PARIS

la droguerie.

 
Bilder: Sofia Jansson/Mokkasin med tillstånd av La Droguerie

Förra hösten när vi var i Paris så bloggade jag om La Droguerie. Den här gången frågade jag direkt när jag klev innanför tröskeln om jag fick ta några bilder trots att jag visste att det var väldigt förbjudet. Och ingen var lyckligare än jag, fem samtal senare, när de sa ja. Alldeles på riktigt och inget smygfotande här alltså.


La Droguerie är drömmen. En kreativ himmel. Här vill man bli glömd när de låser för natten och helst aldrig bli hittad igen.

Affären öppnade 1975 och ligger då som nu på 9 et 11 rue du Jour (1:a arr). Det är området kring Les Halles, som på 1800-talet och lång tid framåt var Paris stora marknadsplats. Historien kring hallarna tog man fasta på när man skapade La Droguerie. Man ville ha känslan av en jättemarknad som aldrig tog slut. Där varnenda vrå och hörn var full av saker att upptäcka. Lite magiskt sådär. Man ville att stilen skulle hänga ihop med det antika Les Halles och inredningen är därför tusentals små lådor i antikt, mörkvaxat trä.
 
 

Och hyllmeter efter hyllmeter med miljarder av allt. Och då menar jag nog allt, på riktigt. Det finns nog egentligen ingenting som du inte kan finna här. Allt i glasburkarna säljs styckvis och du plockar inte själv. Du får hjälp av den mest tålmodiga personal jag någonsin stött på. För hand skriver de ner på små papperslappar.  ”En gul pärla 2 kr, en rospärla 1 kr, 7 blå pärlor med stjärnor på, nej jag ändrade mig och tar de med prickar på, 3 svalor, 2 nyckelberlocker, 1 meter band av det här och 3 meter av det här…” Och tänk sommarvarm butik utan någon som helst bra luftkonditionering med metervis av kunder, klockan halv sex en lördagkväll.
 

Förra hösten sprang vi på La droguerie som av en slump. Och vi blev så häpna av mångfalden att vi nästan inte kunde handla något. 
 
 
Men det spelar liksom ingen roll, det är känslan man vill åt.

 
 
Detta kanske är en tiondel av alla band. Och spanar ni så inser ni att sortimentet av Liberty-tyger är brett. Den här typen av band är förövrigt väldigt mycket i Paris just nu. Band gjorda av metervara. Vi såg dem överallt. Man virar dem som armband fäster ihop dem till hårband. Och på dem fäster man bjällror och berlocker. Sött.

Det är inte möjligt att lista deras sortiment för det är enormt. Och det är hemskt härligt att gå där. Mina favoritdelar är nog banden och berlockkartorna.

Och att det är väldigt långt från en anpassad butiksinredning. Ni vet en sådan där som ser samma ut i alla städer och egentligen bara är utformad för att vara praktisk men man glömde bort det estetiska. På La Droguerie är det nog helt tvärtom.

Och ni som följer mig på instgram minns säkert de små färggranna berlockerna häromdagen. De var köpta här kan jag meddela.

No Comments

Leave a Reply