FOOD & DRINK,  VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel Nr 4.

Veckomatsedel Nr 4, YES jag klarade en månad! Nu är det rutin tänker jag. Efter min fråga förra veckan drog jag slutsatsen om att inspiration till vegomat ändå önskas mest, så jag håller mig väl till det plus fisk. Är så himla glad av feed backen jag får, att ni är så många som provar recepten och gillar! Det gör mig superglad!

 
Lax i folie 4 portionerDetta är en rätt som vi även gör under sommaren men då lägger på grillen. Då använder vi såklart primörer och färskpotatis, en helt annan grej men samma princip. Då slipper man förkokningen av grönsaker.

 • 4 morötter – strimlade i stavar
 • 1 purjolök- strimlad
 • 8 potatisar – skalade och skurna i skivor
 • 4 bitar lax
 • salt och peppar

Smöret

 • 150 gram mjukt smör
 • 6 vitlöksklyftor pressade
 • 1-2 pressade citroner
 • salt plus lite socker beroende på syrlighet av citronen
 • finhackad bladpersilja

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Förkoka potatisen i cirka 10 minuter. Då kan även förkoka morötter och purjo, då lägger du i dem strimlade sista 5 minuterna av koktiden. Personligen tycker jag om då de är lite krispiga och brukar inte förkoka dem. Under tiden potatisen kokar rör du ihop smöret. Lägg sedan ut foliebitar, lägg på laxen. Salta och peppra. Lägg på potatis, morötter och purjolök, sist klickar du på en fjärdedel av smöret. Vik ihop folien så det blir ett paket och in i ugnen ca 15-20 minuter.

Svamp risotto – 4 port – risotto är ju en rätt som går att lyxa till utefter humör. Som här i svampvalet, det funkar ju med allt från kantareller, Karl-Johansvamp, portabella men till vardags kanske bara vanliga chaminjoner. 

 • 1 gul lök, finhackad
 • 1 bit rotselleri ca 100 gr, finhackad
 • 2 dl avorioris
 • 2 msk kantarellfond
 • 200 gram svamp – kantareller, 
 • 1/2 dl torrt vin eller 1 msk pressad cirton
 • 3 msk mjukt smör
 • 2 dl parmesan, riven
 • hackad gräslök
 • ruccola

Gör såhär: Fräs de hackade grönsakerna i smör. Rör i riset. Häll på vatten, fond och vin. Låt koka i ca 20 minuter. Tänk på att INTE koka riset för länge. Under tiden steker du svampen i smör tills vätskan kokat in. Rör ner svamp, extra smör, parmesan i riset. Peppra och strö sist över gräslöken och ruccolan.

Broccolibiffar med rostade rotfrukter och sweetchiliyougurt – 4 port 

 • 500 gr frysta, tinade broccolibuketter
 • 2 dl riven parmesan
 • 4 dl mandelmjöl
 • 3 ägg
 • salt 

Rostade rotfrukter

 • 1 kg potatis, palsternacka, morot
 • olivolja flingsalt

Yougurt sås

 • 2 dl grekisk yougurt
 • 4 msk sweet chilisås

Skala och skär rotfrukter. Sprid ut dem på en plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i 225 gr ugn i ca 30 minuter. Under tiden gör du broccolibiffarna, eller bollar om du föredrar det.
Hacka broccolin med en kniv eller mixa buketterna snabbt i en matberedare. Krama ur vätskan. Blanda med parmesan, mandelmjöl, ägg och salta. Forma biffar och stek dem i olja tills de fått fin färg, ca 5 min.
Blanda ihop yougurtsåsen och servera med en sallad.

Tomatsoppa – 4 port – Denna soppa har jag sparat ifrån Karoline Jönsson, då hon bloggade här på Femina. Soppan är vegansk vilket passar utmärkt men vill du tillsätta grädde eller liknande mjölkfritt går ju det såklart fint. Numera hittas hon på instagram här och på bloggen Självhushållningsprojektet som jag följer med glädje. Läs hennes senaste inlägg och tankar om köpstopp.

 • 2 gula lökar, strimlade
 • 2 morötter, slantar
 • 2 stjälkar selleri, slantar
 • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
 • 500 gr passerade tomater
 • ca 8 dl vatten
 • 3 dl stora makaroner 
 • 1 chilfrukt, finhackad
 • 5 blad salvia, finhackad
 • 1 tsk kummin, mortlad
 • 1 tsk timjan
 • 1 tsk rosmarin
 • salt och svartpeppar.

Gör såhär: stek lök, morot, selleri, vitlök, chili och salvia i olja tills löken är mjuk och alltsammans fått lite färg. Tillsätt kryddorna och stek ytterligare en stund. Tillsätt tomater och vatten. Låt koka ca 15 minuter. Tillsätt pastan utefter koktiden som krävs. Servera med bröd.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

 

3 Comments

 • Åsa Ohlson

  Så glad för veckomatsedlarna! Det är bland det jobbigaste jag vet att komma på nya rätter – som dessutom alla 5 i huset gillar. Så jag tackar och bockar för att du delar med dig! I övrigt vill jag bara säga att jag älskar din drömiga blogg!

 • Sofia på MOKKASIN

  Visst är det ett gissel!? Därför är jag extra glad att jag tagit mig i kragen och i samma veva förhoppningsvis kan dela med mig av inspirationen. Och jag blir superglad att höra att du gillar! Tack fina och tack för snälla ord, kramar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *