FOOD & DRINK,  VECKOMATSEDEL

Spagetti med räkor, citron och ruccola. Världssnabb!

Lite fredagsmiddag då! Vi är ju löjligt förtjusta i att äta plockmat om helgerna. Som att man liksom aldrig blir klar. Äta, prata, äta, prata, äta… Kan man inte bara ha det precis så?!  Oftast är det ju meningen att plocket ska mynna ut i en pasta eller så. Det är jag också så perfekt att allt man börjat äta passar ju utmärkt till pastarätten också. Om tex pastan är vego så kan ju salami-ätarna piffa till med det. Och parmesan, oliver och nötter är ju bara att kasta på. Men ofta så är vi för mätta när vi ska börja laga den, det har hänt typ hundra gånger, så då får den får vänta tills dagen efter. Men OM man orkar en pasta efter plocket så är denna supergod. Det får jag inte vara inte mastigaste laget med grädde och sådant. Eller det finns väl ingen lag på men lite tungt i slutändan så att säga. Det här receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver. Tror jag. Och jisses vad sugen jag blev på lite matkollektiv igen, måste ringa runt på direkten tror jag. Strax innan fin vän på hemmalunch. Då blir det blomkålssoppan från denna Veckomatsedel. Snabbaste lunchtricket.  Det var värst vad allt handlade om mat nu. Jag fick en kommentar häromdagen om att det här med recept kanske inte var så hejdundrande inspirerande ändå. Att det redan finns så många och att man oftast har miljarder med egna kokböcker. Det är ju verkligen sant men jag fungerar lite så att TROTS hela nätet är fullt av recept och jag har världsmånga kokböcker så kommer ändå frågan – vad ska vi äta till middag?! Då gillar jag när jag får inspon sådär på dagen och aktuellt utan att behöva leta eller bläddra. Sedan är ju inte recpetet i sig särskilt unikt, det håller jag verkligen med om. Man kan ju liksom inte uppfinna hjulet flera gånger om. Mer att så ett frö om inspirationen till middagen och vardagsgisslet när det kommer maten. Det var som Elin sade häromdagen, när du skrev om receptet om Morotssoppa så gjorde jag just morotssoppa fast ett annat recept, en vegansk. Det är lite så jag tänker att inläggen om recept ändå kan komma till användning. Man får en liten inspokick liksom. Jag kan mycket väl ha fel, det kanske är helt bedrövligt trist. Men jag kör på ett tag till, det verkar vara uppskattat. Älskar allt från bilder på tomma grytor och historier om nöjda familjer som provat recepten.

Spagetti med räkor, chili och citron – 4 port

  • 500 gram spagetti
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1-2 torkade röda chili, smulade eller 1 färsk chili, finhackad
  • 400 gram skalade räkor
  • 1 litet glas vitt vin
  • 6 mixade soltorkade tomater ( eller 2 msk tomatpuré)
  • 1 citron, rivet skal och saften
  • 2 nävar ruccola, grovhackad
  • havssalt, svartpeppar, olivolja

Gör såhär: Värm ca 3 msk bra olivolja och lägg i vitlök och chili. Lägg i räkorna när vitlöken börjar ta färg och fräs någon minut. Lägg sedan räkorna åt sidan. Tillsätt vinet och tomatmixet, sjud ett par minuter. Koka pastan parallellt, som du förstår går denna rätt blixtsnabbt att göra. När du häller av pastan i ett durkslag – spara lite av kokvattnet. Häll i pastan i såsen, pressa över citronsaft, hälften av ruccolan och lite av kokvattnet om du tycker konsistensen känns för tjock. Smaka av med salt & peppar, lägg i räkor, strö över rivet citronskal och resten av ruccolan.
 

9 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *