Veckomatsedel Nr 3 - Mokkasin
Mokkasin is a blog and showcase for Sofia Janssons styling, photography and writing. Mokkasin is also about DIY and creative direction. Sofia founded Mokkasin and a creative freelancer.
Mokkasin, Lifestyle, blog, portfolio, styling, photography, shop, creative direction
55824
post-template-default,single,single-post,postid-55824,single-format-standard,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Veckomatsedel Nr 3

Veckomatsedel nummer 3! Det känns ju storartat!
Funderar dock på en sak och det vore snällt om ni ville tycka till Vi äter ju kött härhemma också, inte jag då men resten av familjen. Önskar ni recept som innehåller kött eller inte? Påtal om det, jag måste bara fråga. Helt snällt och ärligt. Är det krångligt att kommentera här? Tycker det är så extremt få kommentarer. Jag ser ju att ni läser och jag får feedback via instagram, fb och mail men det vore så fint att även se det här, som svart på vitt liksom. Sedan man tog väck räknaren på ikonerna med hjärta, Fb-delningar etc så är man helt i blindo hur väl ett inlägg emottages. Det kan ju uppfattas som att man som bloggare får ta del av just sådan statistik, när nu ikonerna ändå finns här, men nej, så är det inte. Jag hoppas ni förstår hur jag menar. Och jag vill inte verka gnällig eller så, bara en stilla undran.
Maten nu då!

Morotssoppa – 6 port
 • 6 morötter (ca 750 gram)
 • smör
 • 3 msk vetemjöl
 • 1,5 liter vatten
 • 3 buljongtärningar
 • 400 gram räkost
 • 2 burkar creme fraiche
 • skalade räkor
 • dill

Gör såhär:
Riv morötterna grovt. Fräs lätt i smör. Strö över vetemjölet och rör om.
Häll över vattnet och smula i buljongtärningarna. Koka lätt tills morötterna är mjuka. Rör i räkosten och creme fraiche. Värm upp igen men koka inte. Klipp över dillen och servera tillsammans med räkor vid sidan om. Och bröd såklart.
Vegoburgare – oklart hur många, beror på storleken. Kanske 6-10 st

 • 1 burk kidneybönor
 • 1 burk kikärtor
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • 2 st rivna morötter
 • 2 msk pressad limesaft
 • 1 tsk Sambal Oelek
 • 1 ägg
 • 3 msk ströbröd
 • 1 tsk cayennepeppar
 • finhackad bladpersilja
 • salt och peppar

Blanda alltsammans och forma biffar att steka. Servera med bröd och guacemolen du finner här.
Fetaoströra till lax i ugn

 • 400 fetaost
 • 1 kruka basilika
 • 2 vitlöksklyftor
 • rapsolja samt creme fraiche  att mixa med

Mixa alltsammans till en kräm och smaka av med salt och peppar. Bred på en bit lax och låt stå i ugn ca 20 minuter. Servera med presssad, kokt potatis.
Broccolipaj
Pajdeg

 • 4 dl vetemjöl
 • 40 gram smör
 • 1,5 dl mjölk
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk salt

Fyllningen:

 • 300 gram broccoli – antingen tinad fryst eller
 • 1 purjolök – strimlad och fräst i ett par minuter
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 150 gram riven ost

Äggstanning:

 • 3 ägg
 • 2 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • 1 tsk salt

Kör ihop mjl, bakpulver, salt och smör i en matberedare  (helst) eller annars för hand. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop degen. Kavla den och lägg degen i en pajform. Pajskalet ska ej vila eller förgräddas!
Strimla och fräs purjolöken snabbt. Lägg i den i pajskalet, tillsammans med broccolin, skuren i mindre bitar. Pressa vitlöken över och strö över den rivna osten. Vispa ihop äggstanningen och häll över alltsammans. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Sofia Vusir Jansson

sofia@mokkasin.com
40 Comments
 • Eva Ahlström

  29 januari, 2018 at 13:27 Svara

  Hej. Ja det är lite lite krångligt att man måste logga in, även om det går fort med FB-konton. Det tar emot lite. För övrigt – min favoritblogg. Tack!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:15 Svara

   Tack för snälla ord, tack det betyder massor för mig! Jag håller med att inloggningsfunktionen är krånglig. Man kan dock skapa ett konto, går snabbt, och då minns alla anslutna bloggar din inlogg så man behöver inte göra det igen. Då går det som en dans att kommentera! kramar!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:22 Svara

   Tack för snälla ord, tack det betyder massor för mig! Jag håller med att inloggningsfunktionen är krånglig. Man kan dock skapa ett konto, går snabbt, och då minns alla anslutna bloggar din inlogg så man behöver inte göra det igen. Då går det som en dans att kommentera! kramar!

 • Maren Ingeborg Gråblomst

  29 januari, 2018 at 13:55 Svara

  Masse herlig mat du kommer med altså, så mye jeg skal prøve! Jeg kommenterer jo ”altfor ofte”, så det går bra for meg, haha 😉 Det er veldig enkelt egentlig… så… Holder meg deg om at kommentarer på bloggen kjenns litt mer ”svart på hvitt” enn andre steder <3 Stå på Sofia, du er best <3 Kram på deg

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:13 Svara

   Kära Maren Ingeborg, du är en sådan fin läsare, lämnar ju ALLTID ett avtryck. Kramar till dig!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:22 Svara

   Kära Maren Ingeborg, du är en sådan fin läsare, lämnar ju ALLTID ett avtryck. Kramar till dig!

 • Eva Aronsson

  29 januari, 2018 at 14:09 Svara

  Vill gärna kommentera men avstår då jag måste logga in. Tar tid. Avstår tyvärr då. Älskar din blogg Sofia, älskar älskar <3 Tack och kram från Eva

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:12 Svara

   Tack snälla Eva, så fina ord! Jag blir så glad, verkligen! Jag tyckte också Disqus var krångligt från början, då jag kommenterade som gäst. Men sedan skapade jag ett konto och då är det enkelt tycker jag.Då kommer samtliga bloggar som är anslutna ”ihåg” och man behöver inte logga in mer. Det kan bli lite rörigt när man får upp historik och så men annars är det okej tycker jag. Kramar till dig!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:22 Svara

   Tack snälla Eva, så fina ord! Jag blir så glad, verkligen! Jag tyckte också Disqus var krångligt från början, då jag kommenterade som gäst. Men sedan skapade jag ett konto och då är det enkelt tycker jag.Då kommer samtliga bloggar som är anslutna ”ihåg” och man behöver inte logga in mer. Det kan bli lite rörigt när man får upp historik och så men annars är det okej tycker jag. Kramar till dig!

 • AnnaPH

  29 januari, 2018 at 15:10 Svara

  Enig med andra – lite krångligt att man ska logga in før att kommentera… och jag vill gärna ha recept med køtt också 🙂
  Din blogg er fantastisk!!!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:10 Svara

   Tack snälla för fina ord, det gör mig så glad! Jag tyckte Disqus var krångligt i början men sedan gjorde jag ett konto och då tycker jag det är superenkelt för funktionen kommer liksom ihåg en vid alla bloggar som är anslutna, men annars håller jag verkligen med om att det är lite oklart. kram!!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:23 Svara

   Tack snälla för fina ord, det gör mig så glad! Jag tyckte Disqus var krångligt i början men sedan gjorde jag ett konto och då tycker jag det är superenkelt för funktionen kommer liksom ihåg en vid alla bloggar som är anslutna, men annars håller jag verkligen med om att det är lite oklart. kram!!

 • Malin Svensson

  29 januari, 2018 at 16:55 Svara

  Jag ser ju gärna recept utan kött men tar ej illa upp om det är med. Hade gärna sett att hjärtanen var kvar. Man kan ju gilla utan att ha så mycket att säga.

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:08 Svara

   Tack för feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom. Kanske kan be Aller att göra räknaren synlig igen?!! Kram!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:23 Svara

   Tack för feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom. Kanske kan be Aller att göra räknaren synlig igen?!! Kram!

 • Ann Nybergh

  29 januari, 2018 at 21:22 Svara

  Haller med de andra,onskar att det fanns en ”gilla”knapp..
  Laser din blogg varje dag och tänkte senast igår att den om möjligt har blivit ännu bättre!!
  Alskar din blog och vill tacka dig,jag ar vegetarian men du far skriva om precis vad du vill,vantar nu bara pa photo shopen:)
  Stor kram pa dig!!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:07 Svara

   Tack Ann för så snälla ord, vad glad jag blir!! och feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom Och oja, den där print shopen … det börjar ju nästan bli löjligt att jag inte får igång den. Kram till dig!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:24 Svara

   Tack Ann för så snälla ord, vad glad jag blir!! och feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom Och oja, den där print shopen … det börjar ju nästan bli löjligt att jag inte får igång den. Kram till dig!

 • Diana

  29 januari, 2018 at 22:33 Svara

  Krångligt att kommentera o ibland vill ja liksom bara gilla ett inlägg typ. Sen så känns kommentators fältet mer som ett fält jag fyller i inte som en del i en dialog eller hur jag ska förklara

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:06 Svara

   Tack för din feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom. Jag tyckte Disqus blev enklare när man gjorde ett konto, då kan man kommentera på alla bloggar som är anslutna och allt finns sparat, tom kommenatarerna kan man se. Kram!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:24 Svara

   Tack för din feedback! Gillaknappen är bra, det finns ju en hjärtknapp här ovan men som jag skrev så kan jag som bloggare inte längre se hur många som gillar, så det blir lite poänglöst liksom. Jag tyckte Disqus blev enklare när man gjorde ett konto, då kan man kommentera på alla bloggar som är anslutna och allt finns sparat, tom kommenatarerna kan man se. Kram!

 • Vanessa

  30 januari, 2018 at 07:47 Svara

  Recept utan kött 🙂 enkelt att kommentera.

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:01 Svara

   TAck för feedback och finemang att du tycker det är enkelt, kram!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:25 Svara

   TAck för feedback och finemang att du tycker det är enkelt, kram!

 • Linn

  30 januari, 2018 at 07:50 Svara

  Jag kommenterar tyvärr inte så mycket på bloggar med Disqus – det känns mer besvärligt än det gammeldags kommentarsystemet. Men läser ju med och tycker lika mycket om allt möjligt härinne som tidigare – du är en av mina favoritbloggare. Ibland tror jag bara att det är lätt att glömma hur viktiga kommentarerna är – så det är bra att du påminner!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 13:00 Svara

   Tack snälla du får både rara ord och feedback! Jag tyckte också Disqus var krångligt från början, då kommenterade jag som gäst. Men sedan skapade jag ett konto och då är det enkelt tycker jag. Det ända är att det kan bli lite rörigt när man får upp historik och så. Man vill ju tänka att kommentarerna inte är viktiga men det blir liksom ett bevis som sagt. Kram till dig!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:25 Svara

   Tack snälla du får både rara ord och feedback! Jag tyckte också Disqus var krångligt från början, då kommenterade jag som gäst. Men sedan skapade jag ett konto och då är det enkelt tycker jag. Det ända är att det kan bli lite rörigt när man får upp historik och så. Man vill ju tänka att kommentarerna inte är viktiga men det blir liksom ett bevis som sagt. Kram till dig!

 • Karin Denfors

  30 januari, 2018 at 08:25 Svara

  Åh! Magiskt med veckomatsedlar – så himla bra grej när inspirationen verkligen tryter! Kött känns ju som något enklare att bara lägga till om man får feeling – nää mer inspiration i veggodjungeln säger jag <3

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 12:58 Svara

   Då är vi på samma spår, jag tror man aldrig kan få för mycket vego-inspo liksom! Kram till dig! Och ikväll måste jag maila dig, börjar ju bli fånigt det här!

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:25 Svara

   Då är vi på samma spår, jag tror man aldrig kan få för mycket vego-inspo liksom! Kram till dig! Och ikväll måste jag maila dig, börjar ju bli fånigt det här!

 • Josefin Erlingsjö

  30 januari, 2018 at 10:24 Svara

  Tänker att du gör något bra för jorden om du sprider vego-recept istället för kött. Kött äts det ju liksom inte för lite av. Men jag vet inte, kanske det bästa är att du gör det du känner för? Litet strå knöligare att kommentera kanske, men tycker personligen om blogg-formatet mer än snabbare flöden. Det blir liksom tydligare för mig på något vis. Och en stund hos dig är alltid fint!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 12:57 Svara

   Låter klokt, Josefin! Köttrecept har kanske folk i tanken redan, åtminstone mer. Och jag håller verkligen med dig om blogg-formatet. Jag älskar det medan instagram kan göra mig både uppe i varv och trötta ut mig. Sedan är det så skumt med alla algoritmer som styr, de gör mig inte klok! Tack för du delar med dig och läser, kram Sofia

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:25 Svara

   Låter klokt, Josefin! Köttrecept har kanske folk i tanken redan, åtminstone mer. Och jag håller verkligen med dig om blogg-formatet. Jag älskar det medan instagram kan göra mig både uppe i varv och trötta ut mig. Sedan är det så skumt med alla algoritmer som styr, de gör mig inte klok! Tack för du delar med dig och läser, kram Sofia

 • Sarah Eklund

  30 januari, 2018 at 12:31 Svara

  Så bra med middagsinspo, tack för det! Självklart önskar jag recept utan kött!

  • Sofia Vusir Jansson

   30 januari, 2018 at 12:54 Svara

   Vad bra att du gillar middagsinspo, och då tycker vi lite lika om köttgrejen! Kram Sofia

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:26 Svara

   Vad bra att du gillar middagsinspo, och då tycker vi lite lika om köttgrejen! Kram Sofia

 • Therese Vikman

  30 januari, 2018 at 22:57 Svara

  Hej Sofia! Jag läser ofta dina inlägg i Bloglovin och där kan man inte kommentera (iaf inte på min android-telefon). Kanske kan det också vara en anledning till att kommentarer uteblir? Bara en tanke! Kram och tack för en fantastisk blogg! /Therese

  • Sofia på MOKKASIN

   31 januari, 2018 at 17:26 Svara

   Tack för feedback Therese! Så kan det mycket väl vara! Tusen tack för snälla ord! Kram!

 • Sofia på MOKKASIN

  31 januari, 2018 at 17:24 Svara

  tack för din feedback och jag förstår verkligen det krångliga, önskar det vore så mycket lättare! Tack fina för snälla ord, kramar!

 • Li Argus Hultgren

  9 februari, 2018 at 16:01 Svara

  Jag tycker om både vegetariska rätter och rätter med kött. Det är jättelätt att kommentera om man har gmail. Behöver man bara logga in en gång. Smidigt!

Post a Comment