BOOKS & MAGAZINE,  INSPIRATION - INTERIOR

Det stora inlägget om bokhyllor.

Bokhyllor. Så många undringar om just detta. Och tja, vad ska man säga. Är det något vi uppenbarligen samlar på oss härhemma så är det böcker. Jag inför ju köpstopp på det ena och andra men böcker har aldrig innefattat just köpångesten. Egentligen så har vi väl alltid funderat på att platsbygga men faktiskt aldrig haft tålamod att vänta in ett sådant bygge. Faktum är att vi älskar böcker. Och ett hem utan vore så trist och tomt, åtminstone för oss. Så därför har vi haft en hel massa snabbare lösningar för att lösa förvaringen av just böcker. Det komiska är att vi efter 10 år i det här huset fortfarande saknar bra smart förvaring för kläder. Då vi faktiskt, tro det eller ej saknar garderober förutom ett par kattvindar, dessvärre renoverade vi ju bort två…så är vi absolut inte hemma där ännu. Men böckerna, de har bra plats. Låt oss kolla!

John Kandells Pilaster har vi haft i två exemplar i stort sett sedan vi köpte vår första lägenhet. Vilket är snart 20 år sedan. Ingen av dem har en skråma och har aldrig varit i närheten av att svikta. Det är det som skiljer de riktigt gedigna mot de tusentaliga kopiorna på denna hyllklassiker.

Vi har alltid proppat dem överfulla. Jag älskar att det ska se ut som den högsta av högar. Men betydligt enklare att få ut boken i mitten då. Här har vi kokböckerna.

Sedan var det mitt allra käraste skåp, köpt på Möbelmagasinet. Ni vet väl att denna fenomenala butik också har sin motsvarighet som auktionsverk, här. Det går att göra riktiga fynd när det kommer till nätauktion. Det allra smartaste är ju att sätta på bevakning. Påtal om smarta tips så tar ju BillgrenWood upp detta i stora Auktions- och loppisavsnittet, lyssna här. Och lär.
I alla fall. Mitt skåp är ett bokskåp från Åtvidaberg. Eller skåp Åtvidaberg är det bästa sökordet då det också kan kallas butiksinredning eller enbart skåp. Då skåpet är uppdelat i fleras sektioner, delbart för att bygga sin unika form, kan man ibland hitta enstaka sektioner. Det är också superfint, att exempelvis sätta på väggen som ett litet bokskåp. Och nej, jag har inte bara böcker i mitt skåp men det vore fint att ha det så. Den dagen…

Alla dessa småhögar av böcker bildar som stilleben i sig. De stör mig aldrig. Dock är det tuggvänligt för vissa valpar just nu.

Små bord är perfekt bokförvaring. Det här är kanske lite väl nätt för böcker men gillar att det är högt och smalt. Observera passagen till höger, vi kommer till den längre ner. Passagen i sig leder till vår trädgård, pool och under det stora taket utomhus. Närmare bestämt det här. Läsvänligaste platsen om sommaren.

Här skulle det såklart vara fint med en inbyggd variant. men det är ett helt vanligt elfa-system. Dock har vi använt målade, kraftiga plank som hyllplan. Det är två plankor i bredd. Detta för att slippa att de skevar mad alla dessa böcker, vilket alltid är ett problem med både mdf och hyllplan man köper färdiga.

Gillar ändå osynligheten av ett elfa-system. Att man ser böckerna bara.


Som sagt, vi trycker in bokhyllor på första bästa plats. Passager och hallar är utmärkt bokförvaring. Man passerar och så lätt att greppa en bok.

Här är det i alla fall lite strukturerat i form av magasin. Men ack så skeva hyllor.

Måste visa er innehållet i de röda samlarmapparna. Det är gamla program ifrån föreställningar på Dramaten, Folkoperan och Operan. Så fina.

I samma passage, mitt emot magasinhyllan har vi pockethyllan. Rymmer faktiskt cirka 600 pocket när den är full och vår mest bästa hylla när det kommer till översikten, lyxigt. Det fiffiga med denna är ju att den är lika djup som en pocketbok, supergrund med andra ord. Enkla konsoller från byggvaruhuset. Hyllplan är en gammal spontad dörr. Vår satt i källaren, ni vet en sådan enkel som var ihopsatt på baksidan med snedslå. Du lossar bara snedslåplankorna med kofot sedan är det bara att plocka isär.

Vi har noten i plankan utåt.

Att ha böcker i fönstret kräver ju egentligen bara ett bokstöd. Och norrläge. De blir så himla blekta annars. Jag brukar vara lite strategisk här. Ett fönster vid en sittplats kräver några bokhögar.

Eller pågående projekt i ett arbetsrum.

Det är väl lite så att böcker hamnar där man läste ut dem.

Den här bokhyllan måste absolut styras upp. Jag skyller på min man som skulle trycka in en vinylspelare nyligen. Det känns som det är allt annat än böcker där just nu. Här skulle jag önska en inbyggd allra mest. Faktiskt en som gick över dörren och täckte hela denna vägg. Här skulle det vara prio den dagen vi får byggfeeling. I ett annat liv känns det dock som.

Album, lp-skivor och magasin. Det här Snö-skåpet ska dock få flytta för min man behöver ett skrivbord nära vinylspelaren som nyss är lagad. Very important.

Viggo har ett par stringhyllor av ny modell. Gillar att stringhyllor har gavlar fast ändå inte. Plus att måtten är väl avvägda och flexibiliteten.

De små är också bra till böcker om man inte samlar på annat.

Den andra av pilaster-hyllorna är för tillfället i Charlies rum. Men hans rum behöver en liten make-over då han i stort sett tagit över Livs rum som det såg ut, och möblerna också.

Jag brukar ju alltid påstå att jag gillar skåp med glasdörrar bäst. Men det är ju något fridfullt över  stängda dörrar.

I jämförelse.

Nomi har mer sådant här i bokhyllan. En häst-ishink är så hett.

Ett annat bevakningstips på auktionssajter och blocket är jugend. Jag faller alltid dit. Åtminstone när det gäller möbler till barnens rum. Det är något med ribborna, de sagolika detaljerna som små otippade skåp och hyllor. På senaste tiden har jag budat på detta skåp och detta. Nomis sk damskrivbord är också jugend.

Liv´s egensnickrade bokhistoria. Sparsmakat. Hon har en egen variant för att få det såhär stilrent och lägger högar med det man inte vill ha för tillfället utanför sin dörr vilket = Nomis rum.

Slutligen har jag insett att inte ens 3,5 meter bord räcker till bokhögar i vår familj. Så därför har jag placerat det lilla runda bordet i anslutning. Som ett litet avlastningsbord.

Om ni zoomar kanske ni kan få lite bokinspo också! Det är en salig blandning i bokhögarna på det här stället vill jag lova. Sapiens,Liv 3.0, Nellies och lite Herr Grums på det.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

 

13 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *