DIY

FISKDAMM

Dags att damma av DIY-kategorin. Många saker gjorde jag till boken som ren rekvisita, sådant som saknar utförlig beskrivning i boken. Och vissa saker har enklare beskrivning men inte fick så mycket bildutrymme som man önskade. Som fiskdammen!

Här hängde den i flera veckor och muntrade upp mig!

Fiskdamm var ju ända en favorit härhemma. Innan barnen blev så stora att de kunde lösa kluriga gåtor och skattjakter. Och givetvis funkar det fint med vilket lakan som helst. Fast jag erkänner, hade jag haft inte haft noll framförhållning när barnen var små, hade jag helt klart svängt ihop ett sådant här lite mer havs-aktigt skynke. Nu får den väl gå i arv istället.

Nog för det är lätt och relativt snabbt. Men på en timme innan gör man det inte.

För man kan ju få feeling och sy langettstygn och tofsar. Jag vill inte påstå att jag hade någon vidare plan med det här skynket, det blev som det blev. Jag kan erkänna att vågor från fantasin gick före realism. Några saker att tänka på:

  • Tyget ska vara så stort så det täcker personen som står bakom, hemligast så.
  • Gör en skiss innan du limmar. För att veta vart du hamnar. Pussla exempelvis upp applikationer på golvet först innan du kör skarpt.
  • Om man har flera applikationer som liksom överlappar varann brukar jag inte limma samtliga, utan vissa tråcklar jag, här använder jag langettstygn. Jag tycker man märker, när man lägger applikationer på varann, hur de liksom beter sig. Man vill ju att de ska falla så naturligt som möjligt. Så lite fästen som möjligt brukar vara tricket.
  • När det kommer till större applikationer så tycker jag det är smartast med textillim. Då får man ytan slät och det blir heller inte stelt som om man använder andra limmetoder. Och givetvis enbart på strategiska ställen, som kanter och lite där det faller naturligt. Limma inte ihjäl dig.

Öglorna är bara vändsydda kanaler, som jag strök släta med sömmen ”gömd” i ena sidan.

Jag vek dessutom ner den övre kanten innan jag sydde langettstygnen. Såhär ser det ut på baksidan.

På den nedre kanten tråcklade jag fast ett band med broderitråd, helt synliga stygn.

Bandet är så pass brett att det både täcker härvan i nederkant och kan hänga ner någon centimeter nedanför.

Som ni ser så är det både skeva stygn, lite hackigt klippt, fållat i vissa partier, andra enbart limmat. Alltsammans syns bara om man går såhär nära. Men vem gör det?

Fiskar som godispåsar. Sy ihop två fiskdelar. Med symaskin eller för hand med synål och snöre.

Evy och Lilly fick fiska på kommando mellan regnskurarna.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *