FOOD & DRINK,  VECKOMATSEDEL

Lite fredagsmat! Eller kanske smartare när du ska ut på hajk i helgen.

Min veckomatsedel på fyra dagar brukar ju också ha en helgrätt. Det spexigaste mina barn kan komma på att bjuda på är Hajkbomb men de säger alltid fel. De säger Thaibomb som är helt fel för det finns verkligen inget thailändskt med den rätten. Egentligen vet jag inte varför de säger Hajkbomb men jag antar att jag sagt det någon gång. För det är ju exakt vad det är, skogsmat för eld som man ju slänger sig med alla de gånger man strövat ut på hajk. För det är ju sånt vi gör. Fast det går ju annars lika bra över grillen, över öppna spisen och faktiskt även i ugnen om man får feeling. Å andra sidan är det mys att grilla om vintern, eller hur?
Nu kan man ju verkligen lägga i exakt vad man gillar och det viktigaste är ju den stora smörklicken, det är ju den som gör det. På sommaren kör vi  primörer och färska potatisar. När man gör i ugnen och med vintergrönsaker kan man behöva förkoka enligt receptet nedan. Gör man dock på grillen med vintergrönsaker kan man välja att göra mindre bitar då brukar det kunna bli lagom klart på samma tid som fisken.
Lax i folie 4 portioner –

  • 4 morötter – strimlade i stavar
  • 1 purjolök- strimlad
  • 8 potatisar – skalade och skurna i skivor
  • 4 bitar lax
  • salt och peppar

Smöret

  • 150 gram mjukt smör
  • 6 vitlöksklyftor pressade
  • 1-2 pressade citroner
  • salt plus lite socker beroende på syrlighet av citronen
  • finhackad bladpersilja

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Förkoka potatisen i cirka 10 minuter. Då kan även förkoka morötter och purjo, då lägger du i dem strimlade sista 5 minuterna av koktiden. Personligen tycker jag om då de är lite krispiga och brukar inte förkoka dem. Under tiden potatisen kokar rör du ihop smöret. Lägg sedan ut foliebitar, lägg på laxen. Salta och peppra. Lägg på potatis, morötter och purjolök, sist klickar du på en fjärdedel av smöret. Vik ihop folien så det blir ett paket och in i ugnen ca 15-20 minuter. Gör du på öppen eld kan du räkna med 20 minuter drygt.

Soligt igår , fast halt. Jag ramlade handlöst bakåt och gled under (!!!) vår bil som stod i slänten. Attans. Låg där och tittade på underredet av bilen och suckade högt, inte varje dag man ser bilen från den sidan ändå. I alla fall så är jag livrädd för halka sedan jag kraschade vår bil en gång, i sådan osynlig halka. Bilen blev helt paj och var tvungen att skrotas. Det var en väldigt hemsk upplevelse när bilen snurrade runt och hamnade med nosen åt fel håll i den fil man kör om i på motorvägen, efter att ha rämnat in i motorvägsbetongen. Efter det att jag lyckats få över den på rätt sida så började det ryka också. Då var jag helt säker på att den skulle sprängas. Det gjorde den inte och änglavakt på motorväg är alltid tacksamt värre.  Det märkliga var att vi hade en sådan där bils som tålde allt och rymde en hel soffa i bagaget. En sådan där Suburban Chevrolet, som de har i amerikanska gangsterfilmer typ.

I höstas drev jag inga miniekar, det ångrar jag nu. De är så himla våriga. Därför tvingar jag vänner att ta med sig sticklingar när de kommer på middag! Fast på ett snällt sätt. Therese har alltid så fina flaskor till övers, ska man ge en stickling ska man ju absolut ge den i en fin återanvänd flaska. Tänker att det kanske varit något starkare i de finaste, från början så att säga.

Ett sant vårtecken är att man måste hänga upp lite gardiner här och var. Jag har börjat med det smarta konststycket att nåla upp sirliga dukar. Helst med frans och fåglar.

Ha! Någon timme senare skulle jag lägga en matta här. Fast innan jag kom längre så hade Chester tagit platsen och fått tag på sin absoluta favoritgrej, Nomi´s fårskinnstoffla. Han älskar att köra ner nosen sådär! Som om det vore hans bästa kompis. På bordet ligger en överraskning från Kristin & Miranda. Så snällt! Visar i eftermiddag vad lådan innehöll, som julafton i januari!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *