BOOKS & MAGAZINE,  TIP ABOUT GIFTS

en evighetsjulklapp som är en alldeles extra fin upplevelse.

mokkasin-koko-1-2

Att våga göra något alldeles eget i en bransch där det svajar rätt rejält tycker jag är höjden av modighet. Att skapa något som saknar motstycke i en bransch där så många liknar varandra, från omslag till innehåll. Där tidning efter tidning slår knut på sig själva för det blåser så hårt, och tappar bort sig själva någonstans på vägen för man sneglar så förbaskat mycket på alla konkurrenter. Att då få ett magasin i sin hand som gör en helt paff för allt är så himla fint på alla sätt och vis, gör mig helt varm inombords och så glad.

Och om jag får spå i tidningsbranschen så tror jag att det är just sådana här magasin som kommer hänga kvar. Det måste vara så. Det finns ju magasin och så finns det magasin. Magasin som är en hel upplevelse från pärm till pärm, att läsa om och om igen. Och det kan man för det är 100 långa sidor och varenda gång man slår upp den hittar man något nytt. Allt är genomtänkt i minsta detalj. Pappret är tjockt , trycket är ljuvligt och färgerna stämmer. Formen är som godis, skapad av två Konstfackstudenter i samarbete med Fellow designers. Innehållet är det som du alltid saknat, fast du kanske inte visste det själv.

Och det alldeles extra fina i kråksången är att jag pratar om ett magasin för barn! Ett sådant som de slåss härhemma om vem som ska få läsa, som de läser om och om igen och som vi vuxna tycker är precis lika härligt. Ett sådant som jag tycker borde ligga under allas gran på julafton. Hej och välkommen härliga jullov!

Koko är alltså ett alldeles nytt magasin för barn 100 sidor tjockt! Som är som en bok. En galet härlig. Som innehåller så mycket spännande att mina barn blev helt besatta när den hamnade i brevlådan. Koko ges ut på eget förlag och chefredaktör är Marie Birde som bla gjort Stil i P1 och var chefredaktör på Darling. Vem minns inte Darling med stort hjärta?

mokkasin-koko-3

Så ja, jag fattar ju att det hela skulle vara lysande. Det förstår man redan vid de inledande orden:

”Med lite fantasi kommer man långt. Ibland ända ut till rymden, eller ännu längre bort. Som platsen där stjärnorna föds. Med fantasi kan man skapa sin alldeles egen värld! Och den här tidningen är just det. En plats där du och jag kan berätta våra roligaste historier och dela våra hemligheter.

För ibland behöver man en värld som lockar en till att göra andra saker än man brukar. Som påminner om hur kul det är att vara nyfiken typ och får en att klättra i träd. Eller göra saker man inte vågar i vanliga fall. Som att våga säga hej till någon man egentligen inte känner.”

Magasinet Koko köper man här, jag rekommenderar varmt att våga prenumerera. Hundra kronor, för allt detta! Det är knappt man tror att det är sant. Jag hade lätt betalat så mycket mera. Låt oss smygkika.

mokkasin-koko-4

Tipsigt. Om bra grejor. Om viktiga, roliga och intressanta saker. Och jag är vuxen men vill absolut få ”bra ord” serverade, göra regnbågsmjölk och verkligen sälja regnbågsstenar för en bra sak, tipsas om föreställningar på Operan och ett spelmuseum.

mokkasin-koko-5

Och lägg av vad fint. Och väldigt bra. Om hur man kan få en dum, blå dag att försvinna. Med en lista  på följande uppslag att tejpa upp på väggen.

mokkasin-koko-6

Det är pyssligt och kreativt. Det är skrivskola, himmeli, fågelkalas och lära sig spela gitarr med Bröderna Lindgren. Och kanske världens finaste växtfigurer.

mokkasin-koko-7

Älskar texterna, de viktiga fulla av pepp och mod. Tack.

mokkasin-koko-8

Mitt drömjobb och jag funderade. Tänk om jag läst samma text när jag var tio, hade jag kanske hittat dit då, sådär från första början…

Ja, tack Marie Birde och alla inblandade. Stort grattis, bäst någonsin. Grymt!

mokkasin-koko-9

Några fler böcker på vårt vardagsrumsbord som jag rekommenderar varmt inför julklappsköpen.

Animalium –  Förra årets succébok när det kommer till fakta om djur.Som ett gammalt anrikt museum i bokform. Illustrationerna är som gamla skolplanscher och vackrast.  

Kartor En kartbok har aldrig varit finare.

Tänk om – Vetenskap och filosofi på ett alldeles särskilt finurligt sätt. Randall Munroe jobbade tidigare på Nasa och svarar nu på all världens sanningar. En av Viggos favoritböcker.

Så funkar allt – Samma Randall Munroe förklarar komplicerade saker på ett helt nytt sätt. En bok som aldrig tar slut.

 Share  – En bok med konst, illustrationer och fotografi. Riv ut och skapa drömmina tavelväggar.

Och såklart Koko då. Absolut.

4 Comments

Leave a Reply