FOOD & DRINK,  GATHERINGS - MATKOLLEKTIVET

himmelsk fredagsmiddag

hhhjjjjjjjmatlllll-2Jag avslutade en tre dagars juicecleans med världens godaste fredagsmiddag. Inte att rekommendera antar jag och det hela skulle nog få alla hälsoproffs att gå i taket. Men äsch tänker jag. Jag mår superbra av att juica så det var härligt så länge det varade. Och middagen igår var helt makalös så den ville jag heller inte missa. Så vad tusan, life is good.

hhhjjjjjjjmatlllllIgår hade vi matkollo hos Linn som bjussade på supergott hela kvällen och trots att jag inte gjorde maten själv så tänker jag att den inte var superkomplicerad. Vår utmaning den här hösten är nämligen att bjuda på den godaste men samtidigt enklaste fredagsmaten och det här blir svårslaget. Som tilltugg innan knäckebrödspizza, supergott! Alla recept delas längst ner i inlägget.

hhhjjjjjjjmatlllll-3

Hur fint att ta in björnbärskvistar från trädgården.

hhhjjjjjjjmatlllll-4Om man inte ätit pizza på knäckebröd, som jag, som kan man vara lite skeptisk och tänka att det kanske är mysko. Men faktum var att smaken var som vanlig pizza. Alltså finpizza, med hyvlad parmesan, ruccola, prosciutto och oliver.

hhhjjjjjjjmatlllll-5Det bästa med att landa tillsammans på fredagarna är att det alltid finns någon som har samma syn på bästa fredagsmys.

hhhjjjjjjjmatlllll-6

Vi saknade några denna fredag men vi hade redan bestämt att vi kör ändå.

hhhjjjjjjjmatlllll-8

Som sagt man gör vad man känner för.

hhhjjjjjjjmatlllll-7

hhhjjjjjjjmatlllll-9

Alltså. Den här salladen fick mig att smälla av på riktigt. Älskar dessa smaker så mycket att jag skulle kunna leva på det för alltid. Koriander, minns när jag var liten och tyckte det smakade tvål. Och nu finns det knappt något godare.

hhhjjjjjjjmatlllll-10

Precis innan servering, nudlar. Och sedan dressingen.

hhhjjjjjjjmatlllll-11

Två olika varianter. En med räkor, en med entrecote. Jordnötter högst upp. Koriander kan man ju strö på salladen men då några inte gillar så kan man ju självklart servera bredvid.

hhhjjjjjjjmatlllll-12

Nu hade ju såklart Linn gjort allesammans på känn. Men då jag tjatat och tjatat på recept så kom det hela i morse. Supergott som sagt, världens bästa bjudmat! Tips helt enkelt. Som efterrätt fick vi en ljuvlig smulpaj med bär. Äsch, en helt vanlig sade Linn. Fast det visade sig att det hemliga knepet i den vanliga var att blanda i lite kokosflingor samt att hyvla smör över sist av allt. Hon gjorde dessutom en himmelsk rårörd vaniljsås…

 

Knäckepizza

Mellangräddat hårt bröd

Tomatpesto eller mixade soltorkade tomater

Chili ost plus annan favoritost, lika delar

Topping som ruccola, hyvlad parmesan, oliver , prosciutto

Lägg tomatpesto och riven ost på knäckebrödet. Grädda tills pizzan fått färg i 200 graders ugn. Lägg på valfri topping. Skär upp i portionsbitar.

 

Dressing till vietnamesisk sallad

3 msk råsocker
3 msk fisksås
2 msk ris vinäger
2 msk japansk soya
2 krossade vitlöksklyftor
2 lime pressade
2-3 cm riven färsk ingefära
Färsk Chili efter smak eller en skvätt sweet chili sås

Avgör mängd av dressingen utifrån hur stor sallad du gör.

Marinad till entrecote som sedan grillades i ugnen

Fisksås 2-3 msk
1 msk råsocker
Citrongräs – tog två st och hackade ner
Ett par vitlöksklyftor
2 msk olja

Själva salladen

Rödkål
Vanlig isbergssallad
Rivna morötter
Gurka
Salladslök
Rädisor
Sparris
Nudlar
Jordnötter
Massa koriander!
Räkor/entrecote
Extra lime

Gör dressingen i förväg. Själva salladen kan också göras innan. Precis innan servering lägger du i de kokade risnudlarna, som spolats i kallt vatten. Toppar med kött eller räkor. Strö sist över jordnötter, koriander och klyftor av lime.

Rårörd vaniljsås 

2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker för sig och vispa sedan ner i vispgrädden.

4 Comments

Leave a Reply