INSPIRATION -GARDEN

Vintersådd ! Så funkar det!


Hej söndagkväll! Så himla roligt att så många uppskattade inlägget och intervjun med Paulina Alesand /Velobloom. Kan säga att jag själv uppskattade det också! Jag älskar Paulinas generösa tips! Som om det inte vore nog med alla tips hon gav i intervjun så tipsade hon mig om sk vintersådd när jag besökte henne.
Jag som inte är en världsvan odlare ( väldigt långt ifrån ju) spärrade upp ögonen som hon berättat något hokuspokus. Tror jag frågade om tre gånger. Men minsann, vintersådd måste ju vara grejen ändå. Så idag satte vi planen i verket. Sedan kan vi ju såklart inte lova att just våra Rosenskäror vajar som fält när sommaren kommer med det är planen.

Paulina berättade att vintersådd är perfekt om man önskar blomsterhav. Grejen är liksom att man kan förodla väldigt många små plantor trots att man inte har plats inomhus att förvara dem, de ska nämligen placeras utomhus. Nu! I snön!  En blomsterdrottning som Paulina skulle ju lätt drunkna i alla sina förodlingar annars. Men vi vanliga drömmer ju också om blomsterhaven. Der finns en regel för  blommor som fungerar bra att vinterså – Sådana blommor som lätt frösår sig själva. Som tex Rosenskära, Vallmo, Blåklint. Grönsaker som funkar till vintersådd är sådana fröer som tål kyla såsom sallad, spenat, persilja och morot.
Våra fröer är lite kära i varann…haha!

Mitt i vintersådden tog vi lite valpmys också. Det får man.

Paulina hade sådana där lådor som smågodis levereras i. Själv hade hon fått sådana gratis av något ställer där godis säljs. Hon gjorde odlingen i lådorna och borrade hål i locket, vi gjorde en liten annan variant då vi inte hade lyckats knipa några sådana lådor. Men det hela fungerar ju på samma vis.

Man kan tex ta sådana plasttråg som tomater brukar ligga i på butikerna. Ni vet sådana med hål i botten. Av någon underlig anledning hade vi inte heller några sådana annars är det ju ett hett tips att lägga på hög. Men vi borrade hål i botten på andra plastburkar såsom glassburkar, hämtmatsburkar och knäckeburkar.

Eftersom våra burkar saknade lock tog vi en stor plastlåda. Borrade hål i botten samt runt kanterna, upptill. Vi skippade alltså att borra i locket, på så vis kan vi kontrollera fuktigheten. Är hålen i locket så regnar, snöar det ju direkt in. Vi tänkte prova den varianten med och se vad som funkar bäst.

Borra är askul.

Sedan fyllde vi samtliga småburkar med jord, några centimeter tjockt.

Bredså fröna i trågen.

Överst strödde vi Vermikulit. Också tips. Såklart. Ja, allt är Paulinas tips. Jag hade som sagt ingen aning. Det är en slags jordförbättring som ska öka syresättningen och därför gynnar det rotbildningen. Nomi tyckte det var fluffigt värre så hon ville helst fylla några kuddar med det…

Vi bar ut vår plastlåda i trädgården.

Lade snö på samtliga odlingar.

Visst känns det spännande!? Egentligen hur självklart som helst, det är ju precis såhär det funkar i verkligheten.

Så på med locket. Första lådan klar. Vi planerar minst ett tiotal. Paulina berättade att man får ha lite koll, lägga på lite mer snö om det ser torrt ut och finns ingen snö tar man vatten såklart. När vårsolen börjar värma kan man behöva lufta sina små växtlådor. Lyfta av locket och låta dem sola sig. Så håller man på så tills de har fått fart, vuxit upp och är dags att plantera ut.

Vi ställde lådan mot husväggen. Fast nu slog det mig att de skulle placeras i norrläge annars var risken att det blir för varmt så småningom, när locket liksom är på. Men när det var dags att lufta dem så ska de fram i solstrålarna.

Var är sommarmyset?? Långt från vinterröran i alla fall.

Vad bra att vi har ytterligare ett ställe att samla saker på. Hjälp alltså. Jag fortsatte med min rekvisitastädning imorse och det går inte framåt. Min man vill ha musikstudio och Charlie & Nomi vill ha det andra rummet till dansstudio…

Så här känns sommaren så långt borta. Men utan man vet ordet av så kommer vi simma i ett blomsterhav. Wish us luck!

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

 

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *