DIY,  EKO MILJÖ HÅLLBARHET

Gunga åt öster, gunga åt väster, gunga åt söder och norr…

Gunga är kanske det härligaste som finns. Vi älskar när man kan gunga så nära himlen det bara går. Av en enkel pinnstol gör du den absolut tjusigaste i kvarteret. Dessutom den skönaste!

Måste bara tillägga att Leo här är värsta kämpen. Tror ni det var sommar och sol så är det alldeles tvärtom.

Du behöver: En pinnstol. Du kan också använda en stol med armstöd. Tvärslåar anpassade efter måttet på stolsitsen. Kraftigt rep. Stålringar och karbinhakar. Sandpapper, skruvar, såg, färg och trälim.

Du gör såhär: Börja med att ta bort benen från stolen. Ofta är benen bara fastskruvade och enkla att ta bort. Men ibland måste du ta till sågen. Såga utmed sitsens undersida.

När du ändå är i sågaretagen passa på att såga dina tvärslåar. Det ska vara så pass långa att de sticker ut ca 10-15 cm på vardera sida av stolens sits. Vi valde att såga våra plankor lite rundade för att slippa vassa hörn. Slipa med ett sandpapper för mjukhet. Efteråt borrar du varsitt hål på bägge sidorna av de båda tvärslåarna enligt bilden. Diametern på hålet ska vara något större än ditt reps mått.

 

Samtidigt passar du på att borra två hål i stolens översida. Detta är för en välbalanserad gunga som inte har någon som helst möjlighet att tippa bakåt eller slå runt. En säker gunga är en bra gunga.

Dags att måla. Tänk på att använda en färg som tål att vara utomhus. Förmodligen behöver du slipa stolen lite lätt innan målning, för att färgen ska fästa bättre. Glöm inte att även träslåar ska ha färg.

TIPS! Du vet väl att du kan ta med en pryl i din favoritkulör till din lokala färghandel. Det kan vara allt från en liten tygbit till en möbel. Utifrån denna kan man bryta exakt samma.

När färgen torkat är det dags att montera tvärslåarna i sitsen. Limma först utmed plankorna och sedan skruvar du fast dem enligt bilden.

Nu är det dags att fästa ditt rep. Här gäller det att tänka balans och bra knopar. Var gärna två när ni gör detta. De två bakre repen går även genom de övre hålen i stolsryggen. I de övre knutarna fäster du stålringarna som du vid upphängning ska haka i dina karbinhakar.

TIPS! Det finns mängder av beskrivningar av säkra knutar att hitta på nätet. Den här typen av knop kallas för ”snara” och är både dekorativ och säker då den spänns automatiskt när gungan används. För de över knutarna rekommenderar vi en ”råbandsknop” då den är enkel att justera.

Det fina med gungor är att de är hemskt härliga året om, vare sig du ser himlen eller ej. Passa därför på att flytta dem in och ut alltefter säsong. Med karbinhakar går det snabbt och enkelt att byta plats.

Och så avslutningsvis den bistra sanningen. Snålblåst, regn och iskallt!

 

 

Leave a Reply