KIDS

och vår december blir enligt följande.


En himla fin sak med att ha en blogg är ju att man råkar på saker som man nog hade glömt annars. Som den här konversationen på första decemberdagen för snart ett år sedan. Den ännu olösta frågan om det är en tomte på bilden eller inte. Hur det än må vara med det så sitter Magic där den sitter, årstid ut och årstid in. Sommar som vinter. Midsommar och jul. Fast lite julfeeling får jag allt när jag ser den.

Och julfeelingen satt som en smäck igår när vi hade spånarmöte över blårbärspajen. Förslagen om vad som sätter julpiffen på december haglade tätt.  Det var ju självklart det där vanliga som pepparkakshuset, lussebullarna, pyntningen, pyssla etiketter och slå in julklappar. Och julgodiset. Att göra julkort var jätteviktigt, kanske för att det inte blev några förra året. Och kanske för att de liksom vet med sig att vi lägger ribban högt, som här.

Sen var det där kanske omöjliga som snöbollskrig, snökojor och snögubbetillverkningar. Och likadana islyktor som morfar brukar göra. Många skridskoåkningsutflykter med varm choklad och grillad korv. Och att göra jättestora smällkarameller proppade med godis. Och rita tomtar som vikgubbar. Någon ville sjunga julsånger en hel kväll och göra luciashow för mormor, morfar och min mormor Anna som är 92. En annan åka till skogen och leta gran och dricka varm choklad igen och ha utflykt som bäst när vi ändå var på god väg.


Och så var de där tomtemutorna, trots att de inte uttryckte det på så vis. Fixa grötfrukost till tomten och skinkmacka. Och lådor med knäck i. Helt onödigt tyckte Charlie, han kan väl äta i Nordpolen. Nää, sa Nomi, de har svält där. Då blev det ju genast en annan innebörd av det hela.


Julmustprovning tyckte absolut Viggo och tillade att det skulle vara precis som vinprovning, precis som om han hade någon aning om hur det var med den saken. Han hade förövrigt någon idé om att Kristo skulle rita tomtar som vi skulle klistra på alla fönster som någon slags dekoration. Allt för julstämningen liksom.Sen var det någon som ville åka på julmarknad till Paris och någon tyckte att mormor skulle ha marsipanfigurtillverkning i år igen. Sist gick Charlie löst helt och önskade innerligt att vi skulle klä in hela huset i lampor och glitter. Lite amerikanskt sådär. Sen tappade han greppet helt och önskade att lamporna var blå och blinkande. Som vattenkaskader. Och så kunde det titta fram lysande och sjungande tomtenissar där bland vattenlamporna. Men då sa jag att vi redan hade 24 bra saker att göra så vi fick spara det till nästa år.

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *