DAILY LIFE

SMAK OCH LUKTBORTFALL

Ni är många som hört av er om detta med att tappa smak och lukt vid covid-19. Det har kommit så många mail, dm och även kommentarer sedan jag skrev detta inlägg. Även tv hörde av sig och ville ha med oss i ett reportage om detta (vi tackade nej ska vi alltid förknippas som Corona-familjen!?? då ett inslag på Svt spridit sig över de lokala gränserna 🙈vilket några i familjen tyckte var sådär).

Och här kommer ett svar till samtliga och ett unisont förlåt då jag inte har svarat på alla personligen. Men tack för ni delar med er om detta, era tankar om det och stort tack för omtanken om hur vi mår. Många intressanta reflektioner under detta inlägg och på flera andra inlägg under den sista månaden.

En kort summering – Kristo blev alltså bekräftad Covid-19. Vi andra blev sjuka men med helt skiftande symtom som man kan läsa om här och det enda som var samma på samtliga i familjen var att vi alla tappade smak och lukt. Alla utom Charlie som egentligen inte uppvisade några symtom alls, än lite magont. Vid den tidpunkten var smak/lukt bortfall inte bekräftat som ett symtom av Folkhälsomyndigheten och inte heller svensk media hade inte tagit upp detta.

Men jag var så himla konfunderad, för det var det enda som kändes annorlunda i min kropp. Och det kändes så väldigt annorlunda. För jag var varken snuvig eller hosta, bara pyttelite ont i halsen men smak och lukt var helt borta. Jag menar HELT DÖTT. Så pass märkligt att jag googlade på utländska sidor för att hitta någon information om det, i Sverige kunde jag bara hitta infon på en enda sida.

I samma veva tog Emanuel Karlsten upp tråden på sin blogg och mailade även Folkhälsomyndigheten i frågan men de svarade att man inte ville gå ut med detta som ett officiellt symtom.

Och ni undrar hur det gått för oss. Vi är friska, tack alla som frågat. Jag har dock inte tillbaka lukt/smak överhuvudtaget, det är nu över 50 dagar. De andra i familjen har fått tillbaka det men det försvinner då och då, jag vet inte hur många gånger jag hört vid middagsbordet nu är det borta igen. Vilket givetvis är märkligt.  Många som hört av sig har upplevt detta panikartat och jag förstår det. För mig har det inte känts så, jag har hela tiden tänkt att det kunde varit värre. Och är fast besluten om att det kommer tillbaka. Men med det inte sagt att jag inte förstår och på något sätt förminskar att man mår dåligt av det.  Och heller inte att det är extremt märkligt, att det försvinner såhär utan att ens varit förkyld. Knappt inte ens värt att kallas sjuk, med tanke på mina extremt lindriga symtom. Jag kan fullt förstå panikkänslan många känner, eftersom flera, som i mitt fall, tappar det totalt. Och under såhär extremt lång tid.

Det är som om ens liv saknar ett väsentligt lager, en ytterligare dimension. Man inser att doftsinnet är något väldigt betydelsefullt i ens liv. Man tappar plötsligt en möjlighet att registrera saker, börjar man tänka på det är det lätt att drabbas av panikkänslor. Det handlar ju inte bara om det man äter utan också om hur man registrerar omvärlden. Efter så lång tid så inser man att det är mer än vad man tror som hänger ihop med alla dofter man känner. Hur det får hjärnan att registrera inom hela spektrat från fara och obehag till det motsatta. När allt är normalt känns det lite som ett dolt sinne, man tänker kanske inte på hur mycket det betyder, men när det plötsligt är borta så inser man vad världen blir platt. Det är liksom bara det man hör, ser och känner som hjärnan tar in.

Förra veckan fick jag faktiskt under cirka 30 sekunder tillbaka lukten men det försvann tyvärr igen. Underbart var väldigt kort men jag ser det som en hint om att snart kommer det tillbaka. Vi satt och kollade på tv när jag plötsligt kände att det luktade bränt – jag bara skrek: det luktar bränt – det LUKTAR bränt!! Jag skakade om Kristo för den storartade känslan, inte för att det skulle lukta i egenskap av eldsvåda utan att jag faktiskt kände något. I samma sekund registrerade min hjärna – någon är i köket, någon poppar popcorn, någon bränner dem. Och nej, det låter inte som en stor grej att registrera att det händer något i ett annat rum men även sådant går man miste i en värld utan dofter. Världen är liksom bara det som är allra närmst förutom hörsel då som man ju kan höra på avstånd. Att smak och lukt saknas gör helt enkelt världen mycket plattare, som sagt, en dimension, saknas. Helt enkelt, lite trist, minst sagt.

Jag har också fått tipset om att äta tillskott av Zink, vilket jag gör. Vem vet, kanske kan det påverka alltsammans i rätt riktning men inget resultat sedan en dryg vecka.

Sedan mitt första inlägg skrevs så har Folkhälsomyndigheten uppdaterat symtomlistan med ”Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna.”

Jag tänker att många ställt frågan om hur länge man ska vara hemma i samband med lukt/smak bortfall så jag klipper in allt detta från Folkhälsomyndigheten:

Hur länge ska jag stanna hemma?
Om jag har haft lukt- och smakbortfall?
Studier har visat att lukt- och smakbortfall verkar vara ett ganska vanligt symtom i samband med covid-19. Hur vanligt det är att bara ha detta symtom eller när i förloppet det kommer är oklart.

Om du har haft andra symtom initialt och ett lukt- och smakbortfall som hänger kvar gäller samma som för torrhosta. Det vill säga det ska ha gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

Om du däremot bara har haft symtomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma tills det gått minst sju dagar efter att du fick det även om du känner dig helt frisk för övrigt.

54 Comments

 • AnnaHelena

  Hej Sofia!

  Jag känner igen mig jättemycket! Jag blev sjuk i – visserligen obekräftad, men jag är övertygad om att det var: covid-19, den 23 mars och sedan dess saknar jag mitt lukt- och smaksinne. Det är över 50 dagar nu. För mig har det tagit lång tid att börja känna mig frisk igen. Först förra veckan började den förlamande tröttheten och trycket över bröstet släppa. Efter 6-7 veckor! Nu mår jag bra, men är fortfarande utan lukt- och smaksinne. Förutom att det såklart är tråkigt att äta när man inte känner smak så saknar jag mitt luktsinne när jag duschar, tvättar håret och borstar tänderna. Ingen smak av tandkräm, ingen doft av schampo. Någon gång ibland kan jag förnimma en doft, men sedan är det borta igen…

  Hoppas att det kommer åter tills syrenerna och honungsrosorna slår ut. Jag vill inte missa alla sommarens dofter…

  // AH

  • Andreas

   Hej.
   Jag har haft total avsaknad av smak & luktsinne (anosmi) i ca 6 dagar och misstänker Covid-19. Upplever detta som något helt annorlunda om man jämför med tidigare gånger det har hänt i samband med en förkylning eller dylikt. Man blir förstås lite orolig när det tagit så lång tid för vissa eller när man hör och läser att vissa inte fått tillbaka sitt lukt och smaksinne på väldigt lång tid.
   Hoppas innerligt att det inte är bestående.

   Mvh
   Andreas

 • Efti Georlin

  Hej, vad lättad jag blev av att läsa din blogg om smak och luktbortfall.
  Jag kände igen mig så totalt.
  Så skönt att få förståelse och så hoppfullt .
  Jag har varit utan smak och lukt nu i 45 dagar och jag menar att det är helt borta , precis som du beskriver det. Jag har inte haft några andra symptom. Bara detta.
  Men jag har blir panikslagen av tanken att det aldrig ska komma tillbaka igen, men nu när jag läste din blogg så blev jag glad och hoppfull.
  Tack för det!

 • Richard

  Hej
  Frugan låg tre veckor i 38-40 grader feber o hosta. Jag själv hade bara lite surr o myrkrypningar i skinn/ kroppen men efter en tid försvann lukt o smak. 10 veckor på måndag. Känner smak en skala 1-10 en 2a.

 • Sabrina

  Varit utan lukt och smak sedan 29 april. Det kom tillbaka litegrann, så jag kunde känna smaken av vissa saker under någon vecka, men nu är allt borta igen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket, men ibland får jag för mig att jag aldrig kommer att få känna någon smak eller lukt någonsin igen och det gör mig jätteledsen. Man uppskattar verkligen inte något så mycket som när man mister det.

  • Anna

   Jag har haft covid 19. Känner fortf ej smaker eller lukt trots att det nu gått 4 månader. Ingen förändring så tveksam till att det kmr tillbaka. Innan hade jag för bra lukt och smaksinme att jag lätt spydde vid mindre trevliga odörer så det är väl ngt positivt men saknar att känna smaker när man äter.

 • Anna

  Jag tappade smak o lukt i mars. Det var borta helt i 2 mån sen har det kommit o gått. Men min fråga är om någon annan har känt en skum lukt, den finns liksom bara i min näsa o gör att allt luktar lite gammalt räkskal. Asjobbigt och äckligt.

  • Sofia

   Hej!
   Jag känner igen mig jättemycket i det om skum lukt. Tappade smak och lukt helt 16/4,det var helt borta ngn vecka sen kom det otroligt långsamt tillbaka. Det är fortfarande inte normalt nu tre månader senare. Har till och från upplevt märklig lukt, som ngt kemiskt men även känt andra lukter som ingen annan känt, ett tag luktade det prutt… Kunde för en vecka sen äntligen känna att kaffe smakar gott och som det ska, tänkte att nu börjar det bli helt normalt. Men de senaste dagarna har andra saker börjat smaka rent ut sagt illa, så illa att jag inte kan äta dem, bland annat ägg, bacon och kyckling.. Så märkligt alltihop men har ändå hopp om att bli helt ”normal” igen 🙂

   • Hushiar

    Hej, nu när jag läser eran inlägg så vet jag att vi har samma problem, tappat lukt o smak den 4 maj och efter 2 månader började det komma tillbaka lite och först var det smaken och lukten mycket sakta men bara runt 7 procent och smaken kanske 15, hur som helst åkte till havet och helt plötslig började jag få tillbaka allt och kändes härlig det på sem, men men så fort jag kom tillbaka så ändrades allt totalt och dem flesta saker luktar samma illa luktande och smaken samma sak, går inte beskriva men som om nåt är ruttet genom en, lukten är lite värre än smaken och tänk er att kaffe luktar illa. konstig allt är och viruset tog jag alldrig på allvar från början, har antikropp men vad hjälper det mot detta
    , har till och med börjat känna trötthet och verk precis som när jag hade viruset men då mycket värre med feber, hosta,förkylning, andnöd, muskelvärk, huvudvärk.och trötthet. Hoppas alla blir friska snart 🙂

  • Madelene

   Hej, Tappade lukt och smak i slutet av mars i samband med covid och det var borta i ca 3 veckor. Sedan kom det långsamt tillbaka. Nu flera månader efter upplever jag som er att lukt-och smaksinnet är förändrat. Jag har lukt men saker luktar annorlunda och ganska äckligt, parfymer och tvål luktar inte som de ska och all juice smakar typ mögel. Har också haft en äcklig ägglukt i näsan. ”Skönt” att fler upplever samma, har googlat som en dåre men på alla faktasidor står det bara att det är tillfälliga bortfall i samband med sjukdomen.

   • Lisa

    Jag blir galen. Blev också av med lukt och smak i mars. Fick därefter åter både smak och lukt efter ca en vecka. Men nu i snart 2 månader smakar och luktar saker ”fel”. Som du skriver tvål och schampo luktar konstigt. Tandkrämen smakar sött och inte som vanligt. Melon och liknande frukt smakar parfym. Ägg yoghurt smakar konstigt. Pepsi Max smakar inte som vanligt. Känner ej heller äckliga dofter som jag brukar va känslig mot (typ bajs 💩) och bensin/diesel luktar sött och inte alls ”gott” som jag tycker i vanliga fall. När bör man söka vård???

   • Linda

    Ja! Precis så! En konstig bismak och lukt på vissa saker. Först totalt bortfall i tre veckor, sedan långsamt bättre, men fortfarande kraftigt nedsatt. Efter ungefär tre månader kom detta med konstiga lukter och smaker. Hatar gurka nu. Det smakar vidrigt verkligen. Chips och popcorn är så äckligt. Lukten av kaffe är hemsk, men smaken är okej. Detta är på sätt och vis värre än att vara helt utan… 😢

   • Tommy S

    Känner igen mig. Hade tydligen Covid i maj. Kände inget. Men eftersom lukt försvann så testade jag och hade antikroppar. Tyckte det gick ganska bra att leva utan lukt/begränsad smak i början, men i slutet av sep så började jag med kortison (nässpray). Lukttränar varje dag med kryddor. Sen kortisonet började så har lite lukter kommit tillbaka, men kaos bland så många lukter. Ruttet ägg på väldigt många saker, kemikalisk smak/lukt på alkohol. Helt odrickbart. Kaffe är vidrig lukt och smakar beskt. Blir lite bättre och sen sämre. Det finns en lukt som jag kallar Coronalukten som jag ofta känner. Svårbeskrivet. Starkt fruktig/musik/frän. Fan detta måste bli bra… kan inte ha det så här.

  • ANDREAS

   Hej !

   Har haft utan lukt och smak nu sen i början på april (samma min fru).
   Senaste månaden så har den här skumma doften också tagit över i både lukten och smaken.
   Inte trevlig alls….. man ber att skiten försvinner och man får tillbaks det någon gång……

   Någon som har något tips på ” behandling” som kan göra så man får tillbaks det?

  • Emelie

   WOW! Exakt så har jag kännt. Eller snarare : när en stark doft kommer så förvandlas den till en riktig sunkig metall smak/lukt i munnen o inget smakar bra….:O

 • Pernilla Lindh

  Hej
  Så skönt att hitta denna sida o läsa om någon mer med samma besvär. Jag konstaterarades med Covid -19 i början av April (på grund av att jag jobbar på sjukhus) och har fortfarande inte fått tillbaka lukt och smak. Jag hade milda symtom, ingen feber. Har precis som några av er skrivit att vid vissa tillfällen anat någon lukt och smak och att det sedan försvinner det helt igen. Det känns som man håller på att bli tokig, känns som vissa tror att man skojar med dem, framförallt när man säger att man tycker man anar någon smak ena dagen och den andra dagen känner man inget.
  Det skrivs alldeles för lite om detta i tidningarna, , vet flera som dras med samma långvariga besvär.
  Har nu haft en skön semester, men mycket av den har förtagits av att man ej kunnat njuta av varken mat eller dryck😢 Detta börjar täta lite på en.. Men somsagt det finns de som har det värre med mycket tyngre kvarvarande symtom. Håller nu tummar och tår för alla oss att ingen kommer att få några kvarvarande besvär!! Kram på er// Pernilla

 • Oscar

  Tack för inlägget. Bara att konstatera att vi är några med dessa besvärliga efterdyningar av Corona. Jag var precis som ni andra helt utan smak o lukt i dryga 25 dagar. Sedan kom den svagt tillbaka men inte som förut. Svag lukt o svag smak där smaken inte är vad den borde vara. Coca cola smakar helt annars där det känns en tydlig skillnad. Vissa konstiga lukter kommer o går…Tråkigt som tusan men det gäller att försöka vara positiv. Det kunde ha varit så mycket värre! Kämpa på därute, smaken kan komma tillbaka…även om jag försöker vänja mig o acceptera det nya.

  • Stina

   Tack för denna blogg
   Har varit utan lukt och smak till och från sen i April.
   Har börjat tro att jag börjat bli galen.
   Det jag har ätit de senaste 3 veckorna smakar vidrigt som ”gammalt ruttet ägg”
   Även tex mitt favoritschampo som brukade lukta ljuvligt har typ samma lukt som den jag upplever när jag äter.
   Har googlat men inte hittat något förren jag kom till denna sida.
   Man kan undra vad som händer i våra kroppar.
   Tack alla för att ni har delat med er av era inlägg.
   Det gjorde att jag insåg att jag inte blivit galen

   • Mia

    Känner verkligen igen mig i allt du och alla andra skriver .
    Min undran är om någon har blivit bättre? Börjar verkligen tröttna på detta och rasar i vikt pga att allt smakar så hemskt

  • Erik jonsson

   Hej. Jag har varit utan lukt och smak i snart 4 månader,kul att höra att det finns flera. Man lever på hoppet att det kommert tillbaka…..

   • Therese Jansson

    Såå skönt att nån skriver om det.
    Hade Corona i mitten av mars. Kände då doft och smak. Men veckan efter försvann allt. Nu har jag en konstig smak i munnen ibland när jag äter. Känner om nåt är sött, salt etc men ingen smak. Jag kan känna att det kommer dofter men inte urskilja vad för doft. För det blir ofta den här konstiga fräna typ bränd stekoslukten.

    Fått recept nu på dymista nässpray men efter 14 dgr känner jag ingen skillnad. Men ska fortsätter ett tag annars får jag gå vidare och undersöka detta.
    Det positiva är väl att man inte blir sugen på nåt när alla säger ”ååå här doftar det kanelbullar” 😂

  • Jesper

   Wow. Tack för det här inlägget och alla kommentarer!

   Jag var sjuk i April, men nu sedan någon månad är mitt lukt/smaksinne förändrat.

   Dom flesta ”mörka” dofter luktar likadant, går inte att beskriva med ord.

   Coca cola smakar som denna lukt, men om jag håller andan och inte luktar på colan innan jag dricker den så kan jag känna den normala smaken.

   ”Lätta/ljusa” dofter känner jag ibland inte alls, alternativt bara knappt. Och som det verkar känner jag inte samma lukt som andra. T.ex ville min tjej att jag skulle lukta på hennes nya parfym, som ska lukta blommigt, men jag kände bara lukten av hårspray.

   Det här har oroat mig ordentligt, men det känns bättre nu när jag vet att jag inte är ensam. Om det ”bara” är efterdyning av covid så är det bättre än hjärntumör eller cancer.

   Tack till er som har skrivit här, det är första platsen jag hittar som nämner det här med förändrat smak- och luktsinne.

 • Britt

  Hej,
  Jag är också en person som drabbades av smak och luktbortfall. Det började ca 6 april och höll i sig ca 3,5 vecka. För övrigt kände jag mig helt frisk vilket va väldigt konstigt. Jag äter blodtycksmedicin och går på kontroller på min vårdcentral och det gjorde jag även en gång under denna perioden. Innan mina symtom va mitt blodtryck väldigt bra men denna gången va det ganska förhöjt.
  Jag frågade 1177 och där svarade man att jag troligen hade en infektion i kroppen.
  Det hör till saken att nu när jag väl fick tillbaka smak o lukt så har jag blivit täppt i näsan från och till. Det är ibland helt tilltäppt och när jag lyckas snyta ut är slemmet gult och geleaktigt. Inget vanligt slem som vi vanlig förkylning.
  Det känns som det sitter en vägg högt uppe vid näsroten o det är luft ovan och under men att få ut snoret är jobbigt. Näsdroppar och koksalt är det som gäller.

  Sedan någon månad tillbaka hade jag bokat antikroppstest och detta visade negativt. Naturligtvis blev jag väldigt förvånad för jag var helt säker på att jag hade haft covid 19.
  Nu läser jag på om t celler och hoppas att jag utvecklat sådana. Önskar er alla en fortsatt fin sommar.

 • Anna Gustafsson

  Skönt att läsa att fler har liknande upplevelser med lukt och smakbortfall. Jag blev sjuk i slutet av mars och har konstaterats med att det tyder på att jag har antikroppar för covid 19. Efter nu fyra månader är lukten tillbaka men vissa saker luktar konstigt ex kaffe , köttbullar , stekt mat, ägg värst även bensin. Har mot kvällen tryck över bröstet och en konstig smak från luftrören. Men tyvärr ingen smak , känns tröstlöst faktiskt 😢

 • Mikael Larsson

  Äntligen hittade jag andra med liknande symptom. Tror jag hade Corona i maj, hostade lite och snuvig i typ 3 dagar, kändes som feber men hade 36 bara, sen va det över, men lukt och smak försvann totalt! Vi testade oss jag och min sambo för antikroppar i augusti, vi hade inga.
  Nu i Augusti har jag smaken och lukten tillbaka, men jag kan inte lukta eller äta något med rapsolja, det smakar som kompost luktar, och för att nu då veta att typ allt har rapsolja i sig, hahahaha så får jag väl passa på att banta ist :-/

 • Britt

  Hej igen, jag skrev för några veckor sedan men tänkte jag skulle dela med mig igen.
  Lukt och smak är väl så gott tillbaka men ibland täpper det till och jag är helt täppt i näsan.
  Jag köpte nasonex på apoteket och det har blivit mycket bättre. Jag ska försöka låta bli vanliga näsdroppar.
  Hoppas ni andra också blir helt återställda .

   • Bath

    Hej Victor,
    Jag hade smak o luktbortfall i ca 3,5 vecka.
    Efter detta så har jag varit täppt i näsan från o till. Inte rinnsnuva utan något konstigt tjockt gulaktkgt segt slem.
    Jag använder nu Nasonex och det har gjort att jag känner mig mycket bättre.

 • Christian Gård

  Jag hade en släng av Corona runt påsk. Tappade också lukt- och smaksinne HELT. Det kom dock tillbaka till ca 80% efter en månad. Är väl kanske uppe i 90-95% nu. Men har ännu en konstig bismak i munnen/doft i näsan ibland och vissa saker luktar inte riktigt som de ska. T.ex så luktar kaffepulver lite konstigt, bensin och minttandkräm (!) luktar likadant – som nån konstig blandning av såpa, russin och diesel… Förhoppningsvis går det väl över förr eller senare 😬

 • Marie johansson

  Oj. Jag tappade lukt och smak maj 2019 efter en förkylning som var tuff. Hade en fruktansvärd doft ett tag som något ruttet i näsan men det är också borta. Får små dofter ibland och lite smak, men inget jag hurrar för. Det är bara att leva med anosmi. 👍

 • Emelie

  Hej,

  Instämmer med alla: GUD VAD SKÖNT ATT HITTA EN INLÄGG SOM TAR UPP DET HÄR!
  Trodde jag hade tappat det totalt…

  Jag blev sjuk i början av juni, lite feber och ont i halsen en vecka bara. Sen började det meningslösa livet utan varken lukt eller smak…

  Nu senaste månaden har smaken smugit sig saaakta tillbaks. Men går runt och snappar upp små dofter från t.ex. lök, kokande kastruller och mint tandkräm som alla luktar precis likadant: unken, metallig och ruttet ägg allt i en stank.

  Är så otroligt less på det här och hoppas verkligen att det här går över så småningom. Min sambo har tinnitus vilket också orsakas av skadade nervceller i örat. Precis som hans öra ”skapar ett ljud” så ”skapar min näsa en lukt”.

  • Mia

   Sån tur att man hittade denna sida, har verkligen trott att det var något fel på mig.
   Är ganska säker på att jag hade covid i maj. tappade totalt lukt och smak.
   Men om jag tyckte det var jobbigt så är det inget mot vad jag känner nu.
   Finns inte mycket jag kan äta längre som inte luktar och smakar väldigt illa. Det mesta smakar ruttet ägg, mina favoritchips åkte igår i soporna efter en minimal tugga, höll faktiskt på att kräkas.
   Känner också samma hemska lukt om människor , alltså inte bara mat…
   Hoppas verkligen det går över för det är inte kul alls.

 • Maria

  Hade Covid 19 i april och har antikroppar. Jag hade typ 3-4 dagars total smakbort fall, men det kom tillbaka och allt har vari bra under försommaren och sommaren. Nu för ca 1 v sedan kom denna otroligt konstiga doft och till viss del smak.
  Det som doftar mest illa är mint, melon, kaffe, några parfymer… 🙁 Det är en otroligt dålig, unken doft som går åt avföringshållet :´ (
  Jag har varit till läkare men ingen känner till att detta skulle vara en bieffekt av Covid.
  Finns det någon här som har fått den här dåliga doft och smak och den har försvunnit eller är den här för att stanna!?!?

  • Niklas

   Hej maria. jag hade covid i april, och har sen dess haft smak och luktbortfall, i början ett totalt bortfalla av smak och lukt i 5/6 veckor, men nu är det precis som du beskriver. mint och kaffe och ägg med mera smakar samma vidriga med en unken lukt.

   (jag som älskar kaffe och äter/åt mycket ägg)
   jag tänkte söka mig till vården för detta men det känns inte som att man kommer kunna få någon vettig hjälp där ifrån tyvärr

   det är kanske bara att hoppas på att det försvinner så småning om

   • Rebeca

    Hej har samma problem. Jag har varit utan smak och lukt i några månader och sedan fick jag tillbaka det sakta men säkert. Men nu kan jag inte äta ägg, fisk och vissa andra saker för att det smakar äckligt, typ metall.
    Ni som har haft liknande problem, har det försvunnit för er och finns det något man kan göra?
    Har haft så i snart 2 veckor.

  • Moa

   Hade covid i maj, tappade lukt- och smak några veckor. Sedan kom det tillbaka sakta med säkert. Helt plötsligt i mitten av augusti känner jag en märkligt smak i munnen, typ mögligt, metalliskt. Och starka dofter sticker i nästan och det mesta luktar så märkligt. Schampo, kaffe, rengöringsmedel luktar så skumt. Jag känner den här hemska smaken i nästan allt jag äter. Och det mesta luktar så skumt. Är det någon som blivit av med det eller fått något vettigt svar från sjukvården?

 • Jennie

  Hej
  Jag och min dotter råkade ut för Covid i början av maj, milda symptomer båda två. Efter ca 2 v försvann smak och lukt och har varit borta sedan dess, ett tag kände jag salt, sött, surt och beskt men inga smaker eller lukter. Väldigt jobbigt vid matlagning att behöva be sonen om guidning varje gång-han äter ju allt ändå:).
  Sedan juli har jag en konstant lukt när jag andas med näsan(vilket man gör väldigt ofta har jag märkt) ni vet nästan som bensin eller avgaser. Ju längre dagen lider desto värre blir det, detta leder till huvudvärk nästan varje kväll.
  De senaste dagarna har jag fått att all smak och lukt påminner om ruttna ägg. Och jag som äter ägg varje fm, i morse blev det tom kväljningar.
  Börjar faktiskt bli lite deprimerad då man läser på vissa sajter att detta kan vara ett permanent tillstånd, hoppas verkligen att dom har fel. För man inser hur mycket lukt och smak betyder i ens vardag. Och att gå till läkare är ju ingen idé för dom vet ingenting tyvärr.
  Hoppet är det sista som ger upp eller…..

 • Linda

  Parosmi heter det
  Verkar uppstå när skadan reparerar sig själv på nåt vis. Googla parosmia + Corona – det är många som är drabbade.

 • Lotten Raittila

  Hej Jag googlade ”tappat smaken” för att jag sen en tid tillbaka inte känner av smaken av det vin jag vanligtvis brukar dricka. Jag testade ett nytt vin i kväll för att se om det bara var det andra vinet som jag inte kände smaken på. Men jag kände ingen smak på det nya vinet heller. Men jag känner smak på mat, kaffe men framförallt sött.
  Jag tror jag haft en mild variant av Covid-19 i april. Nu har jag testat mig med venprov och får svar om ca 1 vecka. Får se vad det säger.

 • Mathias

  Håller med om att det är skönt att ta del av andras berättelser, trodde länge att jag var ensam om detta fenomen. Var sjuk i tio dagar runt påsk med helt förlorat luktsinne. Det återkom efter en månad ungefär men var märkbart nedsatt, mindre finkänsligt. Jag kanske hade 80 procent av normal nivå. Senare under sommaren upplevde jag samma fenomen som övriga här i kommentarsfältet vittnar om. Pepsi Max blev plötsligt nästan odrickbart med en kemisk-metallisk smak som påminner om järn och inslag av organisk förruttnelse. Min egen avföring luktar på liknande sätt. Doften av ägg är också förändrad. Vissa andra livsmedel har inslag av denna post Corona-doft.

  • Anonym

   Jag känner igen mig exakt! När jag äter ägg smakar det kemiskt/metalliskt/bränt och jag får samma lukt som det smakar när jag gör nummer 2. Det har bara varit de två tillfällena tidigare (hade Corona i juni), men senaste veckan har det eskalerat 🙁

 • Alexandra

  OMG, JA! Tackar så mycket att jag hittat det här inlägget och kommentarena. Fick covid19 i våras runt april/maj, obekräftat. Men blev inte alls sjuk. Utan det enda symptomet jag hade var att jag förlorade min smak och lukt. Det var så i ca. 1,5 vecka bara. Men det kom sakta tillbaka. Nu sedan två månader tbx, har allt börjat lukta ruttet. Har köpt nya ägg hela tiden för jag trott att de har vart gamla, avföring osv allt luktar ruttet. En viss matos luktar ruttna ägg. Mår så illa, när jag känner att folk äter och jag undrar om de äter ägg. Men tydigen är det inte bara ägg. Utan det är lök, vitlök, ägg, stark mat i sig. Mina smaklökar har förändrats helt, kan inte äta chips med smak längre, utan det enda som går är lättsaltade typ. Allt som jag älskade i smak väg har förändrats till det sämre. Samt den där ruttna ägg, fisk, metall, sötma och kemiska lukten förföljer mig.
  Känns bra att jag inte är ensam om detta, trodde det var bara mig det var fel på! Hoppas vi alla mår bra snart.

 • Tony

  Obekräftad corona i mitten av Mars, total smak/luktförlust i 4-5 veckor. Sedan kom den sakta tillbaka, va i stort sätt helt återställd i Juni. Sedan en vacker dag i Juli vaknade jag och trodde jag fått ett dåligt paket av Gevalias mellanrost, slängde kaffet, köpte annat, samma smak, så jag slängde kaffebryggaren.
  Samma dag upplevde jag en metallisk smak av tandkrämen, har även upplevt att mitt eget urin luktar weird, typ lack+metall, extremt konstigt att detta uppstod över en natt!
  Har nu gått 11 veckor och jag har exakt samma konstiga/nedsatta lukt och smak, ogillar fortfarande kaffe, tandkräm, rödvin, snus, chips, osv, alla smaker man tidigare gillade är så pass förändrade att man känner en stor sorg.

  Detta hade vart ett perfekt läge att försöka sluta snusa, trappa ner på kaffe, ej dricka vin osv! Men dum som jag är så köper jag fortfarande dessa produkter även fast det gör mig ledsen, men hoppet lever och jag tror att det kommer smaka som vanligt en vacker dag snaart! :)) Hoppas alla mår bra snart!

 • Mona

  Men så skönt å höra att man inte är ensam me detta!
  Själv har jag varit utan lukt och smak i 18 veckor nu 😔 på väg in i v19
  Vad kan man göra för att-göra-listan detta tillbaka eller träna upp det…

 • Madeleine

  Jag hade obekräftad corona runt påsk. Och som många skriver så har även jag haft total smak och lukt bortfall vid sjukdom. Men mina smaklökar och även min doft känns helt förstörda.
  Ägg, kaffe, falukorv, färska kycklingfiléer (doften då) mm smakar samma. Och så som jag upplever att de smakar och luktar så luktar de när jag bajsar.
  De är en stor sorg för dom här sinnena betyder så otroligt mycket och de förstår man när man råkar ut för sånt här.

  • Sig

   Jag tappade lukt o smak i tio dagar i april som i princip enda symptom. När det kom tillbaka upptäckte jag att min svett luktar en för mig tidigare okänd koncentrerad doft i stil med bränd plast. Tycker även mitt bajs och fis luktar så men känner liksom inte de vanliga lukterna av kroppsodör utan bara den här specifika nya lukten som sticker ut. Tyckte även jag kände det i mat men tog ett tag innan jag upptäckte att det var från rå lök, framförallt rödlök. Började fundera på om det är nåt ämne i löken som tex svavel eller nåt? Sen har jag upptäckt lite andra saker som jag inte äter så ofta också blivit konstiga. Tex colaläsk har bismak av bensin eller nåt kemiskt. Ginger ale smakar bara herrparfym 🙁 en vän var sjuk samtidigt som mig och tappade lukt o smak med. Några månader efter tyckte hon plötsligt hennes bajs hade helt ny kemisk lukt som fortf är kvar och nu berättade hon förra veckan att hon också NU fått rödlöksgrejen, ca ett halvår senare. Konstigt att det inte finns mer info om detta!

 • Sisi

  Fick konstaterad corona 27/9. Tappat smak/ lukt helt. Det gör mig otroligt ledsen för att jag inte vet vad jag serverar min 2 åriga. Man går på rimlighet. Man är otroligt rädd att det brinner hemma. Jag blir ledsen och gråter varje natt vi har lagt våran barn. Jag är gravid i vecka 14 och rasar ner i vikt bara pga icke aptit. Jag hoppas verkligen att jag och NI alla där som går genom samma sak får smak/lukt tillbaka.
  Kramar

 • Cecilia ålander

  Så glad att hitta er på denna sida.Hade obekräftad Covid-19 i juni, ej speciellt sjuk men hemsk hosta, lite feber, viss kvarstående smak o lukt nedsättning, kunde dock äta o dricka allt.
  Nu plötsligt för två veckor sedan förändrad smak o lukt, kan inte dricka kaffe,öl, rödvin , ägg o yoghurt smakar bedrövligt, stekt mat bla fisk på restaurang luktar hemskt illa.Kan dricka lite vitt vin o te.
  Trodde det var pga en operation jag gjorde i början av september då jag åt bla Alvedon o lite morfin samt något pulver för magen.
  Men när jag läser era erfarenheter verkar det mer troligt med post- covid .

 • Markus

  Sprang på denna i min jakt på andra med samma uppelvelse. Misstänkt covid i mars – inget luktsinne (absolut inget!) i ca 6 veckor sedan normalt i ca en månad innan dofter blivit helt förvrängda. Nu, fem månader senare är allt fortfarande likadant. Känner tydligt att något doftar, men kan omöjligt identifiera vad.

  Värst för mig:

  Lök och vitlök (man inser hur många chipssorter som har lökpulver när just lök smakar apa). Coca cola, schampoo & tandkräm, deo och parfym. Champagne.

  Helt ok:
  fisk & kött

  Märkligt nog har jag inte hittat någon som tagit upp detta inom medicinområdet trots att det verkar vara ett ganska vanligt symptom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *