EKO MILJÖ HÅLLBARHET,  INTERVJUER,  SUSTAINABILITY

Dapperey.

Markus Hast & Gustav Cosmo bor i Katrineholm och driver företaget Dapperey, som tagit träningsredskap till en helt ny nivå. En supersnygg! Samtidigt som de fått fantastisk respons och fina erbjudanden har man valt att fokusera på ”slow living” och skyndar långsamt. Jag träffade dem en dag innan våren kommit för att höra hur de tänker kring företagandet, Dapperey och spanande dessutom in marknadens absolut finaste yogamatta .

– Egentligen började allt med en vetekudde min fru gjorde under gymnasietiden. Det handlade om att göra något funktionellt och snyggt av något som egentligen redan fanns. Idén låg och liksom puttrade under många år. År av grubblande om vad exakt vi skulle göra. Sedan var det nog på en fest allt startade på riktigt.

Jag kikar på inspirationskällan som sägs var föregångaren till Dapperey´s supersnygga träningsredskap. Och utan att på något sätt nervärdera vetekudden så tänker jag att steget är enormt till Dapperey´s träningsredskap i stilrent formspråk, sobra färger och hållbara, supersnygga materialval.

Markus Hast och Gustav Cosmo är ett team med mixade kompetenser som kompletterar varann till fullo. Tillsammans med kunskap som sträcker sig från i allt från breda kunskaper om kroppen till formgivning täcker de hela kedjan för att ta fram en träffsäker produkt inom detta område. Markus jobbar även som leg naprapat och Gustav är produkt designer, en mix som är ovärderlig när det kommer till att utveckla just träningsredskap som fungerar enligt konstens alla regler och dessutom är snygga som vilken annan inredningsdetalj som helst. Idén faller ju platt om någon av dessa kunskaper saknas. Men att kombinera dessa kan ju inte bli annat än smashing.

Förklara namnet Dapperey, jag har faktiskt ingen aning om betydelsen?

– Det kommer från engelska ordet dapper som betyder stilig och smart. Man använder det som komplimang om någon som är stilig och smart! Smashing helt enkelt! You look dapper. Det är så vi tänker om våra produkter.

Hur hittade ni er målgrupp, har ni haft någon plan om hur ni skulle ringa in den?

– Om man har en telefon idag så matas man hela tiden i flödet av vad som är aktuellt. Idag är det tydligt att vi vill visa upp hur vi tränar, vad vi tränar och vi vill allra helst göra det med stil. Istället för att bli frustrerad över de digitala trenderna så valde vi att analysera det. Såhär fungerar världen idag och vi har valt att göra något roligt av det istället.

Så ni jobbar starkt med digital marknadsföring?

– Vi började fundera hur vi kunde använda det och matcha det sociala medieflödet med Dapperey´s produkter. Vi visste från början att det var lifestyle-gruppen vi ville rikta in oss på. Den grupp som värdesätter den här typen av produkter, som gärna delar med sig av sitt liv och intressen. Helt enkelt de som gärna lägger upp en bild där våra produkter får möjlighet att synas. Och dessutom synas i ett snyggt bildspråk.

Genom att se mig i om i hemmet hos Markus så inser jag att han lever sin egen målgrupp. Hemmet är ljust och sobert, inrett med moderna klassiker, hållbara genom tiden. Lugnt och vackert. Dappereys produkter sitter som en smäck i den här typen av hem. Utan tvekan.

Hur ser ni på träning?

– Vi har nog alltid sett träning som naturligt, det ska kunna ske varsomhelst och vara en del av vardagen. Då behöver också redskapen ha en självklar plats. Det är väl helt enkelt så att om vi har yogamattan bredvid skrivbordet, foamrollern brevid soffan så är steget betydligt kortare än att behöva ta fram det ur en mörk garderob. Så enkelt funkar människan, åtminstone de allra flesta. Vi vill att våra produkter ska vara framme, antingen lite slarvigt som mitt i träningen eller mer som inredningsdetalj.

Jag håller helt klart med här, ett steg från en solhälsning föder liksom inspirationen på ett annat sätt än att du ska behöva leta fram redskapen.

Exakt. Man inspireras per automatik.

 

Ni sa tidigare att ni förespråkar ”slow living”, hur menar ni då?

Livspusslet går främst. Vi har gjort ett medvetet val att se det här på lång sikt, skynda långsamt och en annan typ av tempo. Det är klart att tvivlar ibland om det är rätta vägen. Varannan var tredje vecka har vi snacket om vi ska hoppa på tåget men sedan lugnar vi oss. Feedbacken är fantastisk och det har funnits flera möjligheter att växa och göra det snabbt. Men livspusslet hade helt klart fått sig en törn om vi hade valt så. Det är det inte värt. Men som sagt varannan vecka funderar vi om vi gör rätt.

nner ni er nöjda eller tänker ni redan på nästa steg?

Just nu känner vi oss nöjda. Nu har vi bevisat för oss själva att det inte bara var en produkt. Vi har pratat mycket om vi skulle göra ett gäng med produkter och lansera samtidigt men valde den långsamma varianten och ta en produkt i taget. För att liksom hinna med och känna in vad som känts bäst för alla.

 

Drabbas ni av tvivel däremellan?

– All fantastisk feedback och respons gör att vi inte tvivlar, aldrig någonsin på vår idé och våra produkter. Det vi tvivlar på är hur snabba vi ska vara– är det okej att sakta ner och prioritera livspusslet och sätta det i första rummet? Det är så många företag som gör tvärtom och då kan man fundera på om vi gör rätt eller fel.

– Ibland funderar jag på ”man lär av sina misstag ” – att man dammar igenom ett par gånger under sin entreprenörsresa – när händer det? Det har inte hänt. När kommer det??

Dapperey har synts mycket under senaste året, har ni en uttalad plan om marknadsföring?

Dialogen är primär för oss – hur vi kan hjälpa varann. Vi är bra på att lyssna, bra på att ta till oss önskemål och tankar och förvalta dem. Vi har ett nära samarbete med flera influencers bland annat Ida Warg, Ellen Bergström och Frida Ramstedt. Vi har insett från start att dessa digitala kanaler är den bästa formen för att nå ut med våra produkter. De hamnar i en miljö där de passar och eftersom vi har en tät dialog så vet vi att man står för samma sak som vi vill nå ut med.

Frida på Trendenser , nämner Dapperey i hennes senaste trendföreläsning: 

” Dapperey´s designade träningsredskap som tål att stå framme är en tydlig inredningstrend 2017. Att Dapperey dessutom producerar i hållbara material gör att de bockar av en annan viktig fråga som är på agendan inför framtidens design.” 

Hur känns det att Frida nämner Dapperey som någon som går i framkant för denna nya inredningstrend?

Det känns väldigt roligt att Frida som har nordens största inredningsblogg ”Trendenser” pratar gott om Dapperey. Det ger oss ett kvitto på att vår idé kan hjälpa många människor i hemmet. Vi vill vara i framkant, vi vill skapa en ny aktiv inredningstrend. 

Vad skulle ni nämna som er breaking point om ni fick välja – Vi hade som mål att första året synas i ett magasin. Vi har synts i Elle, Elle decoration, Damerans värld, Womens Health, QX, Runners World, Plaza Interiör, Rum design.

Sedan var det otroligt häftigt när den allra första ordern trillade in. Från någon utomstående, någonstans i världen. Då insåg man att har en hittat oss kan lika gärna tusentals göra det.

 Om ni skulle sammanfatta den feedback ni fått från pressen och inom inredningsbranschen?

Äntligen kan man träna med stil och låta det står framme.

Marknaden för just träningsprodukter känns väldigt mycket slit och släng och Dapperey står för raka motsatsen, hur tänker ni kring hållbarhet?

– Att jobba hållbart har varit självklart för oss från första början. Vi har lagt ner mycket tid på materialvalet och hitta leverantörer.

Det känns som ni har ett transparent produktionsled och att era produkter blir mer som hantverk. Tänker jag rätt då?

– Absolut, vi har jättenära relation med hela kedjan. Allt från de som förser oss med kork och läder till där vi producerar. Sedan är det ju inte tal om den massindustri som just råder inom träningsredskap. Materialen vi valt blir ju bara snyggare med åren.

I de produkter ni har nu jobbar ni med kork och läder?

-Kork är fantastiskt! Miljövänligt och supersnyggt! Kolla in en film om kork, du kommer bli förtjust. Lädret är svenskt och ekologiskt och vi tar det från ett av Sveriges äldsta naturgarverier i Dalarna.

FAKTA

Kork – kork utvinns genom att man med stor noggrannhet avlägsnar yttre barken från trädet. Trädet tar inte skada av detta och kan leva i flera hundra år. Vart 9:e år avlägsnas barken.nKorkek skogarna underhåller den biologiska mångfalden och bidrar till att ekosystemen bevaras. På så vis bekämpar vi också växthuseffekten. Kork är återvinningsbart och nedbrytbart till 100 %

 Naturgarvat Läder- Naturgarvning är en riktigt gammal process där man använder vegetabiliska och nedbrytbara ämnen som garvämne. Det resulterar i ett giftfritt läder utan restprodukter, med de naturliga egenskaperna bevarade.

Er första produkt blev en foamroller, berätta jag har ingen aning, vad är det?

– Det är en het produkt på marknaden just nu. Det är en slags självmassage som kommer från hockeyvärlden. Den används mellan träningspassen. Precis som massage, liksom både skönt och oskönt. Det finns ingen professionell idrottsutövare som INTE har en sådan här

-Ahh, så det är liksom inget träningsredskap?

-Nej, det är mer en välmåendeprodukt. Sjukt skönt när man suttit länge framför datorn. Cirkulationen ökar 20 ggr bara genom att sitta såhär på den.

-Inte så komplicerad alltså?

Nej Ellen 1,5 år kör järnet på den här.

Ahh, det här är ju verkligen en produkt man borde ha nära till hands varje dag som typ tandbostning. Superviktigt att den är såhär snygg då så man aldrig vill gömma undan den.

– Ja exakt!

Om ni fick välja tre ledord, vilka skulle det vara? Funktion, stil och hållbart. Fast det är inga ord vi säger, utan mer det vi andas hela tiden. Vi är väldigt klara med vad vi tycker.

Har ni något uttalat mål för Dapperey?

M: Vi ska inreda i 10 stora städer .Just nu finns vi i Stockholm, Oslo, New York. Vi finns i några hem.

G: Får man bara ta en stad per land , vi finns ju i Malmö, Göteborg..

M: Ja, bara en stad per land.

G: Då är det sju kvar.

M:Japp.

Har ni någon favorit som ni skulle vilja använda tex er yogamatta?

Yoga girl – vore fint. Jag tänker ger man sig an på det så händer det…

Ja och för några dagar sedan hände det! Då kunde man på Yogagirls instagramkonto, som har ett par miljoner följare, skåda en liten Lea Luna ligga och softa på mammas nya yogamatta – en Dapperey.

 

Personligt med Gustav

Din stil – Avslappnad och soft

Styrka – Kombinationen att ha en känslan för Färg, Form och Konstruktion

Stad Palma

Musik 60-tals musik, just nu mycket country, amerikansk 60-tal. Och min egna garagerock.

stips Läser bara på semestern – jag skäms lite över det men så är det – deckare.

(fast när Markus fick samma fråga insåg han att han också läste biografier, fast om rockband)

Medievanor – TV-serier – Homeland är sjukt bra.

Livsfilosofi – Allt ordnar sig

Utbildning? 1 år ljudtekniker (SAE Perth Aus),1 år Trä – Form och Design (Nyckelviksskolan),3 år Produktdesign (linnéuniversitetet)

Hemlig talang – Har man någon talang måste man visa den

Gör helst en ledig dag – Just nu tar jag hand om barnen 2 och 4. Spelar gitarr

Vad bjuder du helst på till middag? Vad heter det där med oxfile? säger Gustav, Plankstek, säger jag snabbt. Biff Rydberg, säger han.

Personligt med Markus

Din stil – Positiv , hälsosam, men ändå en skön mix. En doer.

Gustav om Markus: Du har som en kontrollerad ADHD – alltså du har ju inte det. Men det känns som det.

Jag tycker det är så trist att bara sitta., Fast jag kan ta det lugnt, det är helt klart bevisat. Men jag vaknar alltid och tänker: Ny dag, nya möjligheter.

Styrka – Våga delegera ut.

Stad Jag tänkte på Italien. Kan jag ta det?

Musik Håkan Hellström

stips Jag är dålig på att läsa men biografier om entreprenörskap. Senast Petter Stordalen´s bok. Jag måste lära mig någon när jag läser . Ingen tid får gå till spillo.

Medievanor : Poddar framförallt Företagarepodden & Framgångspodden Det är samma här, jag vill lära mig något. P3 dokumantär för att bara lyssna, fast man lär sig ju något även där.

Livsfilosofi –Jag sätter mig själv i första hand Många tycker det är oskönt – Jag tänker att mår jag bra mår andra bra. Har att göra med mitt jobb, har sett så många som gjort exakt tvärtom, satt sig själv i andra hand hela tiden. Man måste ta hand om sig själv – det borde alltid vara prio.

Hemlig talang – törs man säga det här… men jag blir ju kallad – det är ju helt sjukt – lill-Ernst ibland. Lite oklart kan jag tycka. Men om vi har middag kan det vara jag som ställer fram koriandern i en fin liten kruka, som folk regerar på. Sen är jag bättre än medel på bandy. Fast den är ju inte hemlig.

Utbildning ? Jag har studerar 2 år till Hälsoutvecklare och 5 år på högskolan i Stockholm till Legitimerad Naprapat.

Gör helst en ledig dag – Är tillsammans med fru och barn. Tränar gärna en sväng helt själv, styrka eller löpning. Jag frågar Gustav om han tränar. Gustav: – Simmar, cravlar! Vi har gått på crawlkurs.

Senaste film – Prioriterar sällan att se film.

Vad bjuder du helst på till middag? – Grillad köttbit och grönsaker på altanen, gärna barfota med en fördrink i handen. Middagen avslutas sent, kanske har vi kvar gästerna på frukost?

 

Dapperey – Tack för jag fick ta del av era fantastiska resa som bara börjat!

Dappery.com

The shop Dapperey 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *