VECKOMATSEDEL

Veckomatsedel Nr 7

Egentligen längtar jag efter vårmat och kalla sallader. Men med femton minusgrader så måste man ju äta som om ens sista stund vore kommen. Alla går och fryser, skäller på huset som tydligen får för allt. Fast på något vis är jag väldigt förtjust i det dragiga. Fast jag hade tre ullbrallor på mig igår och fyra stickade tröjor. Alltså, på riktigt. Men de otäta husen får mig att känna mig lite mindre instängd tror jag. Som nya hus med täta lösningar och oöppningsbara fönster, hjälp! Det kan väl ändå inte vara bra, för någon liksom. Och så hamnade jag verkligen på ett sidospår. Mat var det.
Lite länkar i matsvängen innan recepten.

 • AnnaCate har en annan variant på det jag kallar Stamp, eller har jag sagt fel hela tiden?!
 • Emma kör en linsgryta med kokosmjölk.
 • Och Sandra en soppa med tomater,grönkål och selleri. Bra kombo ändå.
 • När jag googlade något helt annat fick jag upp det här receptet. Rosta grönsaker är alltid ett trick och dra i en massa heta kikärtor låter ju helt klart provbart.


Lasagne med solroskärnor och champinjoner – 4port – receptet kommer ursprungligen från Mera vego men med lite ändringar. Påtal om det, snart på en bokrea uppenbarligen. Samma författare har gjort den här, smart för små matvägrare.

 • 2 dl  solroskärnor – rostade i het panna – (eller hasselnötskärnor, som du mixar till en kräm)
 • 500 gram keso
 • en kruka färsk persilja
 • 1 liter hackade färska champinjoner
 • 300 gram broccolibuketter ( 1 aubergine som du skivar och fräser med svampen)
 • 3 msk smör
 • 2 vitlöksklyftor
 • salt, peppar,
 • riven ost

1 liter bechamelsås (här finns recept på bechamelsås, men skippa vitlöken) och lasagneplattor
Sätt ugn på 225 grader. Rosta solrosfrön. Mixa keso och persilja till en kräm. Blanda i solrosfrön utan att mixa dem. Hacka och skiva svamp. Stek dem i smör och vitlök tills vätskan är borta. Grovhacka broccolin, eller dela den i större bitar. Fräs med en liten stund. Salta och peppra. Varva bechamelsås, och lasagneplattor med kräm och svamp/broccoli. Stör osten överst och gratinera, Servera med sallad.
Fiskgratäng med parmesan och räkor – 4 port

 • 600 gram torskfilé
 • 2 msk vetemjöl
 • 3 msk smör
 • 2 dl grädde
 • 1/2 vitt vin
 • 1 fiskbuljongtärning
 • 500 gram räkor – skalade
 • 100 gram parmesan
 • knippe dill, citron

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg i fisken i en smord form. Smält smöret och vispa ner mjölet. Häll på grädden och vispa tills grädden tjocknar. Tillsätt vinet, buljongtärningen och vispa tills tärningen löst sig. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen över fisken, lägg på räkor och grovt riven parmesan. Gratinera i ugnen 15- 20 minuter. Servera med potatis och citron.
Chili vego – 6 personer – tror att det är receptet från början kommer från Anna & Fanny Bergenström

 • 1 grön chili
 • olivolja
 • 2 gula lökar- finhackade
 • 4 vitlökssklyftor – finhackade
 • 2 tsk mald spiskummin
 • ev cayennepeppar
 • 2 förp Pintobönor fast vi brukar ta Kidneybönor.
 • 2 förp svarta bönor
 • 1 lagerblad
 • 2 förp krossade tomater
 • 3 dl vatten
 • salt

Fräs chili, lök och vitlök under omrörning. Tillsätt ev lite cayenne och spiskummin. Fräs ytterligare i någon minut. Tillsätt de avrunna bönorna, lagerblad, tomater och vatten. Koka, utan lock i ca 15 minuter. Rör om och smaka av med salt. Servera gärna med tortillabröd och lite taco-aktigt!
Linssoppa – 4 postioner

 • 2 dl röda linser
 • 1 liten palsternacka – grovt riven
 • 2 morötter – grovt riven
 • 1 purjolök -skivad
 • 2 klyftor vitlök – hackade
 • 1 gul lök – hackad
 • 15 dl grönsaksbuljong
 • citron – saften
 • olivolja

Koka linserna enligt förpackningen. Fräs samtliga grönsaker lätt i olivolja. Häll över grönsaksbuljongen och koka tills alltsammans är mjukt. Mixa. Lägg i linserna.  Såklart kan man även mixa linserna men jag gillar att ha dem hela.  Sedan brukar jag aldrig överkoka linser men det är ju en smaksak. Smaka av med salt och citronsaft. Servera.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *