DAILY LIFE

SMAK OCH LUKTBORTFALL

Ni är många som hört av er om detta med att tappa smak och lukt vid covid-19. Det har kommit så många mail, dm och även kommentarer sedan jag skrev detta inlägg. Även tv hörde av sig och ville ha med oss i ett reportage om detta (vi tackade nej ska vi alltid förknippas som Corona-familjen!?? då ett inslag på Svt spridit sig över de lokala gränserna ?vilket några i familjen tyckte var sådär).

Och här kommer ett svar till samtliga och ett unisont förlåt då jag inte har svarat på alla personligen. Men tack för ni delar med er om detta, era tankar om det och stort tack för omtanken om hur vi mår. Många intressanta reflektioner under detta inlägg och på flera andra inlägg under den sista månaden.

En kort summering – Kristo blev alltså bekräftad Covid-19. Vi andra blev sjuka men med helt skiftande symtom som man kan läsa om här och det enda som var samma på samtliga i familjen var att vi alla tappade smak och lukt. Alla utom Charlie som egentligen inte uppvisade några symtom alls, än lite magont. Vid den tidpunkten var smak/lukt bortfall inte bekräftat som ett symtom av Folkhälsomyndigheten och inte heller svensk media hade inte tagit upp detta.

Men jag var så himla konfunderad, för det var det enda som kändes annorlunda i min kropp. Och det kändes så väldigt annorlunda. För jag var varken snuvig eller hosta, bara pyttelite ont i halsen men smak och lukt var helt borta. Jag menar HELT DÖTT. Så pass märkligt att jag googlade på utländska sidor för att hitta någon information om det, i Sverige kunde jag bara hitta infon på en enda sida.

I samma veva tog Emanuel Karlsten upp tråden på sin blogg och mailade även Folkhälsomyndigheten i frågan men de svarade att man inte ville gå ut med detta som ett officiellt symtom.

Och ni undrar hur det gått för oss. Vi är friska, tack alla som frågat. Jag har dock inte tillbaka lukt/smak överhuvudtaget, det är nu över 50 dagar. De andra i familjen har fått tillbaka det men det försvinner då och då, jag vet inte hur många gånger jag hört vid middagsbordet nu är det borta igen. Vilket givetvis är märkligt.  Många som hört av sig har upplevt detta panikartat och jag förstår det. För mig har det inte känts så, jag har hela tiden tänkt att det kunde varit värre. Och är fast besluten om att det kommer tillbaka. Men med det inte sagt att jag inte förstår och på något sätt förminskar att man mår dåligt av det.  Och heller inte att det är extremt märkligt, att det försvinner såhär utan att ens varit förkyld. Knappt inte ens värt att kallas sjuk, med tanke på mina extremt lindriga symtom. Jag kan fullt förstå panikkänslan många känner, eftersom flera, som i mitt fall, tappar det totalt. Och under såhär extremt lång tid.

Det är som om ens liv saknar ett väsentligt lager, en ytterligare dimension. Man inser att doftsinnet är något väldigt betydelsefullt i ens liv. Man tappar plötsligt en möjlighet att registrera saker, börjar man tänka på det är det lätt att drabbas av panikkänslor. Det handlar ju inte bara om det man äter utan också om hur man registrerar omvärlden. Efter så lång tid så inser man att det är mer än vad man tror som hänger ihop med alla dofter man känner. Hur det får hjärnan att registrera inom hela spektrat från fara och obehag till det motsatta. När allt är normalt känns det lite som ett dolt sinne, man tänker kanske inte på hur mycket det betyder, men när det plötsligt är borta så inser man vad världen blir platt. Det är liksom bara det man hör, ser och känner som hjärnan tar in.

Förra veckan fick jag faktiskt under cirka 30 sekunder tillbaka lukten men det försvann tyvärr igen. Underbart var väldigt kort men jag ser det som en hint om att snart kommer det tillbaka. Vi satt och kollade på tv när jag plötsligt kände att det luktade bränt – jag bara skrek: det luktar bränt – det LUKTAR bränt!! Jag skakade om Kristo för den storartade känslan, inte för att det skulle lukta i egenskap av eldsvåda utan att jag faktiskt kände något. I samma sekund registrerade min hjärna – någon är i köket, någon poppar popcorn, någon bränner dem. Och nej, det låter inte som en stor grej att registrera att det händer något i ett annat rum men även sådant går man miste i en värld utan dofter. Världen är liksom bara det som är allra närmst förutom hörsel då som man ju kan höra på avstånd. Att smak och lukt saknas gör helt enkelt världen mycket plattare, som sagt, en dimension, saknas. Helt enkelt, lite trist, minst sagt.

Jag har också fått tipset om att äta tillskott av Zink, vilket jag gör. Vem vet, kanske kan det påverka alltsammans i rätt riktning men inget resultat sedan en dryg vecka.

Sedan mitt första inlägg skrevs så har Folkhälsomyndigheten uppdaterat symtomlistan med ”Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna.”

Jag tänker att många ställt frågan om hur länge man ska vara hemma i samband med lukt/smak bortfall så jag klipper in allt detta från Folkhälsomyndigheten:

Hur länge ska jag stanna hemma?
Om jag har haft lukt- och smakbortfall?
Studier har visat att lukt- och smakbortfall verkar vara ett ganska vanligt symtom i samband med covid-19. Hur vanligt det är att bara ha detta symtom eller när i förloppet det kommer är oklart.

Om du har haft andra symtom initialt och ett lukt- och smakbortfall som hänger kvar gäller samma som för torrhosta. Det vill säga det ska ha gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

Om du däremot bara har haft symtomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma tills det gått minst sju dagar efter att du fick det även om du känner dig helt frisk för övrigt.

88 Comments

 • AnnaHelena

  Hej Sofia!

  Jag känner igen mig jättemycket! Jag blev sjuk i – visserligen obekräftad, men jag är övertygad om att det var: covid-19, den 23 mars och sedan dess saknar jag mitt lukt- och smaksinne. Det är över 50 dagar nu. För mig har det tagit lång tid att börja känna mig frisk igen. Först förra veckan började den förlamande tröttheten och trycket över bröstet släppa. Efter 6-7 veckor! Nu mår jag bra, men är fortfarande utan lukt- och smaksinne. Förutom att det såklart är tråkigt att äta när man inte känner smak så saknar jag mitt luktsinne när jag duschar, tvättar håret och borstar tänderna. Ingen smak av tandkräm, ingen doft av schampo. Någon gång ibland kan jag förnimma en doft, men sedan är det borta igen…

  Hoppas att det kommer åter tills syrenerna och honungsrosorna slår ut. Jag vill inte missa alla sommarens dofter…

  // AH

  • Andreas

   Hej.
   Jag har haft total avsaknad av smak & luktsinne (anosmi) i ca 6 dagar och misstänker Covid-19. Upplever detta som något helt annorlunda om man jämför med tidigare gånger det har hänt i samband med en förkylning eller dylikt. Man blir förstås lite orolig när det tagit så lång tid för vissa eller när man hör och läser att vissa inte fått tillbaka sitt lukt och smaksinne på väldigt lång tid.
   Hoppas innerligt att det inte är bestående.

   Mvh
   Andreas

 • Efti Georlin

  Hej, vad lättad jag blev av att läsa din blogg om smak och luktbortfall.
  Jag kände igen mig så totalt.
  Så skönt att få förståelse och så hoppfullt .
  Jag har varit utan smak och lukt nu i 45 dagar och jag menar att det är helt borta , precis som du beskriver det. Jag har inte haft några andra symptom. Bara detta.
  Men jag har blir panikslagen av tanken att det aldrig ska komma tillbaka igen, men nu när jag läste din blogg så blev jag glad och hoppfull.
  Tack för det!

 • Richard

  Hej
  Frugan låg tre veckor i 38-40 grader feber o hosta. Jag själv hade bara lite surr o myrkrypningar i skinn/ kroppen men efter en tid försvann lukt o smak. 10 veckor på måndag. Känner smak en skala 1-10 en 2a.

 • Sabrina

  Varit utan lukt och smak sedan 29 april. Det kom tillbaka litegrann, så jag kunde känna smaken av vissa saker under någon vecka, men nu är allt borta igen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket, men ibland får jag för mig att jag aldrig kommer att få känna någon smak eller lukt någonsin igen och det gör mig jätteledsen. Man uppskattar verkligen inte något så mycket som när man mister det.

  • Anna

   Jag har haft covid 19. Känner fortf ej smaker eller lukt trots att det nu gått 4 månader. Ingen förändring så tveksam till att det kmr tillbaka. Innan hade jag för bra lukt och smaksinme att jag lätt spydde vid mindre trevliga odörer så det är väl ngt positivt men saknar att känna smaker när man äter.

 • Anna

  Jag tappade smak o lukt i mars. Det var borta helt i 2 mån sen har det kommit o gått. Men min fråga är om någon annan har känt en skum lukt, den finns liksom bara i min näsa o gör att allt luktar lite gammalt räkskal. Asjobbigt och äckligt.

  • Sofia

   Hej!
   Jag känner igen mig jättemycket i det om skum lukt. Tappade smak och lukt helt 16/4,det var helt borta ngn vecka sen kom det otroligt långsamt tillbaka. Det är fortfarande inte normalt nu tre månader senare. Har till och från upplevt märklig lukt, som ngt kemiskt men även känt andra lukter som ingen annan känt, ett tag luktade det prutt… Kunde för en vecka sen äntligen känna att kaffe smakar gott och som det ska, tänkte att nu börjar det bli helt normalt. Men de senaste dagarna har andra saker börjat smaka rent ut sagt illa, så illa att jag inte kan äta dem, bland annat ägg, bacon och kyckling.. Så märkligt alltihop men har ändå hopp om att bli helt ”normal” igen 🙂

   • Hushiar

    Hej, nu när jag läser eran inlägg så vet jag att vi har samma problem, tappat lukt o smak den 4 maj och efter 2 månader började det komma tillbaka lite och först var det smaken och lukten mycket sakta men bara runt 7 procent och smaken kanske 15, hur som helst åkte till havet och helt plötslig började jag få tillbaka allt och kändes härlig det på sem, men men så fort jag kom tillbaka så ändrades allt totalt och dem flesta saker luktar samma illa luktande och smaken samma sak, går inte beskriva men som om nåt är ruttet genom en, lukten är lite värre än smaken och tänk er att kaffe luktar illa. konstig allt är och viruset tog jag alldrig på allvar från början, har antikropp men vad hjälper det mot detta
    , har till och med börjat känna trötthet och verk precis som när jag hade viruset men då mycket värre med feber, hosta,förkylning, andnöd, muskelvärk, huvudvärk.och trötthet. Hoppas alla blir friska snart 🙂

   • Johanna

    Hejsan! Min son har samma symptom. Han hade Covid i november 2020. Hur mår du idag? Äter du ägg/bacon idag eller är det fortfarande äckligt. Min son säger att det smakar mögel/tvål.

   • Israa Alzobidat

    Jag känner igen mig om äcklig smak och luktsinne. Jag tappade smak och luktsinne men jag fick tillbaka det igen, men när jag väl fick tillbaka det började jag känna annorlunda smak och lukt som inte andra alls var medvetna om. Jag försöker förklara så gott jag kan men det går inte för dom att förstå, jag har slutat äta kyckling, ägg osv. Jag håller för näsan när jag inte gillar kyckling. Det går verkligen inte att äta det. Har ni nån aning om vad man kan göra?

  • Madelene

   Hej, Tappade lukt och smak i slutet av mars i samband med covid och det var borta i ca 3 veckor. Sedan kom det långsamt tillbaka. Nu flera månader efter upplever jag som er att lukt-och smaksinnet är förändrat. Jag har lukt men saker luktar annorlunda och ganska äckligt, parfymer och tvål luktar inte som de ska och all juice smakar typ mögel. Har också haft en äcklig ägglukt i näsan. ”Skönt” att fler upplever samma, har googlat som en dåre men på alla faktasidor står det bara att det är tillfälliga bortfall i samband med sjukdomen.

   • Lisa

    Jag blir galen. Blev också av med lukt och smak i mars. Fick därefter åter både smak och lukt efter ca en vecka. Men nu i snart 2 månader smakar och luktar saker ”fel”. Som du skriver tvål och schampo luktar konstigt. Tandkrämen smakar sött och inte som vanligt. Melon och liknande frukt smakar parfym. Ägg yoghurt smakar konstigt. Pepsi Max smakar inte som vanligt. Känner ej heller äckliga dofter som jag brukar va känslig mot (typ bajs ?) och bensin/diesel luktar sött och inte alls ”gott” som jag tycker i vanliga fall. När bör man söka vård???

   • Linda

    Ja! Precis så! En konstig bismak och lukt på vissa saker. Först totalt bortfall i tre veckor, sedan långsamt bättre, men fortfarande kraftigt nedsatt. Efter ungefär tre månader kom detta med konstiga lukter och smaker. Hatar gurka nu. Det smakar vidrigt verkligen. Chips och popcorn är så äckligt. Lukten av kaffe är hemsk, men smaken är okej. Detta är på sätt och vis värre än att vara helt utan… ?

    • Kajsa Björklund

     Hejsan Linda!

     Jag upplever precis de du beskriver och vill gärna skylla de på COVID men har inga antikroppar.
     Kan du inte SNÄLLA kontakta mig. Har känt mig så ensam i detta ända sen Juni.
     Har du tagit antikroppstest? Vad visade de i så fall?
     Kajsalinneabjorklund@hotmail.com eller 0709998355

     KRAM!

     • Linda

      Hej Kajsa
      Såg ditt meddelande av en slump nu. Inte ska du behöva känna dig ensam. Det är många som är drabbade!
      Det finns tydligen en grupp på Facebook: Lukt- och smakbortfall pga Covid-19.

      Jag tog ett positivt test medan jag var sjuk, och har inte gjort något antikroppstest.

      Har haft parosmi sedan sista veckan i juli nu. Märker ingen förbättring, däremot varierar det lite med vad som luktar och smakar konstigt. Ett tag gick alla mjölkprodukter bort, men det har blivit bättre.

      Hoppas det är bättre med dig! Kram

   • Tommy S

    Känner igen mig. Hade tydligen Covid i maj. Kände inget. Men eftersom lukt försvann så testade jag och hade antikroppar. Tyckte det gick ganska bra att leva utan lukt/begränsad smak i början, men i slutet av sep så började jag med kortison (nässpray). Lukttränar varje dag med kryddor. Sen kortisonet började så har lite lukter kommit tillbaka, men kaos bland så många lukter. Ruttet ägg på väldigt många saker, kemikalisk smak/lukt på alkohol. Helt odrickbart. Kaffe är vidrig lukt och smakar beskt. Blir lite bättre och sen sämre. Det finns en lukt som jag kallar Coronalukten som jag ofta känner. Svårbeskrivet. Starkt fruktig/musik/frän. Fan detta måste bli bra… kan inte ha det så här.

  • ANDREAS

   Hej !

   Har haft utan lukt och smak nu sen i början på april (samma min fru).
   Senaste månaden så har den här skumma doften också tagit över i både lukten och smaken.
   Inte trevlig alls….. man ber att skiten försvinner och man får tillbaks det någon gång……

   Någon som har något tips på ” behandling” som kan göra så man får tillbaks det?

  • Emelie

   WOW! Exakt så har jag kännt. Eller snarare : när en stark doft kommer så förvandlas den till en riktig sunkig metall smak/lukt i munnen o inget smakar bra….:O

  • Per-Erik Karlsson

   Hej
   Det mesta av mitt luktsinne försvann under 2019, oklart när
   Det är inte helt borta, men svett och bajs luktar inget alls
   Hade jag corona för länge sedan, har inte sökt för detta ännu, kanske får jag svar i framtiden

   P

  • Stephanie

   Jag tappade lukt och smak i under flera månader när jag hade covid. Det kom sakta tillbaka men nu helt förändrat.
   Mejeriprodukter till exempel smakar och luktar metall, bananer luktar och smakar bränt samt många andra produkter smakar och luktar riktigt illa. Känner heller inte vissa lukter överhuvudtaget längre.
   Har även bensin,rök,lök och avloppslukt i näsan från och till som håller i sig i några dagar åt gången och det är så störande att jag mår illa och tappar matlusten.

 • Pernilla Lindh

  Hej
  Så skönt att hitta denna sida o läsa om någon mer med samma besvär. Jag konstaterarades med Covid -19 i början av April (på grund av att jag jobbar på sjukhus) och har fortfarande inte fått tillbaka lukt och smak. Jag hade milda symtom, ingen feber. Har precis som några av er skrivit att vid vissa tillfällen anat någon lukt och smak och att det sedan försvinner det helt igen. Det känns som man håller på att bli tokig, känns som vissa tror att man skojar med dem, framförallt när man säger att man tycker man anar någon smak ena dagen och den andra dagen känner man inget.
  Det skrivs alldeles för lite om detta i tidningarna, , vet flera som dras med samma långvariga besvär.
  Har nu haft en skön semester, men mycket av den har förtagits av att man ej kunnat njuta av varken mat eller dryck? Detta börjar täta lite på en.. Men somsagt det finns de som har det värre med mycket tyngre kvarvarande symtom. Håller nu tummar och tår för alla oss att ingen kommer att få några kvarvarande besvär!! Kram på er// Pernilla

 • Oscar

  Tack för inlägget. Bara att konstatera att vi är några med dessa besvärliga efterdyningar av Corona. Jag var precis som ni andra helt utan smak o lukt i dryga 25 dagar. Sedan kom den svagt tillbaka men inte som förut. Svag lukt o svag smak där smaken inte är vad den borde vara. Coca cola smakar helt annars där det känns en tydlig skillnad. Vissa konstiga lukter kommer o går…Tråkigt som tusan men det gäller att försöka vara positiv. Det kunde ha varit så mycket värre! Kämpa på därute, smaken kan komma tillbaka…även om jag försöker vänja mig o acceptera det nya.

  • Stina

   Tack för denna blogg
   Har varit utan lukt och smak till och från sen i April.
   Har börjat tro att jag börjat bli galen.
   Det jag har ätit de senaste 3 veckorna smakar vidrigt som ”gammalt ruttet ägg”
   Även tex mitt favoritschampo som brukade lukta ljuvligt har typ samma lukt som den jag upplever när jag äter.
   Har googlat men inte hittat något förren jag kom till denna sida.
   Man kan undra vad som händer i våra kroppar.
   Tack alla för att ni har delat med er av era inlägg.
   Det gjorde att jag insåg att jag inte blivit galen

   • Mia

    Känner verkligen igen mig i allt du och alla andra skriver .
    Min undran är om någon har blivit bättre? Börjar verkligen tröttna på detta och rasar i vikt pga att allt smakar så hemskt

  • Erik jonsson

   Hej. Jag har varit utan lukt och smak i snart 4 månader,kul att höra att det finns flera. Man lever på hoppet att det kommert tillbaka…..

   • Therese Jansson

    Såå skönt att nån skriver om det.
    Hade Corona i mitten av mars. Kände då doft och smak. Men veckan efter försvann allt. Nu har jag en konstig smak i munnen ibland när jag äter. Känner om nåt är sött, salt etc men ingen smak. Jag kan känna att det kommer dofter men inte urskilja vad för doft. För det blir ofta den här konstiga fräna typ bränd stekoslukten.

    Fått recept nu på dymista nässpray men efter 14 dgr känner jag ingen skillnad. Men ska fortsätter ett tag annars får jag gå vidare och undersöka detta.
    Det positiva är väl att man inte blir sugen på nåt när alla säger ”ååå här doftar det kanelbullar” ?

   • Jimmy

    Hej!

    Blev av med doft och smak i 14 dagar i samband med covid i december 2020. 90-95% kom tillbaka och jag var överlycklig.

    Ca 2 månader senare började jag känna att smak och doft långsamt förändrades.

    Idag finns det saker som jag normalt älskar, som smakar och doftar vidrigt.

    Ägg är hemskt, både doft och smak. Lök i alla former, brynt, rå, picklad spelar ingen roll, har både förändrad doft och smak.
    Upplever att boven i huvudsak är Umami, allt med umami smakar fel.

    Det enda som funkar egentligen för mig är söta grejer.

    Hoppas innerligt att detta inte är ett för evigt tillstånd, då har mycket av livets behållning försvunnit.

    Jimmy

  • Jesper

   Wow. Tack för det här inlägget och alla kommentarer!

   Jag var sjuk i April, men nu sedan någon månad är mitt lukt/smaksinne förändrat.

   Dom flesta ”mörka” dofter luktar likadant, går inte att beskriva med ord.

   Coca cola smakar som denna lukt, men om jag håller andan och inte luktar på colan innan jag dricker den så kan jag känna den normala smaken.

   ”Lätta/ljusa” dofter känner jag ibland inte alls, alternativt bara knappt. Och som det verkar känner jag inte samma lukt som andra. T.ex ville min tjej att jag skulle lukta på hennes nya parfym, som ska lukta blommigt, men jag kände bara lukten av hårspray.

   Det här har oroat mig ordentligt, men det känns bättre nu när jag vet att jag inte är ensam. Om det ”bara” är efterdyning av covid så är det bättre än hjärntumör eller cancer.

   Tack till er som har skrivit här, det är första platsen jag hittar som nämner det här med förändrat smak- och luktsinne.

   • Lovisa

    Hade (antagligen) Corona i Mars. (Tog inget test förrän i juli men då visade inga antikroppar.) Men hade torrhosta, huvudvärk, sanslöst trött, ont i lederna, men framförallt tappade all smak och lukt. Några månader senare så har jag fått en helt fruktansvärd smak och lukt. Exempelvis: Coca-Cola smakar skit, kaffe smakar typ beskt/järn, ägg smakar ruttet, chips och popcorn smakar gammalt/ingenting, och kan ej urskilja olika smaker. Det enda jag känner är söta smaker som när jag äter godis etc. Men det jobbigaste är nästan lukten av bajs/svett osv, det luktar HELT annorlunda än förut, svårförklarlig lukt men är typ sött och fränt. Jag blir tokig!

    Någon som har något bra tips på vad fasiken man kan göra???

 • Britt

  Hej,
  Jag är också en person som drabbades av smak och luktbortfall. Det började ca 6 april och höll i sig ca 3,5 vecka. För övrigt kände jag mig helt frisk vilket va väldigt konstigt. Jag äter blodtycksmedicin och går på kontroller på min vårdcentral och det gjorde jag även en gång under denna perioden. Innan mina symtom va mitt blodtryck väldigt bra men denna gången va det ganska förhöjt.
  Jag frågade 1177 och där svarade man att jag troligen hade en infektion i kroppen.
  Det hör till saken att nu när jag väl fick tillbaka smak o lukt så har jag blivit täppt i näsan från och till. Det är ibland helt tilltäppt och när jag lyckas snyta ut är slemmet gult och geleaktigt. Inget vanligt slem som vi vanlig förkylning.
  Det känns som det sitter en vägg högt uppe vid näsroten o det är luft ovan och under men att få ut snoret är jobbigt. Näsdroppar och koksalt är det som gäller.

  Sedan någon månad tillbaka hade jag bokat antikroppstest och detta visade negativt. Naturligtvis blev jag väldigt förvånad för jag var helt säker på att jag hade haft covid 19.
  Nu läser jag på om t celler och hoppas att jag utvecklat sådana. Önskar er alla en fortsatt fin sommar.

 • Anna Gustafsson

  Skönt att läsa att fler har liknande upplevelser med lukt och smakbortfall. Jag blev sjuk i slutet av mars och har konstaterats med att det tyder på att jag har antikroppar för covid 19. Efter nu fyra månader är lukten tillbaka men vissa saker luktar konstigt ex kaffe , köttbullar , stekt mat, ägg värst även bensin. Har mot kvällen tryck över bröstet och en konstig smak från luftrören. Men tyvärr ingen smak , känns tröstlöst faktiskt ?

 • Mikael Larsson

  Äntligen hittade jag andra med liknande symptom. Tror jag hade Corona i maj, hostade lite och snuvig i typ 3 dagar, kändes som feber men hade 36 bara, sen va det över, men lukt och smak försvann totalt! Vi testade oss jag och min sambo för antikroppar i augusti, vi hade inga.
  Nu i Augusti har jag smaken och lukten tillbaka, men jag kan inte lukta eller äta något med rapsolja, det smakar som kompost luktar, och för att nu då veta att typ allt har rapsolja i sig, hahahaha så får jag väl passa på att banta ist :-/

 • Britt

  Hej igen, jag skrev för några veckor sedan men tänkte jag skulle dela med mig igen.
  Lukt och smak är väl så gott tillbaka men ibland täpper det till och jag är helt täppt i näsan.
  Jag köpte nasonex på apoteket och det har blivit mycket bättre. Jag ska försöka låta bli vanliga näsdroppar.
  Hoppas ni andra också blir helt återställda .

   • Bath

    Hej Victor,
    Jag hade smak o luktbortfall i ca 3,5 vecka.
    Efter detta så har jag varit täppt i näsan från o till. Inte rinnsnuva utan något konstigt tjockt gulaktkgt segt slem.
    Jag använder nu Nasonex och det har gjort att jag känner mig mycket bättre.

 • Christian Gård

  Jag hade en släng av Corona runt påsk. Tappade också lukt- och smaksinne HELT. Det kom dock tillbaka till ca 80% efter en månad. Är väl kanske uppe i 90-95% nu. Men har ännu en konstig bismak i munnen/doft i näsan ibland och vissa saker luktar inte riktigt som de ska. T.ex så luktar kaffepulver lite konstigt, bensin och minttandkräm (!) luktar likadant – som nån konstig blandning av såpa, russin och diesel… Förhoppningsvis går det väl över förr eller senare ?

 • Marie johansson

  Oj. Jag tappade lukt och smak maj 2019 efter en förkylning som var tuff. Hade en fruktansvärd doft ett tag som något ruttet i näsan men det är också borta. Får små dofter ibland och lite smak, men inget jag hurrar för. Det är bara att leva med anosmi. ?

 • Emelie

  Hej,

  Instämmer med alla: GUD VAD SKÖNT ATT HITTA EN INLÄGG SOM TAR UPP DET HÄR!
  Trodde jag hade tappat det totalt…

  Jag blev sjuk i början av juni, lite feber och ont i halsen en vecka bara. Sen började det meningslösa livet utan varken lukt eller smak…

  Nu senaste månaden har smaken smugit sig saaakta tillbaks. Men går runt och snappar upp små dofter från t.ex. lök, kokande kastruller och mint tandkräm som alla luktar precis likadant: unken, metallig och ruttet ägg allt i en stank.

  Är så otroligt less på det här och hoppas verkligen att det här går över så småningom. Min sambo har tinnitus vilket också orsakas av skadade nervceller i örat. Precis som hans öra ”skapar ett ljud” så ”skapar min näsa en lukt”.

  • Mia

   Sån tur att man hittade denna sida, har verkligen trott att det var något fel på mig.
   Är ganska säker på att jag hade covid i maj. tappade totalt lukt och smak.
   Men om jag tyckte det var jobbigt så är det inget mot vad jag känner nu.
   Finns inte mycket jag kan äta längre som inte luktar och smakar väldigt illa. Det mesta smakar ruttet ägg, mina favoritchips åkte igår i soporna efter en minimal tugga, höll faktiskt på att kräkas.
   Känner också samma hemska lukt om människor , alltså inte bara mat…
   Hoppas verkligen det går över för det är inte kul alls.

  • Annica

   Äntligen!!! Trodde jag var ensam om detta. Upplever precis samma vidriga lukt och smak som alla här beskriver. Under perioder känns det även som att jag befinner mig i ett rökrum. Vidrigt. Var sjuk i November. Lukt och smak försvann men började komma tillbaks. Någon månad senare började detta. Även vattenånga från kokande vatten stinker av ”Coronalukten”!?!? Var doftöverkänslig innan Corona. Trodde att det kanske var därför jag råkat ut för detta. /Annica

 • Maria

  Hade Covid 19 i april och har antikroppar. Jag hade typ 3-4 dagars total smakbort fall, men det kom tillbaka och allt har vari bra under försommaren och sommaren. Nu för ca 1 v sedan kom denna otroligt konstiga doft och till viss del smak.
  Det som doftar mest illa är mint, melon, kaffe, några parfymer… 🙁 Det är en otroligt dålig, unken doft som går åt avföringshållet :´ (
  Jag har varit till läkare men ingen känner till att detta skulle vara en bieffekt av Covid.
  Finns det någon här som har fått den här dåliga doft och smak och den har försvunnit eller är den här för att stanna!?!?

  • Niklas

   Hej maria. jag hade covid i april, och har sen dess haft smak och luktbortfall, i början ett totalt bortfalla av smak och lukt i 5/6 veckor, men nu är det precis som du beskriver. mint och kaffe och ägg med mera smakar samma vidriga med en unken lukt.

   (jag som älskar kaffe och äter/åt mycket ägg)
   jag tänkte söka mig till vården för detta men det känns inte som att man kommer kunna få någon vettig hjälp där ifrån tyvärr

   det är kanske bara att hoppas på att det försvinner så småning om

   • Rebeca

    Hej har samma problem. Jag har varit utan smak och lukt i några månader och sedan fick jag tillbaka det sakta men säkert. Men nu kan jag inte äta ägg, fisk och vissa andra saker för att det smakar äckligt, typ metall.
    Ni som har haft liknande problem, har det försvunnit för er och finns det något man kan göra?
    Har haft så i snart 2 veckor.

  • Moa

   Hade covid i maj, tappade lukt- och smak några veckor. Sedan kom det tillbaka sakta med säkert. Helt plötsligt i mitten av augusti känner jag en märkligt smak i munnen, typ mögligt, metalliskt. Och starka dofter sticker i nästan och det mesta luktar så märkligt. Schampo, kaffe, rengöringsmedel luktar så skumt. Jag känner den här hemska smaken i nästan allt jag äter. Och det mesta luktar så skumt. Är det någon som blivit av med det eller fått något vettigt svar från sjukvården?

 • Jennie

  Hej
  Jag och min dotter råkade ut för Covid i början av maj, milda symptomer båda två. Efter ca 2 v försvann smak och lukt och har varit borta sedan dess, ett tag kände jag salt, sött, surt och beskt men inga smaker eller lukter. Väldigt jobbigt vid matlagning att behöva be sonen om guidning varje gång-han äter ju allt ändå:).
  Sedan juli har jag en konstant lukt när jag andas med näsan(vilket man gör väldigt ofta har jag märkt) ni vet nästan som bensin eller avgaser. Ju längre dagen lider desto värre blir det, detta leder till huvudvärk nästan varje kväll.
  De senaste dagarna har jag fått att all smak och lukt påminner om ruttna ägg. Och jag som äter ägg varje fm, i morse blev det tom kväljningar.
  Börjar faktiskt bli lite deprimerad då man läser på vissa sajter att detta kan vara ett permanent tillstånd, hoppas verkligen att dom har fel. För man inser hur mycket lukt och smak betyder i ens vardag. Och att gå till läkare är ju ingen idé för dom vet ingenting tyvärr.
  Hoppet är det sista som ger upp eller…..

 • Linda

  Parosmi heter det
  Verkar uppstå när skadan reparerar sig själv på nåt vis. Googla parosmia + Corona – det är många som är drabbade.

 • Lotten Raittila

  Hej Jag googlade ”tappat smaken” för att jag sen en tid tillbaka inte känner av smaken av det vin jag vanligtvis brukar dricka. Jag testade ett nytt vin i kväll för att se om det bara var det andra vinet som jag inte kände smaken på. Men jag kände ingen smak på det nya vinet heller. Men jag känner smak på mat, kaffe men framförallt sött.
  Jag tror jag haft en mild variant av Covid-19 i april. Nu har jag testat mig med venprov och får svar om ca 1 vecka. Får se vad det säger.

  • Sandra

   Men WOW vilken befrielse att hitta det här inlägget och alla kommentarer! Håller på att bli galen.. har googlat till och från sedan i april men äntligen!

   Va sjuk med (trolig) covid i slutet av mars med feber, ont i kroppen, nästäppa, trötthet och tappade lukt helt och även smak. Kände ingen lukt på ungefär tre veckor sen har det sakta sakta börjat komma tillbaka under sommaren men har under sommaren inte kunnat känna någon grilldoft eller lukt av nyklippt gräs (deppigt värre). Men som många skriver här så hände något i somras.. lukten började mer komma tillbaka men var då HELT förändrad. Började känna en lukt som jag aldrig känt tidigare och som inte går att beskriva men en coronalukt. Efter detta har mer o mer saker börjar både smaka och lukta äckligt.

   Värt är ägg, de vänder sig trots att jag försöker och försöker. Sen även gurka.. och vad är det? Typ vatten? Men även stekt mat, typ bacon, köttbullar, korv. Och även godsaker så som popcorn, chips, choklad och cola zero har någon konstig smak!
   Sedan luktar även bajs/svett på något konstigt sött/krämigt/starkt sätt som luktar värre än vad de gjorde innan.

   Försöker lukta och lukta och även äta saker för hoppas verkligen att de kommer bli normalt igen. Men känns väldigt skönt att läsa att det inte bara är jag som känner detta och inbillar mig.

   Hoppas för allas vår skull att vi blir återställda tids nog! Kram på er.

 • Mathias

  Håller med om att det är skönt att ta del av andras berättelser, trodde länge att jag var ensam om detta fenomen. Var sjuk i tio dagar runt påsk med helt förlorat luktsinne. Det återkom efter en månad ungefär men var märkbart nedsatt, mindre finkänsligt. Jag kanske hade 80 procent av normal nivå. Senare under sommaren upplevde jag samma fenomen som övriga här i kommentarsfältet vittnar om. Pepsi Max blev plötsligt nästan odrickbart med en kemisk-metallisk smak som påminner om järn och inslag av organisk förruttnelse. Min egen avföring luktar på liknande sätt. Doften av ägg är också förändrad. Vissa andra livsmedel har inslag av denna post Corona-doft.

  • Anonym

   Jag känner igen mig exakt! När jag äter ägg smakar det kemiskt/metalliskt/bränt och jag får samma lukt som det smakar när jag gör nummer 2. Det har bara varit de två tillfällena tidigare (hade Corona i juni), men senaste veckan har det eskalerat 🙁

  • Dennis

   Mathias, jag känner helt igen mig i det du skriver. Jag hade Corona i våras och nu i Oktober har jag fortfarande vissa problem med lukt och smak. De flesta lukter och smaker kan jag känna efter totalt bortfall en tid i våras. Men nu de senaste månaderna har dels min egen avföring luktat ruttet/metalliskt så att jag ett tag blev orolig för om det var ngn hemsk sjukdom jag fått. Det vidriga är att ägg luktar/smakar likadant så nu äts här inga ägg. I perioder känner jag lukten av rök i varje andetag, helt sjukt!

   Kommer man någonsin bli återställd? Inte får man väl några pengar på försäkringen heller då det är omöjligt för mig att bevisa…

 • Alexandra

  OMG, JA! Tackar så mycket att jag hittat det här inlägget och kommentarena. Fick covid19 i våras runt april/maj, obekräftat. Men blev inte alls sjuk. Utan det enda symptomet jag hade var att jag förlorade min smak och lukt. Det var så i ca. 1,5 vecka bara. Men det kom sakta tillbaka. Nu sedan två månader tbx, har allt börjat lukta ruttet. Har köpt nya ägg hela tiden för jag trott att de har vart gamla, avföring osv allt luktar ruttet. En viss matos luktar ruttna ägg. Mår så illa, när jag känner att folk äter och jag undrar om de äter ägg. Men tydigen är det inte bara ägg. Utan det är lök, vitlök, ägg, stark mat i sig. Mina smaklökar har förändrats helt, kan inte äta chips med smak längre, utan det enda som går är lättsaltade typ. Allt som jag älskade i smak väg har förändrats till det sämre. Samt den där ruttna ägg, fisk, metall, sötma och kemiska lukten förföljer mig.
  Känns bra att jag inte är ensam om detta, trodde det var bara mig det var fel på! Hoppas vi alla mår bra snart.

 • Tony

  Obekräftad corona i mitten av Mars, total smak/luktförlust i 4-5 veckor. Sedan kom den sakta tillbaka, va i stort sätt helt återställd i Juni. Sedan en vacker dag i Juli vaknade jag och trodde jag fått ett dåligt paket av Gevalias mellanrost, slängde kaffet, köpte annat, samma smak, så jag slängde kaffebryggaren.
  Samma dag upplevde jag en metallisk smak av tandkrämen, har även upplevt att mitt eget urin luktar weird, typ lack+metall, extremt konstigt att detta uppstod över en natt!
  Har nu gått 11 veckor och jag har exakt samma konstiga/nedsatta lukt och smak, ogillar fortfarande kaffe, tandkräm, rödvin, snus, chips, osv, alla smaker man tidigare gillade är så pass förändrade att man känner en stor sorg.

  Detta hade vart ett perfekt läge att försöka sluta snusa, trappa ner på kaffe, ej dricka vin osv! Men dum som jag är så köper jag fortfarande dessa produkter även fast det gör mig ledsen, men hoppet lever och jag tror att det kommer smaka som vanligt en vacker dag snaart! :)) Hoppas alla mår bra snart!

 • Mona

  Men så skönt å höra att man inte är ensam me detta!
  Själv har jag varit utan lukt och smak i 18 veckor nu ? på väg in i v19
  Vad kan man göra för att-göra-listan detta tillbaka eller träna upp det…

 • Madeleine

  Jag hade obekräftad corona runt påsk. Och som många skriver så har även jag haft total smak och lukt bortfall vid sjukdom. Men mina smaklökar och även min doft känns helt förstörda.
  Ägg, kaffe, falukorv, färska kycklingfiléer (doften då) mm smakar samma. Och så som jag upplever att de smakar och luktar så luktar de när jag bajsar.
  De är en stor sorg för dom här sinnena betyder så otroligt mycket och de förstår man när man råkar ut för sånt här.

  • Sig

   Jag tappade lukt o smak i tio dagar i april som i princip enda symptom. När det kom tillbaka upptäckte jag att min svett luktar en för mig tidigare okänd koncentrerad doft i stil med bränd plast. Tycker även mitt bajs och fis luktar så men känner liksom inte de vanliga lukterna av kroppsodör utan bara den här specifika nya lukten som sticker ut. Tyckte även jag kände det i mat men tog ett tag innan jag upptäckte att det var från rå lök, framförallt rödlök. Började fundera på om det är nåt ämne i löken som tex svavel eller nåt? Sen har jag upptäckt lite andra saker som jag inte äter så ofta också blivit konstiga. Tex colaläsk har bismak av bensin eller nåt kemiskt. Ginger ale smakar bara herrparfym ? en vän var sjuk samtidigt som mig och tappade lukt o smak med. Några månader efter tyckte hon plötsligt hennes bajs hade helt ny kemisk lukt som fortf är kvar och nu berättade hon förra veckan att hon också NU fått rödlöksgrejen, ca ett halvår senare. Konstigt att det inte finns mer info om detta!

   • Ulrika

    Helt otroligt att vi har samma upplevelser! Jag hade Corona i mars och hade smakbortfall men det kom tillbaka efter 3 veckor. I 2 månader nu så upplever jag konstiga lukter och smaker. Coca Cola och Sprite smakar kemiskt, helt omöjligt att dricka. Har samma upplevelser med andra saker, tex sockret på munkar och sura godisar. Kan vara E330, citronsyra som finns i alla dem men vet förstås inte.

    Jag tycker också rödlök smakar vidrigt, luktar i hela kylsåpet och huset om man har det hemma.
    Urin och svett luktar ruttna ägg, tog tom kontakt med Vårcentralen och gjorde urinprov men allt var normalt. Helskumt….

 • Sisi

  Fick konstaterad corona 27/9. Tappat smak/ lukt helt. Det gör mig otroligt ledsen för att jag inte vet vad jag serverar min 2 åriga. Man går på rimlighet. Man är otroligt rädd att det brinner hemma. Jag blir ledsen och gråter varje natt vi har lagt våran barn. Jag är gravid i vecka 14 och rasar ner i vikt bara pga icke aptit. Jag hoppas verkligen att jag och NI alla där som går genom samma sak får smak/lukt tillbaka.
  Kramar

 • Cecilia ålander

  Så glad att hitta er på denna sida.Hade obekräftad Covid-19 i juni, ej speciellt sjuk men hemsk hosta, lite feber, viss kvarstående smak o lukt nedsättning, kunde dock äta o dricka allt.
  Nu plötsligt för två veckor sedan förändrad smak o lukt, kan inte dricka kaffe,öl, rödvin , ägg o yoghurt smakar bedrövligt, stekt mat bla fisk på restaurang luktar hemskt illa.Kan dricka lite vitt vin o te.
  Trodde det var pga en operation jag gjorde i början av september då jag åt bla Alvedon o lite morfin samt något pulver för magen.
  Men när jag läser era erfarenheter verkar det mer troligt med post- covid .

 • Markus

  Sprang på denna i min jakt på andra med samma uppelvelse. Misstänkt covid i mars – inget luktsinne (absolut inget!) i ca 6 veckor sedan normalt i ca en månad innan dofter blivit helt förvrängda. Nu, fem månader senare är allt fortfarande likadant. Känner tydligt att något doftar, men kan omöjligt identifiera vad.

  Värst för mig:

  Lök och vitlök (man inser hur många chipssorter som har lökpulver när just lök smakar apa). Coca cola, schampoo & tandkräm, deo och parfym. Champagne.

  Helt ok:
  fisk & kött

  Märkligt nog har jag inte hittat någon som tagit upp detta inom medicinområdet trots att det verkar vara ett ganska vanligt symptom.

 • fredrik

  hejhej… tappade lukt/smak i början av maj. fick tillbaka typ 4veckor senare. haft ”fantom luktupplevelserna”:bränd metall,kylskåp,tvål,… nu idag en ny: Betong/murbruksdamm.
  har märkt att dessa fantomdofter verkar vara kopplade till luftfuktighet.
  känns skumt att kunna tex känna subtila dofter som bark,..men inte känna när pågens fabriken dränker området i kanelbulledoft…

 • Sheila

  Hej Hej,

  Tappade lukt/ smak början av april, för tre veckor sen fick jag tillbaka en extrem äcklig lukt konstant i näsan, metall och avfall, surt liknande, jag har tappat 3 kilo i vikt av att allt luktar äckligt och mat smakar inte som det ska. Jag har bokat tid hos en örn, näs och halsspeciallist med hopp om att få lite goda nyheter, jag menar livet vore hemskt om man får leva resten av sitt liv utan att känna av dofter igen. :(((((((((((((((

 • Carola Behrendtz

  Det finns flera former av zink men det är Zinkacetat kommer ge er doft o smaken tillbaka.

  Lifeextension har Zinkacetat
  Ledins har Zinkacetat.

  Tabletten ska sugas på och upp till 6-8 tabletter om dagen.

  • Nicole

   Hej!
   Känner igen mig i allt ni har skrivit och tycker på ett sätt att det är befriande att läsa att vi är flera som upplever samma problem. Hade bekräftat corona i April men väldigt milda förkylningssymptomer, tappade smaken i samband med detta. Nu efter 7 månader känner jag lukt på allt, däremot luktar det mesta ”fel” vilket gör det omöjligt att urskilja vad som luktar. Allt som har lök luktar illa, oavsett om det är rå lök eller lökpulver i chips eller köttbullar. Min ansiktskräm luktar likadant som städsprayen, och på ett liknande sätt smakar även ingefära. Med andra ord flera smaker som inte är på sin plats än.
   Någon som fått behandling eller råd från läkare på behandling?

   Hoppas på det bästa för oss alla!

    • Anna

     Hej!

     Jag hade covid-19 i november / december. Jag har ännu inte sökt hjälp angående min smak och lukt, Mestadels för jag har hört att det tar olika lång tid för alla. Det är ungefär 3 månader sen jag hade corona, idag känner jag endast en konstig smak och lukt men det är ingen god lukt eller smak, klarar knappt av det mer.

     Jag försöker tänka positivt och hoppas att det är ett tecken på att min smak och lukt börjar komma tillbaka långsamt.

 • Åsa

  Wow, som jag har googlat alla möjliga kombinationer, för att hitta någon med liknande erfarenhet som mig…
  Var jättesjuk mars-april, men fick inte gå till sjukhuset för att göra något test. Men har i höstas gjort antikroppstest, och de sa att jag hade haft Corona.
  Jag älskar gurka, gärna på rågbröd, och i somras när jag skulle äta mackor, så trodde jag flera gånger att gurkan blivit besprutad. Så jag började köpa ekologisk gurka, men den hade samma hemska smak. Jag slutade köpa gurka, eftersom den smakar fruktansvärt. Gurka, som ju egentligen inte smakar så mycket, men i min mun och gom/svalg, smakar som något dött… Jag kräks i princip så fort jag känner smaken. Köpte en macka på stan häromdagen, som jag var tvungen att spotta ut, och upptäckte att det var gurka i. I dag skulle min syrra vara snäll och ge mig honungsmelon, men det blev samma äckliga smak i munnen. Jag älskar melon…
  Vad sjutton ska man göra?
  Ibland får jag den hemska smaken i munnen, utan att ha ätit något, det blir som att näsan uppfattar en doft, (stank) som egentligen inte finns. Eller den kanske finns, men det är bara jag som reagerar…
  Vissa citronkola kan jag inte heller äta, utan att det vänder sig i magen. Å det som brukar smaka fräscht…

  Jag läser att flera har problem med ägg, och ja, om jag tänker efter så har jag det också. Men jag har ju trott att äggen varit dåliga…

 • shila

  Vi är många som är med i grupp på Facebook som har samma problem. Jag får stöd och HOPP därifrån. Jag blev tipsad om gruppen av min läkare. Om ni vill ta del av tips och info kan ni också gå med i gruppen om ni vill. gruppen heter Lukt- och smakbortfall pga Covid-19 ( Anosmi-Parosmi)

 • Emil

  Skönt att jag hitta denna tråd…. trodde också de är något annat fel på mig, men börjar väl förstå nu att det har med covid-19 att göra…

  Insjuknade 13:e september och blev av med lukt å smak direkt. efter 2 veckor la febern sig och ja hade bara lite rethosta kvar samt ingen lukt å smak.

  ganska precis 1 månad efter insjuknandet började ja känna smaker igen som sött, hetta osv och någon vecka efter det hade ja egentligen fått tillbaka 80% av alla smak, bara väldigt svaga dofter hade ja problem med.

  Nu strax över två månader efter insjuknandet, så har jag fått en konstig fantom/unken doft/smak i munnen för ca en veckasedan. Känns helt åt helvete, ingenting är gott att äta. Man känner denna äckliga smak samtidigt som jag känner andra smaker när jag äter.

  Instämmer på Åsa två inlägg upp, ibland får man denna äckliga smak även om man inte har ätit något, väldigt irriterande när man ska sova tycker jag.

  Menmen, ja antar väl att det bara är att kämpa på. En bekant som hade covid i mars/april berättade också om denna konstiga smak som han blivit av med, så det finns hopp för oss också.

  /Emil

 • Fredrik

  Jag var sjuk i Corona under 3 veckor i maj, tappade luktsinnet helt, men det har kommit tillbaks. Lustigt nog så är det många saker som jag tidigare tyckte om som nu för tiden är fullkomligt vidriga.

  Dessutom luktar många saker precis likadant trots att det är helt olika saker: Whisky, öl, banan, viss saft, visst godis luktar likadant – som en kombination på typ bensin och tvål.. (min son öppnade en påse skumtomtar i går och jag fick lämna rummet hulkande – men så finns det godis som luktar precis som vanligt, andra sonen öppnade en påse Marschmallows och det luktade jättegott) osv.

  Det konstigaste är nog oliver – både svart och gröna, som jag tidigare tyckte om. Nu kan jag tycka lukten är hyfsat ok, men efter att jag tuggat sönder en oliv så kommer en smak som är så vidrig att jag får kraftiga kväljningar.

  Nåja, bara hoppas att det går över så småningom. Jag hoppas också att ni alla blir helt återställda.

 • Marcus

  Hej, haft covid två veckor

  Känner inga dofter eller smaker. Bara till viss del, salt och starkt.

  Jobbiga är ju att man också behöver dras med en frätande ammoniakliknande smak i munnen konstant, får inte bort den med minttugummin eller något annat. Riktigt ledsamt är det.

 • Sebbe

  Tjena!
  Läste enbart negativa kommentarer angående smak och lukt här inne så vill ge lite hopp trotts allt. Fick Corona för 6 dagar sedan tappade enbart lukt smak och fick ont i benen, dock tappade jag båda två helt. Idag 6 dagar efter jag blev sjuk är både min smak och lukt nästan helt återställda, skulle säga 80-90% är tillbaka, så finns lite hopps hoppas innerligt det löser sig för allihopa! Trevlig helg!

 • Sebbe

  Tjena!

  Läste enbart negativa kommentarer angående smak och lukt här inne så vill ge lite hopp trotts allt. Fick Corona för 6 dagar sedan tappade enbart lukt smak och fick ont i benen, dock tappade jag båda två helt. Idag 6 dagar efter jag blev sjuk är både min smak och lukt nästan helt återställda, skulle säga 80-90% är tillbaka, så finns lite hopps hoppas innerligt det löser sig för allihopa! Trevlig helg!

 • Tony

  Update från mig som skrev 24:e september,

  Nu har det gått 11 månader sedan jag blev sjuk. Idag är alla smaker och lukt på plats! Gått otroligt sakta men det kommer tillbaks, så deppa inte ihop ni som är mitt i det, är ju extremt individuellt också såklart. Tog cirka 10 månader för mig.

  En del saker luktar och smakar inte som innan Covid, men det är ingenting som är äckligt längre, bara lite förändrad smak.

 • Anna

  Tack för uppdateringen Tony! Jag fick covid i mitten av december och oroar mig massor för förlorad/förändrad lukt och smak. Ditt inlägg ger hopp!

 • Peter

  Skönt att höra att man inte är ensam. Hade covid-19 i oktober och det var som en förkylning och jag tappade smaken. Den kom tillbaka men nu förändrad. Saker kan lukta och smaka ruttet, metalliskt eller bränt. Vissa saker luktar som vanligt, andra saker annorlunda och vissa saker vidrigt. Livsmedel som jag tidigare gillade måste jag nu tvinga i mig.

 • Anna

  Hej!

  Jag hade covid-19 vid november / december. Ännu en idag så känner jag ingen smak av mat. Jag känner endast en konstig smak som inte är normal. Choklad smakar äckligt, kaffe luktar äckligt. Min lukt och smak är helt enkelt kaos. Jag testade att äta en passionsfrukt idag och jag kände inte att den var sur. Det är väldigt jobbigt faktiskt.

  Det var för någon vecka sen eller 2 jag testade att lukta på kryddor, och jag kände det! Jag känner curry, kanel, rosepeppar osv. Jag var så lycklig. Men även om jag känner lukten av det så smakar allt skit. Det är en väldigt konstig lukt.

  MEN jag försöker tänka positivt. Innan kände jag inget alls, Nu känner jag en konstig lukt och smak. Jag hoppas det är ett tecken att min smak och lukt är på väg tillbaka.

  Har ni tips på maträtter man kan testa som KANSKE inte smakar skit? 🙂

 • Anna franck

  Hej. Testade positivt för covid-19 i slutet av oktober 2020. All smak & lukt försvann under lite mer än 1v. Sen kom det successivt tillbaka, men svagt till en början. Plötsligt uppstår en förändrad smak och lukt istället. Paprika smakar jord, coca cola smakar metall, lök och ägg smakar och luktar äcklig odör spray (typ) och min lust att äta har försvunnit. Även vattnet som jag kokat pasta eller potatis har numera denna lukt och smak. Nu är jag vuxen, så jag vet att jag måste äta i alla fall, men måltiderna är inte längre värst njutbara. Jag har märkt att senap dödar det mesta av den unkna lukt och smak som kommer, alltid något. Det är nu 6 månader sen jag blev sjuk, snälla någon…säg att det fortfarande finns hopp om ett mirakel, så jag kommer känna vanlig lukt och smak igen. 🙏

 • Thomas

  Hej,

  Jag hade Covid-19 i augusti 2020. Lukt- och smaksinnet försvann totalt. Det började sedan komma tillbaka men nu med framförallt förändrat luktsinne som många av er skriver. För mig handlar det om att så gott som allt med inslag av frukt/bär luktar väldigt märkligt. Tuggummin, smaksatt mineralvatten, diskmedlet, schampo, youghurt etc likar jättekonstigt. Även ägg av någon anledning. Vidare så har jag inte känt minsta tillstymmelse till lukt av min avföring eller fisar sedan oktober. Det luktar noll. Däremot luktar mitt eget urin väldigt annorlunda sedan covid. Är det någon som känner igen sig i detta?

  Man börjar bli orolig att det aldrig ska bli som vanligt igen. Har ändå gått 9 månader nu.

 • Lasse

  Hej allihopa drabbade…!
  Jag är i samma sitts, hade covid över julen 2020 ca 3 veckor, smkaen är totalt förändrad sedan dess, ruttet ägg vilar över det mesta, vin smakar bara sprit, ägg som jag älskade, smakar söt bajs typ. gurka likaså helt bränt. En ständig känsla av att vara ofräcsh o ”luktig”. Ledsen o trött över att ha det så här, tack för alla ni som berättar om era erfarenheter, det går förhoppningsvis över en dag.

  MVH Lasse

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *