TIP ABOUT GIFTS

Min allra finaste julklapp.

För en tid sedan fick jag äran att leverera en sådan himla fin avskedspresent. Det blev 140 foton i hög och en förstoring. Ett sätt att sätta punkt för en briljant tid och verkan inom Katrineholms gränser. Någon som verkligen satt avtryck och förändrat. En stjärna helt enkelt, som jag är ytterst stolt att ha samarbetat med.

I alla fall. Jag tänker vad mycket som sägs i bilder. Speciellt idag när alltsammans trängs i överfulla mobiler och aldrig kommer så långt som till framkallning. Jag läste någon gång att fotoalbum är ett sätt att komma ikapp varandras liv. Att genom att syna bilder tillsammans och prata ikring dem så får vi så många fler nyanser och detaljer som ger en slags skärpa. Och de bilderna som ger detta är ju långt ifrån de regisserade hos portättfotografen, snarare de som ryms i din telefon eller minneskortet.

Min mamma har gjort fotoalbum till alla sina nio barnbarn, den mest uppskattade presenten av dem alla. Hon gjorde detsamma till mig och mina systrar, jag har sex stycken från min uppväxt. Värdefullt.

mokkasin-best-gift-1

Den mest kärleksfulla julklappen jag någonsin fått var när min man framkallade en hög av bilder.Urvalet av bilder följde ingen som helst röd tråd och det var just det jag tyckte allra mest om. Det var en blandning av åren vi haft, det äldsta var jag som nittonåring. Jag minns när jag kikade igenom ett album som min farmor haft, det började med hon och farfar som unga och slutade med kistan från farfars begravning. Hela livet mellan två pärmar. Kanske har vi i och med det lättillgängliga fått för oss att vi måste dokumentera allt. Att en händelse kräver ett bildspel. Och just därför blir det så fasansfullt många och oöverstigligt projekt att ta sig an den där enorma högen av bilder. Vi borde byta fokus här.

Sen kan man lägga alltsammans i hemmagjorda lådor om man vill. Jag brukar framkalla hos Crimson för de flesta av mina bilder ligger på hårddiskar. Men idag finns smarta appar som du snabbt kopplar samman med ditt bildbibliotek på mobilen, som Framkalla.

Också fin liten present att sätta dina kort på juklapparna!

Leave a Reply