FOOD & DRINK,  GATHERINGS - MATKOLLEKTIVET

Vi har bestämt att vintern är bäst och att recept är överskattat.

mokkasin-for-good-luck-1

Fredag och matkollektiv. Allas längt på den. Igår skulle vi hem till min syster Sarah och Andreas. Jag tog med mig Strömma-boken för att den är fin såklart, men också för att det är världens bästa peppbok när det kommer till drömmar. Påtal om affären, ni har väl sett att vi påbörjat utförsäljningen? 20 % på hela sortimentet förutom print och smycken, rabatten dras i kassan. Kanske värt en länk tillbaka till The Breaking News i början av veckan.

mokkasin-for-good-luck-2

Räkceviche. Jag älskar det. Kan typ sleva i mig det och snor gärna allt som blir över. Ett tips, mango kan ju ibland vara lite knivigt att hitta den perfekta. Garant har en fryst ekologisk. Bra.

mokkasin-for-good-luck-3

Linn har ny blus från Ganni att dö lite för. Och sedan har de äppelmustat.

mokkasin-for-good-luck-4

Vi pratade en hel del om inställningen till vinterhalvåret. Jag hade nämligen läst om en studie man gjort på människorna som bor i Tromsö, 30 mil norr om Polcirkeln. Alltså, här snackar vi långa vintrar och evighetsmörker. Trots det så kan man inte se säsongsbunden psykisk ohälsa,  ökad trötthet, håglöshet och allmän nedstämdhet under vinterhalvåret utan snarare tvärtom. Och svaret var, att människornas positiva inställning till vintern häruppe i norr gjorde att man var mer tillfreds med vardagen och livet under vinterhalvåret, mycket mer än vad man kan se i andra länder där vi också har solfattiga årstider. Den positiva inställningen ledde i sin tur till en markant personlig utveckling och ett positivt synesätt i allmänhet. Och till en vilja att göra även de mörka månaderna till något positivt. I Tromsö välkomnar man vintern och tänker på den långa vintern som mysig och en möjlighet att umgås mer med familj och vänner. Att gå ner i varv och ta hand om sig själv och andra. Att läsa böcker och tända ljus. Att årstiden och mörket i sig föder ett lugn och en möjlighet till en mer harmonisk tillvaro. Så utefter det så bestämde vi oss att ändra totalt mindset. Liksom bara fokusera på allt det härliga. Inte ens knysta om, att oj vad mörkt det var idag eller spekulera i att solen aldrig gått upp. Så enkelt uttryckt, hej vinter och snålblåst och tack för att vi får vara inne och mysa.

mokkasin-for-good-luck-5

Receptet över räkcevichen och efterrätten är helt utan klander. Sedan följer de kanske mest osammanhängande recepten i den här bloggens historia. Jag skyller på Andreas, min systers man. Jag försökte att ta anteckningar på maten han lagat sådär i efterhand. Och ju mer jag skrev desto snurrigare blev det. ”Och jag lade till lite av det, och tog bort det, och smackade i det och sedan får man ju ta lite si och lite så. Och höfta till det lite… Och mycket salt. Och rivet och hackat och malet, fast det gör man ju som man vill. Man gör alltid som man vill… Och den kan koka i 30 minuter fast lika gärna 4 timmar” Och jag gjorde pilar och strök och ändrade och var tillslut mer förvirrad än när jag började. Men se det som inspiration. Andreas inspo för världsa-goda indiska grytor.

-Fast du kan skriva att det är  samma kryddor som i första grytan.

-Fast det är det ju inte. Det är ju bara spiskummin som är samma.

-Jaja. Nänä… men ungefär. 

Räkceviche

500 g skalade räkor

Saften från 3 lime

4 salladslökar strimlade

1/2 vitlöksklyfta, finhackad

1 kruka koriander, grovhackad

1 mango i tärningar

3 tsk sambal oelek

salt

Blanda ihop alltsammans och låt stå en stund innan servering.

Och här följer nu de kanske mest förvirrade recept någonsin. Men gå på magkänsla. Och servera alltsammans med ris, naan bröd och massor av färska koriander.

Daal – indisk linsgryta

Lök

Ingefära

Vitlök

Röd chili

Olja och kokossmör

Finhacka och riv ingefäran. Stek i olja plus kokosssmör

Spiskummin

Gurkmeja

Curry

Koriander

Blanda spiskummin, gurkmeja, curry och koriander. Häll kryddblandningen över ”hacket” och låt alltsammans ”svettas” i pannan.

Röda linser

Kokosmjölk

Salt

Tillsätt röda linser och kokosmjölk. Låt koka ihop på svag värme. Om grytan känns för tjock späd med buljong allt eftersom. Grytan är klar efter ca 40 minuter men kan lika gärna småputtra i 4 timmar om man känner för det. Smaka av med rikligt av salt.

Färska koriander att strö över innan servering.

Aloo Gobi – indisk gryta med potatis och blomkål

Spiskummin

Senapsfrön

Lika delar av spiskummin och senapsfrön rostas i olja.

Vitlök

Ingefära

Grön chili

Tomat

Garam masala

Gurkmeja

Finhacka vitlök, grön chili, tomat och riv ingefäran. Blanda ihop med Garam masala och gurkmeja. Lägg sedan blandningen i grytan tillsammans med det rostade senapsfröna samt spiskummin.

Potatis

Blomkål

Grönsaksbuljong

Limeskal, rivet

Skär potatis och blomkål i tärningar. Blanda tillsammans med resten. Späd med grönsaksbuljong. Låt småkoka tills potatis och blomkål är lagom mjuk. Tillsätt rivna limeskal.

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn – recept från Varje dag är en fest

Chokladtryffeltårta

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 ägg

Salta kolapopcorn

1 1⁄2 dl vispgrädde
2 1⁄2 dl strösocker
100 g kallt smör, i tärningar
1⁄2 tsk flingsalt
100 g popcorn, 1 påse eller 2 dl opoppade popcorn

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform och pudra lite vaniljsocker i botten. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ner äggen. Rör till en jämn glansig smet. Häll upp i formen och ställ in på nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.

Värm upp grädden på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka. Mät upp sockret i en annan kastrull och värm på medelhög värme tills det börjar smälta kring kanterna. Rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i det smälta sockret och rör om tills smöret har smält. Tillsätt sedan försiktigt den varma grädden, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Tillsätt saltet och smaka av.

Sänk ugnsvärmen till 150°. Poppa popcornen i micron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över cirka 1–1 1⁄2 deciliter kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter.

Garnera tryffeltårtan med alla popcorn. Det ska bli ett berg med karamelliserade popcorn uppepå. Ringla över resterande kolasås över tårtan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

2 Comments

Leave a Reply