EKO MILJÖ HÅLLBARHET,  SUSTAINABILITY

Göteborg alltså.

Jag fick en himla tipsig kommentar för ett par veckor sedan. Och det ena gav det andra.
”Ni har inte nåt cykelkök i din stad? Eller ska vara i nån av storstäderna ett par dagar? Det hade jag satsat på i så fall. Världens bästa grej: en ideell förening där alla hjälper varandra att ta vara på avlagda (ofta jättefina) cyklar. Reservdelar är gratis, en cykel per år ingår i medlemsavgiften (som brukar vara 50-100 kr) och ofta finns det fantastiska cykelnördar där som hjälper dej att få ditt renoveringsobjekt bättre än en ny cykel. Då kan du ju pröva en massa olika cyklar för att se vad som passar dej. Plus att du vet att du kommer kunna underhålla din cykel för all framtid (himla trygg känsla). Plus att det ofta är ett himla fint socialt sammanhang (sjukt fint att hänga med riktigt gamla cykelgubbar, glada utbytesstudenter, pålitliga miljökämpar, ensamkommande flyktingbarn och så de underbara nördarna förstås, på en och samma kväll).”

Hur fint lät inte det?! Tänker att jag skulle hänga på ett sådant Cykelkök hemskt mycket och hela tiden. Och som på köpet (som nu verkade vara nästintill obefintligt) bli alldeles grym på att laga cyklar. Fnular på att starta ett alldeles eget cykelkök.

Och nix jag visste inte vad cykelkök var förrän denna kommentar. Men exakt samma kväll så läste jag om det i tidningen Vi, i ett reportage om delningsekonomi. Och i samma reportage stod det om Smarta kartan.  Kommunen plus föreningen Kollaborativ ekonomi som startat upp detta. Göteborg alltså.”Smarta Kartan vill underlätta för göteborgare och besökare att leva hållbart, genom att uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande.” På sajten hittar man verksamheter och nätverk som finns i staden. Bland annat då Cykelkök ,bytesgrupper, klädbytardagar, gratisbutiker och digitala plattformar. Dessutom tipsas om parker och olika typer av möten. 

Man sätter alltså tillgång framför ägande. Och främjar hyra, dela, byta, låna och ge. Alltså inte köp och sälj. Och en sak är helt säker. Det saknas inte kreativa tankar och engagemang om hur vi ska få den här planeten att överleva. Detta är så bra. Solidariskt kylskåp för att minska matsvinn, samåkningsapp, byten av sticklingar, frön, kläder och leksaker.

Här kan man också läsa om Dela mera – projektet.  Ett projekt för att öka delning av prylar hos Göteborgs Stads kulturhus och bibliotek. Man syftar till prylar som sällan används i hemmet. Pluset blir då att kunna spara utrymme, ekonomi och miljö. 

Och ja, reportaget i Vi. Där frågan var, vad händer om vi lägger ”slit och släng” på hyllan? Om vi lappar och lagar istället för att köpa nytt? Kraschar då det kapitalistiska systemet? Ett superintressant reportage som avslutades med Lin Lerpold forskare på Handelshögskolan, syn på saken.  ” Sverige är ett av de värsta exemplen i världen när det gäller ekologiska fotavtryck på den här planeten. Det kan inte fortsätta så.”

Exakt. Tänk om alla städer kunde ta efter den Smarta kartan. Tänker att allt skulle bli snällare på så vis.

 

Leave a Reply