FOOD & DRINK

Favoritte och tillika servis.

Lika mycket som jag bälgar kaffe under sommarsäsongen gör jag samma fast med te under vintern. Jag kan knappt dricka kaffe alls på vintern, vet inte alls varför. När jag för cirka 20 år sedan ( jag kan knappt skriva detta, det känns verkligen som igår…) jobbade som frisör på Maria Sköld på puckeln utav Hornsgatan så serverade vi alltid samma te. Och kaffe med stött kardemumma i. Det var också första gången jag drack just denna Södermalmsblandning, sedan dess är alla andra södermalmsblandningar som bleka kopior. Jag älskar detta te, mitt absoluta favoritte. Det är ett lite sött och fruktigt te men inte alls så parfymigt och äckligt sött, som det annars riskerar att bli. Och att dra alla södermalmsblandningar över en kam, blir i det här fallet som att jämföra äpplen med päron. Teet säljs och blandas på The Tea centre of Stockholm som också ligger uppe på Hornsgatspucklen. Det drivs av en barsk man som går i taket om man frågar om de säljer kaffe. Men om det handlar om te är de experter.

Slår alltid till på den största förpackningen. Jag kan absolut dricka andra teer men den här kommer alltid vara min favorit. Däremot hatar jag alla typer av rökiga teer, sedan jag jobbade extra på te och kaffehandeln på Stora Nygatan i Gamla Stan. Samtidigt som jag var gravid med Liv. Så fort någon finsmakare (det finns många av dem i Gamla stan) kom in och skulle dofta (de sade alltid dofta) sig igenom sortimentet av Lapsang var jag alltid tvungen att rusa iväg för att kräkas.

Insåg , i skrivande stund, att det nästan är lite dumt att tipsa om detta. Om man nu går runt är på jorden och är otipsig, men nu är jag ju inte sån. Jag insåg nämligen precis att andrahandsmarknaden är full av dessa och de dessutom är de otroligt prisvärda och läget för att utöka min servis blev plötsligt väldigt enkelt. Så himla fin servis tycker jag. Den heter Teneriffa, formgavs i början av 40-talet av Arthur Percy för Gefle, Uppsala Ekeby.

Leave a Reply