BY MOKKASIN

äntligen.

 
 
 
 
 
 
Ibland springer man på små saker som gör att hjärtat hoppar till.
Äkta finhetsrus, ni vet.
 
Just så hände någongång i våras då jag och Linn travade ner till en lokal guldsmed här i stan där vi bor. Vi skulle egentligen dit av annan anledning men började prata med Johanna, som är tredje generationens guldsmed i ateljen. Det var hennes morfar som startade allt 1934 och sedan följde hennes mamma samma spår. Johanna själv gick som lärling hos morfar och mamma och sedan den tekniska guldsmedshögskolan i Köpenhamn. Hamnade sedan i Australien som mästerguldsmed i en herrans massa år. Men nu alltså på plats där allt började och vilken tur tänker jag. Himla fin tur och lyckokast. Jag lovar att berätta mer en annan dag om historien bakom Garmlands Guld & Silver och visa er bilder från den vackra ateljen.
 
Men den dagen visade Johanna oss några små berlocker. På-riktigt-hantverk. Små silhuetter av en pojke och en flicka. Och vi blev alldeles knäsvaga, de var ju de finaste! Och  där och då bestämde vi oss, vi gör något! Något ihop. Mokkasin  +  Garmlands.
 
 
 
 
Vi har funderat mycket på vad som är viktigt för oss. Självklart och utan omskrivningar, det rent estetiska. Det när allt stämmer och vävs ihop till bara vackert. Och såklart det unika. Varenda liten del på det här smycket är handgjort av Johanna. Vi älskar hantverket, att varje liten millimeter har skapats på riktigt och inga konstiga stora manglarmaskiner har varit inblandade.  Det finns så mycket känsla och omtanke i en hantverkssak. Det känns när man håller det i handen.
 
 
 
Den lilla handgjorda personliga brickan. Lite hemlig sådär men viktig.
 
Såklart det personliga. Att smycket du bär är ditt alldeles egna. Gjort för någon speciell och kommer alltid så att förbli. På varje armband finns en liten handgjord bricka med initialen till den armbandet tillhör. Stansade med bokstavsverktyg från 30-talet.  Där finns dessutom en  liten handgjord silverkula där alla unika stämplar finns ingraverade, Garmlands originalstämplar från 30-talet talar om vart smycket är tillverkat, vem som har gjort det och vilket matrialet är. Sådär som det ska vara.
 
 
 
Silhuett Pojke. Precis samma. Fast med en pojke. Såklart.
 
Vi älskar tanken på att smycket ska kunna bäras genom åren, att det hamnar hos ett litet barn och sedan stannar kvar hela långa jordelivet. De ska tåla det, de ska bara bli vackrare genom åren som går. Därför är det tillverkade på riktigt vis. De är dessutom anpassade för att man ska kunna växa i det genom att det finns två låsöglor. Dessutom följer det med flera centimeter silverkedja, så att du enkelt när handleden blivit större ska kunna trava iväg till en guldsmed och förlänga ditt armband i önskad längd och vuxenstorlek. Redan fixat alltså, för att bäras i evighet.
 
Smycket är också en så himla fin gåva till en nybliven förälder. Eller för all del vilken förälder som helst, ny som gammal. Eller helt enkelt för att det är vackert. Alla smycken kommer därför att kunna beställas i  vuxenlängd.  Det är också möjligt att lägga till flera brickor med barnens initialer. Har man kanske både pojke och flicka så är det superfint att även lägga till en silhuett på samma armband.
Säg att man får ett armband vid sitt första barn och vill lägga till en bricka och silhuett senare går det också att ordna. Maila oss så fixar vi så det blir fint på alla sätt och vis.
 
På min egen handled kommer sitta ett armband med flicksilhuett för min egen skull bara för det är så vackert. Och på mina barns handleder kommer det att sitta varsitt, två pojkar och två flickor, för deras egen skull.
 
 

 

 
 
Eftersom vi älskar hantverket så lät vi Norrmalms Kartongfabrik att tillverka oss de vackraste handgjorda askarna. Präglade med mörkbrun logga och hörnhäftade, älskar dem. Garmlands logga är så tjusig tycker jag, äkta 30-tal.
 
Att knyta ihop det hela med någon som finns bakom hörnet känns extra fint. Och att det är just den här Johannan känns fantastiskt. Så bra, så begåvad och av det absolut härligaste slaget.  Och jag lovar hade vi bara suttit med det här hade vi kunnat presentera en  hel kollektion på studs, för det snurrar och det poppar i våra huvuden vill jag lova.  Men det blir bra så här, det vackraste lite då och då. Och det kommer mera. Och ni som har läser er Family Living noga har nog sett vad som ligger högst på min egen önskelista till julen… Varken jag eller Linn kan sluta drömma om den. I äkta roséguld.
 
 
 
 
Jag älskar det här armbandet. Precis lika bedårande på en liten tvåårings handled som på min egen. För mig är det här ett varjedagssmycke och är det något som ligger mig varmt om hjärtat så är det just den typen av smycken. Jag är jättestolt att presentera dessa armband i affären. Jag har riktigt saknat den där perfekta välkommen-till-världen-gåvan men så kom den till slut…
 
 
 Här hittar du
 
 

No Comments

Leave a Reply