DIY,  Okategoriserade

Ni får en rabattkod och lite blomstertricks!


Tänker faktiskt börja det här inlägget med en rabattkod till er. Kanske för att det inte händer så ofta och för att det är bara bra. Om man ska sommarpyssla! Det är nämligen så att jag just nu gör ett samarbete med Panduro på instagram , där jag helt enkelt har provat mig igenom en del av deras sortiment. Tills den 30 juni 2018 har ni därför 20% rabatt på ordinarie priser på ett köp på webben om man anger koden MOKKASIN18. Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatterbjudanden. Det var det.

Jag knåpade ihop en krans i midsommartider av crepepapper, silkespapper och lite ståltråd.

Och nu ska jag dela med mig av lite tricks när det kommer till pappersblommor. Bra det där lilla minikitet med rosa tänger, bra att ha i handväskan.

Först och främst är det ju inte så fasligt noga. Faktiskt brukar jag ha i bakhuvudet att skrynkel, lite fransiga kanter, något hål bara är bra. Exakt så ser de flesta blomster ut nämligen. Däremot kan man hålla lite koll på proportionerna och själva formen. Därför brukar jag nästan alltid klippa alla blad i högar så att de har ungefär samma form.

Stjälkarna kan göras antingen med pirensare (för lite fylligare form), blomstertråd som stänger eller blomstertråd på rulle, den är tunnare och fungerar därför utmärkt att vira. Man kan antingen limma fast crepe eller silkespapper runt metalltråden men jag upptäckte att Panduros papperstejp var fint grön och passade perfekt till stjälkar. Vira löst först då räcker tejpen längre. Sedan vrider/snurrar du åt motsatt håll, så att tejpen sitter tight.

Vi gjorde själva stommen till kransen med elefanttråd, som vi förankrade med den tunnare blomstertråden och slutligen täckte med papperstejp.

När man klipper crepepapper på hög blir kanterna lite fransiga av sig självt, speciellt när crepepappret inte är så kraftigt. Om du vill dämpa färger så är det perfekt att rita med färgpennor. Crepepapper lever lite sitt eget liv när man ritar på det men det gör bara bladen livfulla. Du kan även klippa eller skära hackigt i kanterna.

Om du ska forma bladen rulla dem kring en penna.

För att göra pistiller kan man skära fransar utmed en remsa. I den hela kanten fäster du dubbelhäftad tejp. Sedan rullar du ihop remsan och fäster den på stjälken. Jag har en sk örtsax för att klippa fransar. Jag har då aldrig använt den till örterna men såhär funkar den utmärkt. Det är liksom en sax med flera parallella blad.

Oftast limmar jag blad efter blad när jag gör blommor modell mindre. När jag fäst alla blad fäster jag samma papper/tejp som stjälken för att samla ihop allt.

De gröna bladen är fint att göra i flera lager. Det innersta lagret är täckt med papperstejp som jag skurit som ådringar i med skalpell.

Att skrynkla blad funkar alltid. Gör som pappersbollar som du sedan slätar ut. Då har du bästa strukturen.

Det är smart att syna riktiga blomster, då blir allt så mycket enklare. Som om man kikar noga på en Rosenskära inser man att bladen är utav små veck. Detta är också en variant av att göra blad. Vik en remsa i ca 10 lager. Klipp formen (till höger) men spara alltså en del så att remsan håller ihop när du sedan vecklar ut den. Vik remsan i små tunna veck.

Det är verkligen enkel form på de flesta blommor. Använder man crepe och silkespapper får man också den exakta transparensen och det lagom skeva.

Och regnet det öser ner. Det är ju midsommar ändå, haha! Mindre roligt var det imorse när jag insåg att det droppade något alldeles fasligt uppifrån vinden. Kändes sådär när jag insåg att jag uppenbarligen glömt att stänga ett av vindsfönstrena tidigare i veckan. Och typiskt att det fullkomligt vräkt ner natten lång. Min lilla hylla direkt på fasaden gillar jag. Och blomsterbönorna som växer i en rasande fart.

Nu har familjen just smällt i sig en hel rulltårta med grädde och jordgubbar. Lite knäppt då det egentligen är middagstid. Men vi kände för att fira sommarlovet en vecka för sent eller en gång till kan man säga. Vi har legat lite efter i sommarplanerna men nu är de spikade och det var härligt att dela dem med barnen. Nu är bara den stora frågan, ska vi bila till Paris?

One Comment

  • Karin Denfors

    Alltså så fint detta! Kuriosa – var på slott i helgen, i Bjärka Särby söder om Linköping. Lyckades som vanligt charma nån vänlig gubbe som gav mig privat visning, och jag oooade och aahade mycket! Bland annat över det faktum att de hade vita creppade pappersblommor runt elljusen i ljuskronan! Han trodde det var för att visa att ”el inte är farligt”. Sen en jättestor lampskärm av små små klippta pappersremsor. Allt inramat av ett jugend-rum. Så vackert och överdådigt! (guldtapeter hade de också…) Utflyktstips!!! (obs, det fanns 2 slott, en herrgård och 1 sädesmagasin i tegel stort som ett slott inom 10 minuters bilfärd mellan varandra…)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *