EKO MILJÖ HÅLLBARHET,  INTERVJUER,  SUSTAINABILITY

Fru Vintage & 11-kaffet.

Jag läser på Marlene Agemos blogg Fru Vintage att hon växte upp med en sk ”doppe-kopp”. Varje morgon till frukost serverade hennes mamma ett helt fat med ostsmörgåsar och en gemensam kopp med kaffe till Marlene och hennes systrar. Sedan startade dagen mjukt med smörgåsdopp i kaffekoppen! Såklart att man blir en kaffe-älskare då! Och om man heter Marlene Agemo så tar man dessutom sina heliga 11-kaffestunder och skapar sitt eget kaffe! Och inte bara kaffe som i kaffeblask utan direkt raka motsatsen. Två superlyxiga blandningar, ekologiskt, fairtrade och limited edition. Dessutom levererade i urfina, handstämplade förpackningarna som man aldrig kommer vilja ta bort från kökshyllan!
Mina vägar korsades med Marlene under förra veckans FGL-middag. Och jag kunde liksom inte sluta fundera på kaffeprojektet vid namn Fru Vintage 11-kaffe som hon berättade om. Jag beslutade mig för att ställa några frågor.


Fru Vintage 11 kaffe , det låter lite gammaldags och härligt är jag på rätt spår då?
Haha! Helt rätt! Min farmor Emy, och hennes systrar Astrid, Kerstin och Gerd, drack alltis 11-kaffe. Det var orubbligt och heligt. Jag minns än idag, trots att det är måååånga år sedan, den härliga kaffedoften som spred sig i farmors stora kök, i huset i Ulricehamn. Det var något tryggt och trevligt över de stunderna. Och roligt att sitta och lyssna till damernas skvaller om vem som gift sig med vem, och annat viktigt.
Hur ser det allra bästa 11-kaffet ut?
Det bästa är helt klart tillsammans med någon. Min man, någon av våra barn eller en kär vän. Gärna ute i solen en vårdag.
Missar du aldrig ett 11-kaffe?
Haha! Jo då, det händer allt, beroende på hur min dag ser ut, Självklart dricker jag kaffe på andra tider också. Jag gillar främst idén med en rejäl, gärna fler, pauser i vardagen. Gärna tillsammans med andra när det går.


Ditt finaste kaffeminne?
Det som poppar upp först är den här tiden på året under min barndom. Min pappa, som dog i cancer för 3 år sedan, älskade att titta på det mesta av sport på tv. Såhär års missade han aldrig ett skidlopp. Jag minns hur mamma dukade fram kaffe och hembakta semlor, till ljudet av skid-speakern på tv. Ett fint barndomsminne som dyker upp så fort jag hör skid-tävlingarna på tv.

Vad är din egen relation till kaffe?
Jag ÄLSKAR kaffe! Det är ju helt klart en social dryck, som skapar trevnad och ”samhörighet” på något sätt. Ny forskning visar ju dessutom hur bra det är ur hälsosynpunkt. Minst 3-4 koppar/dag minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och 7-8 koppar/dag mot viss typ av cancer. Då handlar det om filter-kaffe, som filtrerar bort vissa skadliga ämnen.
Din egna kafferutiner?
Kaffe är det första jag dricker när jag vaknar och det sista jag dricker innan jag lägger mig. Och många gånger däremellan.
Bästa kaffetipsen? Ska man dricka med eller utan mjölk, vad tycker du personligen? 
Ända sedan jag började dricka kaffe regelbundet, för över 30 år sedan, så har jag druckit med mjölk. Tills jag började dricka mitt eget finkaffe från Johan & Nyström. Det är ett helt annat sätt att dricka på. Eftersmaken är inte alls bränd, så det behövs ingen mjölk. Fru Vintage 11-KAFFE skall drickas svart och inte överdoseras när man brygger, ”en struken skopa per streck”. Så detta kaffe är drygare än hur jag bryggt kaffe förut.

Berätta lite om själva kaffebönan? Vad kan vi förvänta oss?
Fru Vintage 11-KAFFE kommer att finnas i två sorter. Ett malt och ett med hel böna. Båda är ekologiska och fairtrade. Det malda kaffet har en lite modernare touch. En mjuk, rund och lätt fruktig smak. Malt med bönor utav exceptionellt hög kvalité från Etiopien, Nicaragua och Indonesiens Sumatra.
Kaffet med hela bönor, för övrigt samma böna som Johan & Nyström serverat på Nobelfesten under flera år, skulle jag säga har en mer ”klassisk kaffesmak”. Fylligt, välbalanserat med en mild mjukhet. Odlat i Acehprovinsen på Sumatras allra nordligaste udde.

Så galet vacker förpackning! Jag vet ju att det är ett samarbete mellan dig och din son Noah Agemo, vad inspirerades ni av när ni tog fram den?
Tack! Vi ville åt den lite ruffa, industriella känslan. Typ betong och industri möter fransk bistro, möter svensk loge. Om du förstår hur jag menar.


Loggan ser ju lite gammal och skev ut men på ett mycket bra och vackert sätt! Berätta om den!
Min son har ritat loggan för hand. Sedan har ett företag som gör stämplar tagit fram en gummistämpel utifrån det. Så vi stämplar alla påsarna för hand! Just för att få till den handgjorda, lite skeva känslan.

När man köper ditt kaffe går en del till Läkaremissionen? Det känns bra, fint och man önskar det vore en självklarhet. Var det en självklarhet för dig och varför just Läkaremissionen?
Jag tycker om produkter med mervärde. Att jag samtidigt som jag dricker gott och fairtrade-odlat kaffe, är med och förändrar framtiden för utsatta människor. Det krävs så lite för att faktiskt göra skillnad för någon annan.
Vi i Sverige har det så makalöst bra. Kan jag, via min plattform, göra något bra och vettigt, om än så litet, då har jag fyllkt mitt syfte.
Jag var anställd på Läkaremissionen, under drygt 4 år, för att ta fram ett koncept för deras second hand-butiker. Jag var dessutom med och startade fler butiker. Jag har sett deras arbete på nära håll och har stort förtroende för allt de gör. De finns runtomkring hela världen och arbetar tillsammans med lokala medarbetare för bättre förhållanden för befolkningen

Berätta om #fruvintage11kaffe , jag hittar nästan 700 inlägg på den hashtaggen!?
Det började med att jag lade upp mina egen stunder vid 11-kaffet. Sedan startade jag en utmaning där mina följare fick tagga sitt eget 11-kaffe vid sina egna bilder som jag sedan repostade. Såklart är det fina och mysiga bilder i sig men för mig handlar det egentligen mer om själva fenomenet. Att ta en liten ”rast” i vardagen.  Dricka en kopp kaffe (eller Te för all del:) och småprata lite med dem man har i sin närhet. Kanske läsa några rader i en bok eller tidning,  Ta en pausa helt enkelt. Oavsett om det handlar om att göra ett brejk på jobbet, sätta sig ned några minuter när barnen sover eller vad man nu lever för liv.
I vilken typ av kaffekopp dricker du helst ditt kaffe? 
Jag älskar vintage-koppar och dricker gärna i gamla,fina med fat. Jag har bla ärvt en jättefin, antik Karlskrona-servis, av farmors syster Astrid.
Redan som 13-åring började jag dessutom samla på min egen servis, Ostindia, från Rörstrand. Den har jag dock använt flitigt, även till vardags, så det är inte så många hela koppar kvar i den;)
Samtidigt gillar jag såklart ny design och att stötta svenskt hantverk. Paula Lundbergs svarta keramik-serie Laleh, i matt svart, har jag några koppar av och tycker mycket om.

Lördagen den 3 februari kan man få den galanta möjligheten att dricka 11-kaffe tillsammans med Marlene, självaste Fru Vintage! Då är det nämligen release och kaffekalas i Dunke Design´s nya lokaler, i NK-passagen! Där kommer det finnas möjlighet att köpa finkaffet och därmed öppnar också Marlene upp sin webshop! Jag önskar henne varmt lycka till!
Nu råkar det ju dessutom vara så att Marlene driver den finaste av bloggar, fullt med inspiration och vackert foto. Likaså ett välbesökt instagramkonto.

FRU VINTAGE – Marlene Agemo

Bloggen  

Instagram @fruvintage

Pictures : Fru Vintage / Marlene Agemo  & Noah Agemo

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

3 Comments

  • Linn

    Så himla fin inspiration! Jag älskar kaffe och för ett par år sedan började jag köpa kaffebönor när jag är på nya ställen istället för bara nere på min kaffebar på hörnet. Typ favoritkaffebaren i Lund en gång och på caféet i Aarhus i Jylland där min kompis är stammis nästa gång. Har blivit så mycket mysigare att öppna ett nytt kaffepaket efter att dom kommer från alla möjliga ställen som innehåller små historier.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *