SUSTAINABILITY

four fit challenge

20150828-MX8A3342-1200

Ni som läser min blogg vet redan att själva grejen med att ta hand om den här jorden ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Eller det är ju inte direkt rätt uttryckt. Snarare är det ett måste mer än något annat. Ett måste att börja tänka i andra banor och framför allt agera utefter det. Framför allt och främst tror jag att vi måste förändra vårt konsumtionsmönster. Det går inte bara att handla loss utan sans och vett.

Just nu pågår utmaningen Four Fit Challange  med taggen #fourfitchallenge. Det hela går ut på att du ska välja fyra plagg att ha på dig under en vecka. Undantaget under­kläder, tränings­kläder, ytter­plagg och arbets­uniform. Matcha fritt med olika skor och accessoarer. Börja vilken dag du vill, vilken vecka du vill, ända fram till den 30 november. Du sätter ditt startdatum för din Four Fit Challenge när du anmäler dig. Bakom initiativet står miljöföretaget Sysav, som vill få oss tänka hållbart även när det kommer till mode. Supebra tycker jag och tycker att alla jag känner ska haka på. Och alla jag inte känner också.

Sedan något år tillbaka, nästan exakt har jag en konsumtionsplan när det gäller min egen garderob. Jag har sagt till mig själv max fyra plagg per säsong, då gäller det även skor och ytterkläder. Om däremot mina gummistövlar typ, skulle gå sönder, så blir det utöver. Idén kom egentligen av att jag märkte att jag hade svårt att alltid finna kläder som var tillverkade i ekologiska eller återvunna material. men jag insåg att jag måste ändå tänka hållbart. Och faktiskt var det så jag shoppade kläder när jag var sådär 25, galet nog 20 år sedan. Jag tänkte mindre på prislappen men desto mer på om det var ett plagg som skulle användas i tid och otid. Det skulle kännas hållbart i längden. Både för sin kvalité men också i färg och form.  Till saken hör att alla de kläder jag köpte då hänger fortfarande kvar i min garderob. Och trots att de inte har klassiskt snitt så tycker jag de är lika fina idag. Ofta var det kläder designade av små och ganska smala designers, inte helt sällan inköpta vid resor utomlands. Så efter att ha varit hemskt lost i garderoben så känns det som jag hittat hem igen. Jag försöker verkligen tänka igenom mina inköp och faktiskt är det en rätt skön känsla. Jag kan trava runt på stan och konstatera lugnt att visst finns det mycket fint men nej, jag har ju min plan. Och i min Four-fitter-garderob finns faktiskt plagg som hängt med väldigt länge men fortfarande är precis lika användbara. En klänning från Anthropologie, funkar lika bra på stranden i Varberg med sneakers, som på värsta galejet med klackar. Bara ett par år gammal men så användbar. En blus från Rabens Saloner, köpt för åtta år sedan precis när Nomi och Charlie kommit till världen. Det enda plagget jag köpte på säkert två år, snacka om att barnafödande kan sätta en i klädkris… Den var jättedyr men den är liksom fin till allt, kjol som byxor. Nästa blus är min mammas från slutet av sextiotalet. Jag älskar mammas gamla garderob, som oftast passar mig perfekt. Och jeansen, ett par Acne från i slutet av 90-talet. Fortfarande mina allra bästa. Högst moderna just nu med sina utsvängda ben men de har aldrig varit ifrån min garderob. Tyvärr var det en tid då jag inte kom i dem trots att jag önskade men tider förändras….

 

20150828-MX8A3353-21200

 

Önskar er en fin helg! Själva tar vi snart tåget mot Göteborg.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *