EKO MILJÖ HÅLLBARHET,  SUSTAINABILITY

Urnatur – vem vill inte sova i en trädkoja?


”Jag tänkte på det redan du skrev ett inlägg om att bo i en trädkoja. Och i inlägget med att vi människor kanske ska klura lite mer på om vi verkligen MÅSTE flyga hit och dit över hela jorden. Urnatur är nära, helt magiskt och människorna där hur fina som helst. Men var aktsam om vem du har med dig. Min upplevelse var att jag nog skulle bli kär i vem jag än åkte dit med för det var så himla härligt (nu var jag där med min partner så det kändes bara bra).”
Jag fick kommentaren ovan häromdagen. Tror ni att jag klickade mig vidare inom en sekund?! Så himla tacksam för sådana här tips. Och framför allt eftersom sådant här snurrar i mitt huvud några gånger per dag.
Så nu, susa hit på momangen! Först – 3 minuters film  om platsen, skogen och trädkojorna… Och här på instagram @urnatur

Urnatur alltså. Ekoturism av det magiska slaget. Urnatur finns i Ödeshög, i Östergötland. och jag drömmer mig bort i bild efter bild. Ett B&B om sommaren men även öppet för konferens, bröllop, en middag. Lite såsom man kan önska en skog och ett trädhus till.

Här finns alltså stugor och trädkojor. Handtimrade. Ingen el men väl öppen eld och fotogenlampor framåt kvällen. Snarare ett retreat än ett hotell.

Såhär står det på frågan om barn är välkomna: Barn älskar att vara här! Ofta vill dom inte åka hem… För det finns ju inget bättre än att göra upp en eld och sedan sitta vid elden och kanske även laga mat över den öppna elden. Eller plocka svamp eller bär i skogen och fiska. Klappa hunden, hälsa på de roliga hönsen, ta ett bad i sjön eller en tur ut med båten är annat man kan göra. Eller leta reda på sockerdricksträdet och har du tur kanske det är årstid för sockerdricka… Gläntan, mosstemplet och vargkåtan samt kråkslottet lämpar sig för en familj.
Jag läser detta under Naturnätter och tänker på när Viggo åkte på lajv för några år sedan. Hur förändrad han var när han kom hem efter att ha sovit i tält i en vecka. Och gjort mat över öppen eld. Hur skitig som helst (trots sjötvättande) och med tusen myggbett men så jädrans annorlunda i mood. Glad och sprallig men ändå helt kolugn som om skogen hade öst mjukhet över honom. Minns att han berättade att han vaknat ett par meter från tältet, liksom rullat under kanten, mitt i mörka skogen. Jag undrade om det var läskigt och han förstod inte frågan.

Skogsbadsretreat låter ju heller inte fel. Låta själen bada i skogens alla sinnesintryck.  Och lite samtal vid lägerelden på det. Om man bara har ett par timmar över kan man prova på endast skogsbadandet.

Jag tänker igen på det där om att Viggo inte förstod vad jag menade med läskigt. Jag kan själv nämligen tycka att skogen är lite läskig och tyckte definitivt det som barn. Speciellt om natten. Jag hade ju typ dött om jag vaknat utanför trygga tältet. Och jag inte låta bli att tänka på alla läskigheter i film som utspelas just i den mörka skogen. Sådant som ju spär på hela myten om den världsfarliga skogen.
Men kanske är det bara så enkelt att vi behöver vistas där så mycket mer än vad vi gör. Att när man är i skogen på riktigt så försvinner den där känslan per automatik och lugnet kommer som ett brev på posten. För det är ju exakt så skogen fungerar, den ska ju vira in oss i ett lugn istället för att få oss att tänka på serier som Jordskott. Det är ju sedan länge bevisat att skogen och naturen har så mycket positiva effekter på oss, både psykiskt och fysiskt.  En lugnade effekt, att vi stressar av , immunförsvaret stärks, minskar risk för en rad sjukdomar och depression. Snällheten själv liksom. Lättillgänglig och gratis.

Som poesi eller hur?

UrNatur är certifierade av Nature´s Best , en kvalitetsmärkning av ekotursim på norra halvklotet och drivs av Ekoturismföreningen.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

3 Comments

  • Maren Ingeborg Gråblomst

    Oooooi….. Dette var poesi, helt klart! Jeg synes også skogen kan være litt skummel, men jeg får så lyst til å være her, og jeg får så lyst til å fotografere her… Jeg blir ofte tøffere med kameraet i mellom meg, er det ikke rart? Føler du det slik? Da distanserer man sett litt mer, enda det er jo ikke det man egentlig vil, ikke i mektig og nesten ”utenomjordisk” natur som dette. Storslagent!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *