ANNONSSAMARBETE

NÄR VAR DAG BLIR EN DAHLIA-DAG

Jag fick frågan från  Boråstapeter om varför jag väljer tapet istället för att måla väggarna i mitt hem. Jamen självklart! Jag svarade ungefär såhär: För mig sitter så mycket i en tapet. Färgerna, mönstren, kombinationen av alltsammans får mig ofta att gå igång på historier i mitt eget huvud. Det är som att jag klär in rummet i en egen värld. Grattis rummet liksom, här får du en present av mig. Helt plötsligt rymmer rummet en hel massa mer än just bara en vägg, helt klart en annan dimension med tapet. Nu talar jag såklart om mönstrade tapeter! Det mest generösa med en tapet är ju att den dessutom sätter stilen direkt. Så fort du fått upp den på väggen så känns rummet färdigt. Vilket det såklart inte är, åtminstone inte om du frågar mig.  Ett rum är ju så mycket mer än väggarna, vilket slöseri annars kan man tycka. MEN att kunna skynda långsamt med resten, det är en lyxig egenskap som tapeter har. Där är skillnaden ljusår från det målade rummet tycker jag personligen. Jag kan också tillägga att jag är fullkomligt besatt av att var rum har en egen känsla, att kunna gå runt i vårt hem och känna hur varje rum ändrar skepnader är som balsam för själen. Vårt hem saknar ju den där röda tråden som de som vet säger ska vara viktig. Men nu är det vårt hem och det är bra.

 

 

Jag har alltså tapetserat  med Boråsstapeters nya kollektion Falsterbo. Tapeten heter Dahlia och är inspirerad av Arts & Craft. Den kommer i tre färgställningar, även en som är blekare i färgerna och en med mörk botten.

 

 

Men jag valde alltså den ljusa och varför då? Jo, det rummet som skulle tapetseras är vårt störst och mest solbadande rum. Jag önskade tapet men ändå bibehålla ljuset och rymden i rummet. Ville helt enkelt prova mig fram om rummet kunde ha exakt samma känsla fast ändå vara mönstrat. Jag ville ha den extremt ljus känslan kvar. Golven är dessutom vitmålade plankgolv så jag ville att allt skulle hänga samman. Kännas somrigt året om , mjukt och nästintill bländande ljust. Men ändå med den ombonade känsla som tapet ger. Och faktiskt landade det exakt som jag önskade. Helt enkelt perfekt! Soldiset liksom bara fortsätter.

 

 

Kollektionen är hämtad från deras arkiv och nu uppdaterad efter tidens anda. Tapeterna är skapade i limtryck vilket ger en speciell känsla. Jag hade ingen aning om detta men jag fick en sådan wow-upplevelse när jag fick tapeten i handen. Kristo och jag gick direkt igång på att den kändes lite skev i mönstret, ytterst hårfint men på ett helt perfekt sätt. Att känslan av hantverk var så uppenbar och att den kändes så levande. Jag skrev sedan till Boråstapeter att jag blev så väldigt förtjust i att tapeten kändes som ett gediget hantverk och att jag älskade just det. Att den inte kändes som ”digitala perfekta”.  Det var då jag fick veta att den handmålats av Jenny Hahne Gadd och sedan limtryckts. Jag tycker det är fantastiskt att känslan av äkthet är så uppenbar, trots att jag inte hade en aning om att man använt denna teknik.

 

 

Jag frågade Karin Boo Wiklander på Boråstapeter om just tekniken bakom limtryck. Hon berättade att det är en traditionell teknik med stuckna valsar som doppas i färg och sedan pressar mot tapetpappret i ett löpande valsverk. Eftersom färgerna trycks vått i vått och lager på lager så metar de in i varandra och därför får tapeten ett unikt uttryck. Resultatet blir en levande yta och en känsla av hantverk. Boråstapeters limtrycksmaskin är från då fabriken startades 1905. Maskinen har 7 valsar vilket innebär att färgerna är begränsade till just 7 olika färger. Jag tänker att det också gör något för känslan i tapeten, det krävs ett annat tänk och kreativitet när något styr.

Boråstapeter tillverkar sina tapeter i deras egen fabrik i Boårs. Man prioriterar hållbarhet och arbetar aktivt med att hela produktion, från idé till färdig produkt ska ske med minsta möjliga miljöpåverkan. Produktionen sker helt utan farliga ämnen. Alla färger som används är vattenbaserade och materialet kommer från hållbara skogsbruk i Nordeuropa. Man använder inte PVC eller skadliga lösningsmedel och de ytbehandlingar som sker kan med säkerhet tas om hand i deras egna reningsverk.  Boråstapeter jobbar hela tiden för att minska energiförbrukningen under tillverkningen och minimera avfallet. Spillmaterial tas om hand och blir till fjärrvärme I Borås stad. Allt detta göra mig på riktigt så glad i själen. Och trygg när företag tar sitt ansvar.

 

 

Eftersom min pappa har jobbat hela livet som målare och är en stjärna på att tapetsera snyggt enligt konstens alla regler, kan jag inte påstå att jag har tapetserat helt själv någongång. Han började på yrkesskola när han var femton och är sjuttiofem idag så det är svårt att mäta sig med den proffsigheten. Nu skulle jag ha min man till hjälp. Han hade aldrig tapetserat. Men det visade sig att han var superbra på hela grejen snabbt gick det också. Citat efter tre våder : Det här är till och med enklare och snabbare än att måla! Så med andra ord, det finns ingenting som behöver stoppa en för tapet.

 

 

Postade helgens pang-team på instagram. Jag drack kaffe, Chester kände helt klart att även han tapetserade. Och ja Kristo tapetserade och tapetserade.

 

 

Och tips som jag även skriver under på , kaffedrickandet till trots.

 • Att våga göra själv, för det är inte svårt. Om det blir lite snett är det bara att börja om, tapeter går inte sönder av att man ”tar” i dem och flyttar dem. Många kanske tänker att tapeter är ömtåligt, tvärtom skulle jag vilja säga.
 • Stirra dig inte blind, när alltsammans kommit upp på väggarna bildar det en helhet, och små skavanker syns inte.
 • Jag älskar att tapetsera bakom elementen, trots att vi har gamla från 1913 och totalt orubbliga sådana. Så värt pillet, element plus tapet bakom blir som ett konstverk.

3 Comments

 • Karin

  Åh så fint!!! Och rekomenderar varmt ett studiebesök till tapettryckeri om du har chansen – så otrooooligt häftigt! Alla färger som görs av färgmägmästare som står där med sina enorma byttor och testar sig fram. Magi ❤️??? Tapeter alltså. En riktig passion!

 • Estrid

  Smukt tapet!
  Får jeg spørge – det fantastiske bild med blomsterne der står på gulvet, hvor kommer det fra? Det er jo fuldstændig vidunderligt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *