DIY

TROLLDEG

”Alla har väl någon gång spanat på moln och vet exakt hur mycket som ryms i ett sådant. Enhörningen som flyger luftballong och elefanten med vingar. Världen däruppe i det blå, med miljoner figurer som vi inte visste fanns. Och skymtade vi inte alldeles nyss den längsta av stegar till någon vi saknar? Vem har inte drömt om att studsa på molnen som om de vore sockervadd. Vi kan väl kanske slå fast att moln är som sagor. Just därför är de extra fina att somna under.”

Och lera som lera! Dessa moln har jag gjort med vanlig vit lera, men…

… i boken dammar vi av trolldegen! Ännu en sådan där bortglömd ”uppfinning” som ju är perfekt, då ingredienserna oftast redan finns i ditt skafferi! Volang-Linda har tagit de fina bilderna då hon och Chaplin gjorde ett helt kafferep av just trolldeg.

RECEPT

4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja

Blanda alltsammans till en smidig deg. Tillsätt lite mer vatten eller mjöl om degen känns för lös eller för hård.

Antingen kan man ju baka och kavla och vara nöjd. Men vill man ha hållbara figurer så bränn dem i mitten av ugnen 2-4 timmar på 100 grader, tills de är torra. Låt svalna och måla!

Tips! Det går att spara degen i flera dagar i en påse i kylen. Vitlökspressen är ett mycket bra verktyg att använda, likaså kavel och pepparkaksmått.

Och tillbaka till molnen. Nomi hävdar bestämt att molnen är annorlunda dessa dagar. Påtal om sagor, hon har sett det ena och det andra när matten blir för trist. De är helt enkelt anledningen till att siffrorna bara dansar över sidorna i ett endaste kaos. Stjärnorna lyser också mycket starkare, helt säkert. Det är parallella världar just nu, mer än någonsin tidigare – sätt på ljudet och klicka er vidare till en @wildandthemoon ska ni få se något väldigt fint.

One Comment

  • Stanley

    Håller med om att trolldeg är en väldigt bra och underskattad uppfinning.
    kul o bara sitta ena dagen o modellera och dagen efter sitta o måla.
    Fina moln. intressant ide att sätta garn i sina skapelser med. Snyggt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *