INTERVJUER

Paulina & blomsterhavet!

För ett tag sedan hade jag lyckan att träffa Paulina. Vi hade setts tidigare men denna gång bestämde jag mig för att intervjua henne om blomstervärlden som vi alla älskar att följa! Och vilken intervju det blev. Tack snälla Paulina för all din klokhet och fantastiska inspiration!

Intervjun är blandad med Paulinas egna blombilder och mina bilder från familjens magiska hus i Nyköping. Så befriande att höra att man valt att INTE renovera järnet. Lite smått fix men annars är livet så fullt tillräckligt just nu. Tycker den inställningen är så sund. Och så ljuvligt vackert ändå, när det är lite skavt och skevt liksom. Och nej, vi gjorde INTE så när vi flyttade till vårt hus. Vi gjorde raka motsatsen, något jag ibland tänker på.  Varför gjorde vi så, som om vi inte hade fullt upp med fyra barn under 4 år? Och om jag fick göra om skulle jag göra exakt som Paulina och Johan. Efterklok kan man vara.

Men nu mina vänner, en väldigt grå januaridag hamnade jag vid Paulinas frukostbord. Jag var helt proppad av inspiration när jag for hem. Varsegod blomsterinspo de luxe!

Vem: Paulina Alesand – VELOBLOOM 

Bor. Nyköping

Familj: Gift med Johan och barnen Unni & Manfred

Yrke: Jag är utbildad Trädgårdsmästare och jobbar numera i det egna företaget som blomsterodlare, blomster- och trädgårds-designer och inspiratör. 

Hemsida: Velobloom

Instagram: @paulina.velobloom

Facebook: @velobloom

Vad är din egen relation till blommor, har du liksom alltid älskat blommor? Tänker att jag har det, min mamma och pappa stod väldigt ofta med rumporna i vädret i nån rabatt hemma på vår tomt, vi hade verkligen en blommade trädgård när jag var liten.  Det där att var i trädgården var något bra och viktigt för mina föräldrar, det märktes. Det bästa var när gullvivorna blommade bakom den röda övergivna gamla ladan bredvid vårt hus. Tussilago och liljekonvaljer, allt blev buketter.  Aklejorna som nästan alltid blommar till morsdag. Att få binda en bukett och ge till nån annan det var underbart redan då. 

Dina älsklingsblommor?  Det är fortfarande de vilda så som gullvivor, liljekonvaljer och syrener. De är verkligen nåt extra. I kombination så gillar jag ju så mycket. Rosenskäran är en favorit och Lejongap, de är ju så fina, nästan overkliga på nåt sätt. Bin, fjärilar och humlor gillar båda dessa i massor, ger liksom ett större värde på blomman då. 

Lista några favoriter och gärna varför?

  • Luktärtor, för att de är luktärtor, doften och klängigheten är underbar i buketter.
  • Rosenskärorna, för att de är så otroligt tacksamma. Jag kan skörda från juni till oktober, de är underbara hela säsongen.
  • Nu blir det väldigt mycket sommarblommor här, men Trebladspiran är en perenn som är väldigt tacksam och den blir fin på många ställen i trädgården, både de skuggiga och soliga lägena, också väldigt fin som snitt.
  • Trädgårdsrutan ”elin” (Tralictrum Elin) för sitt gracila växtsätt och den är så fin på våren när den är så där på gång. Finns en hel drös med favoriter men det här är några! 


Hur ser ditt blomsterår ut? Jag tänker blommor hela året, men jag håller mig, köper liksom inga snittblommor i butik under icke säsong. Det blir krukväxter och egen drivna blomsterlökar på borden här hemma. Låter kanske tråkigt men en del av väntan tror jag är bra för oss, allt går så snabbt nu förtiden. Jag börjar att så i januari, perenner och långsamma sommarblommor. Men tänket utav blommor finns under hela året, måste liksom vara så. Behöver bestämma sorter och utvärdera de sorter som jag odlat och det arbetet pågår hela tiden.  

Din favoritårstid ? Våren är underbar! Där i Maj då är det som härligast, man kan ta in små buketter och väntan är över!
Favoritblomma om du bara fick välja en per årstid? Hm, svårt! Ändrar mig nog varje år här, men i år ser jag verkligen fram emot syrenerna och sen längtar jag efter att få se hur mina vallmo Nudicaule (isländsk vallmo) kommer att bli här i sommar. Hösten är ju Dahlians tid, går liksom inte att komma ifrån. Under vintern vilar jag, haha, men så är det faktiskt.


Har du något ”tool kit” när det kommer till odling/buketter? Borde nog ha,men har liksom inte prioriterat det. Men en bra sekatör och en vass liten blomsax. Bomullshandskar, tunna som bara skyddar händerna. har en gammal smal liten stålkratta, den är en favorit, rensar ogräs super och går att vända för att jämna till jorden. Så har jag min lilla trädgårdsvagn som går att lasta med allt möjligt nödvändigt, som hinkar med blommor, jord, ogräs, småplantor och leksugna barn. 

Paulina driver det magiska instagramkontot @paulina.velobloomDet är blommor och naturliga buketter och minst sagt underbart. Tror vi alla som följer henne drömmer oss bort till blomstervärlden för en stund. Men hur tänker hon kring sociala medier?

Så galet vackra bilder jämt, hur jobbar du kring bild? Tar nästan alla mina bilder med min mobil, ställer den på en vagn och kör självutlösare. Jobbar  bara med naturligt ljus och rotar långt ned i garderoben för att hitta något som passar in med blommorna, känslan, stunden.  Har tänkt att jag i år ska ta mig i kragen och börja ta bilder med en riktig kamera, vi får se om jag kan hålla det. 

Samlar du på dig bilder under säsong? Absolut, men det är ofta jag står där med massor av hinkar fulla med blommor och vackra buketter och glömmer sen bort att ta kort. Så typiskt, jag måste verkligen bli bättre på detta. Får anlita nån som kan ta kort på allt när jag inte hinner. 

Tankar kring sociala medier? Så svårt och så viktigt för mig. Gillar massor att läsa bloggar och att följa människor både nära och på andra sidan jorden, fyllas på av olika känslor och inspiration. Har fått roliga kontakter och jobb via min instagram. Men att ha en begränsning och bestämma tider för hur jag ska jobba med det digitala är något jag ska försöka mig på att bli bättre på i år. Egen företagare och med en anställning under icke säsong gör att det scrollas mycket under fel tid av dygnet, bättring här!

Det här om stadsodling är så inspirerande, att man inte behöver äga en hel gård för att leva i din värld av blommor!

Ibland känns det som vi sneglar på USA, ligger Sverige lite efter här med nytänkande inom odling?Absolut gör vi det, sneglar nog lite varje dag faktiskt. Sedan ligger vi i Sverige före med mycket andra saker som hur vi brukar jorden, tar hand om den och vad vi anser är reko eller inte. Här är vi i framkant faktiskt! När det sen kommer till att odla egna blommor och få kunderna att bli mer medvetna i sina val, där ligger USA före, men jag tänker att vi är på gång.

Är det något land du känner dig mest dragen till när det kommer till blomsterspråk? Inte direkt, blir mer personerna och hur de jobbar med blommor. Men Australien, Nya Zeeland är nog de jag sneglar på mest.

Varför lockar en trädgård i staden så mycket? Såklart att jag ibland tänker, nu drar vi ut på landet och plöjer upp en hel åker, förvandlar den till ett blomsterhav och plats för växthus i mängder. Men just nu trivs vi ju så fruktansvärt bra där vi bor och det är inget vi vill förändra nu. 

Nu är vi i Paulinas ateljé. Här håller hon workshops i både odling och kreativt inom blommor. Jag älskar att det är enkelt men så otroligt proffsigt i kunnandet. Har aldrig fattat det där när man köper hela kitet för att det ska se snyggt ut utan att ens ha startat upp sin idé. Ungefär som fotografer som har en hel arsenal av dyr utrustning men kan inte se en bild. Som när Paulina nämnde sitt växthus som hon startade med, inte ett dyrt och flott utan en tunnel som täckte alla önskningar när det kom till själva odlandet. 

Berätta om ”City flower farm”? Bara blev så, vi bor mitt i den lilla staden och jag ville odla blomster. Tänker att utmaningen med att det är  begränsningar gör att min kreativitet far i höjden. Går att göra så mycket på en liten yta, och det lockar mig att förkorta ledet. Tänker att de som köper blommor av mig bor nära och det finns en enkelhet när jag finns i staden, ingen transport liksom. 

Under säsong säljer Paulina sina blommor för avhämtning. Man kan också få leverans till dörr och prenumera. Hon binder också bröllopsbuketter och ordnar buketter till fest. Allt finns att läsa om här

Det där med att odla på grannarnas tomt tycker jag låter underbart! Att man får kika en stund innan du plockar och levererar dem till andra! Snacka om total vardagslyx! Är det en plan du tänker realisera? Absolut, det är verkligen något jag vill ska bli verklighet framöver, men vi får se på vilket sätt det kommer att ske. Och om det finns några sugna trädgårdsägare i min närhet? Vore i varje fall superroligt! 

Här minns jag att Paulina berättar om hur hon tar sticklingar från sina egna Dahliaknölar som för övrigt är uppdrivna från frön. Nu minns jag inte exakt hur man gjorde men kanske kan Paulina tipsa om det på instagram, blinkblink?

Hur ser du på hållbarhet inom odling? Är det säsongtänk vi måste börja vänja oss vid även här? Det känns som snittblommor överlag är överöst med gifter, är det helt om bakfoten? På ett sätt är jag diplomatisk, vill inte trampa någon på tårna men jag kan liksom inte låta bli att berätta om hur man odlar och transporterar snittblommor. Gröna inslag är verkligen något man ser ofta i social medier och visst är det så att det är trendigt med blommor. Tänker att det är bra att det är trendigt för då finns det även ett intresse kring att lyfta problematiken just inom det ämnet. För det är en problematik att känna ansvar och kämpa kring något som sker så långt bort. För visst besprutas det med bekämpningsmedel. Tyvärr så finns det inga gränsvärden när det gäller blommor, vi äter dem ju liksom inte. Men lägg av, det kommer ju tillbaka till oss ändå! Oj nu kanske jag trampade jag en hel drös på tårna, må så vara!  Och vi som har det så grått och färglöst längtar ju i massor efter blommor och färg, jag fattar verkligen det! Jag vill i varje fall påverka, låta säsongen vara säsongen och låta väntan ta plats.     

Paulina  jobbar både som blomster- och trädgårdsdesigner. Man kan anlita henne på timmar och för hela dagar. För en rådgivning, för designförslag, skötselplan eller bara inspiration i överflöd.

Det känns som man både kan anlita dig för något väldigt lite projekt och tips eller göra om hela sin trädgård! Berätta lite hur du jobbar och hur det känns som kunden är en trädgårdskatastrof, haha. Jag kan hjälpa till med stort och smått. När det gäller grävjobb och anläggning ringer jag nån som kan,  här har jag ett bra kontaktnät. Min starkaste sida är att kicka igång, komma med idéer och förslag på hur man skall få en bra känsla i sin trädgård. Den svåraste kunden är den som redan vet och har full koll hur de vill ha det, svårt att komma med nya idéer då. Så trädgårdskatastroferna är lättare än de som har full koll och vet bäst själva, haha. Jag ritar enkla skisser och jobbar nära kunden i ett samarbete, blir alltid bäst då. 

Hur ser en typisk dag på jobbet ut? Så svårt att säga hur en typisk dag på jobbet ser ut, de finns liksom inte  något vanligt. Eftersom att min säsong med trädgård och blommor är under samma tid. Så blir det väldigt intensivt vissa dagar, som börjar med att jag skördar och vattnar alla blommor under tidig morgon för att sedan äta frukost, ibland på stående fot med en vattenslang i ena handen och en smörgås i den andra. Sen ut på några uppdrag för att sen komma hem och sammanställa, gå vidare i planering, dra i kontakter och trådar för att få upp en plan. Sen släpper jag och kommer tillbaka senare, en eller två dagar senare ungefär. Så blir det ofta, jag jobbar och släpper, tre eller fyra gånger innan jag lämnar planen i kundens händer. Eftermiddag och kvällen rensas ogräs, skördar blommor, binder buketter, gödslar, och vattnar igen vid varma dagar.  Oj så rörigt, men så ser dag ungefär ut under säsongen.

Om jag vore en total trädgårdskatastrof men skulle ändå vilja ha blommor i trädgården, vad skulle du råda mig att satsa på då? Blommande buskar, och perenner, klätterväxter så som kaprifol och såklart lökväxter i mängder.  Växter som naturligt trivs bra här i Sverige och som tycker om våra taskiga vintrar är bra att satsa på, här får man fråga sin lokala handelsträdgård, eller mejla mig 🙂 

Dina tre bästa tips på de absolut mest lättodlade fröerna resp perenner? 

  • Fröer:Vallmo, Ringblomma och Zinnia
  • Perenner: Nävor av olika slag, Daggkåpa, Trebladspira, alla tre trivs i och på  olika ställen. Daggkåpan och Trebladsspiran är urtjusiga som snitt.

Berätta om ditt blomsterabonnemang? man kan prenumerera på buketter under min blomsäsong, som är väderberoende, men den sträcker sig från Maj till Oktober. Det börjar med lökväxter för att sen bli luktärter och klint i juni,  Rosenskäror, Lejongap i juli- augusti och för att sen sluta på topp med dahlior i september-oktober, allt i stora drag.

Man startar sin prenumeration genom att mejla mig och väljer sedan om man vill ha en prenumeration på blommor, varje- eller varannan vecka. Jag levererar hem till kundens dörr, med packcykel såklart, eller så plockar man upp blommorna hemma hos mig. Märker att valfriheten och enkelheten är positiv för mina kunder. 

Hur tar jag hand om min bukett, har du några tips du vill dela med dig utav. Klipp av blommorna när du kommer hem, lämna dem en stund och ställ dem gärna svalt. När de har sugit i sig och vilat ca 1 timme då kan du arrangera dem. Det är det bästa tipset, låta vila och suga i sig i ett svalt utrymme. Temperatur på vatten är så svårt, men rumstempererat är bäst eftersom att mina buketter är blandbuketter.

Vissa blommor trivs bara inte inne men det har ibland och göra med när de är skördade. Jag skördar tidig morgon eller kväll för att blomman ska var i vila från den värsta solvärmen just vid klippet, det kan hjälpa om man har någon hopplös blomma eller kvist. Vedartade stjälkar så som syren, klipper jag ett kryss i botten av stjälken och viker upp, det skapar en större yta för växten att suga upp vattnet med.

Vad är dina  tankar kring:

Vaser?  Är fruktansvärt dålig på att ta in blommor och  sätta i vas.  Det kan bli några blommor som inte platsar i buketterna jag säljer som hamnar på mitt bord. Har en stor cylindervas på matsalsbordet under säsong och där hamnar de blommor som ingen vill köpa, haha. Och massa små vaser,  de kommer jag aldrig tröttna på, de små vaserna. Ett sånt bra sätt när man plockar isär vissnade buketter, ned med de fina blommorna i småvaser, så fint och tjusigt. 

Tumregel när du binder en bukett? Balans och naturligt, går mycket på känsla här. 

Absoluta nej när det kommer till buketter, färg eller typ av blomma? Blommor odlade från frö, där finns det inga nej. Förra året odlade jag en orange lejongap, orange är inte min färg. Men hon var så ljuvlig och blev en favorit faktiskt. Kanske har med ålder att göra, tokig blomtant liksom.

Grönt i bukett, vilka gillar du bäst? Använder ju det som växer på min tomt, så här är det liksom tillgången som får bestämma. Har några stora vitbrokiga korneller, en enorm klematis ”Summer snow” och ett bestånd av en gammal sort av trädgårdsruta, dessa tre använder jag i massor. Luktärtstoppar är underbara, om man vill lyxa till det.   

Så var det ju det här med inspirationen…

Har du någon förebild inom trädgård, blomsterhandel? Har nog många, men Mylucius backyard är verkligen en förebild, hon odlar mitt i en storstad men har löst det i och med att hon odlar på grannars tomter, fantastiskt och något jag vill realisera här hos mig. Erin på Floret flower farm är absolut en förebild i det här med att driva en blomsterodling, det var där jag sökte min första information om snittblomsodling. Går en distanskurs som hon ligger bakom här nu i vår, inspirerande, massa bra info, tips och trix. Sen har jag fått flera bra kontakter med andra blomsterfolk världen över. 

Vart hittar du inspiration till buketter alt odling? Väldigt ofta i stunden, det kommer av sig själv. Men absolut så spelar min trädgårdsbakgrund in, jag är ju ingen florist utan Trädgårdsmästare så jag ser på sammansättandet av buketter som jag ser på hur man gör en rabatt.

Har du någon strategi om du får en kreativ spärr? Gör något annat, ibland en halvtimme ibland en vecka. Stänga av inflödet och bara låta det komma inifrån, så mycket brus som stör ens egna riktning. 

Blogg/sajtfavoriter? Ha,ha din blogg, har ju alltid inspirerat mig i massor! Anthropologie med variationen och maximalismen. Gillar våra egna blogghus som Lovely Life , Northern Sisters Collective och The Waves we make.

Instagramfavoriter?

Utflyktstips?

Jag är så dålig på att lägga upp en plan med besökstips, när vi väl är ute och far så glöms de där trädgårdarna eller platserna jag vill besöka bort i glass, god mat och umgås med familj. Men jag har en lista med ställen jag vill besöka, när andan och tiden faller på. 

Piet Oudolf Garden är ett måste, liksom bara så inspirerande 

Såklart Erin Benzakein, Floret flowers om jag nån gång hamnar på andra sidan atlanten.  Skulle jag välja ett ställe så är det Le jardin Plume, bara namnet gör att jag faller som en fura. Långt ute på landsbygden och såklart helt magiskt, inspirerad i massor innan jag ens varit där!

Och lokalt, Ändebols gård!

Tack ännu en gång Paulina! Och med det önskar jag er en fin helg! Puss & kram!

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *