Okategoriserade,  SÅDANT JAG TYCKER

Jag har ett lyssnatips till dig – Kriget om din uppmärksamhet.

Idag vill jag egentligen bara tipsa om en grej idag. Förutom lördagsmyset då men det har ni ändå hoppas jag. Jag fick nämligen ett lyssna-tips av Maria som jag träffade häromdagen i Örebro.

Så otroligt intressant, det näst senaste avsnittet av Kropp & Själ i P1 – Kriget om din uppmärksamhet.Så intressant och skrämmande att jag nu haft långa föreläsningar för mina barn. Och ni fattar ju intresset… som uteblir. För det första går de in i försvarsställning, nästan så nära kränkthet man kan komma utan i själva verket vara det. Som om de tar det hela personligt. Å andra sidan är de en generation som verkligen inte vet om något annat. Som har varit i den uppkopplade världen ända sedan de föddes, oavsett om de inte ägt en egen mobil förrän 10 år senare. Sedan förstår de ju , nu kommer det igen. Mobilförbudet. I den här familjen är de där förbuden minst sagt ogenomtänkta, det är oftast jag som hört någon alarmerande forskning, drabbas av panik och agerar i affekt. Och samlar in allt vad skärmar heter, gömmer dem, så pass bra att jag inte hittar dem själv sedan. DET har hänt tusen gånger… ”mamma, var lade du min mobil?…” och jag har ingen aning. Sedan är den borta i tre veckor. Minst. Å andra sidan uteblir ju katastrofen av detta faktum och får helt motsatt effekt i slutändan, än vad de från början befarade.

I bland är vi dock mer sansade när det kommer till skärmtid och restriktioner, fast såklart är det inte våra mest populära drag när det kommer till vårt föräldraskap. Å andra sidan ser man effekten ganska snart och jag vet att barnen också känner den trots att de aldrig skulle erkänna det sådär direkt. Vår senaste grej har varit insamling av mobilerna även våra egna vid 18 varje dag. En annan grej som vi ska prova nu är att ställa in wifi i huset, att det går ner under en viss tid. Jag behöver inte ens gissa irritationen som kommer uppstå.

Själv är jag rätt analog, paradoxalt nog för att kallas influencer, Ni som följer mig på instagram märker det tror jag. Ibland ”tar jag mig i kragen” och lägger ut massor av inlägg och stories, men det hör absolut till undantaget. Jag vet att det genererar högre rankning i synlighet men jag kan inte leva så, det tar för mycket från mig personligen. Det kräver en hel massa energi av mig. Jag postar mitt inlägg och stänger ner. Jag kollar nästan aldrig min feed på instagram, istället gör jag då och då så att jag går in på specifika konton som inspirerar mig och kollar igenom dagar och ibland månader. Scrollandet har aldrig varit min grej och jag måste aktivt bestämma mig för sökandet. Det är exakt så jag gör när jag hittar intressanta länkar hit till bloggen. Jag tar mig i kragen och bestämmer mig för en tid att surfa och leta, det kommer aldrig till mig per automatik.
FB är jag usel på och jag är aldrig där.Jag delar mina inlägg från bloggen automatiskt, that´s it. Och jaa, jag har missat saker. Jag lider inte av det så men det kan vara allt från festliga inbjudningar till sorgliga saker som händer. Om jag fick välja så skulle jag inte finnas på FB överhuvudtaget (kan dock inte separera mitt företagskonto från det privata) bara för att vänner och bekanta ska förstå att jag INTE ser den vägen. Nu kan man ju tro att jag ska veta om någon hamnar på sjukhus, en hund blir skadad, någon separerar och i allra värsta fall att någon dör. Jag vet inte sådant via den vägen, så är det första stället det annonseras ut på så har jag ingen aning. Häromveckan hade jag ”missat” att min kusin väntar barn. Och jag hade uppenbarligen varit ovetande om det i flera veckor. Vet inte hur många gånger jag fått frågan ”men såg du inte på facebook? ” Nej, jag såg inte på FB, kan du vara så vänlig att ringa mig och berätta nästa gång. Men i allmänhet är det ju inte så det ser ut. Jag har suttit på möten där man kräver en messenger-grupp och jag hävdar att jag kommer missa. Någon säger att du kan ha på notiser och då kommer inte missa. Och jag säger att det vill jag inte, jag hatar notiser. Då är man bakåtsträvande och korkad. Typ.

Som sagt, programmet då som ni borde ägna en timme till inom det snaraste. Ni kommer slås av det otäcka i hur genomtänkt allt är. Hur någon verkligen har designat för att ta uppmärksamhet från din hjärna. Hur det från början är genomtänkt i det yttersta och megasmart  genomfört med grund i forskning och beteendemönster. Men det megasmarta har ett pris, ett så pass högt att högt uppsatta tech-skapare nu hoppat av och varnar för vad de skapat.
Avslutningsvis. ALLT är inte otäckt med uppkoppling. Långt ifrån, mycket långt ifrån till och med. Jag tror bara vi måste ha klart för oss hur det funkar, vad det gör med oss och vad priset är. Utifrån det kan vi använda det på bästa sätt. Och där tror jag inte det handlar om att bästa sätt är så du själv känner är bäst. Jag tror vi många gånger behöver lite krass vägledning här för att förstå det. Att väldigt många inte inser det ”bästa sättet”. Att en tydlig medvetenhet är första steget. Företaget Time well spent var ett av de första som tog detta längre. I Sverige finns en motsvarighet i Timewellspentsweden. Och lördagslyssningen då – skriet från Silicon Valley – Kriget om din uppmärksamhet.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

5 Comments

 • Maren Ingeborg Gråblomst

  Å, dette engasjerer meg så veldig! Gud så streng jeg er med skjerm og internett ovenfor datteren min, hun lever nesten i steinalderen ”stakkar”! Det kan jo også ha sin pris, man skal ikke falle utenfor heller, så det er å hele tiden finne en slags balanse der… Og jeg bruker ikke facebook heller (har null venner!! Kun administrativt bruk), bare legger ut link til blogginnlegg, og det har jeg faktisk bestemt meg for å slutte med de også! Nå skal jo ikke jeg ha ansvar for admin av hverken firma eller studio lenger, og skal begynne på nytt med både foretak og alt sammen. Og da skal jeg for evig ut av facebook, jeg synes til og med facebook begynner å bli litt ”utdatert”, hva gjør man der liksom?!? 😉 Kos deg på lørdagen Sofia!

  • Sofia på MOKKASIN

   Vad vi ska diskutera detta när vi ses!!! Eller hur?! Tycker att det är otroligt viktigt! FB är hemskt men det läskiga är att man blir nästan lite ”konstig” i andras ögon när man tycker så. Kram!

 • Gabriele Sturlason

  Åhh, nei – vi utenfor Sverige får ikke hørt programmet. Men takk for at du deler ditt tips. Jeg er så enig i din tro på at vi må forstå hva dette gjør med oss, og hvordan vi skal forholde oss til hva det gjør med våre barn, for vi kan ikke holde det unna. (Skulle selv gjerne vært foruten FB selv (-og ikke minst – ”du må være der ellers vil du ikke lykkes i din business” – men det er jo en annen sak) Takk for at du setter fokus på temaet. Ønsker deg en herlig søndag, fine Sofia!

  • Sofia på MOKKASIN

   Hej Gabriele! Förlåt för sen återkoppling i detta viktiga ämne. Jag tror det är så otroligt viktigt att vi tar detta på allvar. Vi kommer annars sitta med ett stort bakslag i våra barns knän om några år. Synd att ni inte kan lyssna! Kram!

 • Li Argus Hultgren

  Hej! Vilket bra och intressant och läsvärt inlägg som får en att reflektera mera över all media- och internetanvändning.
  Jag känner igen mig med FB. För jag har inte det. Och får ofta kommentarer som: kan du inte öppna ett konto bara för att vara med i den här gruppen? Då säger jag NEJ, då får jag vara utan.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *