SÅDANT JAG TYCKER

SD, solidaritet, valet 2018.


Vissa tror att det är omöjligt att förändra världen. Jag vägrar tänka så. Tystnaden är den värsta, eller hur? Använd er röst. Vi lever bara en gång här på jorden. Och jag vill i alla fall tänka att jag varit där.
När vi var i Amsterdam ville vi besöka huset där Anne Frank och hennes familj gömde sig undan nazisterna. Där de även blev förrådda. Det är nu ett museum. Då Amsterdam, för oss, var ett infall på en resa mot Paris, hade vi inte bokat i förväg vilket tyvärr innebar att vi inte fick biljetter.
Men vi stod framför huset på Prinsengracht 263 och berättade historien ännu en gång. Och där mitt bland flinande turister, som ju mer de log gav mig känslan av att detta bara var något på en bucketlist, så rann tårarna. Inte tyst, sådär i förbifarten utan mer hulkande och snorigt. Jag tänkte på rädslan, paniken och hopplösheten. Jag tänkte på när de tillsist blev förrådda. Jag tänkte på att hon var 16 år, i samma ålder som min egen dotter, när hon dog. Jag tänkte på hur allt det som levde kvar i skuggorna i många år, det som var förpassat till mörket, nu närmar oss igen. I världen, i Europa och i Sverige.
Igår pratade vi om Hédi Fried. Som 94-åring demonstrerar hon på Stockholms gator. På samma gator ges nazister tillåtelse att demonstera. I vår demokrati? Hur kan det vara möjligt? Denna kvinna, som ägnat sitt liv åt att berätta sin historia, i kampen mot nazismen.
– Sedan fördes vi till barackerna. Där träffade vi flickor från Polen som varit där en tid. Vi nya undrade när våra föräldrar och småsyskon skulle komma. Då pekade en polsk flicka ut från baracken. ”Är ni idioter. Ser ni skorstenen där borta. Där, där borta brinner era föräldrar och småsyskon”. 
– Före 1945 var jag inte rädd. Min mor förklarade Hitlers högröstade orerande i radion med att det var en galning i Tyskland – och Tyskland är så långt borta. Men Tyskland kom närmare för varje dag.
Är det inte så exakt jag säger till mina barn såsom Hedis mor förklarade för sina barn. När vi ser klipp på folkvalda SD-politiker som säger rätt i ögonen på krigsflyktingar från Syrien. – Alltså det här snacket hela tiden om att det är flyktingar, det finns ju inga flyktingar. Det är jag övertygad om. Det är ekonomiska migranter som kommer hit för att få bidrag.
Eller när någon uttrycker sin syn på svenskhet: – Man ska vara svensk, född svensk och ha svenska föräldrar.
Och därmed är inte min man svensk och heller inte mina fyra barn. När de frågar ”Kommer vi och pappa behöva flytta?” Då säger jag till dem, det är bara galenskap. Och de kommer aldrig få bestämma var ni ska bo. Aldrig någonsin.
Vi kan tycka att saker är fel. Vi kan vara besvikna och förbannade. Men låt inte vår demokrati sättas på spel. I år har vi kämpat dit vi är, inte bara du och jag utan så många före oss. Så väldigt många som kämpat för den värdegrund som Sverige vilar på. Jämställdhet, öppenhet och mänskliga rättigheter. Ett samhälle med solidaritet och för alla människors lika värde.
Jag kommer rösta på dem som värnar om vår demokrati, ett samhälle med solidaritet som en av sina främsta hörnstenar. Då vet jag att mina barn kommer ha möjlighet att fortsätta göra sin röst hörd, oavsett om de är pojkar eller flickor. Deras möjligheter och chanser  kommer vila på exakt samma grund oavsett om du är hon, han, eller hen. De ska kunna blir kära i vem de vill och ha full tillåtelse att visa det också, de ska få gifta sig med vem de vill och bilda familj oavsett på vilket sätt. De ska stå upp för andra människor och veta att i Sverige tar vi hand om varandra. Oavsett kön, bakgrund och etnicitet. Och oavsett om du är rik eller fattig. De ska veta att vårt land alltid står öppet för de som behöver, de som flyr från terror, krig och galenskap. De ska proppas med kunskap och verktyg för att hålla det här jordklotet på rätt spår, de ska känna sig trygga med att klimatfrågan tas på största allvar. När jag röstar den 9 september handlar det inte om en egoistisk ställning utan för hela Sverige.
Och som Hédi Fried sa i SVT – Jag vill se till att demokratin överlever och försöker få folk att inte tappa hoppet. Man har alltid kunnat förändra historiens gång och det behövdes människor som var modiga att säga ifrån.
Ps. Jag hade gjort en lista på saker som SD står för, sådant de säger blankt nej till. Jag hittade trovärdiga källor att länka till men ville gå till huvudkällan. Jag klickade också på källhänvisningar från flera större tidningar och sökte på SD´s egen hemsida. Vi håller just nu på att uppdatera stora delar av hemsidan. Var god och försök igen senare. DET känns trovärdigt i valtider.

11 Comments

 • Emma

  Dessa ord behöver höras överallt nu.
  Själv vet jag inte riktigt hur jag skall tänka denna gången. Egentligen skulle jag vilja att feminism skulle lyftas mer, men att lägga en röst på ett parti som inte kommer komma in i riksdagen känns som slöseri när det blir så viktigt att se till att ett annat parti får så få platser som möjligt…
  Hur tänker du om det? Skall man ”taktik-rösta”…?

  • Lotta Persson

   Jag tänker likadant Emma. Det parti jag röstat på de senaste valen kanske inte kommer över spärren och jag funderar på att stödrösta i år. Det är inte optimalt, men jag tror att det är många som tänker så just nu. Allt är bättre än att riskera att rösten gynnar SD.

  • Sofia på MOKKASIN

   Tack Emma, för du lämnar en kommentar. Får alltid en konstig känsla i magen, när jag lyfter sådant jag tycker är så enormt viktigt, så är det knäpptyst i kommentarsfältet. Så tack, det betyder allt!
   Jag tänker faktiskt exakt som du. Jag har inte alltid röstat på samma parti men i år kommer jag välja det största av dem som jag vet står för solidaritet och som jag kan vara säker på håller fast vid demokratin. Så ja, det blir en slags taktik men för mig finns inget annat val idag.

 • Lotta Persson

  Bra skrivet Sofia! Det är ett väldigt viktigt val i september och jag önskar att alla förstod att en röst på SD är en röst på ett odemokratiskt rasistiskt Sverige.
  Jag tror förresten att du hade ”tur” som inte kom in i huset där Anne Frank gömdes. Ha kvar din egen bild från boken om hur utrymmena såg ut. Testa annars att åka dit när det inte är turistsäsong. /Lotta

  • Sofia på MOKKASIN

   Tack Lotta! Jag skriver som till Emma! Din kommentar betyder så otroligt mycket för mig! Jag funderar alltid på varför det blir så otroligt tyst i kommentarsfältet när jag lyfter sådant som jag tycker är så otroligt viktigt. På något sätt blir feedbacken så viktig vid sådana här inlägg. Så tack!
   Du har rätt. Som jag skrev. För många kändes det mer som en prick i en lista på sådant man ska. Barnen ville väldigt gärna gå dit men efter ”snacket” och mitt snyftande så tror jag deras upplevelse blev väldigt ”speciell” ändå.

   • Lotta Persson

    Jag halkade in här utan att ha hört talas om Disqus tidigare. Har sedan förra valet blivit mer och mer intresserad av tankegångarna hos mina gamla bekanta som plötsligt blivit SD-sympatisörer. Den skaran har vuxit i takt med skjutningar, bilbränder och våldtäkter. Vad de flesta inte har en tanke på är att SD har mål som påverkar en rejält stor del av vårt samhälle negativt. Jag är övertygad om att alla mina
    nyblivna SD-bekanta har vänner i hbtq-rörelsen och/lr har vänner från andra länder. Det går liksom inte att rösta liiite på SD. Till skillnad mot andra partier, så verkar SD inte vilja släppa på ngt i
    deras läskiga parti/principprogram.
    Andra partier har förmåga att kompromissa på ett helt annat sätt.
    Vi måste helt enkelt göra allt vi kan för att få bort dem!

    • Lotta Persson

     Wow Sofia, nu blev du den första bloggaren jag följer. ☺ Jag är för gammal för sånt här, men du fångade mitt intresse och nu öppnar sig en ny värld för mig. Hahaha.. ☺

 • Miranda

  Har delat på fb. Hinner inte skriva mer för sitter på jobbet och ville bara säga det till dig. Tänker inte lämna detta kommentarsfält utan att ha satt ett litet spår, det är otänkbart. Tack för din blogg och för dina klokheter! /Miranda

 • Birka

  Tack för ett fantastisk inlägg. Baske mig det viktigaste jag gjort i mitt liv är att rösta mot de krafter som vill skilja på folk och folk. Som under parollen att ”värna” om något anser att vissa har mer rätt att finnas här, som inskränker rätten att vara sig själv, som inskränker rätten att ha samma möjligheter i livet. Att vi alla har samma skyldigheter i samhället, för att upprätthålla demokrati och ordning – ja det är en del vi har att arbeta med inom det området oavsett ursprung. Men då jobbar vi med den. Utan låsa in oss i en skyddande kokong för allt som inte är bekant och vanligt.
  Hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att samhällsdebatten 2018 skulle se ut som den gör. Att vissa partier likt en Trojansk häst skulle under ett välputsat yttre föra in bruna åsikter och göra dem rumsrena. Trodde på allvar att vi lagt det bakom oss. Att det var en del av historien. Men det enda man vet om historien är väl att den har en tendens att upprepa sig.
  Men ja jag ska rösta. För mina barns skull. För miljöns skull. Mot rädsla och oförstånd. För allas rätt att finnas oavsett vem dom är. (nåja vissa extrema avarter finns och har alltid funnits i mänskligheten också som går långt utanför alla normer, alla spärrar och barriärer – där det de gör är klassat som brottsligt – som jag gärna skulle slippa) . Oavsett partitillhörighet och tankar om hur samhällsekonomi, arbete, välfärd ska räknas och fördelas så har vi alla en viktig roll i detta val. Att stå upp för ett demokratiskt samhälle där vi alla som är en del av Sverige har en plats.

 • Ulrika

  Så jäkla rätt så jäkla bra att tårar rinner här, mina fyra döttrar med pappa från annat land, ska bo där de vill, med vem de vill Alltid alltid. mina elever med keps, mössa, slöja likaså, alltid alltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *