BOOKS & MAGAZINE,  DIY,  TIP ABOUT GIFTS

do it yourself – present.

mokkasin-crafting-1-3

Tänkte bara presenttipsa lite. Härom helgen fyllde min pappa år. Nu hade han ju hintat lite om att han önska att tälja sin egen kåsa. Det var i somras när Viggo täljde. Men i alla fall, jag tror ganska många skulle kunna fastna i det där med täljande. Om man liksom bara får det serverat. Helt enkelt för att det är en sådan bra sak. Som hantverk i allmänhet. Som meditation, med total utrensade effekt av andra tankar, såsom det blir när man gör något med händerna. Förmodligen pågrund av den fulla koncentrationens skull. Jag tror alla som använder händerna på något kreativt vis känner igen det där, timmarna flyter och lugnet infinner sig och stressen är som bortblåst. Det som är extra flott med att tälja är ju dock att det enda man behöver är en kniv och en träbit.

mokkasin-crafting-4

Nu gjorde vi presenten lite mer… En slöjdkniv från S Djärvs hantverk. Där tillverkar man kniven för hand ”från planka och stållängder, från början till slut” som de skriver på sin hemsida. Knivbladen är alltså handsmidda av bästa verktygsstål som är noggrant värmebehandlade för mycket hög slitstyrka. Knivarnas kniv helt enkelt. Skedkniven kommer från Moraknivoch är alltså nödvändig om du ska tillverka exempelvis en kåsa.  Vi köpte knivarna på Slöjd-detaljer. Slöjdkniven 17×60 mm hittas här och skedkniven här. Boken Tälja är en perfekt inspirationsbok med tekniker och fakta, hittas här. 

mokkasin-crafting-1

Teckningar är väl kanske den roligaste presenten annars.

mokkasin-crafting-2

På något vis är det så tydligt vem som ritar…

mokkasin-crafting-6

Vi skulle ta in illustrationer och vykort från Majas bok. Nu blev det ju inte så men de är helt ljuvliga.

mokkasin-crafting-1-2

Påtal om affären. ALLA som väntar på Frankie kalendrar och journaler. Såklart får ni dem levererade, självklart! Och en annan sak är ju den att flera nyheter hamnade ju i utförsäljningen också i och med detta blev så snabbt bestämt. Som Johanna Börjessons sagotavlor, tror det finns någon enstaka av var kvar i denna kategori

mokkasin-crafting-7

mokkasin-crafting-1

Ett par dagar senare kom pappa och visade sin vril. Den hade han nämligen redan sett ut då han började gå i tälja-kåsa-tankar. En vril är en utväxt på ett träd som lämpar sig allra bästa till en kåsa pågrund av att träfibrerna går att alla håll och alltså inte lodrätt. Därför finns det inget ändträ och därför är detta träet tåligare för just kåsor och skålar.  Och han är igång. Vrilen har torkat på det sätt den bör och täljandet har börjat.

One Comment

Leave a Reply