DIY

Det fina är att det också kan vara din nya adventsljusstake

mokkasin-diy-christmas-1-2

Julpepp i november är inte min starka sida men jag tror att det har att göra med att jag håller på att omstrukturera mitt liv. Det lät ju alldeles förfärligt högtravande men med sista veckan i Mokkasin-affärens historia så inser man ju att december kommer ta en annan form. Och det är inte att sticka under stol med, jag kommer aldrig någonsin att sakna evighetspackandet. Som gjorde att jag hamnade i en liten skör hög två dagar innan julafton. Så det är kanske därför jag funderar på hemmagjord glögg och eldkorgar.

Och såhär i november kan man alltid göra en egen liten stad. Det fina är att det också kan vara din alldeles nya adventsljusstake!

 

mokkasin-diy-christmas-1

 

Du behöver:

  • Trästavar i rektangulär eller fyrkantig form. Passa på att fråga om spillbitar som blivit över på byggvaruhusen. Ofta ligger det en hög där som ända bara ska slängas. Annars sågar du till dig några små bitar efter tycke och smak och hur många hus du önskar.
  • Rör av metall. Samma sak här som med trästavarna. Fråga om det inte ligger en liten bit över någonstans. Du behöver inte mer än 30 cm totalt.
  • Såg, sandpapper och hammare. Ett vinkeljärn kan vara bra för att få en skaplig lutning på taken. Å andra sidan är det inte så noga, det är nämligen det operfekta som är det fina. Glöm aldrig det!
  • Det du önskar som efterbehandling. En av mina favoriter i brun bets kommer från Herdins. Den heter Lackbets Brun Nr 607. Den har en alldeles perfekt brun ton om man frågar mig.

Gör såhär:

  1. Såga ditt trä till formen av små hus. Och som sagt, låt inte det sneda och vinda stoppa dig. Tänk att en gammal stad är bra mycket vackrare än en ny modern där allt är perfekt. Borra hål i fyra av husen. Låt hålet vara djupare än rörbiten som ska bli skorsten. Använd sedan sandpapper för att slipa bort eventuella stickor. Ta först ett grovt och avsluta med ett finare om du tycker att det behövs.
  1. Välj dina drömmars stad. Låt den vara trären och obehandlad. Måla den vit. Måla den med griffelfärg och låt någon dekorera husen. Eller om du vill göra adventssöndagarna tydligare, skriv siffror på de fyra husen. Eller gör som vi, betsa den mörk.
  1. Ta hjälp av en hammare för att banka i skorstenarna så att de sitter stadigt.
  1. Julgransljus är perfekta. Glöm inte att ha en liten låda med ljus i närheten av din vinterstad. Nu kan du välja att stanna, själv tycker jag det är vackrast såhär. Men bygg, för all del, ditt eget vinterland. Med tomtar, granar och hela alltet.

 

mokkasin-diy-christmas-1-3

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *