DAILY LIFE

SYMTOM

Jag har aldrig förr blivit så glad för det allra första säkra vårtecknet. Min mamma lämnade nyss den lilla buketten på vår trapp. Samtidigt är den starka insikten över det lilla och trygga, tillsammans med en sorgsen klump i magen. Vi är ju så vana att min mamma och pappa svänger förbi, kommer in och sitter ner en stund, pratar om allt. Mitt i vardagen och flera gånger i veckan. Något som jag ofta berättar om, som det värdefullaste för vår familj. Igår när pappa lämnat Liv´s presenter (hon fyllde år för ett par veckor sedan, precis när allt började bli värre), på samma ställe, kände jag detsamma. Men Liv sa: Nu tar vi en dag i taget mamma. Sen öppnade hon paket tillsammans med mormor och morfar på facetime. 

Hej på er, hur mår ni? Våren har anlänt, det känns bara så – tacksamt. Nu stänger jag ner jobbet strax och hoppas ha energi kvar till att starta krattningen av vår tomt som glömdes i höstas, trots att snön aldrig kom. Skönt att det är fredag, jag kan inte påstå att det funkat klockrent och harmoniskt med hemskola här i huset. Alla (utom Charlie men pga nedan så är han hemma sedan ett par dagar) är inte särskilt sjuka men heller inte friska. Liv är en stjärna, ställer sin klocka, går upp, duschar, gör frukost och ansluter till den digitala skolan oj varför sminkade jag mig?! fast det är lika bra, det känns som vanligt då... De andra har mer inställningen, en minut innan skolstart, kliver ur sängen och släpar sig till skrivbordet. Tänker att det verkligen kan vara lättare sagt en gjort för många barn just nu.

Uppdatering 1 april – Nu vet vi att Kristo har bekräftad Covid – 19. Därför känns det jag skriver om symtom nedan ännu mer relevant och viktigt. Sannolikheten att vi övriga i familjen bär smittan känns stor. 

Kristo hostar innefrån ett annat rum men säger att idag känner han sig lite bättre då febern fortsatt hoppa upp och ner. Nu går han in på tredje veckan. Den hårda hostan består. Nu vet vi ju inte med hundra procent säkerhet att vi har viruset. Men sannolikheten känns väldigt stor, med tanke på hur dålig Kristo varit, så länge och alla tydliga symtom. Resten (förutom Charlie) har uppvisat symtom MEN de är så GALET olika. Så väldigt subtila. Egentligen borde en studie göras på vår familj för OM vi har det här så är det superintressant, vi är ju ända rätt många som är under samma tak. Nog för att man säger det hela tiden, att det är olika hur viruset slår. Men att det kunde vara såhär subtilt och totalt olika med bara en gemensam nämnare är svårt att inse innan. Och hade jag inte haft den symtom vi alla har, så hade jag lätt trott att jag var frisk nu. Det är endast ETT symtom som varit samma hos oss alla – vi har tappat all lukt och smak. I flera dagar – för mig, Liv och Viggo sedan i lördags. I början av veckan fick jag känslan – detta så sjukt märkligt, det är helt DÖTT. Visst har jag tappat smak/lukt tidigare men då har jag varit dyngförkyld, snorig eller ont i halsen – nu har jag inget av detta. Och det är helt borta, inte ens en gnutta, det känns som det aldrig kommer komma tillbaka, inte en tillstymmelse i snart en vecka. För mig är det absolut det ENDA som inte känns normalt i min kropp. Det startade med yttepytte ont halsen, knappt märkbart, sen kom ca 4 timmars lätt feber och lite frossa, that´s it. Förutom denna mystiska ”åkomma”. När jag googlade det i början av veckan sedan kom detta upp som ett symtom, under veckan har man också börjat nämna det mera,  och efter jag berättat om det har jag hört flera berätta det samma. Med det i åtanke så tycker jag det är bra att berätta om det och även då att symtomen skiljer så markant, i samma familj. Viggo menar att vi bara följer  statistiken, där män över femtio drabbas värst och barn/ungdomar lindriga symtom. Det skulle därför inte förvåna mig om Charlie faktiskt bär på det utan att uppvisa några symtom.

?Kristo – hög feber i två veckor, kraftig och mycket hård hosta, ont i lungorna, svårt med andning, ingen smak/lukt

?Nomi – pyttelite feber, kraftig men segare hosta, ingen smak/lukt

?Liv – ingen feber (möjligen pyttelite, knappt märkbar), ont i halsen, supertrött, lite hosta, ingen smak/lukt

?Viggo – feber i 2 dagar, lite ont i halsen, ingen smak/lukt

?Jag – lätt feber och lite frossa i ca 4 timmar, ont i ögonen, pyttelite ont i halsen i början, ingen smak/lukt

?Charlie – inga symtom än lite magont

Jag ville bara nämna det, trots att jag inte är en Folkhälsomyndighet. Väldigt långt ifrån. Men senast idag pratade jag med Uppsala, där sade man också att detta är ett av symtomen man sett på många håll. Och trots att det inte är något man ringer 1177 om, så tänker jag att det är viktigt att veta om det. Det kan ju långt ifrån skada i alla fall.

 

 

 

121 Comments

  • Mokkasin

   Tack snälla! Och tack för länk! Så intressant verkar vara flera som upplevt detta. Bra om det uppmärksammas!

     • Heddeus@hotmail.com

      Hejsan. Intressant information att läsa. Hoppas ni alla återhämtat er väl. Men en nyfiken fråga. Hur lång tid tog det är få tillbaka smak och lukt ? Mvh Therese

    • Fatema

     Jag tappade min smak&lukt sinne igår natt…känns hemst..ingen aptit, allt som lagas hemma luktar något konstigt äckligt, alla luktar likadana. Jag vet inte när jag får min smak&lukt sinne igen , kommer jag at njuta av varje tugg igen? 🙁
     Har gått ner många kilo

   • Nina

    Hej,

    Även jag har tappat luktsinnet helt. Jag hade fått lättare feber i fredags den 28 mars och gick sedan över dagen därpå. Har mått bra därefter med endast ihållande huvudvärk. I tisdags den 31 mars försvann lukten och trodde först det hade att göra med snuva/täppa från pollenallergi men har idag inga besvär med snuva/täppa och saknar fortfarande lukten. Livrädd!

    • Mokkasin

     Hej Nina! Ja min smak/lukt har varit borta i 16 dagar nu, inte tillstymmelse till att komma tillbaka. Men hos de andra börjar det komma tillbaka till en del. Jag har inte varit det minsta förkyld, inte täppt eller snorig. Har haft ganska mycket huvudvärk. Man kan ju givetvis aldrig veta helt säkert om man har det men hos oss blev sannolikheten så hög när det visade sig att min man var smittad. Och nu har jag hört så många, med beskräftad Covid – att symtomen med lukt/smak är där så man börjar ju lägga ihop ett och annat. Kom ihåg att de allra flesta blir trots allt lindrigt sjuka, min man blev riktigt sjuk på direkten. Krya på dig , kram!

     • Nina

      Tusen tack för snabbt svar. Är nu inne på dag 8 utan lukt och nedsatt smak. Jag tror, som du, att detta symptom säkerligen kan vara covid-19. Jag håller alla tummar att du och din familj snart blir helt återställda. Krya på er!

    • Maritza

     Både min sambo och jag har förlorat smak och luktsinnet (och återfått det). Jag hade frossa/feber en natt efter det trötthet och allmänt energilös i några dagar samt att jag tappade all smak och lukt. Efter några dagar börjar min sambo hosta och få feber. Han blev sängliggandes i över en vecka, även han tappade smak och luktsinnet. Vi har inte någon bekräftad diagnos men jag har pratat med flera som har upplevt samma sak! Så märkligt…

   • Nina

    Snart 6 veckor med mycket nedsatt lukt och smak. Går lite upp och ner, ibland kan jag känna dofter starkare ibland svagare. Samma med smaken. Kan fortfarande inte känna kroppslukt/svett, sopor etc.

    Hur går det för er andra?

    • Elin

     Jag har också tappat smak och luktsinne. Idag går jag in på 8e veckan och det börjar kännas lite oroväckande. Hur går det för dig?
     Hoppas att det kommer tillbaka snart!!

  • Lisa

   Jag har också tappat lukten TOTALT och upplever mindre smak, dock smakar en del mat lite. Detta hände i måndags efter jag varit dålig i 8 dagar. Känt tungt/svårt med andning som du beskriver i kommentar nedan. Trötthet, andfådd och varm vid minsta ansträngning hemma (trots ingen feber). Ont i rygg under skulderblad (lungorna) och huvudvärk till och från, ibland lätt/ibland sprängande. Ingen halsont, ytterst lite hosta. Känns som det måste vara civil-19…. Undra när luktsinnet kommer åter, inget täppt i näsan så verkligen en skum känsla…. doftar i en kaffeburk och känner nada….

   • Lisa

    Även ont i ögonen har jag haft… som en svidande känsla och att jag va supertrött/gråtit flera timmar så kändes ögonen. Började fundera på om det va allergi men känner bara av vid extrem pollen så kändes långsökt…

    • Ellen

     Jag har inte känt dofter på över 14 dagar, det är en så obehaglig känsla. Försöker dofta på starka grejer men känner inte ett dugg. Det märkliga är att jag känner mig fullt frisk i övrig, varken feber eller hosta.
     Skönt att man inte verkar vara ensam om att uppleva detta obehag.

     • Carina

      Doft och smak helt borta sedan typ 10 dgr…jag kan inte känna när barnen bajsat i blöjan ens?

   • Johanna

    Hej!
    På fredag har jag varit utan lukt och smak i nio veckor!! Känns som om den aldrig kommer tillbaka…
    Med vänlig hälsning, Johanna

   • Marie Bergstedt

    Hej
    Mycket intressant med förlusten av både lukt och smak! Jag har samma sak, inne på min 2a vecka nu den 23e juni. Hur går det för er andra? Snälla, säg att ni har fått tillbaka lukt och smak! Jag blir galen av att missa alla dofter ute nu och all god mat. Jag äter bara för näringens skull nu.

  • Maud

   Åh så bra att få läsa detta. Igår fick jag svar på testet att jag har covid-19. Det var inte oväntat för i tisdags kväll försvann min goda smak och ersattes av äcklig smak. Det gick väl an om smaken bara försvann men att ersättas av denna otäcka äckliga smak var inte kul. Men jag är tacksam att jag inte har problem med luftvägarna och faktiskt känner mig så sakteliga på bättringsvägen. Kändes så gott att läsa om era symtom och inse att det är inte bara jag. Och förresten vilket underbart hus och jag älskar också mönstrade tapeter ?? Önskar dig och de dina allt gott ?

 • Cecilia

  Åh, tack snälla Sofia för att du delar med dig av era erfarenheter! Så lugnande på något sätt när tankarna snurrar. När du skriver att Kristo hade andningssvårigheter; kan du precisera det? Hela tiden? Så svårt att ni ville söka vård? Man läser om det hela tiden men hur känns det? Ger det panikkänslor? Jag har så svårt att förhålla mig till just den faktauppgiften men så är det också den som också känns läskigast. Allt gott till er!
  Jag försöker följa Mark Levengoods råd; Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena! Kram Cecilia

  • Mokkasin

   Hej Cecilia
   Nu vet vi ju att kristo har bekräftad covid. Han har upplevt det som tungt att andas, ett tryck över bröstet och ont/ömt över lungorna. Ont vid inandning. På natten har han ofta velat öppna fönstret, då känts det som han inte fick luft. Han har mer toppandats än andats djupt. Man kan också vara uppmärksam på om man får stickningar i händer och armar. Samt om man andas väldigt snabbt. Vi fick hela tiden rådet att man verkligen känner när man inte får luft alls. MEN man ska ALLTID åka in om man upplever det som man inte kan andas så de får kolla att man syresätter sig. Det är ju verkligen inte så att man ska ligga hemma och vara orolig att man inte kan andas, för oron i sig kan ju spä på det. I lördags kände kristo att det blev så mycket värre, då kollade man att han syresatte sig, vilket han gjorde. Han upplever det inte som han haft panikkänslor, däremot har han känt sig orolig och varit extra vaksam. Hoppas det hjälper lite. Fråga mer annars. Kram till dig!

 • Ida

  Tack för att du delar med dig av detta! Jag har varit hemma i två veckor med liknande vaga, oerhört vaga smygande symptom. Ont i halsen en liten stund, nästa dag ont i nacken, en annan dag influensaliknande värk i kroppen i en timme, trött en dag för att nästa dag känna mig helt frisk. Sen börjar det om med nya upplevelser. Dock har jag kvar lukt och smak. Jag doftar varje dag på en äppelgren som peppar mig med sin underbara doft. Tyvärr börjar den bli överblommad nu. Hoppas att din man slipper hostan snart, verkar ju superjobbigt!

  • Mokkasin

   Tack för du delar med dig Ida! Jag tror det är jättebra att vi gör det. Tack snälla för omtanken och hoppas du är frisk nu! Kram!

   • Simone Ekström

    Hej!

    För mig började det strax efter en flygresa hem från Spanien. Fick enorm huvudvärk och var extremt torr i halsen och näsan. Efter en vecka försvann luktsinnet helt och hållet. Jag var inte förkyld men kände som en kal känsla i halsen och i näsan (som att jag använt mycket nässpray eller sköljt näsan). Har gått tre veckor sedan lukt- och smaksinnet försvann men jag tyckte idag känna någon lukt när jag lagade mat. Har mest mått dåligt över att det försvann så abrupt och är så orolig över att det inte ska komma tillbaka. Smaken är bättre nu tack och lov.

   • Liv

    Hej! Har gått 9dgr utan varken smak eller lukt. Hur går det för er andra? Har någon fått tillbaka smak och doft?
    Vänligen,
    Liv.

 • Kerstin

  Läste i expressen idag om just dessa symtom..Så du är mest troligt i en familj där alla drabbats av Covid-19( Corona)

  • Jenny Hellqvist

   Hej
   Jag har förlorat lukt och smaksinnet i 17 dagar nu. Är det någon som vet hur länge det dröjer tills man får tillbaka det? Har även haft feber men frisk i en vecka nu.
   /Jenny

 • Mokkasin

  Hej Kerstin, ja det verkar komma mer och mer information om det, vilket jag tror är bra. Nu vet vi att min man har det så då blir det ännu mer relevant. Kram!

 • Felicia

  Vi är två hemma som har feber och hosta. Känner igen exakt det du skriver om smak och luktbortfallet. Jag är inne på dag sex nu utan och det känns som att det kommer vara borta för alltid. Min sambo har haft feber fram och tillbaka i en vecka och nu slog det till med smaken. Blir mer och mer övertygad om att vi har covid.

   • Mokkasin

    Hej Tobias. Jag har inte fått tillbaka det överhuvudtaget, fortfarande HELT dött efter 16 dagar nu. Så märkligt, då det är det ENDA symtom jag har, är inte ens förkyld och har inte hostat alls. Min man har fått tillbaka det delvis, två av barnen har fått tillbaka det delvis, de säger att allt smakar annorlunda vilket även min man har nämnt. Ett av barnen tyckte att det började komma tillbaka igår men idag var det borta igen.

 • Carina Andersson

  Känner igen några av symptomen . Har väldigt ont i nacken och trött. Har idag börjat hosta. Hoppas att det är ngt annat men man vet ju inte. Hoppas att ni mår bättre nu. Kram

  • Mokkasin

   Hej Carina! Nej det är jättesvårt att veta säkert, i vår familj blev dock sannolikheten hög att vi alla var smittade då det visade sig att min man är det. Men man får komma ihåg, och så är det ju även i vår familj, att för de flesta av oss är ju symtomen mycket lindriga. Det är ju bara Kristo som blivit riktigt dålig. Krya på dig, kram!

 • Tobias

  Vi är en familj med en tvååring. Tvååringen blev förkyld för en vecka sedan med en dags feber och är nu bara snorig, och hostat lite någon natt men det är över nu. Jag och min fru har varit trötta och lite varmare än normalt i snart en vecka. Är lite tungt att andas för mig, ingen snuva eller hosta. Dock noterade jag idag att luktsinnet är utslaget. Testade att doppa pommes i riktigt med srirachasås (stark chilisås) och det enda jag märkte var en varm känsla i munnen. I vanliga fall så krävs en pytteliten mängd sån sås för att känna stark smak/lukt.

  • Mokkasin

   Det är en mycket märklig känsla det där med lukt/smak. Har aldrig varit med om något liknande faktiskt, det var därför jag blev så uppmärksam på det. Som sagt, ofta är man ju dyngförkyld, snorig och täppt när det händer (dock aldrig i 16 dagar tidigare) men jag är varken eller. Och det är ju verkligen HELT borta. I vår familj är det ju egentligen bara min man som haft den här specifika hostan. Ett av barnen har hostat men hans hosta är något helt annat. Så det verkar inte vara så att man måste ha just hosta. Vi andra har också varit extremt trötta. Barnen har också klagat över ett slags tryck över lungorna, vilket jag tycker låter knepigt, men de hostar ändå inte. Krya på er!!

 • Kicki

  Tack för att du delar med dig. Jag är i samma sits som du men är bara inne på dag 5 utan smak och lukt. Allt känns helt bortdomnat och bortkopplat. Kan inte känna någon som helst doft eller smak. Har smått panik över detta. Fruktansvärt obehagligt är det. Går runt och luktar på allt men inget luktar. Är livrädd för att lukten inte kommer att komma tillbaka. Googlar som en tok för att hitta någon information om när den kan tänkas komma tillbaka men hittar nästan ingen information mer än, ”kan vara permanent” till ”ett par veckor”. Återkoppla gärna om det är så att din smak börjar komma tillbaka.

  Kram Kicki

  • Mokkasin

   Nej, jag är inne på dag 26 nu och min är fortfarande helt väck. De andra har fått tillbaka men den är långt ifrån knivskarp och ”faller bort” flera gånger om dagen.

   • Tommy

    Man undrar ju vad som händer. Vi verkar vara väldigt väldigt många som har liknande symtom ang lukt o smak. Tidigare när jag tappat det har jag varit dyngförkyld och det har bara hållit i sig 3-4 dar.
    Skriv gärna om ni hör nåt mer ang detta.
    Jag är oerhört frustrerad.

    Mvh
    Tommy

   • Linda

    Hur länge stannar du hemma när du bara har smakförlusten? Jag har ett jobb jag måste vara på plats för och har bara smakochluktförlust. Inget annat. Känner mig stressad av att behöver vara hemma bara pga detta.

    Hur gör ni andra?

    // Linda

 • Klas

  Lätt feber, tunga ben, småhosta.. Dom 2 första dagarna,, Dag 3 maten smakar exakt ingenting ? orolig , inte överdrivet trött men kroppen är som gelé, som om ngt gift åker omkring i kroppen vidrigt.

 • Peter

  Åh vad jag känner att det som beskrivs i era kommentarer liknar det som hände mig. Har inte varit sjuk med några av de symptom som feber, hosta, snuva eller ont i halsen. Har känt mig frisk. Har däremot tagit tempen varje dag för säkerhetsskäl sen jag kände mig väldigt pollenallergisk, men legat mellan 36,4 till 36,7 som högst. Ibland inbillar man ju sig att man är sjuk bara av allt man läser och googlar fram.
  Men den 20 mars började jag dagen som jag alltid gör, att koka en kopp kaffe. Tyckte det var märkligt att det inte doftade något och än mindre smakade något. Tänkte först att det var gammalt kaffe kanske…men började sen lukta på alltifrån alcogel, parfym, sopor, apelsiner…tände en tändsticka för att se om det luktade nåt rök-aktigt…men ingenting luktade något alls. Jag fick panik. Från en dag till en annan är luktsinnet bara puts väck. Hur kunde det bli så? Jag tänkte att det kunde bero på min pollenallergi och att jag slarvat lite med att använda vanlig nässpray istället för allergispray. Att jag kanske därför förstört mitt luktsinne. Men borde det inte först avta och bli sämre och inte helt försvinna från en dag till nästa? Mycket märklig och obehaglig känsla.
  Nu är det snart en månad sen det hände och jag kan känna vissa dofter svagt svagt men de försvinner också efter ett tag när man luktat en stund på tex tvål/parfym eller kryddor och liknande. Men känner iallafall någonting, så inte helt dött som tidigare. Kaffe som jag älskar känner jag tyvärr fortfarande ingen doft eller smak av. Nu undrar man ju om det här är så bra doftsinnet kommer att bli eller om det förhoppningsvis kommer komma tillbaka helt. Just nu känns det som att först ha sett allt i färg för att sen se allt helt i svartvitt, för att nu kunna se vissa nyanser av vissa färger väldigt svagt…för att jämföra med något. Oerhört frustrerande även om man på något sätt lär sig leva lite med känslan. Men att äta och dricka känns tungt, fyller liksom inte samma funktion, nu är det mest för att ta bort hungerkänslor i magen. Det här blev väääldigt långt men behövde nog skriva av mig allt jag känt. Är det då en variant av Corona man haft tro och att det här var det enda typ av symptom man kände av? Har man då även lyckats smitta vänner och kollegor? Hoppas jag verkligen inte. För jag har ju inte alls känt mig sjuk, bara detta med luktsinnet som försvann helt plötsligt. Hörde någonstans att det kan ta upp till 2 månader innan man känner lukt igen…det är väl helt ok, så länge man får tillbaka luktsinnet. Jag längtar så till att kunna känna doften och smaken av kaffe igen. Man vet inte vad man har och hur mycket det styr ens vardag förrän man förlorar det. Tacksam för varje dag man får vara frisk hursomhelst. Krya på er allihopa och håll tummarna att det vänder snart med det som händer i världen just nu.

  • Anna

   Hade kunna varit jag som skrev din kommentar. Exakt samma upplevelse här, om det är någon tröst. Jag saknar kaffelukten! Har varit utan luktsinne i 19 dagar nu. I början hade jag total panik, men senaste dagarna börjar jag känna dofter svaaaagt och ett litet hopp har tänts.

 • Christoffer

  Det var en konstig person som steg på ett tåg som gick från Gävle till Falun helt andfådd, som sedan bröt mot reglerna för social distansering och satte sig snett mitt emot mig. Jag försökte hitta en ny plats och fick till slut en sådan, men det var för sent. Två dagar senare fick jag en förkylning med täppta bihålor, som höll i sig endast i tre dagar. Det otäcka är att lukten och smaken försvann så fort jag blev sjuk. Jag har aldrig kännt något sådant. Nu är det nio dagar sedan jag blev sjuk och jag har fortfarande ingen lukt eller smak, i princip ingenting.

 • Christoffer

  Det finns en site här om viruset och lukt, där man kan testa sig online, med ytterligare information om dessa reaktioner på viruset: https://smelltracker.org/sv

  Att man inte upplever smak, är enligt vad jag läst beroende på att lukten avtagit.

 • Nina

  Dag 20 för mig nu med mycket nedsatt lukt-och smaksinne. För någon dag sedan upplevde jag bägge sinnena lite mer men idag upplever jag att både lukt och smak förvärrats rejält. Någon som känt liknande?!

  • Therese

   Nina!
   Så är det för mig med, att jag upplever starkare lukt/smak vissa dagar eller kan handla om timmar. Har gått 1 månad för mig nu. På morgonen känner jag i princip ingenting. Hoppas vi alla får dessa sinnen tillbaka snarast!

   • Nina

    Hej Therese!

    Vad skönt att du också upplevt samma, då är man inte helt ensam. Ja, får verkligen hoppas att vi alla snart får tillbaka lukt och smak.

    Ni som har fått tillbaka/börjar få mer lukt och smak – skriv gärna och hur länge det tog innan ni fick tillbaka. Tack!

 • Sofia

  Jag upplever samma som er Therese och Nina, ibland ingen smak alls, och ibland ytterst lite. Oftast första tuggan jag äter sen försvinner det.. Har varit utan snart en månad .. upplever ändå att jag börjat få tillbaka mer lukt än smak..

 • Marianne

  Hej, intressant att höra att fler drabbats.
  Jag totaltappade både lukt och smak inom en timme torsdagen den 26 mars och har ännu inte fått tillbaka det (idag 22april) det är som någon tidigare skrev – känner en aning precis vid första luktet eller tuggan sen är det borta igen.
  Fullkomligt livrädd – är detta mitt nya liv.???
  Hade lite feber en natt veckan innan och några dagars torrhosta sen inget annat mer än en vanlig ”snorförkylning” ?

 • Nina

  Kan bara hålla med dig Marianne, man börjar bli riktigt rädd att lukt och smak inte ska komma tillbaka efter såhär lång tid. Snart 1 månad för mig nu och fortfarande mycket nedsatt lukt/smak. Känner mig i övrigt helt frisk.

  Ni som har nedsatt eller inget lukt/smak;
  – känner ni er friska i övrigt?
  – vilka lukter/dofter kan ni känna om än svagt?

 • Marianne

  Hej igen.
  Har idag pratat med 1177 om mitt lukt och smakbortfall.
  De kan inte säga att det är pga covid19 eller hur länge det håller i sig.
  Men de sa att det är temporärt (kommer gå över) och att det inte är ett symptom utan en bieffekt och man är inte smittsam om man inte har andra symptom.

 • Peter

  Tack Marianne för den informationen. Skönt att veta att man inte varit smittsam då jag ju gått till jobbet som vanligt i och med att jag för övrigt varit helt frisk. Bara känt av min pollenallergi, inget annat alls. Har själv inte velat ringa och fråga 1177 när jag drabbades av mitt luktbortfall, då det var när det var som mest hysteriskt med Corona. I och med att det då inte stod något i media om den här typen av ”symptom” så relaterade jag det inte först till att det kunde ha att göra med detta.
  Trodde det var jag som slarvat med att använda vanlig nässpray bara och att det var därför mitt luktsinne försvunnit.
  Nu har det gått över en månad sen och jag kan känna lite lukter mer och mer för varje dag som går. Jag känner de ganska svagt, ibland försvinner de efter ett tag om man luktat på något, men blir överraskad hela tiden. Kände smak av laxen och potatisen jag åt härom dagen, kände parfymdoft från en kollega. När jag städade badrummet kände jag lite doft från rengöringsmedel. Känt doft från tvål, schampoo, vissa kryddor, alcogel och när jag blåst ut ljus har jag känt lite rökdoft. Det är inte alls samma styrka eller den exakta doft man minns från förr helt fullt ut ännu, men det ger hopp att det kommer tillbaka lite i taget iallafall.
  Tyvärr fortfarande ingen doft eller smak av kaffe. Hur känner ni andra och hur länge tror ni man måste hörda ut innan vi får tillbaka luktsinnet som vanligt? Eller är det här nåt man får leva med nu kanske?
  Ta hand om er!

  • Therese

   Hej, läste just denna tråd och blev lite lättad att läsa om att det är fler än mig som tappat lukt och smak. Mitt försvann helt först (14 mars) och har kommit tillbaka lite nu men fortfarande väldigt väldigt nedsatt…. 13 veckor sedan nu. Så himla jobbigt 🙁

 • Nina

  Peter, det är nästan likadant för mig. Har haft mycket nedsatt lukt och smak i en månad, ibland upplever jag vissa dofter starkare och ibland sämre. Obehagligt att det går upp och ner, även med smaken. Precis som du kan jag känna dofter (om än svagt och att de försvinner efter ett tag) såsom kryddor, soja, kakao, vissa parfymer, rengöringsmedel.. Dock känner jag fortfarande inte min egna kroppslukt och/eller svettlukt, röklukt från person som röker och odörer som soplukt eller när man gått på toaletten. Någon annan som känner igen sig, dvs att sakna dessa lukter?

 • Sofia

  Jag har precis lika, känner starkare saker som kaffe ,rengöringsmedel kryddor , parfym, ! Men absolut inte min kroppslukt , sopor kyl eller liknande .. upplever att smaken är från och till, på morgonen känner jag inget..mitt på dagen kan jag känna första tuggorna och vissa maträtter mer än andra. Ibland känner jag inget..

 • Nina

  Hej!

  Är nyfiken om någon av er idag har fått tillbaka lukt och smak? Eller om det blivit avsevärt bättte. Själv är tillståndet dessvärre samma, mycket nedsatt lukt och smak.

  Sköt om er!

  • Marianne

   Idag efter 6 veckor utan lukt o smak börjar jag känna mest smak men även lite lukt, åt gelehallon nyss och kände faktiskt smaken hela tiden jag tuggade men jag känner ingen eftersmak eller lukt.
   Det finns ett ljus i tunneln..?

 • Jocke

  Hallå

  Jag har varit sjuk med feber hosta i 14 dagar misstänker Covid, alla symtom har försvunnit men jag har inget smak å luktsinne kvar, och det försvann på halva tiden ca 6/7 dagar, håller med om att det är en märklig känsla jag känner absolut inget, och det är jätte tråkigt att äta, man undrar ju hur länge det ska vara så här.!!
  Ha en trevlig Valborg allihop??
  //Jocke

 • Lars Gunnar

  Mitt lukt o smaksinne har till 75% kommit tillbaka efter ca 4 veckor. Fortfarande känns det att något saknas.. I övrigt, stämmer alla symtomen med övriga med lätta symtom, lite hosta, lite feber.. Tryck på bröstet.. Efter en vecka lite snuva och förlust av smak och lukt.. Har emellanåt haft lätt feber. Nu 6 veckor sedan första symtomen.

 • Annette

  Ni som haft dessa besvär, har ni tagit nån nässpray eller nåt annat för att testa och se om lukten kom tillbaka?
  Min har varit borta nu i en vecka och jag får panikångest mellan varven!
  Äter knappt någonting då ingenting smakar som det ska!
  Mitt började oxå som en liten lätt förkylning med lite frossa och lite feber, varade bara några timmar!
  Sen helt plötsligt var lukt och smak borta, under veckan har jag haft lite tryck över bröstet och lixom fått anstränga mig för att ta ett djupt andetag, det har jag däremot sammankopplat som ”ångest”
  Jätteobehagligt känns detta och man är ju rädd att det ska vara för alltid!
  Livsgnistan är på nåt vis pausad! ?

  • Lars Gunnar

   Ångest eller inte, återhämtningen efter covid är tydligen jobbig, med trötthet, andfåddhet m.m. Själv känner jag lika som du, Anette. F.n. blir jag väldigt andfådd och får med jämna mellanrum ta djupa andetag. Tror kombinationen oro/ångest plus återhämtning från covid gör detta extra jobbigt. När man väl fått testa sig, tror jag mycket släpper. Men som sagt, trösta dig med att du inte är ensam, och lukt o smak kommer tillbaka.

 • Tanja

  Hej,

  Hur mår ni nu? Har lukten/smaken kommit tillbaka och hur lång tid tog det för er? Verkar vara en symptom som håller i sig. Jag är hemma sedan 1 vecka med ont i kroppen, mycket huvudvärk och absolut noll smak och luktsinne. Försökte i början att lukta och smaka på olika saker med kände noll. Hälsningar en som saknar goda jordgubbar, choklad och knäckemacka med ost 🙂

 • Annette

  Mitt har hållt i sig nu i två veckor, ibland kan jag känna en svag svag doft av något, men så försvinner det i nästa sekund!
  Väldigt frustrerande är det!
  Min dotter som bor hemma hos mig är även hon drabbad av detta märkliga fenomen, noll lukt och smak!
  Man får bara hoppas på att det kommer tillbaka!

  • Åsa

   Hej!

   Jag är inne på dag 10 utan smak/lukt nu och tycker detta är jättejobbigt. Som ni säger känns det som att äta papper ungefär, sinnena är som bortblåsta. Förra helgen hade jag förkylningssymptom, halsont och nästäppa. Kände mig lite febrig men hade ingen dramatisk temperaturändring. Mådde bra i veckan, men stannade hemma. Enligt sjuksköterska på doktor.se ska smak och lukt komma tillbaka för de flesta – hoppas detta stämmer! Idag blev jag sämre igen med oerhörd huvudvärk och trötthet. Kanske är det ett resultat av en vecka hemma, med endast korta promenader.

   Tacksam för denna tråd och ni som delat med er, känns någonstans som en tröst att jag inte är ensam med denna märkliga doft- och smakförlust. Ta hand om er, och tänk vad bra maten kommer smaka när vi får tillbaka den!

 • Charlotte

  Hej!
  Jag har varit utan smak och lukt i 3 veckor är mycket frustrerande. Har haft mycket lite andra symptom bara lite hosta och snuva är osäker på hur länge jag ska vara hemma ifrån mitt arbete. Jag är testad positiv genom arbetet men har bara fått att jag ska vara hemma till symptomen försvinner. Vet inte riktigt om smak och lukt ingår där får inget riktigt konkret svar på det. Någon som vet och har varit utan smak och lukt så länge.

 • Annette

  Mitt har varat i 2 veckor nu, ena dagen kan jag känna en svag doft av t ex kaffebönorna, i nästa ögonblick känner jag inget alls !
  Idag tex har jag inte haft någon lukt alls!
  Ingen smak heller, känns som att man äter ”luft”?
  Jättejobbigt!
  Min dotter som bor hemma hos mig, har oxå tappat sin lukt och smak!
  Hennes 3 dag!
  Ingen förkylning med täppt näsa hos någon av oss!
  ???

  • Helen

   Hej.
   Känner igen mig i era kommentarer. Tacksam att ha hittat tråden.
   Har lukt-/smakbortfall sedan 7 dagar nu. Började med rinnande näsa och bihållinflammationskänsla för ca 10 dagar sedan, som en helt vanlig förkylning. Nu känns det bara så märkligt, för näsan är torr och man känner ingen lukt alls (smakar enbart surt, salt, sött o beskt).
   Man blir ju så medveten om att en hel värld går förlorat 🙁 lukter är överallt – hur det luktat när man går i naturen eller går i ett rum, hur ens nära o kära luktar och inte minst mat. Allt blir bara svart/vitt som någon tidigare skrev. Inte konstigt att bli deprimerad…
   Kan leva med det om man bara får veta att det kommer tillbaka…även om det tar lång tid.
   Krya på er!!!

 • Catrin

  Har varit utan smak/lukt i 38 dagar. Känner surt,sött,salt,beskt. Men ingenting annat. Man vet bara att all mat har olika konsistens.
  Så himla jobbigt. Rasar i vikt, jag äter bara för att måste och småätandet är helt borta.
  (Är ganska liten från början)

  Har upptäckt hur mycket smak/lukt påverkar livet och framförallt hur mycket folk runt om mig pratar om smaker och lukter??

 • Therese

  Tog blodprov för antikroppar mot Covid-19 för 2 veckor sedan och visades vara positivt. Har haft nedsatt lukt och smak i 56 dagar. Saknade helt lukt/smak i 3 veckor, efter 4 veckor började jag bli snorig, men med en tjockare konsistens så misstänkte möjligtvis en bihålinflammation. Upplevde att lukt/smak började bli bättre efter att snoret kom ut. Kört med kortisonspray men svårt att säga om det hjälpt mig eller inte. Jag upplever att mitt luktsinne blir bättre då jag rör på mig och vissa dagar känner jag mer än andra. Svårt att känna odörer fortfarande. Känner vissa smaker mer än andra. För 1 vecka sedan kändes det som att luktsinnet var påväg helt tillbaka men sen blev det ett litet bakslag. Klurigt virus detta. Krya på er allihopa!

 • Peter

  Då har vi haft nedsatt lukt och smaksinne i stort sett lika länge Therese! 20 mars försvann mitt. Men sen har det efter hand blivit bättre. Kan fortfarande inte känna kaffedoft som jag verkligen saknar. Men härom dagen kände jag doft av blommor när jag tog en kvällspromenad och det gjorde mig så glad.
  Gjorde tacos i lördags men kände inte speciellt mycket smak av den kryddade köttfärsen och knappt någon skillnad på smak på varken medium eller hot tacosås. Men jag känner ändå något, så bättre än innan.
  Odörer som tex svett eller när man varit på toaletten känns knappt. Vissa parfymer känner jag, men olika mycket olika dagar. Det är som den där sista biten av luktsinnet saknas. Och styrkan i lukt och smak. Hade väldigt bra luktsinne tidigare. Kunde tex känna tidigt om det luktade bränt nånstans. Det är det otäcka om man inte upptäcker sådant. Men samtidigt är jag tacksam att åtminstone livet känns lite mer ok nu, när man känner någon form av doft och smak. Hade sån ångest länge att man aldrig skulle känna nåt igen. Men det blir bättre. Det tar bara sin tid. Mitt råd för att inte bli knäpp är att ta en dag i taget och äta och dricka det du tycker om, även om du inte känner något. Det känns lite lönlöst i början och man är ju inte sugen på att äta, men hungriga blir vi ändå. Lika bra att äta det som är gott och som du brukade äta innan. Just för att kunna känna skillnad från dag till dag. Kanske föra en doft och smak dagbok så man kan se framstegen tydligare. Jag tycker det känns lite tryggt att den här tråden finns att skriva av sig på och att få läsa andras upplevelser. Det hjälper!

 • Tommy

  Hej ! Känner också igen mig i mycket av vad ni skriver här. Det började med att jag hade stark huvudvärk och lättare feber den 16 mars. Gick hem från jobbet och sjukskrev mig. Dagen efter kände jag mig orkeslös svag och hade muskelvärk och lite diarré. Sedan fick jag nervsmärta ont på baksidan av låren som strålade ner i fötterna men ingen hosta eller snor. Hade lättare feber runt 37,5 och som högst ca 38 grader som gick över efter 1 vecka ungefär. Kände mig piggare då jag helt plötsligt tappade lukt och smak den 22 mars kunde Inte känna något alls, helt borta. Efter ca 3 veckor började jag känna en liten förbättring och smaken kom tillbaka mer och sedan kunde jag känna lukten på vissa kryddor som curry och kanel svagt. Även deodoranten kände jag svagt. Starka lukter som rengöringsmedel Ajax kände jag inte alls då. Nu efter ca. 7 veckor har jag fått tillbaka den mesta smaken men kaffet smakar lite konstigt Ibland och ölen känner jag inte smaken på lika starkt. Lukten har kommit tillbaka kanske 80 % känner dom flesta dofter men inte riktigt lika starkt. Dock känner jag inte lukten av vitlök nu. Känner också en konstigt ”bränd” doft i näsan ibland. Är inte testad men övertygad om att jag har haft Corona virus då flera av mina arbetskamrater har haft och blivit testade positivt för det. Det konstiga är att jag bara varit lite snorig och det var först efter ca 4 veckor har inte heller haft ont i halsen. Märkligt också att WHO inte går ut med det som ett symptom också då det är så många som har och har haft lukt och smak bortfall. Hoppas det blir bra för alla !
  Med vänlig hälsning, Tommy

 • Daniella

  Hej! Insjuknade för en 1,5 vecka sedan med feber som varade en dag och med trötthet/ont i kroppen. Dag 3 fick jag förkylning som liknade bihåleinflammation. Har varit hemma två veckor från jobbet och hade hänt mig frisk från förkylningen två dagar och var redo att komma tillbaka till jobbet som idag onsdag 13/5. Sedan märkte jag igår kväll när jag åt middag att maten inte smakade något. Luktade på saker i panik här hemma. Lukten helt borta. Stoppade näsan i allt från sköljmedelsflaskor till aceton och parfym. Kände ingenting. I samråd med 1177 skulle jag stanna hemma en dag extra från jobbet, vaknade upp med en vidrig metallsmak i munnen. Kan inte äta något utan att få kväljningar och vilja spotta ut. Känner ingen smak eller lukt. Snart har jag inte ätit på 20h. Vet inte vad jag ska försöka få i mig. Vatten går bra och dricka. Blir skräckslagen när jag läser era historier om luktbortfall, är jag inne på min dag 2 och ska det så här i veckor så får jag lite smått panik. Hoppet är det sista som lämnar en!

  Krya på er allihopa!

  • Marianne

   Hej Daniella.
   Jag har varit utan lukt och smak sen torsd.v 13.
   Har fortfarande svårt att känna nåt.
   Fick också en äcklig metallisk smak/lukt i samband med att lukten försvann men det (metallsmaken) är borta sen länge.
   Jag kan känna första doften när jag öppnar nåt men sen är det borta.
   Salt, surt, sött och beskt känner jag.
   Tror att det tar jättelång tid innan jag känner lukt och smak igen. Jag har varit en superluktare, känt alla nyanser på allt så det är lite trist just nu.

 • Nina

  Jag kan bara instämma med er, Peter och Therese. Och känns förövrigt väldigt givande att skriva av sig här samt att få ta del av andras upplevelser.

  Har varit utan lukt och smak i snart 7 veckor. Kan som de flesta känna vissa starkare dofter och upplever vissa dagar dofter starkare och andra dagar svagare. Dock kan jag ännu inte känna odörer som ex kroppslukt, kyl, sopor etc. Detta är alltså även för mig sista pusselbiten och att få känna dofter starkare. Det är skönt att höra att ni som varit utan länge känner någon slags förbättring för varje dag, ger hopp.

  Har även börjat med kortison nässpray då jag har pollenbesvär och fick bekräftat av läkare att jag var svullen i näsan vilket gör det svårare att känna lukt.

  Är ni som fortfarande har nedsatt/ingen lukt fortfarande täppta i näsan och/eller har pollenbesvär?

  Allt gott.

 • Therese

  Nina!
  Jag är täppt, speciellt på morgonen och snorig. Aldrig tidigare besvärats av pollen men provade ett tag med kortisonspray men har nu slutat. Vågar inte prova vanlig nässpray heller då det kan påverka luktsinnet. Har börjat äta Zink nu så får se om det påskyndar processen.

  • Nina

   Therese!

   Har också börjat äta tillskott av zink. Dock tror jag att kortison nässpray hjälper mot svullnaden i näsan vilket man har när man är täppt. Kommer fortsätta med det men absolut inte ta vanlig nässpray. Snart 8 veckor nu och lukt och smak pendlar fortfarande, vissa dagar bättre och vissa sämre. Känner fortfarande inte odörer, kroppslukt etc.

   Allt gott.

 • Susanne Rivera

  Har samma story som många feber slemhosta rosslig i lunga och poff inget luktsinne har fått antibiotika och använder nässpray mot bihåleinflammation men inget luktsinne sedan 2/5.väldigt tråkigt

 • Gabriel

  Hej Alla
  Jag var inlagd två veckor på sjukhus med alla Covid symptom. Klarat mig mirakulöst med hjälp av Plasma från en donator. Jag har endast läst ett enda inlägg om att smak och lukt blev ersatta av en äcklig smak o lukt, det som också hände/händer mig. En lukt och smak som påminner om nåt dött, skadat, brunnit i luftvägarna typ! Den äckliga lukten borta nu men inte den äckliga smaken. Finns det flera än Maud som upplevde detta?

 • Michael

  Hallå!

  Varit utan lukt- och smaksinne (som börjat komma tillbaka i nyanser) i nästan 4 veckor nu. Man börjar ju bli galen! Vissa dagar kan jag känna mer smak och andra dagar mindre..På det stora hela går det åt rätt håll men man börjar ju ändå bli orolig..

  Kände de första dagarna en äcklig lukt från näsan med denna försvann helt efter dessa dagar.

 • Lars Gunnar

  Vänner på denna blogg..
  Testade för antikroppar, och fick positivt resultat. Har alltså haft Covid-19. Ni kan själva läsa symtom m.m. ovan. Sååå lättad! Ser helt plötsligt fram emot sommaren.
  /L-G

 • Peter

  En lukt-upptäckt i veckan, kanske inte så trevlig men man får ju trots allt se det som ett framsteg i rätt riktning: har känt lukt från sopor, svett-lukt och var nyligen på en urinoar under ett restaurang besök där jag också kände en bekant lukt…inte så mysigt precis. Men där det innan varit lukt lika med noll måste man ju ändå bli glad att man känner även de dofter som inte är lika angenäma;)

  Nu är jag väldigt glad över att kunna känna mer smak och doft från frukt, olika maträtter och dryck som innan mest varit menlös, man har känt sött, surt o salt, men inte helheten man är van vid.
  Och fortfarande kan dofter variera i styrka från dag till dag. Men blir alltid lika förvånad när jag får en doftupplevelse jag inte är beredd på, som doft av natur och blommor när man går en promenad till exempel.
  Ska aldrig mer ta för givet hur bra man kan ha det när allt i kroppen fungerar som det ska. Håller tummarna att man nån dag i framtiden kan känna sig hel igen. Men som sagt, mår otroligt mycket bättre psykiskt nu när man känner dofter igen, för de första veckorna av ovisshet var riktigt obehagliga.
  Vi får bara hålla ut, en dag i taget. Så länge man är frisk för övrigt är jag oerhört tacksam.

  • Marianne

   Hej Peter. Hur länge var du utan lukt och smak,?
   Jag har varit utan sedan v 12 och får ännu inte någon bestående luktupplevelse det håller bara några sekunder sen är det dött.
   Känner ynka lite lukt ibland men då finns inget kvar till smak eller tvärt om känner aning smak ibland men då ingen lukt. Däremot har jag en konstant känsla/lukt/smak av något bränt, surt, tänk vanilj aceton och svavel ihop.
   Håller på att bli tokig.

 • Sofia

  Marianne jag har också en sån doft i näsan hela tiden, svagt av bränt och citron.
  Kan känna vissa smaker i mat. Men känner inte helheten. Är inne i 3 mån nu börja tappa hoppet.

 • Therese

  Hej.
  Jag har haft covid 19 sedan 17/3 och lukt och smak bortfall sedan dess. Började få tillbaka hoppet då lukt och smak var tillbaka till 50-75 %. Vaknar upp på midsommar och då luktar kaffet sur avföring.
  Även maten luktar och smakar något som är svårt att beskriva men som är fruktansvärt. Är täppt och har fortf hårt snor så provade nässprayen Dymista, så kan vara den som orsakat detta eller att jag fått någon förkylning.
  Så tröttsamt.

  • Ted

   Exakt samma sak hände mig. Förlorade all smak/lukt i samband med en förkylning och lätt feber, efter ett par veckor kom det gradvis tillbaks. Plötsligt vaknar jag en dag och all mat smakar/luktar illa. Går inte att beskriva lukten/smaken men den är fruktansvärd. Mjölkprodukter som ex kvarg smakar bra men allt annat har förändrats ?

 • Peter

  Hej Marianne!
  Vill bara passa på att säga att jag inte varit sjuk alls, inte en antydan till förkylning eller liknande, utan mitt stora problem har endast varit luktsinnet som försvann. Men känns inte som en slump såhär i efterhand. Det här kanske var min variant på nån bieffekt man kan få av Corona, utan att ha ett enda annat symptom. Jag jobbar trots allt inom hotell och vi har ju varit rätt utsatta av sjuka människor i början av året, innan man visste så mycket om Corona och alla symptom i Sverige och innan det spridit sig.

  Jag har ju fått tillbaka runt 85-90 procent av mitt luktsinne känns det som idag, men allt är på en mycket svagare doftnivå. Så självklart mår man bättre när man känner något än ingenting alls, för det var otäckt. Jag hade grymt luktsinne innan. Nu kommer och går det som sagt, lite opålitligt, men klart bättre.

  Det försvann först helt den 20 mars från en dag till en annan, poff helt väck, och var väl helt utan i några veckor. Nästan svårt att minnas hur länge, men det var en väldigt ångestfylld och jobbig tid av ovisshet. Men efterhand så dök det upp dofter som schampoo, tvål, parfym…men det var svaga dofter och som försvann när man försökte lukta på samma parfym igen tex. Så det fylldes på allteftersom både vad det gäller att känna mat och dryck (tack o lov) och att känna blommor, röklukt, alkohol, frukter och annat.

  Den första doften som försvann den där dagen (20 mars) var kaffedoft och även om jag känner en smak när jag dricker kaffe så är det inte alls samma doft. Den som man verkligen saknar och längtar efter. Jag känner mest nåt besk/surt doftliknande när jag trycker ner näsan i min kaffeburk med bönor.
  Kan fortfarande inte känna odörer mer än vissa sopor, ibland känner jag när man går på offentliga toaletter, men inte här hemma, här är det märkligt nog luktfritt när man gjort sina behov. Mycket märkligt att man kan sakna den lukten, haha…

  Så frågan är ju hur länge man ska gå utan resterande lukter, är det här så bra som det blir får jag väl leva med det, för det går ju trots allt, jag blir inte tokig och deprimerad på samma sätt som de första hemska veckorna. Men jag bara längtar till när allt känns som förr igen. Känns som det säkert kan dröja. Det är ju dryga 3 månader som gått sen det hände…
  Men känner ingen bränd doft som jag läst att flera beskriver att de ständigt har i näsan.
  Är inte täppt heller, mer än när det varit riktigt kraftig pollen som nyss vid midsommar, då jag är pollenallergiker. Har ni varit sjuka annars eller haft symptom eller varit helt friska som jag?

 • Nina

  Hej!
  Precis som Peter och många andra som skrivit här pendlar min lukt rätt rejält. Ibland känner jag ca 70-80% men ibland 20-30%. Överlag kan jag känna de flesta dofter men svagt och fortfarande känner jag inga odörer, kroppslukt etc.

  Hade endast en febertopp en dag med huvudvärk i mitten av mars och i slutet av mars försvann lukt och smak. Har även haft pollen så varit väldigt täppt i perioder. Annars helt frisk.

 • Helen

  Inne på dag 9 nu utan lukt och smak (enbart grundsmakerna söt, surt, osv finns).
  Men igår kändes det som att jag kunde lukta duschgelen super kort, sen försvann det.
  Idag testade jag att lukta på tea tree oil…och det luktar faktiskt nånting, inte riktigt starkt som innan men doften består!! Men funkar bara med tea tree oil.
  Kanske små framsteg på vägen!

 • Marianne

  Hej igen alla.
  Är inne på min 98e dag som jag inte känner lukt eller smak mer än några enstaka sekundkorta stunder.
  Mest milda dofter som känns men efter en doftchock så luktar allt likadant ett tag och så håller det på, jättejobbigt, skittråkigt att äta och laga mat.

 • Peter

  Hej
  Ville bara skriva att jag tog ett antikropps test förra veckan och fick svaret igår. Tror nu att min lukt och smakbortfall kan bero på något helt annat. För testet var negativt. Jag har ju som sagt inte varit sjuk alls eller haft några symptom förutom just det med luktsinnet. Tänkte ju att det inte kan vara en tillfällighet att jag drabbas av det just i år när så många andra också haft samma problem. Så vet inte riktigt vad jag ska göra härnäst eller vad jag ska tänka om det hela. Väldigt förvirrande. Får nog kontakta 1117 och höra vad de kan råda till.
  Förresten, ni som testat att äta zinktabletter och liknande, hjälper det något? Blir det någon skillnad?
  Jag har som sagt 85-90% fått tillbaka mycket av mitt luktsinne, men återstår en stor del ännu samt styrkan.
  Någon annan som tagit antikropps test och som liksom jag endast känt av luktsinne-symptomet? Vad hade ni för resultat?
  //Peter

 • Alex

  Förlorade lukt & smak i mars/april nånstans, inga andra symptom förutom mild snuva. Fick tillbaka sinnena efter ca 2 veckor men de är fortfarande svaga. Dock även jag med denna hemska smak på vissa saker. Schampoo, duschtvål, deo och sköljmedel luktar hemskt, en obeskrivbar bidoft av surt/bränt/metalliskt. Mat och dryck smakar i regel okej men svagare, dock har Cola och Pepsi samma hemska bismak som det doftar om det nyss nämnda. Känns som man dricker schampoo. Fruktansvärt. Har fortfarande en känsla av torr ”bränd” näsa. Har ej testat men är tämligen säker på att jag var smittad vid tidpunkten i våras.

 • Marianne

  Hej Alex. Det du beskriver stämmer på pricken lika som jag upplever det, däremot är kaffe det värsta för det luktar skitäckligt och sätter igång den brända lukten. Jag blev också av med lukt/smak vid samma tidpunkt. Har heller inte varit nåt särskilt sjuk.

  • Sara Harrysson

   Hejsan!
   Hur mår ni allihopa? Har skrollat igenom och läst några kommentarer här och kan genast relatera. Förlorade min lukt och smak i mitten på april och har fortfarande inte fått det helt tillbaka än. Vissa grejer kan man känna om man doftar nära och mycket. Känner surt,salt,sött osv men skulle jag inte se vad jag åt så skulle jag inte kunna förklara vad de var…otroligt jobbigt detta men vi är starka tillsammans och vi får bara försöka fortsätta med att vara positiva!

 • Marianne

  Hej!
  Lite uppdatering.
  Har ff inte fått tillbaka lukt och smak till fullo. Känner endast milda dofter och smaker som är naturliga typ mandel, vanilj, ägg, svamp, fisk och några fler. Däremot får jag nån konstig kemisk aromreaktion i gomen/näsan när jag äter sånt som är tillverkat/fejkad smak/lukt såsom godis – det mesta, chips, glass mm.
  Tvättmedel, sköljmedel luktar vedervärdigt, schampoo, tvål, rengöringsmedel ja typ allt med påhittad doft är vidrigt.
  Ren såpa funkar bra, luktar ganska ok men känner inga odörer typ sopor, bajs/fis och sånt.
  Nån mer som känner igen sig?

 • Peter

  Hej!
  Alltså Marianne jag känner verkligen igen mig i det du beskriver. Kan ju absolut inte vara en slump att vi som skriver här upplever samma känsla när det gäller doft och smakOch hur det utvecklar sig i dessa stadier. I början när man fick tillbaka smak och lukt steg för steg tänkte jag att ”åh vad skönt, det kommer tillbaka”. Svagt men ändå att jag kunde känna dofter och smaker igen. Allt är ju såklart ändå bättre än de första veckorna av ångest utan någon som helst känsla, bara som luft vad du än luktade eller smakade på. Men nu såhär ett drygt halvår senare så har jag liksom du och många andra, sen någon månad tillbaka, upplevt en väldigt märklig doft och smak för just produkter som inte är ”äkta”. Typ cola-cola smakar hemskt, inlagd ingefära, chips med annan smak än bara salt smakar inte som de brukar – svårt att säga vad det egentligen smakar. För kryddblandningar smakar såklart, men inte som man minns. En blandning av salt och sött typ. Den där brända doften folk skriver om upplever jag när jag just doftar på coca-cola, ingefära, rengöringsprodukter, viss form av parfym. Då luktar det liksom bränt, rök, bensin, tjära blandat med nåt sött, nåt fränt. Väldigt svårt att beskriva den doften för det liknar inget annat. Hur länge har ni andra upplevt den här doften? Och för er som upplevt den, har den försvunnit framöver? Har ni fått tillbaka den ”riktiga doften” av det som innan luktade/smakade illa?

 • Monica

  Känner igen mig precis i att det jag luktar på nu känns helt annorlunda. Tänker mig att de dofter man försökt dölja med ”parfymer” i exvis hudvårdsprodukter nu visar sig. Vatten är inte heller gott om det inte är iskallt. Då jag för många år sedan fick cellgifter så smakade vattnet inte heller gott, som basiskt/metall på något vis. Så illa är det inte nu, men åt det hållet. Det blir bättre med något surt, typ citron i. Känner också äcklig röklukt, som när någon inte släcker fimpen, utan sen ligger kvar och pyr. Däremot känner jag inte när ljuset brinner upp och ryker. Det är läskigt. Inte heller grilldofter. Och som du Marianne så känner jag inte mina eller andras kroppslukten. Lite jobbigt och pinsamt (kanske). Det är lättare att känna enskilda smaker än blandade som grytor såser kryddblandningar mm. Det jag upplever som gott är rätter jag känner igen, som ett smakminne, och där sött, salt och syrligt är i balans. Det känns tråkigt som det är nu då mat och smaker hör till livets höjdpunkter.??☹️
  /Monica

  • Sophie

   Hej allihop!
   Har googlat frenetiskt för att hitta personer i samma sits och här verkar jag ha hittat en hel del. Jag blev sjuk runt valborg och tappade smaken och lukten helt, den är fortfarande inte helt återställd men kan ändå känna dofter. Dock luktat inget likadant längre. Känner också den där hemska doften i näsan, nästan konstant, som också tyvärr tar över smaken för mig. Bränt, sött, fränt, kryddigt på ett vedervärdigt sätt. Håller med om att mjölkprodukter mestadels är okej plus typ bröd och andra ”smaklösa” saker, men resten är tyvärr förpestat för mig. Håller inte riktigt med om att det bara gäller artificiella saker, även fast det är värst (typ cola, schampoo, tvål, min älskade parfym :(, tvättmedel osv). Gjorde precis en smoothie med enbart massa frukt och det smakade skit. Ska testa mig fram med en lukt- och smakdagbok för att försöka lista ut när det triggas som mest och om det sker någon förbättring. Känns som att jag har stått och stampat på samma ”nivå” i flera flera veckor nu. Känner som sagt lukter, men inget luktar som det gjorde förut. Börjar gå upp för mig att det kanske kommer vara såhär vilket gör mig så otroligt ledsen. Har ni några fler uppdateringar? Har någon varit i kontakt med läkare eller vårdpersonal angående just det här konstiga fenomenet?
   Kämpa på allihop!!

 • Therese

  Hej Allihopa!

  Jag upplever samma sak som många här beskriver. Att vissa lukter och smaker är förvrängda. Alla kemiska produkter smakar hemskt såsom coca-cola, lök, kaffe smakar växt, vissa parfymer.. osv osv.

  Jag trodde att detta berodde på att jag intagit höga doser zink först, men hört från flera håll att jag inte är ensam om detta fenomen. Jobbar som sjuksköterska på Öron/näsa/hals.

  Läkarna tror att det kan bli bra på sikt, men att det kan ta väldigt lång tid. En läkare rekommenderade att prova kortisontabletter i hög dos under en tid för att se om det sker en förbättring, inget jag vill prova i nuläget med tanke på bieffekterna av kortison, men kanske senare om det inte sker en förbättring.

  Håll ut alla där ute! 🙂 Har träffat många patienter som fått större men av covid-19 än smak och luktbortfall, även fast det såklart är en jättetråkig bieffekt. Livskvaliteten är ju sänkt, men försök tänk positivt 🙂

  • Sophie

   Hej Therese!

   När läkaren sa ”väldigt lång tid”, har du någon aning om hur lång tid? Börjar bli tokig på detta 🙁

 • Therese

  Hej Sophie!
  Han sa 1 år till mig. Men vad vet dom egentligen? Covid-19 är ett nytt virus, så är ju bara spekulationer. ?

 • Peter

  Hej på er!
  Ville bara kolla hur det är med alla som skrivit i den här tråden, hur mår ni idag? Någon som fått tillbaka sin doft och smak helt som den var innan?
  Hur har erat doft/smaksinne förändrats de senaste månaderna? (Sen någon skrev senast i september alltså).

  Mitt har sen någon månad blivit lite kaosigt. Det är så mycket som smakar fel numera. Det som tidigare hade en svag men rätt doft och smak som man minns det, har ersatts av nån obeskrivlig äcklig eftersmak/lukt.
  Som typ salt buljong eller nåt. Svårt att jämföra med något annat då jag inte känt dem här smaken/doften förut.
  Som när man blandar alla färger som finns i en bunke och vispar ihop, det blir ju ingen snygg färg…lite så känns lukt och smak…allt o inget på samma gång. Men vissa saker smakar fortfarande ok, så det är inte logiskt heller.

  Någon som har något bra tips vad som hjälpt att förbättra sinnena där ni märkt en skillnad före och efter?
  Jag håller hoppet uppe nu att det är som någon beskrev, att hjärnan kan koppla fel till de olika nerver/celler som styr smak och lukt och att det är därför det kan uppfattas som att saker smakar och luktar fel/äckligt. Men att det ofta kopplas rätt efter ett tag, men att det tar sin tid.
  // Peter

 • Marianne

  Hej.
  Jo jag har åkt lite berg och dalbana också, ibland känt igen svaga milda dofter som är naturliga. Päron har jag känt lukt och smak typ hela tiden sedan i somras.
  Alla kemiska dofter luktar bränt av någon konstig sort, bränd mjölk eller nåt. Jättesvårt med schampo, tvättmedel, sköljmedel m fl, de luktar aceton, gummi med lite vanilj.
  Godis kan jag absolut inte äta längre, det smakar vedervärdigt.
  Doft hallucinationer har jag, för ibland tror jag nån röker inne och ibland känner jag en söt doft som påminner om färska jordgubbar.
  Jag har fått tips om att doftträna så jag har gjort mig ett litet doftapotek med div dofter tex kryddor och aromer. Det börjar kännas som att det hjälper att reda ut doftkaoset lite. Däremot känner jag mer smaklukt när jag äter, doften som kommer via bakre näsgången när man har nåt i munnen.
  Lite hoppfull är jag men jag tror aldrig det blir som förr.
  Jag var en superluktare ?

 • Alex

  Halloj igen! En liten uppdatering sedan sist (augusti), läget är sorgligt nog oförändrat. Vissa dagar smakar saker bättre och mer som det ska, men oftast är det som förut – all rengöring och duschprodukter luktar lika vedervärdigt, Cola och Pepsi likaså och smakar fortfarande lika vidrigt även om det ibland skiner igenom med de rätta aromerna. Provade med must nu när julen närmar sig, inte lika stark bismak men den fanns där och den vanliga mustsmaken var extremt svag. Viss mat likaså drabbad fortfarande, svartpeppar blir väldigt märklig, och lök. Slemhinnorna i näsan känns fortfarande ansträngda, inte lika mkt bränt doft i näsan hela tiden men den återkommer då och då. Känner mig svullen och täppt fast jag inte är det. Funderat på om man skulle prova sån där sköljning av näsan och bihålorna eller möjligen kortison. Har också tänkt prova hålla upp med rökningen (ja, jag röker!) ett tag för att se om det påverkar något. Intressant med uppföljningen och att många har samma mkt irriterande symptom.

 • Magnus

  Vet inte om jag har covid 19 men mitt började i fredags med huvudvärk och feber sedan försvann huvudvärken och så var det bara feber och frossa och lite ont i kroppen sen återkom huvudvärken och så har jag fått vid vissa tillfällen en brännande känsla i näsan väldigt skumt… Hoppas ni mår bättre nu.mvh magnus

 • Franca

  Hej, ingen av alla som lämnade ett bidrag som vill gärna meddela om de fått tillbaka lukt och smak som innan?

 • Anders

  Hej!
  Hur har det det gått för alla som beskrivit lukt och smakbesvär? Har själv besvär sedan mars förra året.
  Mvh Anders

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *