EKO MILJÖ HÅLLBARHET,  Okategoriserade,  SUSTAINABILITY

Jag har så många fina julklappstips i år!


För en tid sedan fick jag en sådan himla fin sak på posten. Eller snarare en väska. Som egentligen är två väskor. Som också är en cykelkorg. Och även den perfekta skötväskan, då det som sagt är två i samma. En korg att hänga på barnvagnen och en väska att lyfta ur. Jag hade spanat in den tidigare men blev så himla överförtjust då jag fick den i mina händer. Så smart och vacker på en och samma gång. Väskan heter Pako och kommer såklart från Form nomad design studio som drivs av Elin Josefine Olsson.

Josefine är en svensk designer som studerat på Saint Martins konst och designskola i London. Under sitt sista år på skolan skrev hon ett slags manifest som löd ungefär såhär: My aim is to work with art and design in developing countries together with local craftsman, making objects for a contemporary audience, by finding inspiration in other cultures and their history.
2012 flyttade hon till Vietnam och resten är väl historia kan man säga, en fin sådan.

Varje väska är ett helt unikt hantverk. Väskan är helt igenom handgjord av Pakofolket i Vietnam.Hela projektet är ett mycket nära samarbete mellan denna minoritetsbefolkning på Vietnams högländer. Folket som Josefine samarbetar med bor i en av Vietnams fattigaste provinser och jag tänker att det är så himla fint att sådana är samarbeten föds. Hur mycket det gör för en befolkning där möjligheterna inte är så självklara. Att man på det här sättet får föra ett hantverk vidare och hur det gynnar människorna som lever där. Så betydelsefullt och såsom hela världen borde producera.

Egentligen önskar jag att varje produkt jag behöver i min vardag skulle produceras på just det här sättet. Att veta att något jag äger också gör skillnad för andra. Att jag genom att köpa något också vet att det ger tillbaka där det behövs.

Väskan kan alltså användas på flera olika sätt. Eller väskorna snarare. De är designade som ett set men kan också användas separat. Vi kikar hur:

  • Om jag haft min korg på cykeln kan jag med en enkel handvändning fästa den i tygväskan och bära den som på första bilden.
  • Tygväskan är superrymlig och rejäl och kan absolut användas precis som den är.
  • Kombinationen korgen i handen och tygväskan på axeln är nog den jag använder mest. Framför allt för jag cyklar till affären och småhandlar på det viset.
  • Och bara korgen! Absolut vackert! Precis lagom storlek för att liksom kännas som en stilig väska och inte en strandväska typ.


Älskar formen.

Funkar finfint även i snöyra. Tillsammans med Liv´s röda basker som sadelvärmare.

Ser ni det övre spännet? Det kan man fästa om man vill. Smart. På så vis undviker man  liksom att grankvistar, ägg eller mjölkpaket skumpar ur i cykelsvängen. Menar hon som inte alltför sällan råkat ut för exakt detta missöde.

Med två läderremmar fäster man korgen. Antingen på sadeln, annars på styret eller för all del på barnvagnen för den som har en sådan. Dessa läderremmar kan du även ta väck helt när du väljer att bära korgen som den är.

Ännu en årets julklapp. Tycker det känns så himla bra att tipsa er om sådana här julklappar. Jag vet ju exakt hur glad vissa saker gör mig, ni vet som kameraremmen. Älskar när saker i vardagen får mig att tänka sådär lite då och då, att oj vad fint det är. Och i det här fallet inte bara vackert utan också himla smart. Och viktigt med tanke på produktionen. Kika gärna här på hela produktionsprocessen! Direkt från Vietnam. Väskan finns alltså här  och kika gärna på instagram för mer inspo.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

2 Comments

Leave a Reply