DIY,  INSPIRATION - CHRISTMAS

DIY – änglar

Hela landet drabbades av stjärnhysteri förra veckan. Det var så himla roligt att se alla som gjorde stjärnor.  Ni anar inte vad det betyder, att se att ni blir inspirerade och sedan gör er grej utav det. Som jag skrev tidigare, detta är långt ifrån nytt under solen men det bevisar att det är enkelheten vi vill åt. Resten kommer automatiskt. Och igen, i boken finns inga kluriga beskrivningar, för det är inte i dem kreativitet börjar. Tvärtom. De är enklaste recepten som fungerar som kick-starter.  Stjärn-beskrivningen finns inte i boken men det hittar du här. Men av samma princip att vika en solfjäder, bygger både fåglarna på sid. 22 och änglarna på sid. 204. Men här kommer en beskrivningen på änglar – i en mindre variant än i boken.

Om man vill göra små änglar och med med lite böj på vingarna så är det lämpligt med ett mjukt, tunnare papper. Gärna origami-papper. Funkar även med gamla boksidor och presentpapper. Gör du större funkar det fint med tapeter, notpapper och i princip samma papper som du viker stjärnor av.

Du behöver två olika storlekar på papper. Det är egentligen det enda viktiga, måtten är sekundärt. När man viker stjärnor är det viktigt att hålla samma proportion i förhållandet längd/bredd, för annars räcker inte pappret hela vägen runt.

Men här är det nästan bara att köra, det viktiga är att de är olika storlekar. Men om ni vill ha något mått att börja med så: Ett ark som är 20×12 cm plus ett som är 8×7 cm

I det här fallet hade jag något tjockare papper (dock fortfarande tunt) och valde då att halvera det större pappret, så det blev 10 cm långt, jag ville inte ha en lika ”fyllig” kjol. Om du har ett längre papper till ”kroppen/kjolen” blir det en tätare och en större kjol.  När det gäller vingarna storlek så brukar jag tänka ” inte mindre pappersstorlek än att det ryms 7 vik”. Detta är för att det ska bli lite vinge att tala om.

Sen är det bara att vika solfjädrar av bägge dina papper. Jag rekommenderar att inte ha bredare/djupare vik än max 1 cm när man viker små änglar. Det är också viktigt att kropp/kjol har samma bredd/djup på viken som vingarna.

Sedan viker du dina solfjädrar på mitten. I små änglar skippar man att vika över en penna.

Placera den lilla solfjädern på den stora och vira en sytråd hårt och knyt.  Jag köper alltid starkare lintråd på loppis, provdrar alltid styrkan på plats. Dessutom har jag alltid Gütermanns extra stark sytråd hemma. Det är så irriterande med tunna sytrådar som går av  så jag använder alltid den, om jag syr för hand eller som här. Brukar ha en svart, vit samt en med färgkoden 887, som är åt det guldiga hållet.

Sen kommer tricket för en levande ängel – forma vingar och kjol. De allra flesta papper är lätta att forma och man kan faktiskt ta i ganska rejält.

Här hemma ska några änglar bli en girlang till första advent. Resten ska strössla julklapparna.

Det gick trögt för Chester att vika.

Nu kom min äldsta dotter hem från Stockholm. Hennes kompisar hade inte hunnit ut från huset innan hon satte sig för att vika fler änglar.

4 Comments

Leave a Reply