart på datorn och vet du att det tycker jag är skönt! Att sitta med näsan i telefonen fast barnen pratar med en är ju också oartigt! Nu säger jag inte att du gör det, du kanske är värsta proffset som inte låter det påverka ditt liv!

  Märks ju väl att när man är aktiv och visar sig (like/ kommenterar) så får man ju mer aktivitet på det man själv lägger ut men man måste ju lägga det i relation till vad man är ute efter och hur mycket tid man vill lägga ner!

  Känns lite nu som att facebook mer och mer blir ett ställe där business och företag gör sin reklam, mer det än att folk visar upp sig så mycket längre?

  Hur som, jag tycker det är kul att kolla dina inlägg och dina vackra foton – både på Insta och blogg!

 • Caroline

  Håller med. Kan man återanvända bilder på bloggen som man använt på IG och FB? Eller är det att vara lat?
  IG är väl som en slags mellanting att inte blogga och att ändå finnas där, även om det blir mer personligt på nåt sätt på IG. Eller så svalnar IG snart när höstvindarna börjar kyla vårt land: iPhone-kamrorna klarar väl inte den svenska vintern.

 • Anna/Rackarungar

  Tack Sofia för att du lyfter detta. Jag har själv haft mycket funderingar under sommaren med en (skön) paus från bloggande som nu verkar svår att hitta kick-off inför.

  Man kan ju omöjligt hinna allt!? Eller?

  Jag ser det nog såhär (med en viss tvekan) FB är en kanal för att hinta om blogginlägg, ställa frågor etc. Det känns ganska vedertaget.

  IG känns mer personligt och ger snabb feedback, kontakt och relation. Mer privata bilder, medan bloggen hoppas och tror jag fortfarande kommer att stå för innehåll, kvalitet, stora reflektioner som kräver fler ord och bättre bilder som man vill se fler utav.

  Men inte ska man behöva känna sig oartig. (även om jag verkligen förstår att du kan känna så) (missar öppet mål flera gånger, frågor förblir obesvarade..)

  Känn dig mänsklig istället! Vi kan inte finnas överallt med 100 % närvaro – då tror jag vi glömmer av det riktiga livet.

  Längt utlägg. Hoppas att du förstår vad jag menar. Lite i alla fall.

  Kram Anna

  PS. Nästa gång spikar vi kaffe. Enligt Jenny (von Döbeln) var du steget före mig 😉

 • Fröken Fräken

  Jag bloggar. Punkt.
  Ska jag göra något så gör jag det ordentligt och med hela min själ. Jag vill inte plottra ut mig lite överallt för att anpassa mig efter medierna, istället hittar jag en kanal som passar mig. Bara för att det finns både Facebook och Instagram så innebär det ju inte att man måste använda dem. Jag gillar bloggen där jag lägger tid på både en bra text och så bra bilder som jag kan ta. Instagram förstår jag mig helt ärligt inte på, jag vill ju få skriva, inte bara visa en bild med häftigt filter på liksom. Bara slänga iväg en bild fort och lätt.. nja, jag fattar inte grejen..
  Skulle jag finnas på både FB och Instagram skulle jag känna pressen att på alla tre kanaler göra olika saker, och då skulle jag bara känna mig stressad. Man har ju ett liv att leva också 😀

 • creando

  Just för att jag tycker det blir för mycket håller jag mig till bloggande. I bloggar får skribenten/fotografen mer utrymme till personliga uttryck. När det blir för mycket information, för mycket uppdateringar, för mycket bilder blir resultatet raka motsatsen. Det som skulle kunna vara ett sätt att lära känna någon riktigt, riktigt mycket riskerar istället att bli väldigt opersonligt. För att det blir för mycket att ta in tror jag… Men jag vet att åsikterna och känslorna är väldigt olika. Det gäller att hitta sitt sätt antar jag 🙂

  Bara du finns kvar i någon form…

  Kramar

 • Nellie

  Hmm, känner lite likadant som dig och de andra som kommenterat. Jag tror att man ska göra det som känns bäst, då blir det bäst i helheten. 🙂 Kram /Nellie

 • Nanna

  Men oj. Du. Sofia. Jag gillar din ärlighet. Och jag kan bara säga att (och nu har jag ingen stor blogg eller så) när jag signade upp mig på instagram blev jag så sjukt stressad först. Ett sånt överflöd av bilder och inspiration för det första. Ett otroligt massa gillande med den simplaste knappen och pressen att ta finaste bilden o få gillande tillbaka. Tyckte det mest bara var jobbigt först, innan jag lyckades sortera upp för mig själv vad jag ska ha instagram till? Vad ska bloggen fylla för funktion? Och vad tycker JAG? Och plötsligt blev det kul och inspirerande för att jag själv visste..

  Jag tycker FB kan vara till för att göra reklam för bloggen tävlingar o liknande. Bloggen är precis som den varit hela tiden fylld med inspiration, vad som händer i affären, dina härliga barn, tips osv. Och instagram kan väl vara lite vardags – vad som helst som du känner för. När du känner för det. Och släpp pressen att svara på allt och gilla tillbaka. Gillandet o kommenterandet ska ju vara för att man vill, hinner och verkligen verkligen på riktigt gillar.

  Du är så fin och personlig i ditt sätt att bemöta kunder att det räcker liksom. Alla som följer dig borde förstå att det inte finns tid att svara på allt och alltid få tillbaka. Vad jag vill säga är att jag tycker du ger tillräckligt mycket tillbaka till alla som följer dig. Hoppas mina tankar inte bara var röriga utan lite begripliga:)

  Heja dig Sofia!

  Stor kram

 • stella

  ja, reklam för sig själv får man göra! gillar blandningen, och så vill jag passa på att säga att jag var i sverige förra veckan, och där fanns en oläst DV med ert tjusiga hem! jättefint, ville genast flytta in och få en drös ungar!

 • AnnaA

  Du skriver precis som jag tänkt många gånger. Man kan ju aldrig tillfredsställa alla så varför ens försöka. Jag gör det som känns bäst för mig och har genom åren blivit av med massor av läsare. Men jag tar det. Jag måste få må bra också och varje gång jag stressat om inlägg, kommentarer och annat har allt blivit tråkigt och jobbigt. Nu skriver jag om vad och när jag vill. Och svarar när jag orkar. Det riktiga livet är viktigare just nu.
  Lycka till!

 • meandmike

  Jag bloggar och är på Instagram. Har dock valt att hålla mig mer privat på IG just för att jag tycker att det är ett personligare forum. Eftersom det är så lätt att lägga upp en bild där blir det inte samma eftertanke som jag vill ha på min blogg. Vill inte bli för privat på bloggen och det tycker jag man lätt blir på IG.

 • Weronica - En mammas dag

  Sofia – känner så här. Allt handlar om att vi ger av oss själva till de som vill det. Vi ger frikostigt och kräver egentligen ingenting tillbaka. Vi har ett behov och en känsla för att uttrycka oss i bild och ord för andra. Var vi gör det varierar. Ingen stress, bara lust – i idealfallet så klart. Inga dåliga samveten. Tycker jag. Ibland hinner man sitta och greja med feedback. Ofta inte. Och som bloggare vet jag ju hur skoj det är att få ord tillbaka. Och liksom en bekräftelse på att det som man kommunicerar når fram på något sätt. Men det får ju inte bli ett krav. Glädjen i att dela med sig måste vara det primära. Kram

 • Nilla

  Jag har ju inget företag att göra reklam för, jag bloggar bara det jag vill :-). Jag har bloggen som nummer ett. Instagram och Twitter är ett komplement. När jag använder Instagram lägger jag bara in nytagna mobilbilder. Jag gillar mobilbilder/instagram-bilder i bloggen, men inte blogginläggstips på Instagram och Twitter. Fejsbuck har jag, tack och lov, inte… 😉

 • Elina

  Jag tycker också att det är svårt och ibland vill jag bara fly från alltihop men ändå inte, jag älskar ju allt det här också. Det är bara att det kan leda till stress och press också, och då blir ju ingenting bra känns det som. Jag tycker att det är så smart när folk gör lite reklam för sin blogg på instagram och liksom kopplar ihop de två olika medierna på nåt sätt. Tror att det är ett sätt att förhålla sig till det, koppla samman på nåt sätt, men det är ju inte lätt. Kram Elina

 • Linn

  Själv har jag inte "trillat dit" på Instagram. Jag begravde min fullt fungerande iPhone för snart ett halvår sedan och gick tillbaka till en sån där gammal SonyEricsson som man kan ringa och sms:a med. That's it. Och anledningen var den konstanta uppkopplingsstressen. Jag upplevde att jag aldrig bara kunde vara i stunden och i livets små mellanrum. Jag fyllde dem alltid med FB, Twitter, Wordfeud…

  Vad gäller det här med artighet… Jag håller med. Man följer de man gillar. Kommenterar det som fångar ens intresse. Trycker på gilla när det är något man gillar. Och när man inte orkar, då låter man bli. Vi får inte börja bränna ut oss även på detta, som ju ska vara kul och inspirerande.

 • Anonym

  Har varken FB, instagram eller modern telefon ;o)! Tycker det är underbart att läsa din blogg men det får aldrig kännas som ett tvång varken att blogga eller att läsa….. då har medierna tagit över verkliga livet!

 • Johanna AprillAprill

  Hej!

  Jag gillar verkligen Instagram, det går så lätt och snabbt även om bloggen blir lite lidande. Man vill som sagt inte upprepa sig för mycket, troligtvis har man samma läsare på båda. Samtidigt så stör det mig inte det minsta att andra gör det. Fb däremot har jag nästan helt slutat med. Blir bara stressad.
  Känn ingen stress över att man måste like:a och kommentera artigt hit och dit. Det finns nog inte någon som någonsin skulle kunna uppfatta dig som oartig. Tycker det är grymt att du gör reklam för inlägg på bloggen på Instagram.
  Viktigaste är nog att göra som man känner passar en själv bäst. Alla läsare och följare är ju där just för att de vill se, läsa och inspireras i kvadrat! 🙂

 • Anonym

  Hej,
  jag läser bloggar en stund varje dag för att ta del av andras tankar och om det är kryddat med lite bilder så är det ett klart plus men jag är aldrig ute på instagram. Jag känner mig rätt mätt på alla bilder som bara spys ut överallt. Jag känner en stark motvilja mot att alla precis alla har en iphone fastvuxen i handen. Som en snuttefilt. Jag blir stressad av det. Jag får ständigt tjata på ungdomarna i familjen om att låta mobilen vara åtminstånde när vi sitter och äter tillsammans. Vad jag vill säga är att för mig räcker det att läsa bloggar och eftersom jag inte orkar med vare sig fb eller instagram så väljer jag helt enkelt bort det. För mig är texten viktigast. Punkt.
  Tack för en härlig blogg <3
  Carina

 • Maria - Mary made this

  Hej Sofia! Jag är imponerad av de som hinner med allt, men jag fattade ganska snabbt ett beslut att för mig räcker bloggandet. Jag har liksom inte ork till att ständigt vara närvarande i olika uppkopplade medier. Jag känner att jag inte hinner med att vara med i det riktiga livet själv då utan upplever allt genom en kamera. Jag hinner inte surfa runt på Instagram heller så för min del är jag sååå nöjd med att få läsa din blogg, fina bilder och fina ord – det är grejen för mig.

  Däremot är ju instagram bra för att man faktiskt kan ta bilder med mobilen och fixa till dem så att de går att använda i bloggen..:-)
  Sen tycker att jag att det är perfekt att du använder Facebook för att tipsa om nya inlägg på din blogg och länkar.
  Kram på dig!
  Maria

 • Tina // Peppar och Vanilj

  Jag har som så många andra också funderat över allt det du skriver… jag har också kommenterat både hos Anna och Weronica ungefär så här:

  Att susa runt på IG har hittills passat mig oerhört bra. Ser inte det som en konkurrent eller ett alternativ som varken borde stressa eller störa. Det är ju så annorlunda. Fast lika. Både blogg och IG bygger på lägntan efter visuella kittlingar i grunden. OCH GLÄDJEN I ATT GE; ATT SKAPA!

  IG är kanske lite som trevligt småprat vid sandlådan eller fnissiga samtal i toakön på stan en sen tjejkväll. Eller kanske lite som ett ofattbart långt telefonsamtal med snurrade telefonsladdar och Tracks på radion… Lättsamt och fyllt med precis vad som helst. Olika varje gång och på ett sätt för henne och på ett annat sättt för mig…

  Bloggen är mer som en arrangerad middag med vänner och genomtänkt meny ackompanjerat av ett gott vin som öppnar upp för intressanta och givande samtal.

  Ja du fattar… Men jag vill ju både småprata i sandlådan, snurra på telefonsladdar gå på toa och bjuda på middagar. Såklart är det möjligt. Eller hur? Varför krångla till det?

  Det är lite som med presenter. Det är ju nästan roligare att GE än att få… (nästan iallafall;)

  Kram Tina

 • krickelin

  Intressant att läsa hur alla ser på det här med instagram. Jag älskar dina Instagramfoton Sofia och visst ska man få ge en vink där om man uppdaterar bloggen. Fast precis som dig har jag svårt att följa med i allt det trevliga och kommentera och ge likes och så, det är tiden det tar, lika trassligt med tiden som när det gäller att kommentera på andras bloggar och så får jag urkasst samvete för att "alla andra" hinner och jag känner mig mest självupptagen, fast jag vet att jag inte borde och du vet… Det är svårt att räcka till i den här stora sociala medievärlden.
  Önskar dig en riktigt fin dag.

 • MADE BY JOHANNA LARSSON

  Förstår dig precis. Själv har jag bara blogg och FB. På bloggen är alla välkomna att kolla in. Där lägger jag inte upp nåt personligt direkt. Och på FB är jag ganska hård med vilka jag har som kompisar. Där kan jag reflektera kring mina tankar i lagom mängd samt slänga upp nån familjekort eller så utan att känna att jag ALLA får ta del av privatlivet. Instagram har jag inte fattat alls… Alldeles för mycket privat slängs ut. Speciellt på oskyldiga barn som inte valt själv att världen ska se dem och vad gör och bor någonstans. Ne, håll dig till bloggen tycker jag. Mediavärlden är för stor! Kram på dig!

 • lilla.u

  vet du. att du ska göra det som känns rätt för dig. för det som du gör blir alltid så himla bra. allt som du visar är så DU sofia. du har en magkänsla och stil som är grym. och man ser att det är sofia-mokkasin varje gång.

  det här med att synas och höras. se det som en finfin kanal för dig och din shop. vilket makalöst forum som når ut till så många på ett så enkelt sätt. använd det.

  och något dåligt samvete behövs inte. för du ger så mycket till oss ändå. tack!

  kram, ulrika / lilla.u

 • Sofia Ekström

  Jag har också tänkt på konkurrensen mellan instagram och min blogg. Tycker att det är svårt att inte blogga om det jag redan instagrammat om. Det är så behändigt att använda sina IG bilder i bloggen. liksom. Min stackars digitalkamera ligger mest och samlar damm.

  Äh du, jag vet inte! Men jag uppskattar dig både i bloggform och på instagram, det ska du veta!

 • eden

  håller med dig till fullo.
  jag blir helt sinnesjuk jag med från och till.
  men man får hoppas på att folk förstår.
  att man verkligen inte hinner hur mycket man än velat.
  och det där med att länka till bloggen via insta tycke rjg är ok ibland, men inte alltid. det är i såna fall om det kanske är något som rör något som diskuterats eller dy genom instagram tidigare.
  usch. vilken soppa egentligen :).
  få inte dåligt samvete iaf. du gör ditt bästa.
  kram//jennifer

 • Anonym

  Hej Sofia,

  Emma heter jag och har kikat in på din blogg regelbundet under en väldigt lång tid. En av de allra bästa bloggarna tycker jag!

  Jag håller med dig när det kommer till allt det här med sociala medier. Jag jobbar själv med reklam men orkar liksom inte hålla på med sociala medier – alls! Det tjatas på mig, men jag vill bara inte. Instagram skulle kanske vara ett alternativ för mig eftersom det är enkelt, snabbt och lätt. Men det känns inte helt hundra tycker jag. Jag tycker att bloggar är det allra bästa. Man styr själv över bildernas utseende, placering, sammanhang osv. Det smetas inte på något "instagramfilter" som ju ser likadant ut hos alla. Fortsätt med din fantastiska blogg tycker jag.Välj bort det som inte känns hundra för dig. Du ger mycket inspiration till många via just bloggen!

  Ha en fin dag!
  //Emma
  Ps: Det är bara sunt att inte orka/hinna med att vara aktiv i sociala medier hela tiden:)

 • lisa

  Av alla kommenaterar att dömma är det många som verkar stötta dig även om du inte kanske "ger tillbaka" något (som du själv typ tror). Den stressen tycker jag att du ska lägga ifrån dig med en gång. Jag tror att man någonstans måste känna sin begränsning och tänka på att alla sociala medier är för alla oss hobbie-användare något som ska vara roligt och tillföra något positivt till våra liv. Man kan säkert hålla sig uppdaterad i alla möjliga forum, men för det tror jag det krävs att man har det som sitt yrke i så fall. Vad är viktigast för dig? Vilket av alla forum ger dig något? Det handlar ju trots allt om ditt liv och att göra det bästa av det. Må så bra som du bara kan. Så jag tycker du ska fråga dig själv vad du mår bra av och varför du använder dig av sociala medier. kram Lisa

 • lisa

  Av alla kommenaterar att dömma är det många som verkar stötta dig även om du inte kanske "ger tillbaka" något (som du själv typ tror). Den stressen tycker jag att du ska lägga ifrån dig med en gång. Jag tror att man någonstans måste känna sin begränsning och tänka på att alla sociala medier är för alla oss hobbie-användare något som ska vara roligt och tillföra något positivt till våra liv. Man kan säkert hålla sig uppdaterad i alla möjliga forum, men för det tror jag det krävs att man har det som sitt yrke i så fall. Vad är viktigast för dig? Vilket av alla forum ger dig något? Det handlar ju trots allt om ditt liv och att göra det bästa av det. Må så bra som du bara kan. Så jag tycker du ska fråga dig själv vad du mår bra av och varför du använder dig av sociala medier. kram Lisa

 • Jenny Bergvall

  Älskar att glo på bilder. Så jag ser dom gärna här och på IG. Tycker att man gör lite som man vill. Och man är INTE otrevlig för att man inte "likar" eller kommenterar tillbaka. Så tycker jag.

 • smile

  Jag har löst det genom att slå ihop alltihop. Inläggen på min blogg skulle ibland kunna platsa på twitter och ibland på instagram. Och ibland på en blogg. För det finns varken tid eller lust att hålla på att bolla med en massa olika medier när man bara vill få lite text eller ord ur sig. Ibland gör jag ett kort inlägg med bara text. Ibland blir det med en bild och en text och ibland blir det ett mer "stajlat" inlägg. Precis så som jag själv vill läsa hos andra.

  Ha en bra dag! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *