FOOD & DRINK,  VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel Nr 12.

Jag vet att någon tyckte man skulle uppfinna hjulet varje vecka om man nu ändå skulle till att publicera en veckomatsedel. Men i så fall får ni hoppa vidare till någon smashing matblogg, för det kommer inte jag göra. Herreguuud nej. Jag som knappt kan laga mat. Skojar kanske lite nu, jag lagar ju såklart mat men är inte så experimentell i köket. Det lämnar jag åt min man. Själv är jag lite mer slav under recepten med en aldrig så sinande hjärna på inspo när det kommer till mat. Så jag tänker väl mer att det ska vara lite ödmjuk hjälp när hjärnan står still. Typ ”lite jajajust det!! sånt kan man ju också äta till middag”.

BAKAD POTATIS – Verkligen sedan gammalt men så lätt att glömma. Det är gott, perfekt om vintern, sköter sig själv och kan varieras i oändlighet. Tänker att själva potatisen inte behöver något närmare recept. Vi brukar ha en sallad till och såklart en röra. Här kommer några förslag.
Med soltorkade tomater 

 • 1 st hackad eller mosad avokado
 • 1 röd lök – hackad
 • 6 st soltorkade tomater – hackade
 • 1 vitlöksklyfta – hackad
 • 2 dl cremefraiche

Med fetaost

 • 200 gram fetaost – smulad
 • 2 dl cremefraiche
 • salladslök – strimlad
 • svartpeppar

Med räkor

 • 1 kg räkor – skala
 • 2 msk hackad dill
 • 1 dl majonnäs
 • 1 dl lätt crème fraiche
 • 1 1/2 tsk pressad citron
 • 2 msk finhackad rödlök
 • salt och svartpeppar
 • dill

Kryddsmör 

 • rumsvarmt rört smör
 • salt, persilja, citron, vitlök

Smör med parmesan

 • rumsvarmt rört smör
 • 2 klyftor vitlök – pressade
 •  1 citron – rivet skal plus saft
 • 50 gram parmesan
 • 0, 5 dl pinjenötter hackade
 • flingsalt och peppar


BLOMKÅLSSOPPA – Vi har uppdaterat denna soppa. Inga så värst storslagheter men jordäckskocka gör så himla mycket med smaken. 

 • 2 blomkålshuvuden ca 1 kg
 • 2 finhackad gul lök
 • 2 små bitar jordärtskocka  – hackad
 • 1,5 liter vatten eller möjligen mer
 • olivolja
 • salt, svartpeppar
 • 3 st buljongtärningar
 • 4 dl gräddde
 • 1 dl vitt vin

Servera vid sidan om

 • 1,5 dl parmesan
 • Rostade solrosfrön

Fräs löken i olja. Skär blomkål i mindre bitar och lägg tillsammans med löken i en kastrull. Häll över vatten och buljongtärningar. Koka i ca 10 minuter. Häll sedan över grädde och vin. Låt koka upp. Salta och peppra. Vi brukar alltid mixa hälften av soppan så att den inte är helt slät. Servera ned riven parmesan och solrosfrön.

FISKGRYTA – jag skulle göra en fiskgryta men hade ingen ork att gå och handla så det fick bli av vad vi hade hemma. Fast alla tyckte den blev supergod trots ihopkoket. Typ ”ahh, vad har du kryddat med”  och jag bara ehhhh, svartpeppar??? Kom i och för sig på sedan att både vitlök, chili och buljongtärningar kan räkans in där.  Kan ju såklart serveras med ris men vi hade en massa vitlöksbröd.

 • 1 gul lök – strimlad
 • 1 röd lök strimlad
 • 5 vitlöksklyftor – skivade tunt
 • 2 jordärtskockbitar – skurna i skivor
 • 4 morötter –  grovt rivna
 • 1 grön chili – strimlad
 • 1 förp krossade tomater
 • 2 st buljongtärningar
 • ca 7 dl vatten
 • 1,5 dl vitt vin
 • 5 dl växtbaserad grädde
 • 1 kg lax
 • sockerärtor – en handfull , strimlade
 • salt och svartpeppar

Fräs alla grönsaker utom sockerärtorna i smör. Häll över krossade tomater och smula över buljongtärningar. Häll i vatten och vin, låt koka i några minuter. Höll över grädden, lägg försiktigt i laxen och sockerärtorna. Låt fisken bli klar.

Mina barn gillar ugnspannkaka. Det kan man ju tycka vad man vill om men tack för en ursnabb rätt med rårivna morötter till och rårörda lingon. Det var värst vad mycket rå det blev. Lingonsylt kanske också funkar, ehh?!  En torsdag typ. I boken Mera Vego så gör de med potatis. Bra när knappt en plåt räcker numera.
Potatispannkaka

 • 6 råa potatisar
 • 3 dl vetemjöl
 • 0,75 tsk salt
 • 7 dl mjölk
 • 5 ägg
 • smör till formen

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv potatisen. Vispa ihop själva smeten på mjöl, salt, ägg och mjölk. Blanda i potatis. Häll i långpanna och grädda tills allt fått fin färg och stannat.
Och nej, bilderna har ingenting alls med det hela att göra.
 
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *