DAILY LIFE

Vi sommarstädade en fjärdedel av altanen.

 

När Charlie och Nomi sa två timmar innan släktkalaset att det vore fint att sitta ute, då var det bara att kavla upp ärmarna och göra lite mys. Ni vet avsomnade altaner som man liksom glömt sedan vintern lade den i dvila. Eller då våren tog den med pollen-storm. Fy fasen, stackars alla inklusive min man som är allergiska. Det är ju drivor! I alla fall, vi kånkade kuddar, borstade, torkade på cirka en fjärdedel av vår altan. Det gäller att rikta kameran och ögat åt rätt håll.

 

 

Det vore ju högst märkligt om vår bok inte skulle innehålla ett kapitel om snabba kalasfix, då det är där  man ändå glänser som bäst. Inte i köket där det vevades ihop hemmagjord bea och hasselbackspotatisar. Till och med efterrätten lejde jag bort senare på kvällen, till systerdottern. Så varsegod ett smakprov på ett sådant snabbfix. Näsdukar! Dock hårdvaluta då  loppisar inte säljer dem, av hälsoskäl vill de hävda. Och jag tänker att det nog alldeles säkert har tvättats efter tårdrypande farväl och en och annan förkylning. Fina är de ändå.

 

 

Vissa har fått en ny besatthet.  Varenda gång de ses så åker paletterna fram. Är det inte zebror så är det ja, Michael Jackson.

 

 

Så tar vi verklighetsvinkeln då. Fast man ser ju bara alla människor eller hur? Inte de trasiga gardinerna som blev kvar ute. Inte röran där bakom. Inte de ångestfyllda fönstren. Men nejnej inte märker man av att hälften är kaos när man har annat att tänka på.

 

De där fönstren… hjälp hur gör vi? Alltså, vi VAR ju sjukt pepp, i alla fall här i Köpenhamn. Så. Jäkla. Pepp. Knäsvaga vid blotta tanken. Sådan bra idé tyckte vi och drömde hela vägen, genom Sverige och ända hem. Så fasligt enkelt. Och underbart! Att byta varenda fönster på ett 500 kvm stort hus. Och sedan lite burspråk där det passar!  JÄTTE-underbart när man tänker på det. Bara att det känns exakt tvärtom just nu. Väldigt o-enkelt liksom. JÄTTE-jobbigt om jag ska vara helt ärlig. Och det är väl ingen som peppar oss i rätt riktning direkt. ALLA som ser dem fattar typ noll hur vi menar.  Vad ska ni ha dem till sa du?? 

 

Vi tänkte, vi tar det lite pö om pö. Ett fönster när man får feeling. Nu ska det ju tilläggas att spröjsen är exakt som de originalfönster som finns kvar på vår glasveranda men själva storleken är ju inte direkt samma mått. Därmed inte sagt att det inte kommer vara urtjusigt, det här huset hade större fönster från början, högre och bredare. Men det är ju inte att bara flytta ut och sätta in, säger de som tänker lite tvärtom mot oss.

 

Fast… det har ju sågats hål i fasad och väggar på det huset många gånger förr så det kanhända att vi slår dövörat till. Och så plötsligt en kväll, fredagar runt nio-snåret brukar vara bra, kanske vi liksom bara slänger ur oss Vad säger du, ska vi inte byta ett fönster kväll?

 

 

 

4 Comments

 • Lina

  Med risk för att vara alldeles för positiv, vi har bytt (nästan) vartenda fönster här hemma, iallafall 13 stycken och sågat upp för dörrar ut i trädgården. Från 60-tals panoramafönster till sekelskifte och flaggfönster. Absolut inte alla på en gång, vi tog det pö om pö och huset såg väl precis så knasigt ut som det låter. Men fönstren är husets ögon, helt klart bland det viktigaste för påverkar både insidan och utsidan. Mitt tips är att bryta ner uppdraget i mindre delar, se till att ni har material för foder, smyg och fönsterbänklist så ni har möjlighet att bli helt klara med det fönster ni startar med. Är i en sån renoveringsdipp just nu, så vet hur svinjobbigt det kan kännas att starta upp. Men hörni, snart sommar och iallafall liiiite lättare att dra igång projekt. Heja! Och stor kram

  • Mokkasin

   TAAAACK Lina! Vi blev så pepp nu! Var tvungen att läsa högt för Kristo, han satt vid pianot ja ba Sluta spela, lyssna!!! Och sen,när jag var klar så sa han bara : YES !! Vi kör, vi börjar med ett!! Alltså, på riktigt Tack snälla för den peppen EXAKT vad vi behövde! Vi VET ju, innerst inne, vi har ju verkligen inte dratt oss för något tidigare! Men plötsligt blev det SÅ oöverstigligt, tänker att de är lite för de liksom står i vägen, att man ser dem hela tiden och påminns om jobbet. Renoveringsdipp vet man ju allt om men HEJA ER, det ser ju magiskt ut! Vilken jäkla förändring ni gör med ert hus, hurra vad fint det blir!! Stor kram!!

 • Åsa Myrberg

  Håller helt med Lina, kör på ett fönster i taget och gör det HELT klart, precis så gjorde vi och nu är alla fönster bytta (att det sedan tog 9 år är en annan historia 😂) Perfekt pyssel på en fredagskväll vid 21-snåret!

 • Åsa Hjelm

  Jag håller oxå med. Underbart med gamla fina spröjsade fönster. Jag har tyvärr ett ganska trist 30-tals hus med fula 70-tals fönster. Älskar spröjsade fönster så jag köper sådana och drömmer om ett växthus med vackra fönster.
  Kommer att bli såå fint med era fönster. Men ta lite i taget så det inte bara blir jobbigt utan kul oxå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *