BOKEN,  TIP ABOUT GIFTS

En väldigt bra julklapp.

Eftersom det här texten var för lång för instagram så fortsätter jag här. Men vi tar det från början.

Det är sedan gammalt när den bästa julklappen var en stor pyssellåda. Barna hade sett en så kallad pyssellåda på leksaksaffären, en sådan med blank, glittrande utsida som utlovade stordåd. Som om all världens kreativitet rymdes i den där lådan. Sorgligt nog var HELT tvärtom. Så vi lade allt krut i en egen låda. En stor låda! Inte inslagningsbar, knappt bärbar, antagligen lämnad av tomten direkt på farstubron, efter en hemlig knackning.

Så dagens långa svar är VAD fyller man en sådan låda med då. Och JA, jag tror fortfarande på att skapa direkt från ”skräpet”, att det inte hänger på att ha värsta pysselgarderoben. Man skapar väldigt lätt från det som finns hemma, förmodligen det man allra minst tror. Och jag tror definitivt inte på de färdiga kiten som bestämmer från början vad det hela ska bli av. Så detta är helt enkelt ett tips på material och verktyg. Mycket finns förmodligen redan i ditt eget hem, bara i andra användningsområden. Väldigt mycket hittas på andrahandsmarknanden! Skriv en lista och leta alltid där först!  Eller fråga, fråga om någon har att sälja! Ha öppna ögon, mycket är rena rama skaparskatten, men inte alltid glasklart! Och nej man behöver långt ifrån allt, det kan vara en bråkdel. Och. Har du inte redan börjat – sluta rensa, börja spara. Lägg helt enkelt av med ”Vi rensade. I barnens lådor och skåp.” Nästa gång byt synsätt, ta istället en stor låda där allt som inte är självklart hamnar. En kapsyl, en metallbit, en halv leksak från Mc donalds. Det kommer få nytt liv, jag lovar.
Utan inbördes ordning:
 • Gamla glas och plåtburkar för att fylla med allt från glitter till pärlor. Du glömmer väl inte att alla gamla pärlhalsband har trätts på tråd en gång. Med andra ord går det lika bra att ta bort dem.
 • Tyger
 • Garn
 • Notblad
 • Måttband
 • Lim
 • Lera
 • Paljetter
 • Piprensare
 • Glitter i allmänhet
 • Nålar. Synålar. Knappnålar. Stoppnålar. Nålar med stora öglor
 • Björntråd = starkaste tråden
 • Hammare
 • Broderitråd
 • Saker från naturen – kottar, stenar…
 • Broderibåge
 • Plast/tyg blommor från loppis. Ljusmanschetter är perfekta, överlag faktiskt.
 • Ingredienser till ätbart lim – recept i boken.
 • Tidningar till papier-mache
 • Ståltråd
 • Kartongark
 • Tapetrester
 • Sax – det är noga med saxar. Supernoga. Många barn kan ganska tidigt hantera en skarp sax, faktum är att det många gånger kan vara värre med de trubbiga. Mina favoriter av saxar kommer från Fiskars. Den här saxen är en jättebra ”grundsax”
 • Linjal
 • Vadd. Plattvadd
 • Knappnålar
 • Knappar
 • Silkespapper
 • Gamla stickor (funkar även fint som trollspö-pinne, ja i alla projekt där pinnar behövs.)
 • Mattrasor
 • Virknål
 • Dubbelhäftande tejp den här är bra.
 • Gärna superbred dubbelhäftande tejp för att göra egna klistermärken.
 • Rörpärlor
 • Pärlplattor
 • Påsnitar
 • Blompinnar
 • Man kan lyxa till det ett garnbollsverktyg  Annars finns beskrivning av vilken kartongbit som helst i boken.
 • Gamla böcker för sidornas skull. Numera får man böcker på loppis.
 • Material från egna återvinningen som toa/hushållspappersrullar, mjölkkartonger, kartong, konservburkar, glasspinnar osv.
 • Limpistol
 • Häftpistol
 • Falsben
 • Sytråd
 • Stenkulor
 • Resårband. Påminner om att hoppa twist! Påtal om det, du vet väl att boken innehåller en massa lektips! Inga är nya utan snarare tvärtom men jag insåg när jag skrev att reglerna hade försvunnit en del med åren. Så nu finns de nedpräntade.
 • Ingredienser till såpbubblor – du vet att du kan frysa dem om julen blir iskall , magiskt!
 • Hålslagare
 • Häftapparat
 • Färger, gärna akryl och vattenfärg. Eller goache.
 • Filt
 • Träkulor
 • Gamla band och fransar
 • Syl
 • Papper, tjockare och tunnare (helt vanligt skrivarpapper). Färgglatt och vitt.
 • Ingredienser till trolldeg – recept finns i boken.
 • Hönsnät
 • Ansiktsfärg
 • Bjällror
 • Flörtkulor
 • Kavel (många baksaker funkar också som verktyg för annat.)
 • Pompom-bollar
 • Skalpell
 • Skärmatta
 • Ull
 • Stativ är en egen julkapp men väldigt rolig sådan, köp till pannåer eller duk. Färger och penslar givetvis.
 • Sen finns det en del ”nya” material, vissa av dem kan definitivt  ”starta” dem som inte gläds av en lerklump. Ett sådant är Krympplast (till detta behöver man permanenta pennor, exempelvis Sharpie)
 • Och utan skrupler kommer jag nu reklama starkt för boken Hidden Places – som grädde på moset liksom! Som grundpelaren i alltsammans.

 

Såhär såg pyssellådan ut : )
Jag har tidigare skrivit om lyckan av bra pennor ! Här är ett inlägg med tips och länkar om de pennor vi har. Pennor som är en slags investering, de är dyra. Å andra sidan håller de extremt länge och tuschpennorna är påfyllbara. Verkligen värt varenda öre om man har barn som blivit så pass gamla att de förstår hur man tar hand om sina pennor. Här hittas inlägget. 
Hittade ett gammalt blogginlägg med det typiska jullugnet, Det stora plusset vid vissa julklappar. Och lite lego på det också (psst säger bara lego i samma mening som i andra hand, det kryllar av det…)
Och slutligen så var jag med i radio igår för att prata om boken. Allt finns i en förkortat variant här. Och nej man säger inte in-fackad i radio. Eller snarare, det är EXAKT vad man gör. Säger det i direktsändning för att i samma sekund tänka på hur det lät eller att det liksom lät annorlunda än i vad det såg ut i mitt huvud. Men hahaha, värre saker har hänt här i världen. Fin fredag till er!

2 Comments

 • Siw

  Hei! Så mye fint og fantastiske ideer. Ja takk til mer kreativitet og egne ideer!
  Ville bare tipse deg om at det finnes glitter som også er miljøvennlig, laget av organiske materialer som altså ikke genererer mer mikroplast til naturen vår. Glitter er et stort mikroplastproblem, men man kan vel ikke leve uten, – så da er et plantebasert alternativ å foretrekke. Vet ikke om det finnes i Sverige, men her i Norge får man kjøpt det her: https://www.vitenwahl.no/alle/glitrende-glitter.html
  Hilsen Siw

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *