SÅDANT JAG TYCKER

Så bra om svensk demokrati och #baradagarkvar.


Jag vet att det är mycket om sådant jag tycker just nu. Fast för mig handlar det här valet om medmänsklighet, jämställdhet och att inte låta rasismen och främlingsfientlighet få fäste. Att demokratin ska få finnas kvar. Därför känner jag i varenda hörn av mig själv att jag måste tycka extra mycket just nu.

Tittade nyss på ett klipp som Kristo visade från FB – där ett högerextremistiskt  parti demonstrerade vid Kungsträdgården under gårdagen. Jag blir gråtfärdig. Är detta Sverige? Jag får faktiskt inte ihop det med våra grundlagar. Kan någon förklara för mig hur det kan vara lagligt att hålla den här typen av demonstration? När blev rasism inte ALLTID kränkande för andra människor?? Vem önskar den här typen utav samhälle? Det är så obegripligt att jag inte ens kan ta in det.

Jag fick en sådan väldigt viktig bok till mig skickad häromdagen. Tillsammans – en liten bok om svensk demokrati. Jag skulle gärna sprida den som en storm till alla som uppenbarligen glömt vad demokrati är och är beredda att sätta hela vår trygghet på spel. Vi andra kan läsa den som en påminnelse om allt vi redan visste och framför allt ge den till våra barn. Fakta ska inte behöva vara svårare än såhär. Enkel som frihet alltid borde vara, och förbli.

Det är väl inte många som missade slutdebatten igår när det ännu en gång blev svart på vitt var ett visst parti har sina rötter. Oavsett vilket parti man väljer att rösta på, kändes det sjukt skönt när Annie Lööf röt ifrån med buller och bång.

Illustrationerna i boken är ljuvliga och så träffande. Den om diktatur får det att knyta sig magen men jag väljer istället att visa de mjukaste här.

Hittade sidan Baradagarkvar och tycker den passar bra om du funderar på orden dessa skälvande sista timmar innan vallokalerna stänger. Hur du kan argumentera och diskutera klokt om du står inför någon som inte tycker som du, eller klarspråk – tycker att rösten ska läggas på SD. Att våga ta snacket är viktigare än någonsin och att kunna argumentera rätt är enda sättet att förändra någon som redan tycks gjort ett val.
Så många som skriver så klokt nu, läs hos:

  • Maria på Husligheter. ”Vi kan rösta bort vår demokrati. men sen får vi inte rösta mer.”
  • Isabelle Mc Allister. ”Vilket slags samhälle vill ni har för alla?”
  • UnderbaraClara. ”Använd din röst – annars kommer någon använda din tystnad.”
  • Emmas Vintage ” Rädda klimatet – allt du behöver är en papperslapp.”
  • Cecilia Blankens ”Till min vän Sverigedemokraten.”
  • Elsa Billgren ”Vi röstar inte för oss, vi röstar för alla andra. ”

 

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *