LINK LOVE OF THE DAY.

Bekämpa klichéartade mansideal och matsvinn. Och hoppfullt i etiska värdegrunder och integrations-app.


Kan det bli annat än smashing?! Enda problemet som Liv uttryckte det – vaaa inte förren 2019?!! Håller med man vill ju att Hampus Nessvold´s soloturné ska starta imorrn. Sverige runt i regi av Mia Skäringer. Biljetter bokas här. Så länge kan ni läsa boken som jag nämnt här några gånger tidigare.
– Min svaghet har blivit min styrka och mina frågetecken har blivit utropstecken. Jag är en man. Inte den som är tyst och håller ihop. Jag är den mannen som gråter ut i Länsförsäkringars växeltelefon, kramas utan ryggdunk, säger ”jag älskar dig” utan ”broh”, nynnar på Harry Potter Theme Song under sex och som vägrar vara svart eller vit. Jag är rosa, blå, lila, grön och alla andra jävla färger. Jag är okomplicerad och invecklad, vacker och ful, smart och naiv. Och jag vill att du tar mig, för den jag är. Kom. Kom nära, säger Hampus.

Precis mitt i min krassligaste del av 2018 skulle jag egentligen ingå i en challenge Taste or Waste. Men än är det inte försent. Det är nämligen såhär – FN har tagit fram 17 st hållbarhetsmål för mänskligheten. Det handlar om att få planeten att överleva och det hänger på oss. Målen är allt mellan minskade utsläpp och mer jämställdhet men Sverige har fått i uppdrag av FN att fokusera på Sustainable Lifestyles där food waste är en supercentral del. Matsvinn = livsmedel som slängs men hade kunnat ätas om det hanteras på annat sätt.  Det måste väl vara ett av de enklaste problemen att komma till rätta med eller?

  • 1/3 av all mat som tillverkas slängs, oftast helt i onödan och fullt ätbar
  • Man slänger mat i onödan för att bäst före-datumet gått ut, trots att det är alldeles utmärkt mat.
  • Vi köper för mycket, planerar inte våra inköp och följden blir att vi glömmer och slänger mat
  • Vi är inte bra på att ta hand om rester.

Såhär ser det alltså ut och det påverkar vår miljö negativt. Matsvinnet från endast de svenska hushållen motsvarar utsläppen från 360 000 bilar varje år! Taste or Waste är alltså en utmaning för att inspirera och sprida detta. Dela vad just du gör, hur långt vågar du gå, vad kan man göra för att göra exakt tvärtom det ovan? Tagga i dina kanaler under #tasteorwaste Bakom kampanjen står teamet på Berghs i samarbete med FN.

Idag öppnar Sveriges största Lushbutik på Drottninggatan i Stockholm. Jag. Liv och Nomi var där igår, kolla in stories. Lush produkter är fantastiska på så många sätt men när det gäller värdegrunden företaget arbetar ifrån räcker inte ens ordet fantastisk. Jag är så galet imponerad. och för varje gång jag får en historia berättat för mig häpnar jag. Man är ett företag som vågar ta ställning, jobbar stenhårt för förändring och sätter igång projekt världen över. Igår pratade vi bla om Lush Summit där man varje år samlar medarbetare, journalister samt  djur- och människo-rättsorganisationer för diskussioner och föreläsningar under flera dagar. Tusentals människor jobbar för samma mål. Så coolt. Nu kan man ju tänka att ALLA företag borde arbeta exakt såhär men så ser ju inte världen ut. Jag vill dela med mig av allt detta men vi tar allt i ett separat inlägg men en historia till  igår. 2011 drabbades den japanska regionen Fukushima av en jordbävning och kärnkraftsolycka till följd av tsunamin. Jorden förorenades och blev obrukbar, en katastrof för en region där odling och jordbruk spelar en avgörande roll. Sex år efter katastrofen producerar bönderna den japanska bomull som används i Lush´s Knot Wraps. Bomullen i Fukushima odlas helt utan bekämpningsmedel, med ekologiska, icke genmodifierade och inhemska fröer. Varje gröda som skördas måste gå igenom strålningstester. Projektet har lett till att återuppbygga jord i Fukushima och återuppta försörjningsmöjligheterna. Framtidshopp helt enkelt. Här finns mer att läsa om detta. Och 10 anledningar till att knyta an till Knot Wrap. Luisa Rivera har illustrerat för Lush och även det är magiskt.

Lush har en produkt som heter Charity Pot där 100 % av priset doneras till gräsrotsorganisationer världen över. Därför fick jag också upp ögonen för appen Welcome som är dem Lush just nu stöttar vid köp av Charity Pot. Intressant intervju här i Dagens Industri med grundaren Emma Rosman.  Pinsamt att jag inte skrivit om detta tidigare då appen funnits ett par år. Det är alltså en app, en digital mötesplats, där nyanlända kopplas samman med den lokala befolkningen. Idén är att göra det enkelt och att alla ska kunna göra något litet. Man har löst språksvårigheter med en automatisk översättare så att även om person skriver på svenska så kan mottagaren se det på sitt eget språk. Spannet är brett, det kan handla om rena frågor, det finns en speciell frågespalt, till att ses och äta middag. Appen har vuxit och idag har man även knutit företag till den. Man har utvecklat en podcast där man kan ta del av nyanländas berättelser om flykt, förtvivlan och hopp upplästa på svenska. Det handlar om möten mellan människor, det mest värdefulla vi har här på jorden.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *